香港龜友論壇

標題: 好好的睡~再見 [打印本頁]

作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 09:49
標題: 好好的睡~再見

金利來.

2012年8月3日帶你回家, 當初新環境, 加上不信任及怕事,
過了幾天後第一次接觸你的小手, 拍拍你的頭仔, 你開始信任
我, 不再怕我了.
還記得帶你回家係緣份係感覺...因你天生係印度星龜, 其他人
會找美麗的外殼, 但你編編外殼上有黑斑, 當時只有你在我面
前行來行去, 所以我便帶你回家.
你身體唔好....病完又好, 好完又病...., 還帶你去拍舖頭門, 請教
老板意見, 但每次你都平安冇事, 你又大食, O的屎又大條又靚,
一切安好.....今早起床去看你...見你睡得很甜, 温柔地把你放在
手上,  見到你咀邊濕了, 我叫你, 你沒有反應, 之後我擦你身子,
擦你手仔, 把你浸在暖水上, 你開始有少少反應.....還放了你生命
最後一次尿尿, 我把你身子擦乾淨, 把你放在手上....這一刻你走了.
把你放在暖燈上希望你會回來.....在箱外等你回來的我, 只得流著
眼淚, 最後能為你做的一件事...把你外殼擦上光油, 包裹著你埋在
花園中, 埋在我的心中.
你知否我有多難受......昨日我個心好實好唔舒服.....我特意打電話
找家人問平安.....好像會有事發生一樣, 今早你就走了,
你是否為我們擋了一劫呀....

媽媽
                                                                        18-12-2012

作者: 小豹    時間: 2012-12-18 09:54
佢咩事死左
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 09:56
回復 小豹 的帖子

冇病冇事......你看下相,
就係咁走了.
作者: 小豹    時間: 2012-12-18 09:58
bb3chan 發表於 2012-12-18 09:56
回復 小豹 的帖子

冇病冇事......你看下相,

突然暴閉RIP
作者: 西米撈    時間: 2012-12-18 10:01
R.I.P. - 你嘅遭遇,我都遇到過••• 盼望你早日適應吧!
作者: boom76    時間: 2012-12-18 10:13
RIP
作者: jackielee    時間: 2012-12-18 10:17
我也試過,新養的豹仔,養了2個月,突然死了,,,也埋了在泥内,,一路好走,你也不要太傷心
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 10:23
回復 jackielee 的帖子

牠放完尿尿後....便走了,
我係好難受.....但牠可以見了我一面,
在我手中走了....希望牠會覺得温暖.
剛剛埋了入土, 牠每日都可以看著我
出出入入. 佢係有靈性, 佢知我愛佢.
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 10:25
回復 西米撈 的帖子

真係好難受呀.......
作者: jackielee    時間: 2012-12-18 10:26
振作呀,rip
作者: Sea.Monkeys    時間: 2012-12-18 10:36
我完全明白樓主你感受
看到還是一臉可愛的遺體.,老實說心是有點酸
起碼你是愛惜牠..,牠知道的,,不要太介懷了
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 10:44
回復 Sea.Monkeys 的帖子

以前睇到其他龜友寫的感想.
睇下都有淚水....輪到自己.....
係好難受....之前我的北京狗走時,
一樣落下微雨, 一樣放下最後一次尿尿,
小星亦一樣.....

作者: shinyiu    時間: 2012-12-18 10:49
睇完好心up..
相信小龜龜這幾個月來會感受到你對佢既愛架,
佢會在天堂一路看顧著你!
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 11:00
回復 shinyiu 的帖子

所以我把牠埋在花園中,
因此路是我及家人每天出入必經之路,
佢可以看到我們.

作者: hongie    時間: 2012-12-18 11:18
星龜,特別是 bb,聽過不少暴弊的 case...,真係試過都怕怕
作者: tonycha    時間: 2012-12-18 11:22

R.I.P.

我以前有隻星B都係突然暴斃, , 我明白你心情, 由細到大我從來冇死過龜, 就係星龜好易暴斃!  唔好怪自己。
作者: 快快長大吧    時間: 2012-12-18 11:29
點解會咁突然架
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 11:58
回復 快快長大吧 的帖子

咩都冇發生......話走就走.
作者: 快快長大吧    時間: 2012-12-18 12:04
bb3chan 發表於 2012-12-18 11:58

咩都冇發生......話走就走.

