香港龜友論壇

標題: 有人幫我e龜嗎=.= [打印本頁]

作者: linfafa    時間: 2013-5-4 14:50
標題: 有人幫我e龜嗎=.=

有人幫我e龜嗎=.=

[attach]155277[/attach]
[attach]155276[/attach]
[attach]155275[/attach]
[attach]155274[/attach]

作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 14:52
又搞咩?
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 14:55
Dick_Neo 發表於 2013-5-4 14:52
又搞咩?

睇圖........
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 14:57
獸醫可以幫到你
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 14:58
回復 linfafa 的帖子

唔好清d-.-
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 14:58
個殼.?                 
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 14:59
Dick_Neo 發表於 2013-5-4 14:58

唔好清d-.-

咪係蒙到睇唔到
作者: 君臨天下    時間: 2013-5-4 15:02
換甲呀!
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 15:24
你啲龜龜真多災多難呀
作者: ling124    時間: 2013-5-4 15:39
好得意呀
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 15:41
樓主你覺得龜龜邊度有事呀??
作者: JevinLee    時間: 2013-5-4 16:10
清到冇朋友
作者: 小豹    時間: 2013-5-4 16:14
咩都唔講!圖又濛查查我地又唔係隻龟肚入面條蟲,點知佢做咩
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 16:19
回復 龜大仙 的帖子

+1        
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 17:05
小豹 發表於 2013-5-4 16:14

我開始覺得樓主有啲似達達大師(劉以達)
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:30
小豹 發表於 2013-5-4 16:14

唔想開眼個隻
作者: Johnson    時間: 2013-5-4 17:31

可能是白眼病
滴zoomed眼藥水啦
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 17:31
你又想買龜四隻咁你養緊的龜甚樣
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 17:34
你搞唔掂唔好養咁多La...
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:38
Dick_Neo 發表於 2013-5-4 17:34
你搞唔掂唔好養咁多La...

xd...慢慢累積經驗a  ma~
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 17:42
唔開眼好多原因架,你平時水有幾深有無勤換水水有無隔夜??再黎就係張相我睇唔到眼仔情況,佢平時有無卒眼?
題外話:個人唔建議你再養其它龜,先養好佢地再諗啦
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 17:43

請尊重生命呀
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 17:43
linfafa 發表於 2013-5-4 17:38

咁你應該等經驗好啲,你本身啲龜養定了,先再入龜,你當係做下好心啦,如果唔係又可能再會有龜唔舒服架
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 17:44
linfafa 發表於 2013-5-4 17:38

而家你咪養緊幾隻囉,唔洗再買
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 17:46
Puiki 發表於 2013-5-4 17:43
咁你應該等經驗好啲,你本身啲龜養定了,先再入龜,你當係做下好心啦,如果唔係又可能再會有龜唔舒服架 ...

完全同意師兄的說法
作者: 602151    時間: 2013-5-4 17:48
請俾多d愛心俾呢幾隻龜龜,好好照顧他們
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 17:50
回復 Puiki 的帖子

這人兄以發覺他不停地買龜又不知龜是生是死真慘不忍睹
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:55
Grace0403 發表於 2013-5-4 17:42
唔開眼好多原因架,你平時水有幾深有無勤換水水有無隔夜??再黎就係張相我睇唔到眼仔情況,佢平時有無卒眼?
題 ...

我都係養一樣架~~巴西
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 17:59
龜大仙 發表於 2013-5-4 17:50

這人兄以發覺他不停地買龜又不知龜是生是死真慘不忍睹 ...

希望佢能夠及早回頭,善哉善哉
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 18:09
linfafa 發表於 2013-5-4 17:55
我都係養一樣架~~巴西

我意思唔係叫你唔好養其它龜種,
係想叫你(唔好再買龜仔返屋企),
應該將養緊既先養好再作打算

作者: linfafa    時間: 2013-5-4 18:14
Grace0403 發表於 2013-5-4 18:09
我意思唔係叫你唔好養其它龜種,
係想叫你(唔好再買龜仔返屋企),
應該將養緊既先養好再作打算

但有隻唔食野bo=.=佢遲早都.....

