香港龜友論壇

標題: 今日冇曬位la [打印本頁]

作者: colala    時間: 2013-5-5 10:45
標題: 今日冇曬位la

土瓜灣動物醫院,哇! 好full呀! 今日冇曬位la! 最快都要天日。
各位ching, 請問除了余醫生外,另一位王醫生得唔得架?

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74770&extra=page%3D1

作者: 小豹    時間: 2013-5-5 10:53
余依生好似放緊假,王依生都可以既!!唔得都要睇架啦!!!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:04
小豹 發表於 2013-5-5 10:53
余依生好似放緊假,王依生都可以既!!唔得都要睇架啦!!!

如果睇左都e唔好咁睇黎好哂錢姐.....e得好就ok姐...買多隻仲好啦...
作者: 小豹    時間: 2013-5-5 11:07
linfafa 發表於 2013-5-5 11:04
如果睇左都e唔好咁睇黎好哂錢姐.....e得好就ok姐...買多隻仲好啦...

你搞掂你幾隻好過啦,費事彩你!!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:09
小豹 發表於 2013-5-5 11:07
你搞掂你幾隻好過啦,費事彩你!!

....咪咁啦
作者: 小豹    時間: 2013-5-5 11:09

你呢啲係咩養龟態度!你盡左力依佢地了咩!?你估個個好似你咁不負責任呀!!不知所謂
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:11
小豹 發表於 2013-5-5 11:09
你呢啲係咩養龟態度!你盡左力依佢地了咩!?你估個個好似你咁不負責任呀!!不知所謂 ...

......佢地沒事架
作者: 楓之子    時間: 2013-5-5 11:15
回復 linfafa 的帖子

真係我X你呀,自己唔X係人就算啦
你就真係醫黎哂錢,留返D錢黎醫自己好過啦
Rubbish
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:17
好啦=.=一至才定唔買龜啦=.=....買龜公仔好過.......
作者: colala    時間: 2013-5-5 11:17

ching, 你真係口直心快! 依家的情況,佢係荃灣龜店等死,唔醫佢,佢就連最後一個機會都冇埋!

作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:18
colala 發表於 2013-5-5 11:17

ching, 你真係口直心快!

....媽都係話d龜好慘架=.=買公仔好過.....就算100元隻都唔怕佢會死呀ma
作者: 楓之子    時間: 2013-5-5 11:19
C兄,唔好等余醫生了,任何醫生都要睇左先了
你和龜龜要加油呀,我們這兒有好多龜友和龜龜一同和你們打氣
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:22
楓之子 發表於 2013-5-5 11:19
C兄,唔好等余醫生了,任何醫生都要睇左先了
你和龜龜要加油呀,我們這兒有好多龜友和龜龜一同和你們打氣 ...

係呀...加油
作者: lsyxd    時間: 2013-5-5 11:22

我覺得其實唔係錢既問題 係對龜龜既感情 仲有負任 你連哩d都唔明既 唔好養龜啦

作者: colala    時間: 2013-5-5 11:24
回復 小豹 的帖子

係呀! 我都book咗王醫生。
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 11:24
linfafa 發表於 2013-5-5 11:18
....媽都係話d龜好慘架=.=買公仔好過.....就算100元隻都唔怕佢會死呀ma

龜當然慘啦,有你E個主人
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:24
lsyxd 發表於 2013-5-5 11:22

我覺得其實唔係錢既問題 係對龜龜既感情 仲有負任 你連哩d都唔明既 唔好養龜啦

我明架......所以咪話...買公仔好過.....就算100元隻都唔怕佢會死呀ma...同埋唔驚佢會病
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 11:26

我想講,咁你有病,你啊媽會唔會吾要你,生果個
作者: colala    時間: 2013-5-5 11:27
回復 楓之子 的帖子

係呀! 其實我已經book咗,多謝關心!
作者: lsyxd    時間: 2013-5-5 11:28
linfafa 發表於 2013-5-5 11:24
我明架......所以咪話...買公仔好過.....就算100元隻都唔怕佢會死呀ma...同埋唔驚佢會病 ...

你識咁諗都好 咁你養緊果兩隻點?
作者: colala    時間: 2013-5-5 11:29

多謝你!  你都好好,你最後都肯聽其他人的意見。
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:31
lsyxd 發表於 2013-5-5 11:28
你識咁諗都好 咁你養緊果兩隻點?

