香港龜友論壇

標題: cherry 仔又多左白花了 ! [打印本頁]

作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:18
標題: cherry 仔又多左白花了 !

日日食salad , 曬太陽, 真係健康返好多了 !
總常記起牠回來 3 個多月才開口的辛酸~~

作者: ~阿民~    時間: 2011-7-11 00:21
回來 3 個多月才開口
作者: 曲奇    時間: 2011-7-11 00:22
好攬笑呀,第3張隻手d色好似車胎呀
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-7-11 00:22
回復 PongWong 的帖子

好似營養太勁會咁

作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:24
回復 ~阿民~ 的帖子

是的 , 唔係完全唔食, 係只食左一兩次 ,每次一兩口咁 , 足足一年才正常 ,
在爬地看牠時都沒甚麼問題 , 佢長大都係呢幾個月ge 事 ,
其實可能唔止3個月 !
作者: ~阿民~    時間: 2011-7-11 00:25
回復 栢Ling哥 的帖子

一般cherry都會爆白架wo
作者: ~阿民~    時間: 2011-7-11 00:26

師兄加油^^ 有冇setting照睇睇 學下野
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:27

ching, 都係 ga, 不過之前佢真係太差了個情況 , 真係唔知咩事唔食野 ,
輕左好多 , 之後終於用左一個唔太好 ge 方法令佢食多 d , 重返多 d 同大返多 d 先 !
作者: 殺你    時間: 2011-7-11 00:32
PongWong 發表於 2011-7-11 00:27

ching, 都係 ga, 不過之前佢真係太差了個情況 , 真係唔知咩事唔食野 ,

係咪填食?
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:32
回復 ~阿民~ 的帖子

ching , 唔好咁講, 我想向你請教呀 !
我之前一開始係用好完善 ge setting ,

佢都真係唔欣賞 ~
宜家ge setting 係咩都無 , 白天佢就放平臺, 整浸晒個地比佢玩,
晚上返入缸,只有洞同水碟 , 底材係報紙 !
作者: leofung    時間: 2011-7-11 00:34
開始爆白喎~~好靚
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-7-11 00:34

加油 谷肥佢
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:34
回復 殺你 的帖子

CHING, 唔好意思,咩係填食 ?
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:36

thx, ching, 我宜家反而唔敢再比咁多種野佢食了 !
作者: 殺你    時間: 2011-7-11 00:37
PongWong 發表於 2011-7-11 00:34
回復 殺你 的帖子

CHING, 唔好意思,咩係填食 ?

一時唔記得左點講tim,即係force feed
作者: 6龜    時間: 2011-7-11 00:38
養得好靚呀
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:42
回復 殺你 的帖子

icic, 唔係, 我係用南瓜, 草 , zoomed糧 ,mazuri , 水果糧 , 菜, 車前, 草粉等食物 , 日日比佢食, 等佢習慣 ,  日日同佢浸reptoboost, bac加葡萄糖水 , 最重要 ge 係 日日曨幾個小時太陽, 佢先慢慢食返野 , 健康返~
作者: 殺你    時間: 2011-7-11 00:43
PongWong 發表於 2011-7-11 00:42
回復 殺你 的帖子

icic, 唔係, 我係用南瓜, 草 , zoomed糧 ,mazuri , 水果糧 , 菜, 車前, 草粉等食物 , 日 ...

咁都叫唔係太好既方法!
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:44
回復 6龜 的帖子

thx, ching 你的星星我都覺得好正 , 多次看了你的相都好想去買返隻 !
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:49
回復 殺你 的帖子

其實咁係玩命的, 多唔代表好, 佢太多營養一樣死, 唔好係佢足足咁日日食左一年 !
同埋紅腳怕光 , 佢之前甲變得好軟, 日日曬幾個小時其實好易曬死佢, even 浸住水曬 ,
水熱了仲危險 , 所以要係咁換水, 都係多得我姨媽日日幫我睇住同幫我報告情況 !
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 00:51