一隻就有食野xd
作者: 602151    時間: 2013-5-4 18:18
linfafa 發表於 2013-5-4 18:14

一隻就有食野xd

乜你咁樣諗野既??
唉。。。可憐的小龜
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 18:23
602151 發表於 2013-5-4 18:18
乜你咁樣諗野既??
唉。。。可憐的小龜

我成日都有叫+比佢食架=.=係佢唔食
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 18:26
喂請尊重生命
命黎架唔係話買得多就可以有多啲經驗
你話冇錢睇dr但係你仲買多幾隻有冇諗過你自己而家嘅龜都afford唔到去e
佢地又病咁點算呀
唔係話大隻啲就易養啲架
有冇唸過其實你養得唔好所以啲龜成日病
我唔識你我都冇資格去話你不過我真係希望你可以尊重生命
照顧唔到就唔好買咁多隻
我都養左水龜有三四年養
我而家養左七隻我開始已經覺得好麻煩
你係新手仲入咁多你係咪有咁多時間照顧佢地先
巴西係易養不過會好大隻
希望你可以consider所有嘢先再入
我咁講可能得罪左你
不過大家都係為左龜龜好
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-4 18:30

智識是爬文得來,請不要不停用生命來做你的學習工具好嗎?
如果你係盡心盡力照顧佢,佢都係走左,大家都明白,
但請唔好用佢唔食野遲早都會去做借口好嗎?
我會盡力照顧我的龜,
係,
佢昨晚走左,但我自問有盡力,我無放棄佢, 一直到最後,
有冇錢,唔食嘢,唔開眼,唔係你放棄佢的借口來的~!
請記住,佢是一個生命來的~!

作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 18:31

This is not the right attitude to be a pet owner
You should give it all to your turtle
Although they may seems little but they would like to live as well
They are creatures they couldn't seek medical help themselves
As a pet owner you should try your best to heal the turtle
Give the turtle whatever they deserve
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 18:35
回復 jefflamcy 的帖子

師兄說得對希望你認真尊重生命巴西需然平但牠們都想生存給牠們一條生路感激萬分
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 18:38
linfafa 發表於 2013-5-4 18:14

一隻就有食野xd

唔食野唔等如佢一定唔得,會唔會係你無做好溫度控制呢,呢排又冷又熱水溫要注意,
幫佢加溫可能會開口食野,小龜病要盡力想辨法幫佢康復,一般養龜唔係要大量金錢,
而係要大量愛心
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 18:41

This is sooooo gonna be the hottest post for the monthI'm totally gutted with your attitude for raising a turtle
If you don't want to raise it
I'll adopt it And ensure a better living condition

作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 18:44
jefflamcy 發表於 2013-5-4 18:26
喂請尊重生命
命黎架唔係話買得多就可以有多啲經驗
你話冇錢睇dr但係你仲買多幾隻有冇諗過你自己而家嘅龜都 ...

師兄講法完全正確,話無錢睇e生咁你仲入龜做咩啊,龜有病完全無唸個自己養得唔好,靜係識話人地賣病龜
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 18:50
回復 一蚊一隻龜 的帖子

一起身就見到呢個post
Cho抵中

作者: Puiki    時間: 2013-5-4 19:12
如果你想養隻龜可以同你有較多互動,例如輕輕的咬下你隻手指咁,我會提議你養鱷龜,你申隻手指同佢玩,佢會好開心架
作者: matt_zero    時間: 2013-5-4 19:28
Puiki 發表於 2013-5-4 19:12
如果你想養隻龜可以同你有較多互動,例如輕輕的咬下你隻手指咁,我會提議你養鱷龜,你申隻手指同佢玩,佢會 ...

小心到時有事比人告...
作者: 602151    時間: 2013-5-4 19:39
matt_zero 發表於 2013-5-4 19:28
小心到時有事比人告...

