香港龜友論壇

標題: 想計下有幾多龜苗過冬唔用保暖設備而冇死 [打印本頁]

作者: ka9317    時間: 2012-10-12 11:51
標題: 想計下有幾多龜苗過冬唔用保暖設備而冇死
我想做下統計, 有人反映, 其實香港來講唔算好凍, 係咪真係有需要用到保暖設備呢?
但係又有人話, 點都要用, 用左就一定過到冬WO~

作者: khip    時間: 2012-10-12 11:58
ka9317 發表於 2012-10-12 11:51
我想做下統計, 有人反映, 其實香港來講唔算好凍, 係咪真係有需要用到保暖設備呢?
但係又有人話, 點都要用,  ...

香港的確唔算凍,但龜係24-25度到就會開始減少活動,因為此終龜係冷血動物。

你冇足夠溫度俾佢,佢身體自動會調節去冬眠減少新陳代謝,如果你未準備好而佢又去訓既話,好多時候龜龜就係咁byebye!!

另外苗因為體形小,過冬未必捱到,所以第一年一般都唔俾佢冬眠的。
作者: pingching    時間: 2012-10-12 12:52
上年過年得6度, 我冇暖管, 佢地都冇事呀, 果陣仲好生猛。同埋我果陣每日換水會用暖水~
作者: 梓雨    時間: 2012-10-12 16:47
往年水龜用暖管,箱龜用燈,但今年想俾佢哋咩都唔用,會密切留意情況。
作者: fai890    時間: 2012-10-12 17:24
順其自然最好
作者: Kabc    時間: 2012-10-12 19:03
用溫控制燈!加太陽!
作者: komainter    時間: 2012-10-12 19:22
我係新手,今年d龜苗第一次過冬。要給比咩設備佢??
作者: ka9317    時間: 2012-10-13 00:29
fai890 發表於 2012-10-12 17:24
順其自然最好

我都覺得係@@...
作者: stevelwh    時間: 2012-10-14 11:47
多謝分享
作者: evelyn_hml    時間: 2012-10-15 20:07
二小姐生命力太像強叔!!
她第一年來我家就給我這無良主人打包塞入箱冬眠過冬
結果她就渡過了龜生中第一次沒吃飽又不知什麼叫冬眠的挨...
當然現在懂了怎讓她胖胖的入睡..
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-10-15 23:28
圖像的蛇頸龜苗     當時4月買    12月天氣開始冷     清缸養   成功渡過
家中2隻紅耳龜  由苗養起(1997年)    養到現在   清缸養   冇加温設備
另外3隻蛇頸龜苗也上一年   成功渡過   冇加温    上年買左8隻苗   現存3隻
幾隻8至10cm的蛇頸,1隻黑旦    也沒問題
作者: KaukcE    時間: 2012-10-15 23:28
第一年一定唔會比佢過凍,第二年要睇情況!
第一年落暖管餵食時會落燈,因為拎開餵!
第一年唔過凍安全d同大得快d
作者: o0ivan0o    時間: 2012-10-20 20:48
其實香港區都唔凍得去邊到
2年冬天都冇落暖管完全冇事,唔知係咪因為放係室內
作者: ka9317    時間: 2012-10-22 20:49
好, 我決定放暖管穩陣d, 但係睇情況先開, 有冇師兄用aqua gem heater? 我試過離開水果陣著燈, 放入水就唔著=.=...
作者: sumyu    時間: 2012-11-4 19:54
我年年冬天都唔理佢地 由得佢地 得閒餵下換下水咁la
雖然我平時都係咁
作者: neillam    時間: 2013-9-30 13:01
其實要睇個種類,熱帶定温帶物種,同埋健吳健康,弱d的個體就一定加溫
作者: polar9212    時間: 2013-11-6 00:48
暫時咩都無用
作者: 教父    時間: 2013-11-23 11:20
如果係今年出世龜仔最好用  
作者: rayl1    時間: 2014-1-2 01:47
黃緣 x3
草龜 x3
巴西 x9
石金 x1
紅腿 x1
日石雜臘氏 x1
龜苗 x4;
臘氏 x1
變異巴西 x2
日石雜? x1

作者: twnazi1945    時間: 2014-2-26 07:50
完全沒用燈具.仿生態養殖
作者: iris007    時間: 2014-10-11 08:49
回復 蛇頸之友 的帖子

清缸養,係唔係唔乾養?
作者: sonnyhkyip    時間: 2014-10-17 03:52
順其自然 咩都唔用 ,
我覺得咁樣最好 龜龜免疫力會強很多
我個隻巴西都養左4年 自然過冬 相當生猛 龜龜夠大力指甲傷人很痛
好彩唔會咬人 會乖乖比你摸摸頭

作者: cloudtse1212    時間: 2014-11-1 16:32
我驚唔落暖管佢哋好易傷風...
作者: terence127    時間: 2014-12-5 14:49
請問各位,我養左隻石金, 今年應該第二年過冬, 星期日開始無再俾野佢食, 但佢仲好生猛, 好似好肚餓咁(因為我試過俾糧引佢, 佢想食),  我無加溫, 係咪唔需要再俾野食佢? 等佢瞓? 我放係水缸, D水剛剛到佢背脊, 兩-三日換一次水, 謝謝
作者: happyjai    時間: 2014-12-7 17:28
養左兩只巴西龟苗 11月初病左
不過我特登去旺角找藥救返一只,仲有一只病緊
作者: 金金    時間: 2015-1-18 11:17
順其自然凍死咪好囉~
作者: banseven    時間: 2015-2-2 00:05
上年隻北石苗試過唔餵淨換水,過晒成個冬天都無事,今年到一南一北都係14年苗相同情況過冬,暫時無問題。
作者: lukehui    時間: 2015-3-3 03:29
全部用晒,乜事都冇
作者: RapKong    時間: 2015-3-3 12:27
banseven 發表於 2015-2-2 00:05
上年隻北石苗試過唔餵淨換水,過晒成個冬天都無事,今年到一南一北都係14年苗相同情況過冬,暫時無問題。 ...

師兄請問只苗係幾多g?
我住九龍,龜只健康。50g夠冬眠嗎?
作者: TittyLover    時間: 2015-5-7 22:18
我養蛋龜多,全部唔洗暖管 (有幾隻養左4年或以上),紅肚側頸有加,始終原生地比較熱,唔敢博
作者: 939194983    時間: 2015-5-7 23:11
因为我养噶系油彩龟,出名耐寒,15度就会好想吃野。十度都未会冬眠噶,所以我的三厘米都唔加温过冬
作者: anson388    時間: 2015-8-13 19:08
上年冬天,東莞天台池養7只南石苗和十多只草苗,在沒有保溫情況下...死了兩只南石苗,其他冇事!
我既結論...唔洗理!
作者: waiwai65    時間: 2015-10-23 14:47
以香港天氣我覺得又唔需要去到加溫,比佢自然過冬好d
作者: kakaihk    時間: 2015-11-16 19:53
自然好
作者: PIG    時間: 2016-8-31 11:17
室内無問題
作者: Hychu1994    時間: 2018-8-18 00:35
只係用暖管保暖 整個冬天都好活潑

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2