香港龜友論壇

標題: 保存超級麥皮蟲一問 [打印本頁]

作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 21:23
標題: 保存超級麥皮蟲一問
保存超級麥皮蟲一問

各位好
小弟下次會出去買麥皮蟲做食材
請問下點樣可以保存佢地
等佢地無死得禁快呢?

謝謝

作者: iamnero    時間: 2012-7-16 21:34

最重要兩點:較寬鬆既空間,乾爽既環境
記得就掉兩條菜葉落去,唔記得就由佢食自己,放少少木糠,點都死唔去,仲會長大。
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 21:40
iamnero 發表於 2012-7-16 21:34
最重要兩點:較寬鬆既空間,乾爽既環境
記得就掉兩條菜葉落去,唔記得就由佢食自己,放少少木糠,點都死唔 ...

錦請問木糠係邊度買?
大概幾錢?

如果唔用木糠可唔可以用麥皮代替?
謝謝
作者: 龜痴    時間: 2012-7-16 21:40
用麥皮養...
唔會死...
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 21:41
龜痴 發表於 2012-7-16 21:40
用麥皮養...
唔會死...

請問如果我唔將麥皮鋪底
但用個兜仔裝住d麥皮比佢地食
錦得唔得?
謝謝
作者: fai890    時間: 2012-7-16 21:42
給麥片佢食仲好
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 21:43
fai890 發表於 2012-7-16 21:42
給麥片佢食仲好

麥皮咪即係麥片lor!
作者: 龜痴    時間: 2012-7-16 21:46
LandOctopus 發表於 2012-7-16 21:41
請問如果我唔將麥皮鋪底
但用個兜仔裝住d麥皮比佢地食
錦得唔得?

OK...
去百佳買好大罐透明膠罐的即食麥皮...
又平又多...
作者: iamnero    時間: 2012-7-16 22:00
LandOctopus 發表於 2012-7-16 21:40
錦請問木糠係邊度買?
大概幾錢?

好似麥皮會好D,聽版主講好過聽我講~
作者: 權強    時間: 2012-7-16 22:17
麥皮蟲買少d好,唔洗點喂,佢地好快變黑色(唔食得)  
通常未食哂個盒d麥皮就變哂黑...
黑色時如果你唔郁佢 再等等就變成蟲再生蛋
作者: 小豹    時間: 2012-7-16 22:23
我放麥皮俾佢地,三個月都未死得
作者: 龜痴    時間: 2012-7-16 22:29
小豹 發表於 2012-7-16 22:23

我半年...

作者: 龜痴    時間: 2012-7-16 22:29

我半年...

作者: 小豹    時間: 2012-7-16 22:30
龜痴 發表於 2012-7-16 22:29
我半年...

可能我放廚房,有D熱死左
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 22:35
龜痴 發表於 2012-7-16 21:46
OK...
去百佳買好大罐透明膠罐的即食麥皮...
又平又多...

呢隻係咪最平?

同埋桂格都得價係唔係呀?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 22:36
iamnero 發表於 2012-7-16 22:00
好似麥皮會好D,聽版主講好過聽我講~

麥皮會common d嘛^^
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 22:37
權強 發表於 2012-7-16 22:17
麥皮蟲買少d好,唔洗點喂,佢地好快變黑色(唔食得)  
通常未食哂個盒d麥皮就變哂黑...
黑色時如果你唔郁佢 再 ...

但唔係話要佢變成蟲一定要黑既環境咩?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 22:37

一條無死到?
師姐你一次買幾多?
分幾多個缸?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 22:38
回復 LandOctopus 的帖子

同埋請問超麥成盛要點養?
我想試下繁殖佢地
謝謝
作者: 小豹    時間: 2012-7-16 22:54
LandOctopus 發表於 2012-7-16 22:37
一條無死到?
師姐你一次買幾多?
分幾多個缸?

死好少,分一缸養
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 23:55
LandOctopus 發表於 2012-7-16 22:35

呢隻係咪最平?

我屋企人都要食家嘛^^
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 23:55
LandOctopus 發表於 2012-7-16 22:37
但唔係話要佢變成蟲一定要黑既環境咩?