Puiki Ching 只係建議同埋緩和下個氣氛啫,無惡意的
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 19:43
樓主,見到你回post話得2隻龜仔我已經唔敢諗第3隻去左邊,
用心機養到最後都要走既我地無辨法,
但你仲有兩隻小龜點解唔諗下醫好佢,而會想買多幾隻呢?
我無資格話你養得唔好,大家每日都在學習中,但你撫心自問飼養過程盡心盡力了嗎?
呢度每個人都想你小龜健康成長,但佢地比你既意見,你又有認真思考過嗎?
你既回覆另人一整個無奈加無言,
愛惜生命  善待動物
作者: grassman    時間: 2013-5-4 21:59
佢地有咩問題?
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 22:42
其實認真講句
你心態真係好有問題-.-
你咁講姐係話:佢唔食野=死
你有冇唸去E下佢先
你出POST係想問下人點先E到佢
點知你講呢一句我冇野好講LA係咪先-.-
如果你仲想入龜,我話你知,,,
你唔爬多D文,唔好好TAKE CARE呢2隻
只會有更多生命死係你手上
好好照顧呢2隻:)

作者: lunjaii    時間: 2013-5-4 22:51
我都系養龜新手,,
但我覺得如果你咁細真系冇錢養佢,
有病又冇得比佢睇醫生,,,
咁系咪真系叫佢等死呢??
就好似一個細路咁,,
如果真系冇錢,,生個細路出黎又養吾起,
咁又何累人累己,累己又累龜?
巴西系粗養,,但都系生命呀,
有冇諗過佢都會病??
仲有佢大個左又要換缸果D???
我果2隻有病,,我買藥都買左100左右,,
一隻巴西$15,,但佢病就可以100,200,300不等呀
請停一停諗一諗~
作者: 小豹    時間: 2013-5-4 23:17
linfafa 發表於 2013-5-4 18:23
我成日都有叫+比佢食架=.=係佢唔食

頂,我都忍唔住要爆粗產9你!!!!晤好講咁多費話!你唔好再養龟了,無責任心,無錢學咩人養龟呀!!十蚊隻巴西唔係生命!?
作者: Monkeyee    時間: 2013-5-4 23:29
請問樓主幾多歲?若果是小朋友,請向你的父母求助!
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 23:32
Monkeyee 發表於 2013-5-4 23:29
請問樓主幾多歲?若果是小朋友,請向你的父母求助!

佢話自己21
作者: Monkeyee    時間: 2013-5-4 23:36

估佢唔到!
作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 23:39
Monkeyee 發表於 2013-5-4 23:36

估佢唔到!

佢d回覆更加意想不到.....唉
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-4 23:41
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 23:32
佢話自己21

認真...打死我都唔信佢21...
一係佢就係報大數,一係佢就係...
作者: Monkeyee    時間: 2013-5-4 23:42
回復 Grace0403 的帖子

絕對同意!祝佢D龜好運!
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 23:44

你係甘爆人地個AGE出黎

作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 23:44
Monkeyee 發表於 2013-5-4 23:42
回復 Grace0403 的帖子

絕對同意!祝佢D龜好運!

唯有勸佢打消再買龜念頭,真係悲劇.......
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 23:44
toytoy3993 發表於 2013-5-4 23:41

其實我都唔信,如果我21歲好似佢咁,我真係去死算
作者: Dick_Neo    時間: 2013-5-4 23:46
有咩可能爬完文仲會問0n9問題答埋d 0n9野-.-
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 23:49
回復 Dick_Neo 的帖子

我唔信佢爬過文
作者: Monkeyee    時間: 2013-5-4 23:50
回復 Dick_Neo 的帖子

Agree!  Sigh......  
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 23:50
jefflamcy 發表於 2013-5-4 23:44

你係甘爆人地個AGE出黎

比你發現左
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-4 23:54
我發覺樓主啲POST永遠都係一級熱門
我POST左甘多都係拍烏蠅

作者: Grace0403    時間: 2013-5-4 23:58
jefflamcy 發表於 2013-5-4 23:54
我發覺樓主啲POST永遠都係一級熱門
我POST左甘多都係拍烏蠅

因為你無問過D咁高深既問題
作者: 1mm    時間: 2013-5-5 00:04
阿樓主....其實你可唔可以盡下力,盡下心..比d 誠意出黎...你係有心幫隻龜...而唔係邐住入新龜黎解決.....

