香港龜友論壇

標題: 起釘/隆背 之 修正 [打印本頁]

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 09:06
標題: 起釘/隆背 之 修正

我隻阿達去年9月中入, 起曬釘, 9個月後, 被我用 "高蛋白及高濕度" 療法, 調整到所有新紋都係平滑的!!  而且舊釘仲出現下陷現象(reverse pyramiding), 效果非常滿意!!  全靠美國論壇網友的幫助...  亞洲論壇淨係講咩 "少食D"。

作者: kevinli0909    時間: 2012-6-28 09:14
請問可唔可以分享佢個"高蛋白"餐單??
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 09:16
kevinli0909 發表於 2012-6-28 09:14
請問可唔可以分享佢個"高蛋白"餐單??

50% M糧 ~ 15%蛋白
40% 波蘭糧 ~ 30%蛋白
5% 菜
5% 水果
作者: ali    時間: 2012-6-28 09:16
原來咁大隻都可調整,師兄請分享一下心得。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 09:18
ali 發表於 2012-6-28 09:16

可調整!

高蛋白+高濕度
作者: KPS    時間: 2012-6-28 09:21
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:18
可調整!

高蛋白+高濕度

我都覺得"高濕度"好緊要
作者: hongie    時間: 2012-6-28 09:50

我不嬲都主張龜糧做主食,菜、草只是副食、配菜,我既邏輯係等於養貓狗係主要餵糧,間唔中俾下新鮮食物佢地等佢地無咁單調

廠家投資咁多錢落條生產線生產龜糧,我相信營養、成份一定由專家s (獸醫s) 調教過係合適龜隻生長,佢地既配方點都好過尐唔啦更既人係網上你一句、我一句調教出來既民間偏方......

不喜請插,反正這是我既邏輯,我唔肯定一定啱 (就算個別獸醫對起釘都無定論.....)
作者: ali    時間: 2012-6-28 09:53
D 糧每日不同交替餵?定溝埋一齊?另外,要餵到唔食先至夠?
作者: hongie    時間: 2012-6-28 09:54
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:16
50% M糧 ~ 蛋白16%
40% 波蘭糧 ~ 蛋白30%
5% 菜

如果我無記錯,sudo 蛋白質成份更高 (印象中有 20%-30%),不過纖維好似得單位數,tony ching 認為點?
作者: catmandy    時間: 2012-6-28 09:58
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:16
50% M糧 ~ 蛋白16%
40% 波蘭糧 ~ 蛋白30%
5% 菜

呢個餐單配高濕度? 即係幾高濕呀? 80%?
作者: freemankapo    時間: 2012-6-28 11:03
我覺得波蘭糧真係幾好...適量餵食對龜龜成長有幫助...
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑...
我試過好多隻糧...係波蘭糧佢地最鍾意食...
我通常用手直接餵佢地...每次都係瘋狂地搶食...
波蘭糧真係值得推介...
作者: freemankapo    時間: 2012-6-28 11:46
freemankapo 發表於 2012-6-28 11:03
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑. ...

波蘭糧個牌子...以我記憶如果無串錯o既話...應該係『Tropical』...
以我記憶都好似有見過有水龜/箱龜糧賣...chiing可以去魚街睇睇...

hongie ching...
我除左sudo未試過之外...M...K...Z...T(即係波蘭糧)...水果糧...命脈糧...都有餵過...
反應最好係T...其次係K同M...
以上個人經驗...只供參考...
作者: Krauss    時間: 2012-6-28 12:13
多謝分享...希望你可以多D同香港龜友分享下經驗

請問盾龜可唔可以用你講呢個方法呢?
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 12:22
hongie 發表於 2012-6-28 09:50
我不嬲都主張龜糧做主食,菜、草只是副食、配菜,我既邏輯係等於養貓狗係主要餵糧,間唔中俾下新鮮食物佢地 ...

咪就係囉!  龜糧有齊所有所需營養!  人地做龜糧的公司有幾十年生產經驗, 為左長遠生意, 一定花左好多工夫研究!

反而自己餵菜、餵鈣粉、餵BAC、餵維他命粉, 都唔知會欠左D乜營養, 又或者多左D乜???  分分鐘害左隻龜!!!

而且D人成日講咩 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草 車前草

外國人都冇車前草, 但係人地D龜就係正!

我同你一樣, 菜 同 水果 只係飯後甜品
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 12:29
Krauss 發表於 2012-6-28 12:13
多謝分享...希望你可以多D同香港龜友分享下經驗

請問盾龜可唔可以用你講呢個方法呢? ...

盾龜可以, 我隻盾(賣左比Norrishill師兄) 都試驗成功:

作者: Krauss    時間: 2012-6-28 12:45
回復 Tony_Chu 的帖子

唔該你~
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 12:48
freemankapo 發表於 2012-6-28 11:03
我隻盾細個時都係起釘...e家佢生出o黎o既紋平平滑滑. ...

係, 我都覺得主要係波蘭糧Tropical + 高濕度75~85% 既功勞!

起釘的原因同營養不夠、營養不均勻、低濕度(缺少水合作用) 有關!!!!!!!!