咩叫黑?全條黑曬?點解唔可以照餵既?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-16 23:56
小豹 發表於 2012-7-16 22:54
死好少,分一缸養

得一個缸唔會太迫咩?
師姐你一次入幾多條?
作者: 小豹    時間: 2012-7-17 00:26
LandOctopus 發表於 2012-7-16 23:56
得一個缸唔會太迫咩?
師姐你一次入幾多條?

十幾條……
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 09:02
小豹 發表於 2012-7-17 00:26
十幾條……

錦請問超麥變左成蟲我可以繼續點樣養?
setting要點?

同埋請問用木糠會唔會令d蟲長命少少?
請問木糠可以係邊度買?
幾錢?

謝謝
作者: 龜痴    時間: 2012-7-17 09:06
LandOctopus 發表於 2012-7-17 09:02
錦請問超麥變左成蟲我可以繼續點樣養?
setting要點?

麥皮虫是某一種類似甲虫的昆蟲幼虫...
只要一大堆地養, 唔好比黑暗獨立的環境佢...
養幾耐都唔會變甲虫...
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 09:22
龜痴 發表於 2012-7-17 09:06
麥皮虫是某一種類似甲虫的昆蟲幼虫...
只要一大堆地養, 唔好比黑暗獨立的環境佢...
養幾耐都唔會變甲虫.. ...

錦夜晚計唔計?
謝謝
作者: KPS    時間: 2012-7-17 09:28
龜痴 發表於 2012-7-16 21:40
用麥皮養...
唔會死...

Yes, 用麥皮最好, 又平,
最多加D紅蘿蔔, 等佢營養好D, D爬食得健康D

作者: oooooo    時間: 2012-7-17 12:25
我每次買1斤,1斤唔到1星期就食哂...
我知保存得耐係好臭......
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 13:12
KPS 發表於 2012-7-17 09:28
Yes, 用麥皮最好, 又平,
最多加D紅蘿蔔, 等佢營養好D, D爬食得健康D
...

錦請問木糠又點樣?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 13:12
oooooo 發表於 2012-7-17 12:25
我每次買1斤,1斤唔到1星期就食哂...
我知保存得耐係好臭......

師兄養得多野姐

同埋請問下木糠邊度買最平?
幾錢倒?

謝謝
作者: KPS    時間: 2012-7-17 14:01
LandOctopus 發表於 2012-7-17 13:12
錦請問木糠又點樣?

你諗下D蟲食完木糠, 你D爬食D咩
作者: sallytung    時間: 2012-7-17 14:07
回復 龜痴 的帖子

我都食個隻
作者: oooooo    時間: 2012-7-17 14:37

Q兔廊買最大包果隻45cmx65cmx35cm左右
百五蚊左右,每兩個月4包,包送貨!!
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 16:38
KPS 發表於 2012-7-17 14:01
你諗下D蟲食完木糠, 你D爬食D咩

即係唔好用木糠?

但我想問下如果我超麥變左成蟲
我又想繁殖佢地
錦成蟲係咪一定要木糠?
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 16:40
oooooo 發表於 2012-7-17 14:37

Q兔廊買最大包果隻45cmx65cmx35cm左右

錦最細包係點樣?幾錢?
太大包用唔曬價播
作者: KPS    時間: 2012-7-17 16:46
LandOctopus 發表於 2012-7-17 16:38
即係唔好用木糠?

但我想問下如果我超麥變左成蟲

成蟲都吾一定要木糠, & 咁平仲繁殖? 成本太高了
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-17 17:06
KPS 發表於 2012-7-17 16:46
成蟲都吾一定要木糠, & 咁平仲繁殖? 成本太高了

錦請問養成蟲個缸點setting?
小弟第一想繁殖
第二想玩下過下癮姐
作者: KPS    時間: 2012-7-17 17:15
LandOctopus 發表於 2012-7-17 17:06
錦請問養成蟲個缸點setting?
小弟第一想繁殖
第二想玩下過下癮姐

http://www.hkaro.com/viewthread. ... mp;page=1#pid189569

[轉帖]

