香港龜友論壇

標題: 重要問題...快d黎睇 [打印本頁]

作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:52
標題: 重要問題...快d黎睇

1..我想問下如果我得閒望住隻龜......佢會好大壓力嗎.....

2..我又成日錄影....佢地會比我騷擾到嗎~~

3..常受到騷擾既龜....係咪會易死d呢....
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-4 17:55
回復 linfafa 的帖子

龜龜真多得你唔小請收手放牠們一條生路
作者: 楓之子    時間: 2013-5-4 17:59
回復 龜大仙 的帖子

哈哈,笑鳥
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:59
龜大仙 發表於 2013-5-4 17:55

龜龜真多得你唔小請收手放牠們一條生路

答我先啦=.=要講真話=.=
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 17:59
常受到騷擾既龜係咪會易死d
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-4 18:05
好奇一問,頭像係唔係你來的?
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 18:07
toytoy3993 發表於 2013-5-4 18:05

唔係呀=.=

答左我先=.=

1..我想問下如果我得閒望住隻龜......佢會好大壓力嗎.....

2..我又成日錄影佢地會比我騷擾到嗎~~

3..常受到騷擾既龜係咪會易死d呢....
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 18:17
如果係新入伙嘅龜,你最好少啲攪佢,就算望,最好都遠距離咁望,最好盡量少啲放上手玩,如果佢經常感覺壓力大,係會易死啲,所以你最好少啲攪佢到,等佢地適應左先再慢慢咁同佢地玩,p.s.好彩你係養巴西,如果你養陸龜,100隻都唔夠你死,你最好真係用心咁對待啲龜龜
作者: Alvin-MP5    時間: 2013-5-4 18:19

Do you know what is manner? You are always asking questions rudely. We are not responsible to answer your questions. Please respect everyone and respect yourself.
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 18:22
Puiki 發表於 2013-5-4 18:17
如果係新入伙嘅龜,你最好少啲攪佢,就算望,最好都遠距離咁望,最好盡量少啲放上手玩,如果佢經常感覺壓力 ...

明哂啦=.=怪唔得知啦=.=

我果時買=.=第二日就立即同佢玩啦...>_<怪唔得知咁易........

但y佢果時唔縮頭既=.=仲猛咁係我隻手到爬tim=.=

我仲以為佢咁叻tim=.=咁快唔驚我=.=
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 18:23
toytoy3993 發表於 2013-5-4 18:05

好問題,我之前都問個佢,佢話果個唔係佢黎,佢自己21歲,如果佢真係21歲,我想問點解你可以問埋D咁低能問題,成日問邊道有健康龜賣,你咁養法健康都比你養到吾健康啦,有病又唔帶佢睇e生,仲係到話唸住入多幾隻,如果你真係想對龜龜好,吾好再入龜了,確保自己D龜健康/有能力照顧到佢地先好入,有病就想辨法醫好佢,(個人意見)
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-4 18:28
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 18:23
好問題,我之前到問個佢,佢話果個唔係佢黎,佢自己21歲,如果佢真係21歲,我想問點解你可以問埋D咁低能 ...

我仲掙扎緊問唔問佢今年幾多歲
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 18:31
toytoy3993 發表於 2013-5-4 18:28
我仲掙扎緊問唔問佢今年幾多歲

e個問題佢岩岩入黎我已經問左佢了
作者: kellyBB    時間: 2013-5-4 19:14

你医龜未?唔好再買龜!
作者: 602151    時間: 2013-5-4 19:30
linfafa 發表於 2013-5-4 17:52

2..我又成日錄影....佢地會比我騷擾到嗎~~

請將心比己,過得自己過得人,將自己代入龜龜的角色:

1. 你係一隻巴西龜b,有個身型大過你好多倍既巨人得閒就望住晒......... 你會感到壓力嗎?
   個巨人鍾意就用隻大手將你拎出嚟舞來舞去,你會唔會想逃走?
2. 個巨人又成日錄影...... 你會俾佢騷擾到嘛?
3. 常受到騷擾既你,係咪會易d病同x呢?
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 19:32
kellyBB 發表於 2013-5-4 19:14

你医龜未?唔好再買龜!

都話左冇咁多錢e佢lo=.=有就一早e左~~成千幾元bo=.=我都冇野做
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 19:36
602151 發表於 2013-5-4 19:30
請將心比己,過得自己過得人,將自己代入龜龜的角色:

1. 你係一隻巴西龜b,有個身型大過你好多 ...

咁又係=.=明啦xd~
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 19:37
常受到騷擾既佢,y會易d病架呢=.=係咪佢會比我客到病咁解呢
作者: kellyBB    時間: 2013-5-4 19:38

你帶佢去中蜂兄度医平好多!唔好再買龜ok!俾d責任心啦!命嚟!
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 19:40
kellyBB 發表於 2013-5-4 19:38

你帶佢去中蜂兄度医平好多!唔好再買龜ok!俾d責任心啦!命嚟! ...