你爬下文..或問人..實有人答到你..你可以做d 咩去幫隻龜..你冇錢醫冇問題..但係有冇改善你而家養龜既方法/環境.... 只要你做足你可以做既野去救隻龜..唔會有人話你d 咩..
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 00:22
如果你係可以改善你養龜嘅態度同你養龜嘅方法
實會有人肯幫你
到時你真係改善到
但係因為錢嘅問題醫唔到
你可以搵我
我諗辦法幫你醫好佢
作者: lishuikuen    時間: 2013-5-5 00:24
都21歲人啦..仲讀緊書既話,就儲下零用錢改善下龜既居住環境啦..(我15歲已經搬出黎自己養自己養左11年啦)
既然你養得龜就應該比最好既野佢,等同生個B出黎唔係餵下奶之後咩都唔理.飲就飲,唔飲就由尻你,病左咩都唔做唔會帶佢睇醫生,反正死左咪再生個囉.樓主你而家比我既心態就係咁,
如果你係男仔既話就出黎做下兼職.女仔既話咪睇下有冇仔養你囉冇既咪叫老豆老母幫下手..
如果已經出左黎做野既..更加抵吊,加陣30蚊個鐘,唔係拎小小錢帶隻龜仔睇醫生都唔願意呀麻..咁大個人.用下個腦諗下..點樣叫做尊重生命.既然自己都養唔掂,就唔好諗住養寵物.

作者: wel524    時間: 2013-5-5 00:27
Puiki 發表於 2013-5-4 17:43
咁你應該等經驗好啲,你本身啲龜養定了,先再入龜,你當係做下好心啦,如果唔係又可能再會有龜唔舒服架 ...

佢話無野做, 不如叫佢養掂自己先啦 就算養, 起碼都要盡責任好好照顧佢地, 5係一有病就當隻龜死左, 再入定多幾隻龜, 眾生比平等, 生命黎ga~ 邊個人無病過, 如果下下當死左, 仲得了!!! 請尊重自己, 尊重他人, 尊重生命!!!!!
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 00:30
最怕係如果佢天日真係買左4隻龜返黎,到時真係…………
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 00:31

佢態度唔改,咩都死,錢唔係萬能,
但我信在這裡,一群真心想龜好的人都會出手幫助,
但問題係,佢要真係對D龜好先得丫~!
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 00:34
cloverfairy 發表於 2013-5-5 00:31

佢態度唔改,咩都死,錢唔係萬能,

就算比佢養大左,我覺得佢係到時會放生果D人黎
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 00:35
回復 cloverfairy 的帖子

當然要佢SHOW到比人睇我先會幫佢喇
不過照咁睇其實真係冇咩機會
希望佢快啲開竅喇

作者: Puiki    時間: 2013-5-5 00:37
wel524 發表於 2013-5-5 00:27
佢話無野做, 不如叫佢養掂自己先啦 就算養, 起碼都要盡責任好好照顧佢地, 5係一有病就當隻龜死左, 再入 ...

睇下論壇有無師兄幫到佢囉
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 00:43
Puiki 發表於 2013-5-5 00:37
睇下論壇有無師兄幫到佢囉

衣個咁重要的任務交比你了
作者: wel524    時間: 2013-5-5 00:43

e個時候係咪應該有一個傳聞中既大人物出現呢~見到尼個post果時突然好懷念佢
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 00:44
toytoy3993 發表於 2013-5-4 23:41

我估佢應該係後者(輕度果隻),sorry講笑,樓主唔好嬲
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 00:46
回復 wel524 的帖子

我諗佢唔會因為呢個POST出現

作者: Puiki    時間: 2013-5-5 00:47
wel524 發表於 2013-5-5 00:43

e個時候係咪應該有一個傳聞中既大人物出現呢~見到尼個post果時突然好懷念佢 ...