但小心波蘭糧太高蛋白(30%蛋白)!!!  而龜長期食30%或以上係會死的!!  所以我同M糧(15%蛋白)交替黎餵, 平時只餵一餐(早上), 食飽為止。

波蘭糧 同 M糧 唯一問題係, 食到我D龜好鬼死肥!!!!!!!!!!!!!  手臂勁粗, 好似popeye咁.
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 12:51
Krauss 發表於 2012-6-28 12:45

唔該你~

唔使客氣, 你睇下香港論壇D龜, 差唔多隻隻都起晒釘, 唉!!  我果隻一粒釘都冇, 用左波蘭糧同高濕70-80%
作者: Krauss    時間: 2012-6-28 12:54

我想知你係未會混埋菜一齊比佢食??
同點保持高濕度?? 隔一段時間噴水?? 定係有其他方法~THX!!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 12:59
ali 發表於 2012-6-28 09:16

係, 完全可以的, 在美國論壇已有兩例reverse pyramiding - "反起釘" 或 "釘下陷現象" 的成功例子, 我應該係第三例!

唔好信D人講咩一起釘就成世起釘, 因為D人唔識亦唔會改變環境及餵食習慣。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:05
Krauss 發表於 2012-6-28 12:54
我想知你係未會混埋菜一齊比佢食??
同點保持高濕度?? 隔一段時間噴水?? 定係有其他方法~THX!!

我餵糧, 食完後, 間中放小小菜或水果當甜品。 我唔混菜的.

保持高濕, 每日浸一次暖水, 15-30分鐘, 我平時有日本極準確的控制濕度抽濕機及打霧氣。
作者: guy    時間: 2012-6-28 13:09
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 12:51
唔使客氣, 你睇下香港論壇D龜, 差唔多隻隻都起晒釘, 唉!!  我果隻一粒釘都冇, 用左波蘭糧同高濕70-80% ...

請問師兄

高濕高旦白方法

有沒有資料說明其原理
何解同原生環境相差甘遠而又效果良好
作者: catmandy    時間: 2012-6-28 13:12
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 12:48
係, 我都覺得主要係波蘭糧Tropical + 高濕度75~85% 既功勞!

起釘的原因同營養不夠、營養不均勻、低濕度( ...

交替餵?
即係......
今日 50% M糧 5% 菜 5% 水果 (咁仲有40%係咩? 牧草?)
聽日 40% 波蘭糧 5% 菜 5% 水果 (咁仲有50%係咩? 牧草?)

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:19
catmandy 發表於 2012-6-28 13:12
交替餵?
即係......
今日 50% M糧 5% 菜 5% 水果 (咁仲有40%係咩? 牧草?)

sorry, 我個百分比係 總既 大概數。

今日 M糧, 食後比少少 水果
聽日 波蘭糧, 食後比少少 菜
後日 M糧, 食後比少少 菜
大後日 波蘭糧, 食後比少少 水果
作者: catmandy    時間: 2012-6-28 13:22
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 13:19
sorry, 我個百分比係 總既 大概數。

今日 M糧, 食後比少少 水果

原來係咁~咁係唔係隻龜龜食到幾多就俾幾多~食到佢飽為止呀? 定係限住份量架?
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:23
guy 發表於 2012-6-28 13:09
高濕高旦白方法
有沒有資料說明其原理
何解同原生環境相差甘遠而又效果良好

外國論壇好多好多講法, 但好少科學論文。

其實原生環境好差, 食物供應不穩定, 氣候及濕度不穩定, 我間龜房食物、溫度、濕度 好穩定!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:24
catmandy 發表於 2012-6-28 13:22
原來係咁~咁係唔係隻龜龜食到幾多就俾幾多~食到佢飽為止呀? 定係限住份量架? ...

一日一餐 (早上), 食到飽為止。
作者: catmandy    時間: 2012-6-28 13:27
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 13:24
一日一餐 (早上), 食到飽為止。

食飽飽咪好好訓
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:32
catmandy 發表於 2012-6-28 13:27
食飽飽咪好好訓

係啊, 食飽就訓, 所以好似豬咁肥!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:34
catmandy 發表於 2012-6-28 13:27
食飽飽咪好好訓

但我只交替餵M糧同波蘭T糧 (所有龜都好成功), 未試其他糧, 亦唔會去試。
作者: catmandy    時間: 2012-6-28 13:41
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 13:34
但我只交替餵M糧同波蘭T糧 (所有龜都好成功), 未試其他糧, 亦唔會去試。

有圖有實驗有真相~
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 13:43
catmandy 發表於 2012-6-28 13:41
有圖有實驗有真相~

我會繼續提供結果及報告的。 等半年後啦。
作者: hongie    時間: 2012-6-28 15:09
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 13:32
係啊, 食飽就訓, 所以好似豬咁肥!

ching 每日餵飽呢點我有少少保留
野外既龜,每日出去爬呀,,爬呀,,爬呀,,(下刪四千至四萬步.......)  搵食,都未必食得飽   

家養既,運動量不足又每天吃飽,恐怕會有健康問題,我之前隻龜開完刀,獸醫就話我知佢有脂肪肝,原因唔駛講就知係運動不足又食得太多啦

作者: zero322    時間: 2012-6-28 15:20

我依家係2日餵M糧比紅腿 濕度長期70﹪以上
作者: Fatal_Paladin    時間: 2012-6-28 16:01
其實我仲係有所保留

北京係一個乾到阿媽都唔認得既地方,

但睇下北京龜友d 盾同阿達....個身形何其壯觀...

而識得一個福建友, 大陸都幾出名,
養幾隻R 達, 冇話高唔高蛋白, 就咁戶外養, 都係比菜多過糧,
個殼形一樣愈養愈圓。

我養兩隻盾, 同一個地方養, 比一樣既食物, 殼形都可以唔一樣啦!

正如人, 兩兄弟同一個屋企大都可以一肥一廋一高一矮!

