香港龜友論壇

標題: 油墨菜問題 [打印本頁]

作者: Gary    時間: 2012-7-15 18:34
標題: 油墨菜問題
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有害??
求各位師兄解答,,thx
作者: 權強    時間: 2012-7-15 18:38
食黎無益,又唔係平好多姐,不如喂其他
作者: wing1216    時間: 2012-7-15 18:39
Gary 發表於 2012-7-15 18:34
之前聽龜蜥某人話油墨菜對龜來講係毒藥,,前排又聽某人話d龜食得
咁我想問下其實d龜食唔食得??食咗會唔會有 ...

我盡量都唔會比.
作者: 小路人甲    時間: 2012-7-15 18:44

係食得...不過對一D易結石既龜就吾好..就好似盾個D咁

作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 18:47
龜仲食得芝士蛋糕 生蠔 魚生 長腳蟹 曲奇餅 金銀銅鐵錫 膠袋
只要你鐘意就得
作者: iamnero    時間: 2012-7-15 19:05
小路人甲 發表於 2012-7-15 18:44
係食得...不過對一D高危易結石既龜就吾好..就好似盾個D咁

邊個話噶?
作者: 小路人甲    時間: 2012-7-15 19:19

回復 iamnero 的帖子

我自己吾會做主食..只會有時俾下佢食
作者: Gary    時間: 2012-7-15 19:45
回復 烏龜的 的帖子

師兄你....@@
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 20:12
soulreaper 發表於 2012-7-15 19:24
睇你乜龜, 豹龜, 盾臂食得多等死, 歐陸, 四趾, R呢D食得多都唔會有事, 不過無益咁解 ...

R食得多唔會有事?你肯定?
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 20:14
Gary 發表於 2012-7-15 19:45
回復 烏龜的 的帖子

師兄你....@@

我認真架WOR 你問得姐係你想比佢食姐
你都係搵人認同下姐 咁E家話你知其實佢真係咩Q都食得
你想就得架啦 隻龜你架MA~
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 20:58
soulreaper 發表於 2012-7-15 20:52
好肯定, R腸胃基本上係所有陸龜之中僅次亞達咁好
唔信呀? 買隻R番黎試下囉
...

哈哈哈 請問你係邊到睇返黎架??唔好話我知係你既經驗WOR
難道師兄你隻R都係餵開油墨既??

不過我真係好想講 姐係食左唔柯唔代表冇影響架WOR
姐係你K仔當飯食 加上你腸胃又咁好 應該都唔會肚柯架
咁係咪代表K仔對身體有益/對身體唔會有影響先??
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 21:56
soulreaper 發表於 2012-7-15 21:02
你要咁講既話其實都無錯, 正如你話龜食旦糕都得其實都無咩唔岩, 比D原產地無既食物佢多少有影響, 差在影響 ...

無事同無益其實係唔係對立既呢?
用下個腦先再講好似好D WOR "師兄"~
加上 你自己有隻R係真係咁餵先好SHARE比人知 如果唔係唔好水人好囉~
一陣人地聽你講R腸胃好餵油墨 點知出事就唔知怪邊個好啦~

我新手咩都唔識架~又冇錢玩R WOR~係咪先~
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 22:58
soulreaper 發表於 2012-7-15 22:12
所以我由頭5尾都話係無益, 而唔係無事, 係你話r食得多油墨菜會有事咋喎, 飯食得多夠糖尿病, 敢唔通飯做主 ...

睇你乜龜, 豹龜, 盾臂食得多等死, 歐陸, 四趾, R呢D食得多都唔會有事, 不過無益咁解

難道我係文盲?其實呢段野你碌上少少都睇黎返架WOR~
唔會有事=無益???
由頭到尾???由你呢個回覆係頭??
咁真係點夠你玩AR??我唔係無聊都唔會係到陪你吹下水~
但你玩晒前後矛盾咁好難做架WOR~~~
講完又話冇講過 咁姐係點先?
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-15 23:26
soulreaper 發表於 2012-7-15 23:07
係唔會有事呀~ 牧草食得多一樣無事, 不過一樣無益咁解
你果個k仔既例子直頭係食落肚即刻有害啦, 不過我估 ...

加陣油墨食落龜肚無害咩?
無事但又無益係咩道理?@.@道理係你到何需人身攻擊呢?
小學雞先睇唔明人地例子架姐~
唔好人地話咩就講咩 去嘉道理農場睇下咩係R先再講啦!
作者: waiman    時間: 2012-7-15 23:36
Gary 發表於 2012-7-15 05:34

食得,無害,有營養。比生菜好好多.
但鈣低,纖維低,水份多,不適合做主食.