麥皮蟲的成蟲就是擬步行蟲這是一個資深玩家寫的麥皮蟲飼養文章(您可以參考看看)

活體餌料的絕佳選擇 超級麥皮蟲不論是飼養任何寵物,除了提供其良好的生存環境與充足的活動空間外,食物的選擇和提供也是能否成功飼養的一大關鍵;特別是針對肉食性的物種來說,活體餌料往往比起飼料更能引起牠們的攝食興趣,且對於促進食欲、補充營養,以及訓練其捕食技巧等生存本能都有相當大的作用。

此次有幸於龜窩贊助商見識到成功繁殖的超級麥皮蟲,因此有機會能介紹這種極具營養價值的活體餌料。

超級麥皮蟲(Superworm, Zophobas morio)或稱超級麵包蟲,是一種步行蟲的幼蟲,最大體長可以到6公分左右,比起一般麵包蟲(Mealworm, Tenebrio molito),足足粗了大概2~3倍有餘,其營養價值更甚蟋蟀和麵包蟲,加上牠們的外皮較軟且易於消化,不像一般麥皮蟲外殼難消化,因此早期主要是作為龍魚等高級觀賞魚的餌料生物,後來在其豐富的營養價格及容易消化與適口性佳的考量下,也開始推廣至飼養爬蟲使用;而其在國外的專業魚場或是爬蟲繁殖場,早已是相當受歡迎的一種活體餌料,甚至逐漸有取代蟋蟀的趨勢。

我們在飼養超級麥皮蟲時可以用麥糠當做飼育的床材,這樣超級麥皮蟲便可以鑽入其中安心成長;超級麥皮蟲的食性很廣,幾乎什麼都吃,無論是果菜或是各種觀賞生物的人工飼料,甚至是動物的屍體,牠們都相當樂於接受;而水分的提供可以靠根莖類蔬菜,如紅蘿蔔等來供給以避免環境過於潮濕,進而導致蟲體死亡。

早期由於超級麥皮蟲在台灣的飼養經驗不足,幾乎沒有繁殖成功的例子,只能倚靠單價昂貴的少量進口,因此推廣的效果不佳,所幸龜窩贊助商的老闆吳文祥先生用心飼養,再加上國外資料的查察,以及經驗的累積,終於成功將之大量繁殖。

超級麥皮蟲從出生到變成蛹化大約需要三個月的時間,視溫濕度和環境的不同,蛹化的速度會有所差異;老闆告訴我們,要讓超級麥皮蟲順利的蛹化,最好在快蛹化時將蟲體單獨飼養,如此將能使欲蛹化的蟲體不受其他超級麥皮蟲的干擾,會比較容易成功蛹化

在從蛹中羽化之後,超級麥皮蟲的成蟲就會持續地交配和產卵;牠們的成蟲,也就是步行蟲,公蟲的體型會比母的小一些;在交配的時候,公步行蟲會爬到母步行蟲身上,此時可以看到牠們的產卵管和授精管伸出。在成蟲交配大約2~3天之後,母步行蟲就會在麥糠中產下卵粒,並在反覆交配之間,持續剷下上百顆的蟲卵,直到死亡為止。由於步行蟲可能會將自己的蟲卵及幼體吃去,因此大約一個禮拜後,便必須將成蟲移到別處繼續交配和產卵,而原本的麥糠裡面就可以看到大約 0.5cm~1cm大小的幼蟲蠕動;在生下的2~3週內,幼蟲的成長速度會很快,而大約4~5週後即可達到最大的體型。

老闆告訴我們,他所飼養的爬蟲幾乎全都有投餵超級麥皮蟲,且鮮少有出現消化不良的情況;而具筆者從國外的書籍與網站也發現,國外有許多爬蟲繁殖場,如豹紋守宮的繁殖場,也都是以超級麥皮蟲當作主食,甚至有些是完全不餵蟋蟀的。由此可見,超級麥皮蟲在活體餌料上是極佳的選擇,對於體型較大的爬蟲也比較能給予飽足感。如果餵食普通的麥皮蟲過量,可能會因為其幾丁質含量過高的外皮而導致消化不良,甚至是造成腸胃道阻塞,但對外皮較薄的超級麥皮蟲而言,幾乎沒有這樣的問題存在。