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 16:58
Fatal_Paladin 發表於 2012-6-28 16:01
其實我仲係有所保留

師兄講得好岩。世界冇絕對。

但我隻入時起晒釘, 我養後(用美國網友方法) 就冇任何釘, 舊釘仲開始下陷添。
作者: Ling    時間: 2012-6-28 19:45
我都試下高濕高蛋白先
作者: Ling    時間: 2012-6-28 19:48
C兄如果濕度60-75,ok嘛?而家咁熱......唔開暖燈得唔得呢?
作者: 地獄火    時間: 2012-6-28 19:53
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 09:06
我隻阿達去年9月中入, 起曬釘, 9個月後, 被我用 "高蛋白及高濕度" 療法, 調整到所有新紋都係平滑的!!  而且 ...

洗乜搞咁多野,一野 lai 招放養,乜釘都冇哂 la
高濕度先係 main-point
作者: U87111    時間: 2012-6-28 21:04
波蘭糧 有冇圖??
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-28 21:55
U87111 發表於 2012-6-28 21:04
波蘭糧 有冇圖??

作者: klho    時間: 2012-6-28 22:37
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 21:55

請問係邊度可以買得到.
作者: 地獄火    時間: 2012-6-28 23:42
klho 發表於 2012-6-28 22:37
請問係邊度可以買得到.

得升輝有
作者: klho    時間: 2012-6-28 23:50
回復 地獄火 的帖子

謝謝你.
作者: waiman    時間: 2012-6-29 01:56
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 08:55

建議你詳細說一下何謂高濕, 或高濕的定義, 否則估計有不少人, 高蛋白波蘭糧+高濕度 = 卻隆了背!

同樣高蛋白波蘭糧食量, 箱中後方濕度錶亦同樣顯示80%, 但實際是有因造成濕度的方式, 而有很大分別的, 能造成超隆背與不隆背.

作者: 綠冒mc    時間: 2012-6-29 02:04
係咁架啦,呢度有边個玩陸龜超過15年以上,半成人都無,
個個都係龜仔玩家,有時見到D图片飼主一次飼養4.5隻龜仔,
仲要只只吾同种类,你估儲"高逹"模型咩,有時真係得啖笑........

支持楼主飼養方式,大定要高濕度!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: waiman    時間: 2012-6-29 02:22
綠冒mc 發表於 2012-6-28 13:04
係咁架啦,呢度有边個玩陸龜超過15年以上,半成人都無,
個個都係龜仔玩家,有時見到D图片飼主一次飼養4.5隻龜 ...

4.5隻龜, 咪即係4隻半!  
作者: 地獄火    時間: 2012-6-29 02:30
卡奇隔兩間既升輝,係魚街 lai
作者: stofa    時間: 2012-6-29 02:34
freemankapo 發表於 2012-6-28 11:46
波蘭糧個牌子...以我記憶如果無串錯o既話...應該係『Tropical』...
以我記憶都好似有見過有水龜/箱龜糧賣 ...

係咪呢隻??

作者: 地獄火    時間: 2012-6-29 02:34
其實高蛋白質我唔建議,會影響肝臟機能(即係高背形態),放養係最佳選擇

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-29 03:46
waiman 發表於 2012-6-29 01:56
建議你詳細說一下何謂高濕, 或高濕的定義, 否則估計有不少人, 高蛋白波蘭糧+高濕度 = 卻隆了背!

同 ...

我個人認為原理可能係:

高蛋白(20%-30%) = 令養份充足, 谷肥隻龜, 用D肥肉迫使龜殼向外挺高, 產生高背。

高濕度(75%-85%) = 令龜殼軟化, 角質層如同指甲, 碰水會暫時軟化, 加上水合作用。

高濕度 + 高蛋白 = 龜殼軟化, 肥肉將D龜殼向外谷圓, 谷高。 高背, 圓身。然後修正d釘!

睇下幾高背?  幾圓?

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-29 03:51
地獄火 發表於 2012-6-29 02:34
其實高蛋白質我唔建議,會影響肝臟機能(即係高背形態),放養係最佳選擇
...

醫書有云, 長期蛋白過高, 超過30%會死.

所以我同M糧交替餵食。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-29 04:02
waiman 發表於 2012-6-29 01:56

同 ...

對, 相反, 如果無法長期保持高濕環境, 而又餵太多, 一定隆背!!
作者: waiman    時間: 2012-6-29 06:03
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 14:46
我個人認為原理可能係:

高蛋白(20%-30%) = 令養份充足, 谷肥隻龜, 用D肥肉迫使龜殼向外挺高, 產生高背。

>高蛋白(20%-30%) = 令養份充足, 谷肥隻龜, 用D肥肉迫使龜殼向外挺高, 產生高背。

同意, 如再加上加熱墊向底甲加熱更佳, 這會令底甲生長, 令底盤更大背更高.

不過用20%-30%, 對龜內藏的健康, 和面甲下層的健康, 會有很大的危機, 不容昜控制; 蛋白高, 不代表營養充足, 而且要谷肥, 用Mazuri 15%都已能谷到幾肥都得, Rep-Cal 19%谷得更快, 20%就已令龜內藏內臟負荷過大, 你也知30%是必死龜了, 所以沒必要太過極端.

爬家在2010年10月30日, Sociedad Herpetologica Velenciana Congreso Tortugas學術性報告的, 陸龜隆背形態變異成因演講中, 亦提到長期用高濕, 是可以軟化角質層, 但不能改善MBD (代謝性骨症), 軟化的角質層亦難抵擋微生物病毒入侵, 雖然隆背現象會因此減輕或消失, 但這只是外觀, 只是治標, 龜的代謝性骨病症全無改變.