其實仲要多謝有某forum兩位師兄幫助和同我分擔左好多 !
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-7-11 00:57
回復 殺你 的帖子

係咪叫灌食?
作者: cchchchcc    時間: 2011-7-11 00:59

健康就好很美的小紅腿~
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 01:26
回復 cchchchcc 的帖子

阿ho, 十分多謝你一直的支持和幫助 , 唔係我一早放棄了 !
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 01:28

唔係, 只係多種食材去吸引佢, 同埋你陽光救了牠 , 人ge 力量太少,
其實我地買佢地返o黎都只係可以盡我地ge努力去幫助佢地生存而已 ~
作者: cchchchcc    時間: 2011-7-11 01:37

只係你努力冇放棄到佢姐...同我支持冇咩關係...
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 01:41
回復 cchchchcc 的帖子

唔係 ga, 你幫了我很多 , 你分享比我he 經驗勝過睇好多 post ~
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 01:49
回復 leofung 的帖子

ching, 係真係好多正野 !多謝欣賞我的 cherry head !
作者: ming529529    時間: 2011-7-11 10:21
C HING 你隻CHERRY大左好多, 而家咁健康真係一件好事
不過有少少建議, 就係你嘗試KEEP個環境濕D,佢都幾乾下,
所以都冇晒D紅色喇, KEEP濕D會有幫助
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 10:34
回復 ming529529 的帖子

THX CHING , 其實我都明白 , 我都放左大水碟 ,同小植物 , 點知比佢食晒 !
我日日同佢浸幾次水了 , 都唔係好明白點解佢咁乾 !
作者: ming529529    時間: 2011-7-11 10:37

本人覺得係底材問題,用D保濕嘅底材試下
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 10:41

我試下用返 d 木碎 , 之前佢唔係好 like !而且又生小蟲 !
作者: ming529529    時間: 2011-7-11 11:00

我會先用熱水浸,咁樣會少D有虫
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 11:07

我其實都有咁做, 不過都有 , 而且佢唔知係唔係對 d 木碎敏感 ,
之前用佢唔開眼 , 後來用左一排眼水同用左報紙先無事 !
呢隻龜返來時真係唔係講少 , 咩問題都出晒來 !
作者: ming529529    時間: 2011-7-11 11:20

你試下用柏木碎
作者: PongWong    時間: 2011-7-11 12:52

What 's that?
咩牌子有 ga?同埋ching 你用咩 ga?
作者: PongWong    時間: 2011-7-13 00:05

ching, 柏木碎係咩呀?邊度有得賣呀請問 ?
作者: ming529529    時間: 2011-7-13 00:19

ZOOM......ED
作者: PongWong    時間: 2011-7-13 00:36

我買果隻都係 zoomed 木碎 wor ,佢都唔係好接受到 !
作者: PongWong    時間: 2011-7-13 00:38
多謝龜痴師兄 ~
作者: ming529529    時間: 2011-7-13 11:22

唔係紅色0個隻WOR
作者: PongWong    時間: 2011-7-13 12:55

邊隻紅色 ?我只見到黑色的 , ching
作者: music0408    時間: 2011-7-15 02:17
3個月不離不棄...我諗隻龜會俾到你好大既滿足+開心>3<  樓主++++++
作者: PongWong    時間: 2011-7-15 11:18
回復 music0408 的帖子

thx, 其實我真係有諗過放棄 , 打算比另一個師兄幫我救佢, 但後來還是想自己盡力救佢,
當日我真係好擔心佢有事 , 真係太耐唔食野了 , 眼又唔開 ,底甲越來越軟,
問左一d 外國 forum ge 專家 ,
叫我試下清晨時分餵食 , 我真係試了一星期早上5點幾起身餵食 , 但都唔見效 !
最後還是另一位熱心的ching 打比我教我點去試下幫佢 , 結果有好轉同陽光救返佢 !
作者: yyhk8999    時間: 2011-7-15 11:35
好正, good

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2