活體餌料的種類多樣化和產量的提升,正代表了台灣爬蟲界的進步;畢竟,在國外可供飼主選擇的餌料是相當多元化的。在此要感謝龜窩贊助商的用心,可以讓喜愛爬蟲的飼主們又多了一項絕佳的活體餌料選擇。

超級麥皮蟲正確學名為 zophobas morio,在早期算是很高檔的活餌飼料,當初一般都是用於投餵龍魚使用的,因早期台灣尚未有繁殖紀錄,所以價格一直居高不下,但是現在台灣已經有不少繁殖成功的紀錄,所以已經逐漸普遍,越來越便宜,甚至有取代萬能活餌蟋蟀的現象了。

超級麥皮蟲跟一般的麵包蟲(Tenebrio molitor)都是步行蟲的幼蟲,不過品種不一樣,當然其習性也不盡相同,由於超級麥皮蟲體型比一般的麵包蟲體型要大上兩三倍,然而其外殼含有的幾丁質也比麵包蟲來的低,所以目前現在是最熱門且最被推薦的活餌飼料。

超級麥皮蟲很難私下繁殖,但可長時間保持健康;保存超級麥皮蟲的方法很簡單,只要在飼養缸中鋪滿木糠,並間中放入切片之蘋果或蘿蔔,供牠們食用即可,但需注意,一定要避免缸內潮溼,否則牠們很快就會死亡,死掉的超級麥皮蟲,很短時間就會屍身發黑,並滋生出小飛蟲,而且還散發霉臭味道。還有,放置養有超級麥皮蟲的容器,要避免陽光直接照射,高溫過熱,也會使牠們死亡。有關一般在雀鳥店買到的普通麥皮蟲,其保存方法跟超級麥皮蟲一樣,但那些普通麥皮蟲,在溫暖的環境中,很易結蛹,並羽化成難以食用的甲蟲。但普通麥皮蟲很易再次繁殖,並產下幼嫩的麥皮蟲幼體,很適合供蛙類、蠑螈等幼體食用。
擐葛樴?靽望??沔r
http://www.hkaro.com

作者: LandOctopus    時間: 2012-7-18 00:12
KPS 發表於 2012-7-17 17:15
http://www.hkaro.com/viewthread.php?tid=12366&page=1#pid189569

[轉帖]

唔該曬師兄
好有用呀

同埋請問文中提到既麥糠係咪即係麥皮?

謝謝
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-18 00:50
KPS 發表於 2012-7-17 17:15
http://www.hkaro.com/viewthread.php?tid=12366&page=1#pid189569

[轉帖]

同埋請問幾耐比一次菜同紅羅白?
每次幾多?

謝謝
作者: KPS    時間: 2012-7-18 08:41
LandOctopus 發表於 2012-7-18 00:50
同埋請問幾耐比一次菜同紅羅白?
每次幾多?

吾洗成日比, 一星期一次, 一日要食晒, 吾係就太濕, D麥皮蟲好易死,
仲有麥皮佢都會食, 驚吾夠營養可加小小龜糧
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-18 10:16
KPS 發表於 2012-7-18 08:41
吾洗成日比, 一星期一次, 一日要食晒, 吾係就太濕, D麥皮蟲好易死,
仲有麥皮佢都會食, 驚吾夠營養可加小 ...

小弟無龜糧
請問魚糧得唔得?
作者: KPS    時間: 2012-7-18 10:29
LandOctopus 發表於 2012-7-18 10:16
小弟無龜糧
請問魚糧得唔得?

得, 麥皮蟲咩都食, 但係買D好D
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-18 10:35
KPS 發表於 2012-7-18 10:29
得, 麥皮蟲咩都食, 但係買D好D

錦請問細麥皮蟲又點養?

謝謝
作者: KPS    時間: 2012-7-18 10:46
一樣
作者: LandOctopus    時間: 2012-7-18 13:40
KPS 發表於 2012-7-18 10:46
一樣

原來係錦^^

請問邊度有無得賣?
邊當最平?
最少買幾多錢?

謝謝

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2