作者: 烏龜的    時間: 2012-6-29 08:36
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 12:51
唔使客氣, 你睇下香港論壇D龜, 差唔多隻隻都起晒釘, 唉!!  我果隻一粒釘都冇, 用左波蘭糧同高濕70-80% ...

Are you kidding???
作者: kevinli0909    時間: 2012-6-29 09:46
waiman 發表於 2012-6-29 06:03
>高蛋白(20%-30%) = 令養份充足, 谷肥隻龜, 用D肥肉迫使龜殼向外挺高, 產生高背。

同意, 加上加熱墊底甲 ...

不愧係博士
次次睇CHING既文都學到妤多野
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-29 12:33
waiman 發表於 2012-6-29 06:03

同意, 加上加熱墊底甲 ...

感謝師兄指導!!!  穫益良多。
作者: waiman    時間: 2012-6-29 12:48
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 23:33
感謝師兄指導!!!  穫益良多。

Tony_Chu CHing.
兄弟, 你我只是討論和研討, 談不上什麼指導吧.

另外, 我就很希望你弄個10x-30x珠寶放大鏡來玩玩, 你的條件比我好很多, 估計你會發現很多資料能提供給我.

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-29 12:59
waiman 發表於 2012-6-29 12:48
Tony_Chu CHing.
兄弟, 你我只是討論和研討, 談不上什麼指導吧.

haha CHING, 其實我有好多珠寶放大鏡, 我有玩開古代錢幣的, 經常用珠寶放大鏡睇真假。

但係用珠寶放大鏡點睇D新紋呢?  睇乜野呢?  我見所有新紋都係平滑既, 冇野睇bor
作者: waiman    時間: 2012-6-29 13:52
Tony_Chu 發表於 2012-6-28 23:59
haha CHING, 其實我有好多珠寶放大鏡, 我有玩開古代錢幣的, 經常用珠寶放大鏡睇真假。

但係用珠寶放大鏡 ...

哈, 咁就好啦, 唔洗我再死纏爛打捉你買放大鏡.  

睇甲與甲片之間條坑, 放到夠大之時, 當然唔會係100%平滑, 而係如馬路凹凸不平, 我觀察到既係, 非趁向陸背之時, 到處係圓角佔大比例, 然後我用19%高蛋白糧谷隆隻龜, 某日發覺會變成如馬路表層凌角碎石及小山丘, 再15-20日後就出現肉眼可見的, 準備陸背的甲與甲片之間的的深坑啦, 然後再持續谷到隻龜隆起左, 再用快速修正隆背方式, 用左7日好多回復圓角, 第12日就回復左圓角佔大比例, 到第30日即03/23/2012, 從肉眼已見修正到沒有陸背.

果個實驗D相你已經睇過啦, 今天個隻龜, 如非高手都睇唔出曾隆過背; 不過依家三更半夜, 我就唔影相啦, 等到08/03/2012我測試完Zilla UVB衰老, 貼報告之時先至順便影相啦.

作者: 綠冒mc    時間: 2012-6-29 23:58
唉,上面果位,好煩,真係好煩呀!!
其實你提供好多資料,似是好有見地,往往令人會一直睇下去,
但次次睇完之后,我都會發出一個語氣助詞就係"X".............

人地楼主有相有證據,証明自己一手哉培的龜龜可以克服隆背.
你又係度做論文,又話呢樣果樣,咁人地都有實証啦!只不過吾係人人條件上可以做到
你仲寫咩論文喎,萛啦....你,

你係呢個論壇比人的感覺就係:
"一個寫論文好叻但吾係好識養龜的人"

作者: Kaser    時間: 2012-6-30 00:08
回復 綠冒mc 的帖子

大家多睇文就好了,只㑹向人噴,大家不能交流
http://www.hkherp.org/newforum/f ... hread&tid=27619
睇清楚邊個樓主吧
作者: Kaser    時間: 2012-6-30 00:28

其實樓主,我想知道m糧,波蘭糧分別係d咩糧黎架?

作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-30 00:56
Kaser 發表於 2012-6-30 00:28

其實樓主,我想知道m糧,波蘭糧分別係d咩糧黎架?

美國 Mazuri 糧係有齊所有營養的 中蛋白(15%粗蛋白) 陸龜素食糧 ~ 屬於高營養主食糧

波蘭 Tropical 糧係加左動物提煉蛋白的 高蛋白(30%粗蛋白) 陸龜葷食糧 ~ 屬於高蛋白輔助糧, D龜好中意食。

作者: maoma    時間: 2012-6-30 00:59
波蘭Tropical糧點樣傢?有無相睇?THX...........
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-30 01:02
maoma 發表於 2012-6-30 00:59
波蘭Tropical糧點樣傢?有無相睇?THX...........

唔好當長期主食糧, 間中補下OK, 長期食可能會好危險。因為爬醫書話長期食30%或以上蛋白會傷肝及傷腎.

作者: 地獄火    時間: 2012-6-30 01:04
Tony_Chu 發表於 2012-6-30 00:56
美國 Mazuri 糧係有齊所有營養的 中蛋白(15%粗蛋白) 陸龜素食糧 ~ 屬於高營養主食糧

波蘭 Tropical 糧係 ...

我 d 陸龜點都 5 掂下,水龜反而搶住食,真係奇怪
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-30 01:14
綠冒mc 發表於 2012-6-29 23:58
但次次睇完之后, ...

