香港龜友論壇

標題: URGENT...HELP~~龜龜肺炎!?!? (加了相) [打印本頁]

作者: pan11810    時間: 2011-7-30 12:14
標題: URGENT...HELP~~龜龜肺炎!?!? (加了相)

今朝見到隻龜B係水入面...
張大個口...
但係又唔食野...放佢落水到就即刻衝番上岸...(如下圖)

想問有冇人知道咩事呀唔該.....!! HELP HELP HELP~~~

唔知點解..尼2日就係咁訓...

頭先去完搵中蜂師兄, 買左D令佢開口食野的藥俾佢浸...

作者: billychan    時間: 2011-7-30 12:18
扮鱷龜羅.......
作者: saturday    時間: 2011-7-30 12:26
回復 pan11810 的帖子

may be肺炎
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 12:36
saturday 發表於 2011-7-30 12:26

may be肺炎

下...咁大獲...@@"

點樣先有會肺炎ga?
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 12:36
billychan 發表於 2011-7-30 12:18
扮鱷龜羅.......

....轉行唔做錦龜...@@?
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 14:04
如果係肺炎...要買D咩藥呀請問...?
作者: 柏源崇    時間: 2011-7-30 16:57
有冇伸頭透氣,只在水裡o麥大口?
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 22:40
柏源崇 發表於 2011-7-30 16:57
有冇伸頭透氣,只在水裡o麥大口?

在地上沒有張大口....只在水裡麥大口

只係唔肯係水中....放佢落水會即刻沖上陸地...
加上昨天開始唔肯食野...

好擔心...
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 22:41
剛才帶了龜龜去俾中蜂師兄睇左...話佢好弱...
而家第一步要令佢開口食番野...
作者: chim    時間: 2011-7-30 22:52
希望佢快d食番嘢啦!
作者: pan11810    時間: 2011-7-30 23:03
chim 發表於 2011-7-30 22:52
希望佢快d食番嘢啦!

唉....我都係咁希望呀...
作者: turtle5354    時間: 2011-7-31 11:24

應該係肺炎. 我隻王肚都有肺炎十幾日了, 開始個頭幾日都有食嘢, but now, 5食嘢5日了. 我開左暖管比佢, 搵中蜂師兄開左d藥, 都冇乜起色.肺炎really difficult to recover......
作者: wk9992    時間: 2011-7-31 11:28
似係ar!!個頭好似好''種''ar!!!!
作者: 哈利巴西    時間: 2011-7-31 11:31
唔係肺炎,肺炎一定係地上先會張大口,因為佢個鼻呼吸唔到,所以先用口呼吸,只在水裡麥大口應該只係打咸路

作者: pan11810    時間: 2011-7-31 12:00
哈利巴西 發表於 2011-7-31 11:31
唔係肺炎,肺炎一定係地上先會張大口,因為佢個鼻呼吸唔到,所以先用口呼吸,只在水裡麥大口應該只係打咸路 ...

哦...師兄你講得咁肯定...我都安心d...

但係隻龜b點解會無啦啦唔食野ge....而家都未肯食..
作者: KaukcE    時間: 2011-7-31 12:11
pan11810 發表於 2011-7-30 12:14
今朝見到隻龜B係水入面...
張大個口...
但係又唔食野...放佢落水到就即刻衝番上岸...(如下圖)

我都係比理隻佢浸!!€
浸耐小小唔驚!!~
之比一兩粒佢食..佢就會食返!!~
作者: 哈利巴西    時間: 2011-7-31 12:13
唔食野有好多因素,但我聼你咁講,就一定唔係肺炎,你可以c下用豐年哈or紅蟲引佢開口

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2