香港龜友論壇

標題: 盾仔好似病病地! [打印本頁]

作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 14:12
標題: 盾仔好似病病地!
琴日放假係屋企見到盾仔起身好似有一條鼻涕(鼻涕係唔係一達積?),跟著即刻幫佢浸熱水!
跟著全日差唔多狂訓,明顯見到好似好累個樣,但有食野同痾屎!
今朝起身即刻幫佢滴左一滴黑藥落鼻!黑藥係唔係要KEEP著滴一個療程(要KEEP幾耐)?

作者: ONSON    時間: 2012-12-6 14:27
oh..希望你隻龜仔冇事...
作者: kellyBB    時間: 2012-12-6 14:39
祝早日康復
作者: twslee    時間: 2012-12-6 14:45
The course of treatment is 2 or 3 days after the disappearance of the symptoms.  Wish it recover soon.  Keep the temperature at 31-33c.
作者: ONSON    時間: 2012-12-6 14:54
C兄 你養盾 擔唔擔心 佢有一日 太大而冇地方放架?
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 15:05
回復 twslee 的帖子

明白,因為本人溫度keep著35度,通風良好!
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 15:06
回復 ONSON 的帖子

都會擔心,所以我只養一隻,大都路唔洗驚
作者: ONSON    時間: 2012-12-6 15:15
回復 愛龜如命 的帖子

我都係度 考慮更 應該買邊種好...個箱就 7788啦...差隻龜 xd!
作者: tonycha    時間: 2012-12-6 15:30
我以前盾仔, 滴5-7日, 好返就停.
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 16:08

其實你由bb養到最大成體都起碼十年以上啦!
屋企有400尺點都夠養啦,等於養隻大狗姐麻!

作者: ONSON    時間: 2012-12-6 16:10
我地個箱 都係 60X40X40  你估呢個箱 可以養到佢幾大呀~~
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 16:10
回復 tonycha 的帖子

係囉,我留意返佢幾時變返精精神神就停藥!
係唔係要早晚一滴?但其實如果龜係無病又用黑藥唔知有無事呢?
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 16:15

由bb玩起,最少兩年啦
作者: ONSON    時間: 2012-12-6 16:17
回復 愛龜如命 的帖子

哦~~咁都合理GE~~ 頂到 2年 ~ 好啦..再好好考慮下 XD HEEHEE
作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-6 16:35

如果比盾細隻d有豹龜/紅腳/緣翹
作者: ONSON    時間: 2012-12-6 17:01
回復 愛龜如命 的帖子

其實我好中意盾ge..只係怕日後真係太大..我娘親會不快...哈哈...睇下星,豹, or其他龜仔啦 ^^

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2