其實論壇都係大家互相研究下姐. :)

Waiman師兄雖然理論性居多, 但佢都全球咁去收集方法及資料, 同埋去探討, 做實驗。

我只係研究如何修正隆背。效果明顯, 希望同大家分享下姐, 希望打破隆背不能修正的神話。

我發現用完全固定的高濕度環境及高蛋白的確可以做出外國人所講的reverse pyramiding~隆背下陷現象, 而且舊釘開始拉開。

我用我隻$18000的阿達BB做實驗, 都算好大投資, 但亦都讓我特別小心。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-6-30 01:22
地獄火 發表於 2012-6-30 01:04
我 d 陸龜點都 5 掂下,水龜反而搶住食,真係奇怪

你要噴D水, 等D味散出黎.

水龜中意食, 因為T糧含魚肉及軟體動物提取蛋白!

Tropical 呢個牌子好出名o架!

作者: 地獄火    時間: 2012-6-30 01:26
Tony_Chu 發表於 2012-6-30 01:22
你要噴D水, 等D味散出黎.

水龜中意食, 因為T糧含魚肉及軟體動物提取蛋白!

浸左水都 5 食,頭先試餵 8 角,居然食,但隻緣 5 食
作者: Fatal_Paladin    時間: 2012-6-30 01:46
個測試時間太短, 對於龜黎講, 一年都唔係好耐,

建議keep住落去, 真係冇病冇痛先繼續探討。
作者: waiman    時間: 2012-6-30 04:45
綠冒mc 發表於 2012-6-29 10:58
但次次睇完之后, ...

>人地楼主有相有證據,証明自己一手哉培的龜龜可以克服隆背.

有相有證據? 你好似理解不足, 搞錯晒啦.

你以乎根本重未知人地講乜, 亦未明白隆背有分內隆與外隆.

外隆內不隆不影響健康, 外不隆內隆將來會痛風, 不痛風亦影響壽命, 極端高濕能令外不隆, 甚至能修復已外隆, 但對內隆完全無幫助, 呢D係用左15年研究龜既爬家隊團, 係2010科研學術會上講既.

另外, 我亦親自去求証過, 睇過用本來冇隆既龜, 用高濕高蛋白, 養到不隆, 同時又用本來已隆既龜, 改成高濕高蛋白, 修正到不隆, 超過兩百隻龜分兩組既實驗, 然後全部殺晒, 解剖睇內部是否內隆, 結果無一例外, 全部內隆!

我所講既, 唔係高濕高蛋白不能克服外隆背; 而係極端式的高濕高蛋白, 會克服外隆背, 但同時亦有造成內隆背, 將一隻從冇外隆背既龜, 或從本來已外隆背但能不影響健康既龜, 變成內隆會有痛風, 及影響壽命既風險.
你覺得呢點, 我係咪唔應該講出黎而研究呢? 講出黎就係吾係好識養龜?

另外上面亦有人貼我做實驗的此Link:
http://www.hkherp.org/newforum/forum.php?mod=viewthread&tid=27619

我見過又做過好多實驗啦, 現在:
1.100%有把握, 令龜不隆背.
2.也有把握, 令龜在24hr濕度80%之下, 無論食16%既蛋白, 或30%既高蛋白, 都一樣隆背.
3.亦有把握, 把一隻本就隆背既龜, 用10-16%既蛋白, 在濕度60%之下, 快速修正到不隆.
4.都有把握, 用低濕度30%, 高蛋白16-19%, 也不隆背.
5.同時亦有90%把握, 用Tony_Chu CHing一樣既濕度80%, 30%既高蛋白, 養到 "內" 外都不隆.
以上呢5點係越大型品種既龜, 就更加越容昜做.

而且我自己只用 "仿生光源" 而完全不用陽光, 我養龜養左兩年幾, 我D龜全是從剛出生不久既30mm幼龜養起, 當中只有一隻是以前有黑死病, 醫生不給藥, 建議安樂死, 後來被我用UVA救活, 他至今只在有黑死病之時, 在連續一週內曬過四天的陽光, 其他的從出生至今, 還沒見過陽光. 你覺得咁算唔算識養龜啊?

以前我只用野草蒲公英, 車前草, 加上菜而不喂糧.
我依家又學緊D新既野玩緊野, 就係改成只用糧, 我在4月23日己開始全部改成用糧.
同埋向月薪US$15,000-40,000, 既專業上門住家管理龜既龜王, "偷師" 學緊點樣, 98%能控制到, 隻龜終生每一條生長紋之間, 你要佢生幾闊就幾闊, 要佢閉合就閉合, 準確到要用電子卡尺去量的.

依家唔係古代, 現代信息發達, 在美國只要你肯花錢又肯玩, 人人都可只用兩三個月內, 就能從初哥變成一般民間高手, 完全冇難度架.

作者: maoma    時間: 2012-6-30 20:56

師兄!可吾可以俾你嘅詳細餐單我啊!thx..............
作者: chanka    時間: 2012-6-30 22:47
回復 waiman 的帖子

請教下師兄,內隆係點樣形成,同埋除左解剖之外,我點先知隻龜有無內隆?我對於內隆方面的知識係0- - 所以想師兄解釋得詳細d,學多d野@@
作者: 綠冒mc    時間: 2012-7-1 00:50

結果你都係用你D論文呢打發我,
你個咁樣的實驗,吾好笑死人啦,我覺得你隻歐陸好可憐,
用數句呢養龜,咩"仿生光源",仲夠憺講自己的龜從未照過太陽,
明明自己玩野就話自己學緊野,仲話向人us15000-40000龜王偷師??!!
你咪係网上面搵料,寫到自己咁勁,真係覺得你似"秋官"

98%控制隻龜終生每一條生長紋之間, 你要佢生幾闊就幾闊, 要佢閉合就閉合, 準確到要用電子卡尺去量的.我相信有人做到,但果個吾係你...............