我家人真係唔比呀
作者: 602151    時間: 2013-5-4 19:42
linfafa 發表於 2013-5-4 19:32
都話左冇咁多錢e佢lo=.=有就一早e左~~成千幾元bo=.=我都冇野做

我而家失業咗一段長時間喇,但我會自己唔捨得食,都俾最好的生活、環境、龜糧、藥物俾我既龜龜們!
作者: Alvin-MP5    時間: 2013-5-4 19:45
明知魚街D龜健康過你買開個度,你為左個10零蚊而冒不必要風險。
明知你買開龜個到D龜唔得,你仲要係個度係咁買。(我懷疑緊根本唔關人地事)
明知自己冇$醫龜,但又唔照顧好佢地。
明知自己冇能力養好D龜,仲要係咁買龜。

你當D龜係咩?

作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 19:46

你買左佢返黎就要想辨法啦,我唔信你無零用錢,無錢咪搵工lo
作者: 小豹    時間: 2013-5-4 19:46

你不如唔好再養龟,養龟唔岩你!!一係係去買隻膠龟玩住先
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 19:49
linfafa 發表於 2013-5-4 19:40
我家人真係唔比呀

無錢醫龜,但係有錢買龜,呢個係咩道理?你拎隻龜去中鋒果度比佢睇下,佢唔會收你好多錢,如果只係睇下,佢除時唔收你錢添
作者: kellyBB    時間: 2013-5-4 19:51
回復 Alvin-MP5 的帖子

佢仲話自己21歲佢無得救
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 19:51
linfafa 發表於 2013-5-4 19:40
我家人真係唔比呀

人地叫你唔好再買龜叫你俾d責任心,咩家人真係唔比啊,你家人唔比你唔買龜?唔比你有責任心?
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 19:55
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 19:51
人地叫你唔好再買龜叫你俾d責任心,咩家人真係唔比啊,你家人唔比你唔買龜?唔比你有責任心? ...

佢意思應該係家人唔比錢佢醫龜
作者: linfafa    時間: 2013-5-4 19:56
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 19:51
人地叫你唔好再買龜叫你俾d責任心,咩家人真係唔比啊,你家人唔比你唔買龜?唔比你有責任心? ...

唔比我e龜呀
仲要去到咁遠

作者: 602151    時間: 2013-5-4 20:00
linfafa 發表於 2013-5-4 19:56
唔比我e龜呀
仲要去到咁遠

唔俾錢你醫病龜,但係俾錢你繼續買龜,咁係乜野道理??
自相矛盾

作者: Alvin-MP5    時間: 2013-5-4 20:03
小姐,你一係弱智既,一係你得幾歲,家人唔比?你廿歲家人點樣唔比。作藉口都唔好咁hea la!
燥!
作者: Puiki    時間: 2013-5-4 20:04
我都好奇一問,你係男or女?另外你可以同你屋企人講,你想做個有責任心嘅人,我諗你屋企人應該唔會反對,其實你都有成廿一歲人,係唔係應該要有啲自己嘅立場呢?如果你擔心唔夠錢,最多你拎去中鋒度比佢睇下,只要中鋒肯同你醫,醫療費用我用你比啦,除左醫療費用之外,如果你自己要買野就你自己俾番,但係只有呢次,ok?
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 20:04
kellyBB 發表於 2013-5-4 19:51
回復 Alvin-MP5 的帖子

佢仲話自己21歲佢無得救

咪係,睇佢似十歲多D
作者: 602151    時間: 2013-5-4 20:11

真係激死
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 20:14
Puiki 發表於 2013-5-4 20:04
我都好奇一問,你係男or女?另外你可以同你屋企人講,你想做個有責任心嘅人,我諗你屋企人應該唔會反對,其 ...

師兄太好人了
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-4 20:43
你都成21 啦,成年的了,一個人去荃灣姐,問題唔大吧~!
如果你係唔會去,這裡好多人會教你去.
做人比返D責任心好唔好,你唔會去,我比地圖你,
如果我放工,同你去都可以~!
屯門坐西鐵都不用30MIN 就到荃灣了,
我地又唔係叫你入小西灣
作者: 龜友    時間: 2013-5-4 22:26
中蜂鋪其實好易搵=_=;
一次生兩次熟
作者: icaicayin    時間: 2013-5-4 22:34
唔比我e龜呀
仲要去到咁遠