油麥菜, 鈣70, 磷31, 蛋白1.4, 纖維0.6.
作者: waiman    時間: 2012-7-16 00:51
Gary 發表於 2012-7-15 05:34

參考下, 紅蓝緑色:

植物草酸及鈣磷比例表:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381

作者: GARYLAI    時間: 2012-7-16 01:34
油墨菜 = 毒藥 ,,,,,, 誇張說法

沙漠型陸龜確實係唔應該成日食油墨菜,,但係可以當零食咁比佢食囉..,.
作者: 6龜    時間: 2012-7-16 01:40
烏龜的 發表於 2012-7-15 18:47
龜仲食得芝士蛋糕 生蠔 魚生 長腳蟹 曲奇餅 金銀銅鐵錫 膠袋
只要你鐘意就得 ...

c 苦 好串呀叉燒飯ok?
作者: 6龜    時間: 2012-7-16 01:43
烏龜的 發表於 2012-7-15 23:26
加陣油墨食落龜肚無害咩?
無事但又無益係咩道理?@.@道理係你到何需人身攻擊呢?
小學雞先睇唔明人地例 ...

算啦c苦
作者: benlc    時間: 2012-7-16 02:07
其實 油麥 除了無益外 , 亦可理解作慢性毒藥 , 人食的菜或多小都有漏餘農藥 , 洗不掉浸不甩 , 對人可能無害 , 但對爬虫黎講就不一樣 , 言而農藥會積存体內 , 長年累月純積就會出現問題 , 所以除看一般資料性外還要留意這點 , 除了人食菜外 , 野草基本樣樣都可取 , 人用菜 除無益,  且有害 !

每個不同環境亦決定了不同食物 , 若是箱養還是野草牧草較好點吧 , 對於 牧草 所謂無益之說可謂不能認同 , 要先理解牧草所用的性質 , 自然有佢用處 更是處莫大好處 , 非用不可!

什麼 R 易養之說 , 亦是網上人云亦云 , 腸胃亦都吹墟之說 !

我是新手 , 係外國養了六隻幅 , 應該可以表下個人見解...

作者: 烏龜的    時間: 2012-7-16 05:41
soulreaper 發表於 2012-7-16 00:13
同低能再講落去都哂氣, 竟然當油墨菜同k仔一樣咁毒, 我諗你都係食少d藥把啦, 大把野食落肚係無事呀, 不過 ...

隻係有一隻就可以扮大哥?@o@
姐係你日日食薯片當飯 令到身體變差 短命左 咁係等於對身體無影響?
姐係本身有一百歲命嘅龜食油墨食到得十年命 咁係等於無事?
高手!
你講到咁把炮 人地唔知以為你養左十幾隻R係屋企添@o@
不過邊個係垃圾 邊個係吹水 聰明嘅人有眼睇嘅~
作者: zero322    時間: 2012-7-16 07:37
回復 烏龜的 的帖子

可能佢一隻都冇 的哥無謂同呢D人嘈啦
作者: zero322    時間: 2012-7-16 07:39
回復 soulreaper 的帖子

一定要有R先可以講 你都幾無理

作者: tmktmk1119    時間: 2012-7-16 11:10
烏龜的 發表於 2012-7-15 18:47
只要你鐘意就得 ...

膠袋
作者: benlc    時間: 2012-7-16 12:35
soulreaper 發表於 2012-7-16 11:54
ZZZ 做乜扮睇唔到你個K仔既例子呀傻系, 比人踢爆作埋D垃圾比喻就收哂水呀?
乜野食得多都無益嫁啦, 正如菜 ...

用 k 作比喻亦不為過,幼龜有嗜偏食習性,油菜這類香菜會起引的,亦說明點解咁多舖用油麥,亦叫人用油麥,返屋企還開口食油麥,但過了一星期出問題,問舖頭就過海做神仙,請問多隻算啦!

叫人唔好食就係睇得太多亂餵菜而引起腸胃病,不論 幅射、豹、貭、紅腿等,好多龜病都返唔到轉頭 ,無必要冒險而死龜。
作者: benlc    時間: 2012-7-16 12:56
soulreaper 發表於 2012-7-16 12:37
ZZZ 又黎一個打橫黎講既, 你食K仔死快D定食油墨菜死快D?

成年人執著某d字眼無意思,講落重點油麥無益唔等於無害,係你鑽牛尖!

我講見解講道理啫,唔好講咁多師兄,我依d實淺派,show下你d靚龜交流下先
作者: jay2004    時間: 2012-7-16 13:19
唔係主糧,一條半條無咩問題~
作者: benlc    時間: 2012-7-16 13:25
soulreaper 發表於 2012-7-16 13:02
好大分別, 你食老麥一樣無益死唔去, 你K仔當飯食唔去即時洗胃都收左皮啦, 兩樣完全唔同程度既野拉埋黎講 ...