呢度係有人當你好有料,但有好多飼主都係實事求事的人
只會問你重點,吾係要你d所為"美国數句"

作者: waiman    時間: 2012-7-1 01:01
chanka 發表於 2012-6-30 09:47

請教下師兄,內隆係點樣形成,同埋除左解剖之外,我點先知隻龜有無內隆?我對於內隆方面的 ...

內隆只係地區性既俗語, 內隆是MBD (Metabolic Bone Disease), 即代?性骨病, 即骨骼變形.

外隆背是可以令內部有骨骼變形病變(內隆), 但如以高濕度优化了甲殼外表使不外隆背, 則一舨人除了解剖之外, 是無法從外表看得出的. 但 "據說" 一些專業代養龜的, 專代以特技式養龜的龜王, 他們能用30x放大鏡, 在30天內天天用30x看, 就能看得出, 我現在認識11位龜王, 但他們全部都不肯教我! 我完全不知道到底看哪和看什麼, 我 "猜", 估計生看裙邊的甲片.

這是沒內隆的:

這是內隆的:

科研的爬家Ed Pirog, 他的科研隊, 從1990年開始, 超過20年的時間, 針對濕度派的濕度理論, 高蛋白質, 隆背症候群, 和高濕除隆背的說法, 用診斷影像技術, 及解剖, 做了大量的試驗, 同時追蹤測量野龜, 並在野龜身上裝追蹤器及溫濕度自動記錄儀, 自動記錄了18,000詳細資料點, 然後在2010年10月30日正式發表演講及學術性實驗數據報告文獻:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1373

科研家Ed Pirog的實驗証明高濕度對外在的隆背絕對有效, 但就算是90%以上的濕度, 也是對內隆完全沒有幫助.

而那些龜王們其各自的大量活殺龜解剖實驗, 也一致是高濕對內隆完全沒用. (這點和科研家Ed Pirog是相同).
當中只有兩個龜王肯告訴我, 當龜長期攝入蛋白質超過20%之時, 龜必內隆. (這點我未找找到爬虫科研家有關這方面的資料).

但我自己是尊從不超過20%的原則, 因為全美國動物園, 及全部美國的陸龜飼養場及繁植場, 和美國動物園獸醫協會及營養師, 都是用15%.

作者: waiman    時間: 2012-7-1 01:14
綠冒mc 發表於 2012-6-30 11:50

結果你都係用你D論文呢打發我,

有D人就好似你咁, 未見過大蛇痾尿, 小見多怪又好名利, 呵呵.

你去看完每篇, 參加一下啦:
http://www.tortoiseschool.com/forum.php?mod=viewthread&tid=942&extra=page%3D1&page=4
作者: waiman    時間: 2012-7-1 01:32
qqqq1418a 發表
師兄其實係咪內隆比外隆更差?  發表於 5 分鐘前

基本是凡病態性的外隆, 亦必內隆, 但內隆的未必有外隆的外觀.

作者: zip    時間: 2012-7-1 02:03
waiman 發表於 2012-7-1 01:32
基本是凡病態性的外隆, 亦必內隆, 但內隆的未必有外隆的外觀.

“qqqq1418a  基本上我買回來己有隆背但我可以點控制佢地不再增加呢?  ”

師兄,我的豹也是,怎麼辦??

作者: zip    時間: 2012-7-1 02:22
zip 發表於 2012-7-1 02:03
“qqqq1418a  基本上我買回來己有隆背但我可以點控制佢地不再增加呢?  ”

師兄,我的豹也是,怎麼辦? ...

我見到你問其實都想問waiman師兄,sorry,我令你唔會左
作者: waiman    時間: 2012-7-1 02:27
waiman 發表於 2012-6-30 12:32

如果你之問, 係指一隻龜, 從冇隆, 而用高蛋白 "低濕" 養到外隆, 和一隻龜, 從冇隆, 而用高蛋白 "高濕" 養到冇外隆, 但實際有內隆, 則以龜王告訴我的, 及給我看標本而言, 兩隻是一樣, 沒誰更差.

如果你之問, 係指一隻龜, 本就高蛋白低濕外隆, 但用高蛋白高濕, 養到冇外隆或下陷, 則以龜王告訴我的, 及給我看標本而言, 冇外隆果隻比外隆果隻差, 下陷果隻比冇外隆果隻更差, 因為如圖中那些是骨骼變形是骨刺, 它生了出來就不會消失, 而且改回低蛋白了還是會不斷的以變形方式去增張, 而下陷時是骨刺向龜的內里刺.

作者: qqqq1418a    時間: 2012-7-1 02:39

我嗰兩隻只係少隆而家食比較低蛋白高懺維!咁我寧願牠們隆亦想生骨刺,起馬現在食得、啲屎靚隔日排酸、每日通屋跑黃昏有太陽曬冇病冇痛如願足矣!
作者: qqqq1418a    時間: 2012-7-1 02:42
zip 發表於 2012-7-1 02:22
我見到你問其實都想問waiman師兄,sorry,我令你唔會左

唔係呀我冇誤會不要多心
作者: zip    時間: 2012-7-1 02:59

師兄,一個無知問題,隆背係唔係一定唔健康?
作者: waiman    時間: 2012-7-1 04:57
zip 發表於 2012-6-30 13:59 : 師兄,一個無知問題,隆背係唔係一定唔健康?

qqqq1418a:  基本上我買回來己有隆背但我可以點控制佢地不再增加呢?

zip: 師兄,我的豹也是,怎麼辦? ... 師兄,

用Tony_Chu CHing提供既高濕方法呀, 咁會不再增加, 重會修正隆背.