諗住放生lo=.=
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:33
colala 發表於 2013-5-5 11:29

多謝你!  你都好好,你最後都肯聽其他人的意見。

^^....
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 11:41
linfafa 發表於 2013-5-5 11:31
諗住放生lo=.=

你啊媽個仔,真係頂你唔順 你係咪0  n   999   請要放生,
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 11:42
............
作者: 啊橙    時間: 2013-5-5 11:45
與其放生等佢自生自滅
不如送比論壇一尐有心既師兄
係佢地手上或有望康復
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 11:59

咁你第時有病果時會唔諗,

如果睇左都e唔好咁睇黎好哂錢姐.....e得好就ok姐...醫唔好咪蝕左,咁不如咪睇,等死好過????

真係火都黎~!
作者: 小豹    時間: 2013-5-5 12:02
linfafa 發表於 2013-5-5 11:31
諗住放生lo=.=

地球唔岩你住,不如你反去火星啦
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:04
NO呀.....
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 12:06

佢二隻依加有病丫,你咁做咪同殺佢地有咩分別丫~
你唔要都唔好咁丫,
佢地係平,但都係命來的~!
你住邊丫,我可以幫你轉交其他師兄/師姐照顧....
如果唔係我唔算專業,怕醫唔好,我會收左來養~!

PS.有冇師兄可以幫忙一下,醫好佢地???
我可以收養一隻.
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:07
收養左紅耳一隻(2013-03-16)
終(2013-05-03).........你睇=.=
作者: Arthur_leung    時間: 2013-5-5 12:10

換個角度...如果你生咗BB,佢有病?你會唔醫佢?之後又去生第二個?
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 12:20

係丫~,
我都有養死龜,但我從來冇好以你咁,
又話去荃灣遠,又話冇錢唔同佢睇醫生,我一收養佢返來立即爬文,
第日立即比我有養開龜的朋友看,知到可以點照顧會好D,如果有咩情況要點做,
又會上來問人,
我唔會放棄佢,唔係好以你咁,見佢唔食嘢,就已打算買過隻,不停咁換~!
佢起初返來,我晚晚用近二小時養食,擦藥,我自問,我有盡力養佢~!
係佢最後都因為我係去左,我都有因為我能力不足自責,
但我自問,我有盡力,冇一刻諗過放棄佢,我自問,對得住佢~!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:27
cloverfairy 發表於 2013-5-5 12:20

係丫~,

咁又係...好啦xd~多謝你地呀^^我有工開在買吧xd~
作者: Arthur_leung    時間: 2013-5-5 12:37

你有工開都咪鬼養喇!你有最基本嘅責任心先好養把喇!到時你有工開又會話冇時間又剩!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:41
Arthur_leung 發表於 2013-5-5 12:37

你有工開都咪鬼養喇!你有最基本嘅責任心先好養把喇!到時你有工開又會話冇時間又剩 ...

有缸就冇又怕啦==.你地都係有用缸養就會冇咁易病+死呀ma~
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 12:46

有缸唔係唔會病,係照顧佢的問丫~!有缸唔死龜,這裡是冇可能的~!
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:51
cloverfairy 發表於 2013-5-5 12:46

有缸唔係唔會病,係照顧佢的問丫~!有缸唔死龜,這裡是冇可能的~! ...

哦哦.我以為有缸就唔死龜.....原來冇照顧好一樣會=.=
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 12:54
linfafa 發表於 2013-5-5 12:41
有缸就冇又怕啦==.你地都係有用缸養就會冇咁易病+死呀ma~

關鬼事咩,我4隻都係用膠箱養又唔見我有事,你係咪姓賴,明明自己做得唔好,系到賴人D龜唔健康,賴話膠盒易死龜,根本全部都關你自己事
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 12:54

地球暫時未有放左入去就唔會死的缸出賣,如果有的話,人都可以唔死
作者: joeloklok    時間: 2013-5-5 12:55
linfafa 發表於 2013-5-5 12:41

有缸唔係大曬架,仲要水溫,水質,食物,太陽好多架,你陣間人隻龜有咩e郁又話龜唔健康,路遠,無錢醫,買過隻咁,你咁既心態,病態先真,你蝶埋心水養掂自己先啦,買龜係幾十元起,買糧,買藥,睇醫生幾十至幾千,你準備好未?買設備,濾水,浮台,缸,暖管,燈幾佰1千,準備好未? 你係咪太空虛寂寞想搵寄託,係你有好多方法,搵9社工會幫到你,搵龜就錯曬,養龜好大責任,5係俾你影相作好樂咁簡單,有病由得佢,搵人接手,放生,你搞掂自己先啦小朋友
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 12:57
joeloklok 發表於 2013-5-5 12:55
有缸唔係大曬架,仲要水溫,水質,食物,太陽好多架,你陣間人隻龜有咩e郁又話龜唔健康,路遠,無錢醫,買過隻咁, ...

..........
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 13:00
回復 joeloklok 的帖子

同意~!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2