香港龜友論壇

標題: 已被領養 - (免費)急待領養成體紅耳巴西~ [打印本頁]

作者: ttc    時間: 2012-10-14 13:04
標題: 已被領養 - (免費)急待領養成體紅耳巴西~

龜龜已經有一個好好的歸宿~ 唔該晒大家

雖然相處左一個月左右,但係都有感情......有時都掛住佢
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(免費)急待領養  紅耳巴西 1隻 長6吋
健康 因沒位置要轉讓
希望有心人可以領養,因為如果一段時間冇人領養可能就要放生......
但係放生我又擔心佢......
樂富 / 黃大仙地鐵站交收

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=58543

作者: ttc    時間: 2012-10-14 21:50
有冇人幫下手
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-14 22:47
唔好放生

真係不能養,請去hkherp 求助

香港兩棲及爬行動物保育基金 香港兩棲及爬蟲協會
慈善機構:91/9058  公司編號:1193214
通訊地址:香港新界沙田中央郵政局郵政信箱1098號
網站: http://www.hkherp.org
聯絡電郵:admin@hkherp.org
聯絡電話:2751 3533

作者: ttc    時間: 2012-10-15 21:28
Anybody help??
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-15 21:38
ttc 發表於 2012-10-15 21:28
Anybody help??

究竟咩事?

一隻龜唔可以容納嗎?

唔好放生

真係不能養,請去hkherp 求助

香港兩棲及爬行動物保育基金 香港兩棲及爬蟲協會
慈善機構:91/9058  公司編號:1193214
通訊地址:香港新界沙田中央郵政局郵政信箱1098號
網站: http://www.hkherp.org
聯絡電郵:admin@hkherp.org
聯絡電話:2751 3533

作者: ttc    時間: 2012-10-15 22:10
敏carmanlui 發表於 2012-10-15 21:38
究竟咩事?

一隻龜唔可以容納嗎?

事源係咁,
原本上網見到有人話有2隻龜龜打算放生,
佢話一隻係手掌到咁大,另一隻手心咁大,
我打算都可以handle到,
但係點知細既係手掌到咁大,大既係比手掌大,
手掌咁大個隻可以養到,但係大個隻直係......
返到屋企咁大只可以用個桶仔養住佢,一直比ar媽嘈,
另外我又覺得如果佢淨係可以係咁細既桶仔生活,好似虐待緊佢,
所以睇下有冇人可以有能力幫下手

唔該晒wongfafa幫我頂置

作者: ttc    時間: 2012-10-16 21:25
有冇人可以幫下手
佢好乖......
作者: evelyn_hml    時間: 2012-10-18 16:12
抱歉, 非常明白.. 因為我家也是, 一隻也被我媽嘈...>"<  
二小姐也很大隻, 9吋長

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-18 23:55
ttc 發表於 2012-10-16 21:25
有冇人可以幫下手
佢好乖......

你想唔想由香港兩棲及爬蟲協會接收?

我可以代你問 會長

作者: ttc    時間: 2012-10-19 00:06
敏carmanlui 發表於 2012-10-18 23:55
你想唔想由香港兩棲及爬蟲協會接收?

我可以代你問 會長

而家有位會員話有意接收,我睇下佢點先~
如果有需要,我再搵你幫手,唔該晒~~
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-19 01:12
ttc 發表於 2012-10-19 00:06
而家有位會員話有意接收,我睇下佢點先~
如果有需要,我再搵你幫手,唔該晒~~ ...

希望有人接收啦

我唔會再接收紅耳龜,但會幫你向兩爬求助,或你可直接向兩爬求助,佢地會評估龜龜狀況後接收後待領養

作者: 路人甲    時間: 2012-10-20 07:45
現在龜龜如何 有人接收了嗎??
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-20 13:16
路人甲 發表於 2012-10-20 07:45
現在龜龜如何 有人接收了嗎??

你接收?
作者: 路人甲    時間: 2012-10-20 13:28
不是 只是擔心龜龜而已
雖然想要但是我養龜經驗少
怕害了這隻龜
作者: ttc    時間: 2012-10-20 20:54
其實成體比幼體易養,只要打理一下就可以,因為抵抗力已經有反咁上下
作者: ttc    時間: 2012-11-2 13:44
頂一頂~
作者: YoyoSham    時間: 2012-11-3 12:33
如果唔介意我係新手,無咩養龜經驗,我可以!我有時間,有地方,如果俾左我之後擔心龜龜,我可以影相,影片俾返您睇!聯絡我,請多多指教!
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-11-3 14:29
ttc 發表於 2012-11-2 13:44
頂一頂~

沒有適合人選?
作者: ttc    時間: 2012-11-4 21:37
YoyoSham 發表於 2012-11-3 12:33
如果唔介意我係新手,無咩養龜經驗,我可以!我有時間,有地方,如果俾左我之後擔心龜龜,我可以影相,影片 ...

你有冇養過??
作者: ttc    時間: 2012-11-4 21:37
敏carmanlui 發表於 2012-11-3 14:29
沒有適合人選?

約左幾次都約唔到,好似冇心養
作者: toytoy3993    時間: 2012-11-4 22:06
因為係巴西所以冇咩人真係有心領養
如果係其他龜 可能D人係唔係都領左先 貴既可能仲會賣出去..
作者: khip    時間: 2012-11-4 22:09
ttc 發表於 2012-10-14 13:04
(免費)急待領養  紅耳巴西 1隻 長6吋
健康 因沒位置要轉讓
希望有心人可以領養,因為如果一段時間冇人領養可 ...

hkherp 幫唔到你咩?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2