高蛋白+高濕 = 會有內隆.
中/低蛋白+高濕 = 不會內隆.
高蛋白小食量+高濕 = 不會內隆.

所謂高蛋白, 重要概係指龜已吃進的攝入量, 而唔係隻龜天天必有食30%高蛋白糧就代表食緊高蛋白, 例如每餐給龜吃一半份量30%蛋白的糧, 加另一半10%低蛋白的糧或菜, 龜全部吃掉, 則30+10/2, 實際只是吃20%的蛋白質食物, 如一天只喂Tropical不加其它, 另一天只喂Mazuri, 則30+15/2, 實際只是吃了22.5%的蛋白質食物.

至於Tony_Chu CHing所介紹的波蘭糧Tropical 30%高蛋白糧, 重點並不在於高蛋白, 而是在於Tropical糧因加入了肉的成份而有 "甲殼質", 用肉或任何水龜糧, 都能補充到大量 "甲殼質". "甲殼質" 只存在於真菌, 和動物性食物之中, 陸龜不吃肉, 只能從植物纖維中慢慢合成.

另外Tony_Chu CHing沒留意或沒說明清楚的, 就是高濕. Tony_Chu CHing令到濕度有80%, 是用噴霧機把整個房間加濕的.

(這加濕與甲殼質方面, 需要向Tony_Chu CHing求証一下).

同樣是箱中央後方的濕度錶, 24小時顯示有80%, 但各不同的方式及來源濕度, 造成龜實際得到多少濕度, 是會有巨大差別的.
當龜得到60%濕度就已夠, 但箱中央後方濕度錶24小時顯示濕度80%, 你的龜也可以根本實際上, 是只有20-30%濕度.
(亦要留意高濕要加強空氣流通, 當濕度到80%, 細菌就突然大量滋生, 除了病菌之外, 亦昜令龜腐甲).

隆背係骨質疏鬆病症. 至於隆背係唔係一定唔健康? 要睇隆的嚴重性.
但點睇隆到點, 至開始影響健康呢? 我唔識. 龜王教過我, 但我只關心點令不隆, 和龜實際得到多少濕度, 及點樣精細控制生長紋, 所以呢幾樣已學到, 但到底點至開始影響健康? 係當時又聽又看一大堆野, 不關心的部份即日就己經唔記得晒啦!

沒隆背:

隆背, 骨質疏鬆:

作者: kevin1186    時間: 2012-7-1 11:04

我一星期比一次zoomed水龜糧,蛋白有35%。其實係唔係不同龜種對蛋白質的需求量會有不同,素食的龜種吸收動物性蛋白有無問題呢?
作者: cocteau    時間: 2012-7-2 20:08
Tony_Chu 發表於 2012-6-29 03:46
我個人認為原理可能係:

呢兩段推論真係,真係........ 無敵!!
當隻龜係波咁吹 (~~)
吾拜吾得......

ps. 其實有無唸過,所謂高濕係針對體內、而吾係體外。

作者: waiman    時間: 2012-7-3 00:22
cocteau 發表於 2012-7-2 07:08
呢兩段推論真係,真係........ 無敵!!
當隻龜係波咁吹 (~~)
吾拜吾得......

隻龜肥, 應該唔多唔少都有D幫助, 但如果話將隻本質唔高背既龜, 谷到成高背, 咁就冇乜可能啦.

>ps. 其實有無唸過,所謂高濕係針對體內、而吾係體外。

外面空氣高濕, 龜會從空氣吸入水份.

作者: cocteau    時間: 2012-7-3 20:47
waiman 發表於 2012-7-3 00:22
隻龜肥, 應該唔多唔少都有D幫助, 但如果話將隻本質唔高背既龜, 谷到成高背, 咁就冇乜可能啦.

>ps. 其實有 ...

>> 外面空氣高濕, 龜會從空氣吸入水份.
You Got It!!

PS again.  你地應該觀察既係 "甲殼" 生長、定係 "骨板"?

作者: waiman    時間: 2012-7-4 01:08
cocteau 發表於 2012-7-3 07:47
>> 外面空氣高濕, 龜會從空氣吸入水份.
You Got It!!

觀察既係 "甲殼" 生長. "骨板" 睇唔到.
但係 "甲殼" 生長長隆背, 同時亦會 "骨板" 變形危害健康.

所以研討一下, 用高濕應點至令 "甲殼" 及 "骨板" 不變形.
討論點:
1) 已知的是不要太高濕度, 但50-80%之間用幾多至適合呢? 這是討論點.
(因Tony_Chu ching條件比我好, 故我是建議他 "做實驗" 一直將濕度下降, 找出不隆規圍利益大眾, 然後用中間濕度, 例如60-80%都不隆, 就用70%. Tony_Chu ching條件比我好, 是因為他說只喜養幼龜, 當養大了一點就賣掉, 又再養幼龜.)

我自己是從龜王們處, 已知幾乎所有龜都是60%就夠, 所以我自己是保証龜實際有60%就夠, 這方面我已懂如何控制. (非箱中後方, 濕度錶有80%就代表夠, 非箱中後方, 濕度錶只有30%就代表不夠).

