香港龜友論壇

標題: (急問)隻龜開口抖氣有聲(好似人咁打哈嚏) [打印本頁]

作者: 風雲之後    時間: 2012-9-20 21:19
標題: (急問)隻龜開口抖氣有聲(好似人咁打哈嚏)
請問各位師兄, 隻龜返黎兩個禮拜都未開口, 柯白色便, 但精神都OK, 四肢都算有力
有用BAC沖水佢浸
但近E一兩日佢就好似人咁打哈嚏, 仲噴左D白色既野出黎, 請問係咪感冒?
有冇咩方法醫??

作者: khip    時間: 2012-9-20 21:23
風雲之後 發表於 2012-9-20 21:19
請問各位師兄, 隻龜返黎兩個禮拜都未開口, 柯白色便, 但精神都OK, 四肢都算有力
有用BAC沖水佢浸
但近E一兩 ...

應該係患左呼吸道感染....黑藥應該有幫助, 但最緊要還是KEEP溫
作者: 風雲之後    時間: 2012-9-20 21:26
khip 發表於 2012-9-20 21:23
應該係患左呼吸道感染....黑藥應該有幫助, 但最緊要還是KEEP溫

咁日頭同夜晚應該KEEP幾多度左右?25-28?
作者: khip    時間: 2012-9-20 21:36
風雲之後 發表於 2012-9-20 21:26
咁日頭同夜晚應該KEEP幾多度左右?25-28?

陸龜溫度我唔清楚..不過如果有呼吸道感染問題,我覺得應該KEEP 28-30度..
作者: 風雲之後    時間: 2012-9-20 21:38
khip 發表於 2012-9-20 21:36
陸龜溫度我唔清楚..不過如果有呼吸道感染問題,我覺得應該KEEP 28-30度..

唔係陸龜, 係箱龜><夜晚都照KEEP E個溫度??
作者: khip    時間: 2012-9-20 21:39
風雲之後 發表於 2012-9-20 21:38
唔係陸龜, 係箱龜>

箱龜我都唔敢講....冇經驗..我個d係水龜
作者: 風雲之後    時間: 2012-9-20 21:40
khip 發表於 2012-9-20 21:39
箱龜我都唔敢講....冇經驗..我個d係水龜

OK, 唔該晒師兄
作者: Wcy2013    時間: 2012-10-24 20:24
太細隻用藥要知咩份量  好難。。。。。睇醫生啦唔悭得

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2