大人物好似主力醫陸龜,有錯物插
作者: wel524    時間: 2013-5-5 00:49

我想你跟我想的有點出入, 應該是A 和 C的分別吧
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 00:52
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-5 00:43
衣個咁重要的任務交比你了

你睇我個頭像就知我幫佢唔到啦,師兄不如你當係崖下義氣又好,江湖救急又好,諗諗佢囉
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 00:52
wel524 發表於 2013-5-5 00:49

我想你跟我想的有點出入, 應該是A 和 C的分別吧

c    咁我知邊個,其待佢出場
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 00:55
Puiki 發表於 2013-5-5 00:52
你睇我個頭像就知我幫佢唔到啦,師兄不如你當係崖下義氣又好,江湖救急又好,諗諗佢囉 ...

你都睇下我頭像[先
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 01:08
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-5 00:55
你都睇下我頭像[先

啱架啦,反正佢又鍾意龜龜,依家江湖救急,唔好考慮咁多啦
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 01:19

幫幫手啦
你仲後生
當識個姐姐囉

作者: Devil    時間: 2013-5-5 02:06
新加入龜友見到個帖咁熱門禁入黎睇下已經忍唔住要留言
樓主你諗住龜唔食野=死 呢個心態唔怕講我小學買番黎果頭星期都係咁
因為見到龜們唔食野,我就走留去問水族店既老闆點算好..然後先後買左紅虫同魚仔引龜們食野
過幾日之後龜們食左野...樓主希望你唔好咁快諗龜會死住..你應該要先諗方法醫好佢先....
無錢唔緊要架....你勤力d換水....比龜們曬下太陽佢地都可以健康成長...我記得龜們曾經隻眼開唔到
合埋眼既眼皮好似層白白地透透地明隻膜之類既野...我果時都係無錢...我小學生每日五蚊零用錢
父母唔肯比錢睇獸醫..唯有保持水質,同曬太陽最後隻病龜好番而家仲好健康..雖然而家龜們身處係大陸
醫龜方法有好多...睇你有無心想救隻龜...我六年級先有電腦果陣仲未知咩爬文..我都係走去問水族店老闆無錢
可以點醫龜...老實講我當始買龜番黎係當佢地玩具...但慢慢都產生左對龜既感情
如果隻龜病左你就唔好成日搞佢....拎佢出黎玩...我相信你發燒都唔會出去打籃球或者做其他既劇烈運動

大隻既龜係強壯d但你養法唔好..都係遲早比你害死....

幾張相模糊睇唔清楚......我見到d水位好似太低..連背都唔過....

希望樓主諗清楚先好再買龜...巴西龜長大後你屋企一定夠位放?定你覺得自己一定養唔大d龜..如果你係咁諗就唔好買

作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 07:56
Puiki 發表於 2013-5-5 01:08
啱架啦,反正佢又鍾意龜龜,依家江湖救急,唔好考慮咁多啦

小弟經驗弱小,只能說無能為力,等待有心人啦
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 08:01
jefflamcy 發表於 2013-5-5 01:19

幫幫手啦

無能為力,師兄你認該用你既愛心感化佢,使他成為一個有責任心的人
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 08:06

哈哈我無能為力
因為我短期內都唔係香港
想幫都幫唔到
要你幫佢啦

作者: 602151    時間: 2013-5-5 08:21
樓主潛咗水了????
唉... 咁佢d龜龜點算???
仲有... 如果佢今日走去買4隻龜返屋企, 佢d龜龜點算???
真係不敢想像.....
作者: 楓之子    時間: 2013-5-5 08:30
巴西仔心想:我係公園D池塘生活,仲好過係到......
作者: 602151    時間: 2013-5-5 08:36
楓之子 發表於 2013-5-5 08:30
巴西仔心想:我係公園D池塘生活,仲好過係到......