2) 在濕度已足之下, 用何實際蛋白質攝入量, 使 "骨板" 不變形.
我自己是保証龜實際攝入不超過20%蛋白質.

作者: cocteau    時間: 2012-7-4 07:48
睇吾到就要想辦法去睇到、觀察到。而吾係退而求其次去睇那些容易睇到的。

ps. 就算觀察甲片,亦應該係睇新增堆積的斜度,而非形狀圓或方或平。而且要量度好幾級新紋而不是單一條。睇過你那些照片你似乎被新紋形狀擺了..... 新紋角質密度低很多時都比較隆的,那次的新紋長越闊也會視察上越隆起,之後結實了自然就會平一點而不是被你修正了。
問一句,你養龜幾年了? 龜種多嗎?
感覺是理論很多很深但經驗淺左碰右試易錯方向似的。
小說一下個人經驗,隆背這個嘛,7成先天3成人為吧我的觀察(群養觀察)。所以搞太多就一個興趣而已。
嘩打字真累人,不ps了。
作者: lamchiukei    時間: 2012-7-4 08:22
高蛋後遺症好似超重!
作者: chung聰    時間: 2012-7-4 13:53
其實如果長期食糧,大家有無下顎過長既問題??
我兩隻龜都下顎過長,好煩
作者: waiman    時間: 2012-7-4 14:25
cocteau 發表於 2012-7-3 18:48
睇吾到就要想辦法去睇到、觀察到。而吾係退而求其次去睇那些容易睇到的。

ps. 就算觀察甲片,亦應該係睇新 ...

>吾到就要想辦法去睇到、觀察到。而吾係退而求其次去睇那些容易睇到的。

我重未見到一般高手有能睇到的.

>ps. 就算觀察甲片,亦應該係睇新增堆積的斜度,而非形狀圓或方或平。

我學緊果D, 係用10-30x放大鏡去睇D微粒來判斷, 而非用肉眼來判斷, 係用來在未出紋前, 或剛出而肉眼都未能見紋前已能判斷出.
其實我共做過三隻歐陸, 一隻不修正, 最後隆了, 兩隻修正後不隆.

我只兩年多, 只專養歐陸.

>新紋角質密度低很多時都比較隆的,那次的新紋長越闊也會視察上越隆起,
>之後結實了自然就會平一點而不是被你修正了。

新紋長越闊也會視察上越隆起, 也有分隆起的形狀, 在歐陸, 那隆起是完全90度角, 直情界手的, 每片甲片角位係尖而吉手, 如隆起但非90度角界手非常尖銳, 則結實了是會橫伸展而平, 兩種形態情況完全不同用手摸很昜分別.

呢隻就係以前刻意比佢隆, 冇修正, 等佢過左三條紋, 先至減食量令放緩, 放緩後又生了兩次紋, 當中就有兩次闊的新紋, 視覺察上越隆起, 閉合時是會橫伸展而平, 係斜而滑的, 但最舊的果三條紋, 都係保持方塊狀:

作者: waiman    時間: 2012-7-4 14:43
chung聰 發表於 2012-7-4 00:53
其實如果長期食糧,大家有無下顎過長既問題??
我兩隻龜都下顎過長,好煩

下顎過厚, 或地包天長?

地包天長比墨魚骨磨.
作者: leoyuchiu    時間: 2012-7-4 17:40

師兄,好佩服你
但我有個問題,你話:

"同樣是箱中央後方的濕度錶, 24小時顯示有80%, 但各不同的方式及來源濕度, 造成龜實際得到多少濕度, 是會有巨大差別的.
當龜得到60%濕度就已夠, 但箱中央後方濕度錶24小時顯示濕度80%, 你的龜也可以根本實際上, 是只有20-30%濕度."

我唔多明呢段意思係點,濕度錶顯示箱中間有80%,咁有咩因素令隻龜實際上吸唔到應有既濕度?
最重要係,點有效保濕?請指教
仲有,我睇完你個post, 我養黃緣既,聽你咁講,係咪照你高蛋白小食量+高濕(1半高蛋白+1半菜)就可以令佢有健康既高背?
作者: waiman    時間: 2012-7-4 23:05
leoyuchiu 發表於 2012-7-4 04:40

師兄,好佩服你

因為兩者的分別是, 原生地的龜, 在太陽這個大加熱燈正下方的濕度是40%-50%, 而養者箱中後方的濕度錶顯示濕度70-75%之時, 但其實在加熱燈的正下方或附近, 是只有20-35%的, (加熱燈的瓦數及离地高度, 造成下方濕度差異), 在這情況之下, 如龜喜歡長期間在加熱燈的下方或附近晒, 則當然是會因濕度不足而隆背了.

電子式內置濕度探頭的濕度錶, 是比機械式溫濕度錶準確很多, 但由於濕度探頭是在機殼內, 所以在加熱燈下是測不準的.
無論多名牌多貴的機械式溫濕度錶, 它本身都是準確度誤差巨大的, 用機械式溫濕度錶放在加熱燈下測, 是再更進一步的測不準, 只有 "外接濕度探頭" 的濕度錶才會測得到.

我自己解決既方法, 就係用噴霧机向加熱燈下噴.

高蛋白小食量有D難控制.
作者: chung聰    時間: 2012-7-5 06:28
waiman 發表於 2012-7-4 14:43
下顎過厚, 或地包天長?

地包天長比墨魚骨磨.

鞋抽咁,墨魚骨都俾埋
作者: leoyuchiu    時間: 2012-7-5 11:09

i see..明白!我冇照燈,我早晚噴水only...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2