大家理解唔同,你硬係要咁講,食油麥同k一樣會死,唔單止,飲水都一樣會死,你講一次性,我同烏龜的講慢性侵害,成年人懂得理解分析別人說話,而非為吵而吵。

論點落返龜處吧,到你show d龜交流下先啦師兄
作者: benlc    時間: 2012-7-16 13:54
soulreaper 發表於 2012-7-16 13:33
既然你識講飲水都會死, 咁肯定知道一樣野有無害係取決於佢分量, K仔同油墨菜有害分量接近咩? 你D所謂比喻 ...

落返龜處正正就係你之前所提到 "食得多都無問題",亦即份量問題,咁究竟你講食得多係指咩呢?係咪無益等於無害呢?

其實會唔會係你想嘈而亂槍掃,師兄閣下d語氣...不如你講下點解長餵油麥覺得無問題?
我明的你養係水龜果核旦,叫你出相的確係我不是,唔好意思師兄
作者: benlc    時間: 2012-7-16 14:10
soulreaper 發表於 2012-7-16 13:59
係啊, 我所講既食得多都無指一個明確既份量, 咁你又點知我講既係只食油墨菜, 一日三餐都有油墨菜定一日一 ...

得架喇,唔抝喇,希望樓主識分邊d食得,邊d唔食得!
作者: Kaws    時間: 2012-7-16 14:15
回復 benlc 的帖子

師兄人地重有隻10CM豹呀你打少隻呀(不過唔知賣左味)
作者: kevin1186    時間: 2012-7-16 14:42
回復 waiman 的帖子

依CHING所說,油麥油的鈣磷比都有2.25:1,配合M糧一同作主食,再定期給墨魚骨補鈣,應該冇問題吧?
ps.我的是紅腿。
作者: joeloklok    時間: 2012-7-16 14:44
回復 benlc 的帖子

算啦師兄!你都係好心著雷擘,妝香俾鬼笛架啦食死既閣下自理,與人無尤囉
作者: 小豹    時間: 2012-7-16 14:58
路過……
作者: 烏龜的    時間: 2012-7-16 22:01
soulreaper 發表於 2012-7-16 11:54
ZZZ 做乜扮睇唔到你個K仔既例子呀傻系, 比人踢爆作埋D垃圾比喻就收哂水呀?
乜野食得多都無益嫁啦, 正如菜 ...

唉 為嘈而嘈既小學雞...
你呢D人我係到遇得多啦~
R腸胃好又係你講既 食油墨食得多冇事又係你講既 冇事同冇益唔係對立又係你講既
但你又唔肯認WOR 想點姐~
K仔個例子 係想帶出 不論你腸胃既好 本身食個樣野落肚對腸胃冇影響唔代表對身體其他部份冇影響囉...姐係話 油墨食左落腸胃好勁既R個肚到 就算對佢腸胃冇影響都會對其他部份有影響囉 就好似K仔食左囉肚 你唔會肚柯但都會令到你身體有影響甚至會死....我真係估唔到一個咁簡單既舉例都要解釋到咁白....
同埋我真係唔知你用邊到諗野 可以理解到係咩食K仔即死 油墨唔死 9唔搭8咁.....師兄 智商有限睇唔明唔好CHALLENGE人先得架= =
小學雞返去讀下書先啦 你分唔分到星龜同R AR?人地叫你SHARE下你隻R又回避晒咁~係啦 我呢D新手都想睇下你隻R食油墨有幾勁WOR!!!!比大家睇下啦~

作者: waiman    時間: 2012-7-16 23:30
kevin1186 發表於 2012-7-16 01:42
回復 waiman 的帖子

依CHING所說,油麥油的鈣磷比都有2.25:1,配合M糧一同作主食,再定期給墨魚骨補鈣,應該冇 ...

咁要睇你所謂主食, 指份量幾多, 同埋係咪日日必有.

例如我, 當中兩隻龜, 有兩年全年必有油麥菜, 但係我比較多元化, 每餐必有蒲公英, 車前草做主菜70%, 油麥菜, 白蘿蔔葉, 芝麻菜, 油菜, 芥藍, 芥菜, 等等時菜共30%.

作者: clement49212    時間: 2012-7-16 23:48
大圖我個女手抱隻豹都係食油墨菜大,係近期先用M糧加草粒養!
作者: longlee0816    時間: 2012-7-17 12:57
我家的也吃了油墨菜三年了....當然也有其他...
但應該不會有事吧....
作者: ken06313    時間: 2012-7-18 22:03
其實我睇DR.YU果時
佢都話可以餵,就連佢自己都餵緊
只不過你唔可以餵死油默菜
同加龜糧,草粉,得閒又要加D CA粉
比例唔可以多過菜!!
咁樣既餐單係冇壞既

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2