香港龜友論壇

標題: [急] zoo med uvb 26w 10.0 係唔係一定要用深燈罩? [打印本頁]

作者: kaig    時間: 2012-12-28 21:05
標題: [急] zoo med uvb 26w 10.0 係唔係一定要用深燈罩?
如題, 用番一搬呢, 由佢凸少少出黎OK嗎?我岩岩買左一個幾日...就唔著了...
係咪我用一搬燈罩搞到咁?
我見佢光管頭既部分有D熔熔地, 脹脹地..其他地方正常..
急....!!
THX CHING 解答!!

作者: spoonmanu    時間: 2012-12-28 21:40
我用你同款燈,用mini zoomed 燈罩,有四份一支凸出嚟用咗成個月都冇事。
作者: kaig    時間: 2012-12-28 21:45
spoonmanu 發表於 2012-12-28 21:40
我用你同款燈,用mini zoomed 燈罩,有四份一支凸出嚟用咗成個月都冇事。 ...

OIC, THX....
作者: waiman    時間: 2012-12-29 04:53
kaig 發表於 2012-12-28 08:05
如題, 用番一搬呢, 由佢凸少少出黎OK嗎?我岩岩買左一個幾日...就唔著了...
我見佢 ...

唔係一定要用燈罩, 完全唔用燈罩都可以.

由於支燈D光線係到處射, 絕大部份既UVB光線都唔係向下射比龜, 大量浪費UVB, 燈罩既作用係, 將D並非向下射的光反射向下.
作者: matt_zero    時間: 2012-12-29 05:05
kaig 發表於 2012-12-28 21:05
我見佢 ...

反而要留意一下, 凸出部份會對人眼有影響 搵錫紙傘傘都好..... 保重~
作者: kaig    時間: 2012-12-29 09:18
THX CHING!!!
作者: kaig    時間: 2012-12-29 09:46

咁但係點解個管頭會熔熔地既? 同埋點解咁快壞?
作者: brazil    時間: 2013-1-2 13:51
我用厚紙皮加錫紙自製燈罩
作者: kaig    時間: 2013-1-2 17:14
brazil 發表於 2013-1-2 13:51
我用厚紙皮加錫紙自製燈罩

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2