你腦殘就唔該放過啲龜。。。佢地無辜咖!!!
作者: lsyxd    時間: 2013-5-4 22:53

其實龜龜係你既 而且21歲人應該有d主見 屋企人唔係樣樣野都岩 家人唔比其實唔係唔醫龜既理由
作者: icaicayin    時間: 2013-5-4 23:05
佢係咪覺得係啲龜唔食野完全唔係佢嘅問題
根本冇爬下文睇下龜需要啲咩
係,巴西龜係平嘢,係粗養
但都要了解佢基本要啲咩,

質,溫度。。。唔係一味餵糧佢食就叫盡左主人責任
粗生粗養唔代表唔會病
買過大隻啲嘅根本冇解決過核心問題
冇預要俾錢龜龜睇醫生唔該你真係唔好再養
我地一眾龜友會感激你放龜龜一條生路的
拜託你高抬貴手
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-4 23:26
icaicayin 發表於 2013-5-4 23:05
佢係咪覺得係啲龜唔食野完全唔係佢嘅問題
根本冇爬下文睇下龜需要啲咩
係,巴西龜係平嘢,係粗養

你話天日會買多4隻巴西龜,尔你當我求你又好為龜龜着想又好,請你不要買他們回家,如果你真係咁鐘意巴西,其實可以去公園慢慢睇,吾一定要自己擁有
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 00:07
個人覺得巴西龜都算好粗生,但係唔明你點解會攪成咁,我以前都有養過地圖(水龜),我果時無上網睇資料都可以養到勁大,養左2-3年之後因為想養陸龜,隻地圖就送左比人
作者: mgw1119    時間: 2013-5-5 01:02
其實成日見你問d問題真係唔知叫人點答你你係真無知定假無知,如果你真係有21歲咁我就好擔心你你唔好係到玩d師兄師姐啦!依個論壇好多人出心去幫人架,你咪當人係玩具啦!仲有d龜龜呀!
作者: Devil    時間: 2013-5-5 02:17
樓主21歲就比d主見你21歲仲大過我...你認為岩既就去做啦...
救番小生命我唔認為係錯同哂錢
錢係搵唔哂既......而家交通咁方便無話去邊到遠唔遠
你21歲..搭車錢一定有啦
就算係千幾蚊醫藥錢你而家21歲絕對有能力搵
去m記番工你番夜晚5個鐘每星期番三-四日 兩個星期都有千二蚊啦
唔好話讀書好忙
我大把同學日間番學...夜晚番工....

作者: lishuikuen    時間: 2013-5-5 03:00
唔比我e龜呀
仲要去到咁遠

上水去中峰兄果到只不過係1個鐘左右..如果你唔怕暈車浪既..
咩叫家人唔比姐..隻龜咁細隻..你搵個有孔既盒仔偷運佢出屋有幾難呀?
仲有呀..你成21歲人..自己有手有腳就自己搵錢啦..搵到錢呀,..你仲駛怕屋企人話你乜話你物咩..

作者: lee25576031    時間: 2013-5-5 06:17

樓主真係21歲人???
其實你問既問題唔洗搵人解答 自己都可以處理到
1..我想問下如果我得閒望住隻龜......佢會好大壓力嗎..... 你試下得閒無事比個巨大怪獸望住你會唔會好大壓力?

2..我又成日錄影....佢地會比我騷擾到嗎~~你試下得閒無事比個巨大怪獸拎住碌大炮指住 你會唔會覺得煩?

3..常受到騷擾既龜....係咪會易死d呢....你試下得閒無事比個巨大怪獸拎上手玩?你會唔會短幾年命?

樓主有無睇過海底奇兵? 你就係好似個COOL牙既細路女咁 搞死D魚

作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 07:03
i seriously doubt you are 21
how can your family be able to control you when you are 21
you are mature enough to make your own decision
i live aboard by myself when i was 13 without parents and relatives
i can still survive by myself
being constrainted by family is not an excuse
you only have two choice
no. one: find a job heal the turtle before you buy another one
no. two: let go your turtles and let us adopt them
don't be silly and nonsense
eventually no one will offer you any help
作者: 602151    時間: 2013-5-5 07:30
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-4 23:26
你話天日會買多4隻巴西龜,尔你當我求你又好為龜龜着想又好,請你不要買他們回家,如果你真係咁鐘意巴西 ...

非常同意,喜歡的不代表要佔有
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-5 09:24
回復 Puiki 的帖子

師兄說得對,預我一份呀,希望樓主認真醫治及購至設備,讓龜龜有一個好的生活環境,樓主龜龜也有生命,也有靈性,不要令牠受苦,龜龜是知道你對牠好的,但你一定要長期給牠愛心,本人的龜龜,放隻手在牠面前,牠會自己爬上手到,這是你和龜的感情,再次請求樓主,盡快醫治龜龜,眾生平等,救龜一命,功德無量,願樓主回頭是岸感激不盡.......

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2