唉,篇文真系催人淚下,
最唔想見到既野,始終又再次發生左
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 12:05

之前又病, 又壞燈, 咩事都平安行過,
今次就咩事都沒發生...話走就走.
牠好乖巧又大食....成日在璃玻前企係到看著我,
佢好大力架....可以企係到.

作者: 愛龜如命    時間: 2012-12-18 12:09
RIP咁樣太突然就走左!唔好咁傷心!
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 13:00
回復 delphus 的帖子

這幾個月日子裏...佢又病又好...但都平安走過..
但今次身體健康下走了.
我現在想回頭.....起碼牠走時還可看到我....還可睡在我手中.
就有得牠甜睡下去吧.
作者: 快快長大吧    時間: 2012-12-18 13:20
佢系假死啊
作者: 快快長大吧    時間: 2012-12-18 13:21
快快長大吧 發表於 2012-12-18 13:20
佢系假死啊

會唔會系假死啊
作者: emilypophk    時間: 2012-12-18 13:56
bb3chan 發表於 2012-12-18 09:49
金利來.

2012年8月3日帶你回家, 當初新環境, 加上不信任及怕事,

我之前有一隻養左2年都系咁, 突然死亡.  之前咩事都無.
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 14:05
回復 emilypophk 的帖子

O的星係咁真係咁難照顧架.
現在還有一隻在家.  
作者: 地獄火    時間: 2012-12-18 14:12
RIP
作者: 山貓    時間: 2012-12-18 14:15
龜龜RIP
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 14:20
每天工作....精神壓力好大,
但好想見到佢地....見到佢地我會開心些.
天氣冷, 冇得把玩牠們, 但在玻璃箱外看著牠俩,
是我每天重複多次的動作.
我要求的生活好簡單....為何上天要帶走牠.
作者: www    時間: 2012-12-18 14:59
回復 bb3chan 的帖子

你唔好咁傷心la... 我頭先睇你個post睇到喊~~~~我小sim sim都係昨天走左~~~~
佢上星期四開始唔多郁... 星期五晚上放工我sin發現佢吹波波, 立刻比藥佢食& keep照燈... 直至昨天清晨, 我臨返工見佢好辛苦, 我再俾多次藥佢食... 我同佢講叫佢一定要等我返來... 一定會好返...我係咁祈禱祈求神保祐佢... 點知近中午時段屋企人call我話佢已經走左~~~~當時我心非常難受, 我個心好似向下沉... 全日都忐忑不安, 好唔想係事實, 我叫屋企人俾我見佢last一面... 直至放工搭車去到屋企樓下, 我第一次好唔想返去, 好唔想面對呢個事實~~~
當我返到屋企... 可憐的小sim sim已經o係度等我送佢走... 我一見到佢我已經哭崩了, 最後因我好唔捨得... 勞煩屋企人幫手送小sim sim一程!!!頭先lunch我夢見佢好開心咁玩同食菜...希望佢o係另一國度可以健健康康!!!
作者: 肥仔c    時間: 2012-12-18 20:06
Rip
我隻豹仔走時我都流左好多眼淚!

作者: chim    時間: 2012-12-18 20:11
Rest in peace.....
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 20:16
回復 www 的帖子

多謝你...多謝你們咁多位關心呀.今日放工回到家,
都特意走到花槽處, 去看一看牠, 幻想牠會爬出來,
我難受傷心多一兩天, 自然會冇事.
我會照顧好家中另一隻星仔的.
作者: alexwong2012    時間: 2012-12-18 20:32
www 發表於 2012-12-18 14:59
回復 bb3chan 的帖子

你唔好咁傷心la... 我頭先睇你個post睇到喊~~~~我小sim sim都係昨天走左~~~~

星B對藥物好敏感,用錯藥或用錯份量都好易死,我都好怕星B病,一發現病左就帶去睇醫生,我自已都唔敢醫星B。
作者: emilypophk    時間: 2012-12-18 20:41
bb3chan 發表於 2012-12-18 20:16
回復 www 的帖子

多謝你...多謝你們咁多位關心呀.今日放工回到家,

星B真系好難養, 尤其系4.5CM以下的星B, 泡水的溫度, 箱的溫度都比較敏感.  如果C兄再入星就等出年天氣暖返再入, 如果買就畀多少少錢畀隻大SIZE的
作者: tetsuro    時間: 2012-12-18 20:50
bb3chan 發表於 2012-12-18 14:20
每天工作....精神壓力好大,
但好想見到佢地....見到佢地我會開心些.
天氣冷, 冇得把玩牠們, 但在玻璃箱外看 ...