同意,响公園既池塘自由自在、又有好多同伴,唔駛俾人得閒就拎出嚟舞嚟舞去,唔駛活在恐懼的陰影下
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 08:38
602151 發表於 2013-5-5 08:21
樓主潛咗水了????
仲有... 如果佢今日走去買4隻龜返屋企, 佢d龜龜點算???

所以真係希望佢今日唔好去買龜
作者: 森山    時間: 2013-5-5 08:51
可怒也實在大過分啦,我都實在睇唔過眼牙,我都係一個養龜龜嘅新手,尋日我隻牙女個鼻吹泡泡,(因之前從來都未見過),嚇到我即刻打電話去余e生約時間睇隻女,但佢D約好爆,唔可以即時有得睇,我都係唯有去魚街問人點e,同請教人地有咩方法可以令佢好,D,樓主任何動物都有生命請好好尊重,我未養龜龜之前係養金魚嘅,你要明白龜有得睇e生而魚係冇e生睇,但見到佢地唔舒服我個心都好難過,都係一樣成個問題兒童甘周圍問人,樓主如果你有攞個心出黎對佢地,佢地會感受到!請尊重生命!
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-5 08:58
回復 602151 的帖子

師姐我已留意樓主很久他不在版說買龜但問他龜龜情況他不回復真不知有多小龜龜以往生只有為這些龜龜說阿彌陀佛
作者: Alvin-MP5    時間: 2013-5-5 09:55
龜盲左九成係你D水有問題,你唔會係用自來水冇隔晚就用掛?要醫眼炎其實$40買支Zoomed Eye Drop or $30蚊買支龜眼寶,日日幫佢整兩三滴已經得,你個隻龜仲要白瞙都未出,可能二個禮拜都唔洗就生生猛猛。佢唔食野?我相信佢餓死的機率係比你玩死的機率低既,龜係一種幾難餓死的生物~要醫佢係米好簡單呢??請馬上出去買藥,冇錢?我想起某個師兄既話:"唔食一餐飯已經夠錢買支藥,你連一餐飯都唔肯付出,你不如米養龜LA!"(唔記得邊個Ching講...)太遠?天水圍出中蜂都係幾個站,唔好扮蟹了...

作者: 602151    時間: 2013-5-5 10:05
龜大仙 發表於 2013-5-5 08:58
回復 602151 的帖子

師姐我已留意樓主很久他不在版說買龜但問他龜龜情況他不回復真不知有多小龜龜以往生只 ...

唉。。。天下賤人何其多....
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-5 10:11
回復 Alvin-MP5 的帖子

師兄這樓主沒得救我和另一位師兄都願意比錢他到中蜂到醫治及購買一些龜龜用的物品但他都無動於衷草管龜命
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 10:36
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 18:44
師兄講法完全正確,話無錢睇e生咁你仲入龜做咩啊,龜有病完全無唸個自己養得唔好,靜係識話人地賣病龜 ...

係你地話天耀唔好bo=.=
作者: icaicayin    時間: 2013-5-5 10:48
linfafa 發表於 2013-5-5 10:36
係你地話天耀唔好bo=.=

小喇叭吖...溫緊書都忍唔住要爆你2句
E+仲JUDGE邊間舖GE質素?!
你仲買龜?! 你有能力俾得起買4隻8CM巴仔的錢,
冇能力帶隻龜去荃灣睇中鋒兄??你傻的嗎??
俾中鋒兄睇下都唔過200蚊...你咁都唔救下佢?
根本唔配養寵物...
你第時小朋友都唔好生啦真係...
有D咩事你都係由佢等死...生過個LOR...仲免費TIM AR!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 10:52
602151 發表於 2013-5-5 08:21
樓主潛咗水了????

我買完咪成日望住佢+咪搞佢就ok了

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2