唔好太難過!但其實有一點我地養爬要注意既係盡量不要把玩佢地,特別係bb陸龜啊!r.I.p.
作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 20:52

現在家中還有一隻...如果第日連牠都走埋,
我真係唔再考慮小星.
或者學你咁講, 買都要買隻大的.

作者: bb3chan    時間: 2012-12-18 20:55
回復 tetsuro 的帖子

明白....我只係比隻手指佢, 同佢玩下.
請問有什麼陸龜對新手來講, 係易控制呢.
作者: Zoeyoung    時間: 2012-12-18 20:57
R.I.P
振作呀
作者: tetsuro    時間: 2012-12-19 00:25
bb3chan 發表於 2012-12-18 20:55
回復 tetsuro 的帖子

明白....我只係比隻手指佢, 同佢玩下.

我都係養咗陸龜幾年,仲有好多好多野要學習,唔好太傷心,大家都要加油啊!
作者: ricoleung    時間: 2012-12-19 01:18
RIP
作者: klho    時間: 2012-12-19 01:39
龜龜快D去彩虹橋開開心心的生活吧!
作者: 隆之介    時間: 2012-12-19 11:02
RIP
作者: emilypophk    時間: 2012-12-19 11:30
bb3chan 發表於 2012-12-18 20:52

現在家中還有一隻...如果第日連牠都走埋,

星星唔難養, 等佢地大個左就會好女好玩, 活潑好多
作者: 西米撈    時間: 2012-12-19 11:35
但由BB變成體這個階段並不易行架。anyway, 大家努力加油吧!
作者: 北鄉一刀    時間: 2012-12-19 15:54
有冇人可以分享星仔養法,我雙星養左半年又係無啦啦過身,依家真係唔
敢入星
作者: kellyBB    時間: 2012-12-19 16:38

作者: toh    時間: 2012-12-19 18:07
R.I.P.
作者: red3fish    時間: 2012-12-19 18:19
R.I.P.
作者: eric5527    時間: 2012-12-30 10:42
RIP
作者: choichakyam    時間: 2012-12-30 10:45
R。I。P 我睇完都好想喊
作者: ting2757    時間: 2012-12-30 11:42
Rip .......
作者: bb3chan    時間: 2012-12-30 12:13
現在得一隻小星, 還未有心情買新的.
每日返工放工都會對著泥土叫一叫牠的名字.
還會白痴到希望牠會在泥中爬出.
作者: pennymiko    時間: 2012-12-30 13:01
心臟病????
作者: 奇蹟    時間: 2012-12-30 15:49
RIP 啦!琴日都有位c兄隻星又係突然死亡所以星真係好x難養架
作者: Rita_wai    時間: 2012-12-30 16:25

作者: 謎萫    時間: 2012-12-30 16:34
希望龜龜在天堂裏依舊快樂。。
作者: bb3chan    時間: 2012-12-30 17:44
回復 奇蹟 的帖子

昨日行經爬店, 見到8CM以上的星星...一樣吹玻仔.
所以我都怕了....一齊行過的路係難行,
由傷心到接受事實的路一樣難行,
人係要由痛苦的經歷所成長.
作者: TiffanySit    時間: 2013-3-29 11:53
R.I.P
作者: Puiki    時間: 2013-3-29 12:10
咁突然?我都好驚我啲龜突然離我而去
作者: 602151    時間: 2013-3-29 12:23
我d龜龜都試過咁樣,我當時都好傷心
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-29 13:01
RIP
作者: jefflamcy    時間: 2013-3-31 05:21
R.I.P
作者: bb3chan    時間: 2013-3-31 09:47
多謝大家關心, 但我還很想念牠,
因我把牠埋在花園,
待牠每天都可見到我.
現在家有小星5CM, 及小豹9CM
希望牠們會健康成長.
作者: ah-yoo    時間: 2013-3-31 10:52
喺街睇完之後都忍唔住眼濕濕…希望金利來一路好走,金利來媽媽都不要太傷心………
作者: bb3chan    時間: 2013-3-31 11:11
回復 ah-yoo 的帖子

我知這編文令到很多人睇完都有同感及眼濕濕,
我都係一路打字一路流淚的.
全部都係發自內心的.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2