香港龜友論壇

標題: 我諗我真係同d龜冇緣份啦......有緣果時先算~~以後唔買龜了.. [打印本頁]

作者: linfafa    時間: 2013-5-5 15:32
標題: 我諗我真係同d龜冇緣份啦......有緣果時先算~~以後唔買龜了..
我諗我真係同d龜冇緣份啦......有緣果時先算~~以後唔買龜了...
作者: icaicayin    時間: 2013-5-5 15:36
唔該唔好再養野....搞掂你自己先....
我除左送呢條線俾你都唔知有咩好做...

作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 15:37
你係咪真係咁鐘意比人鬧
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 15:43
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-5 15:37
你係咪真係咁鐘意比人鬧

no呀......
作者: Grace0403    時間: 2013-5-5 15:47
樓主,我唔知你養龜心態係點,但點都好喇,
既然你都覺得上天唔想你養,以後就唔好再養喇,
養龜唔容易,龜苗就更難,當中所花既心機唔係你想像中咁簡單,
好好安葬佢地啦
作者: 小豹    時間: 2013-5-5 15:53
Grace0403 發表於 2013-5-5 15:47
樓主,我唔知你養龜心態係點,但點都好喇,
既然你都覺得上天唔想你養,以後就唔好再養喇,
養龜唔容易,龜苗就更 ...

可能隨手Pat落垃圾筒就算,可憐既龟仔TT.........
作者: Grace0403    時間: 2013-5-5 15:55
小豹 發表於 2013-5-5 15:53
可能隨手Pat落垃圾筒就算,可憐既龟仔TT.........

唔會掛,養左咁耐就咁pat落垃圾筒......如果係既話,我真係無野好講
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 15:57
Grace0403 發表於 2013-5-5 15:55
唔會掛,養左咁耐就咁pat落垃圾筒......如果係既話,我真係無野好講

樓主是冷血的,佢有咩做唔出
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 15:57
樓主,你同咩生物都冇緣,請你只養好自己好了。
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 15:57
回復 小豹 的帖子

不用可能,是已做了。
作者: 小豹    時間: 2013-5-5 15:58
Grace0403 發表於 2013-5-5 15:55

佢份人好難講又或者兩隻根本就未死,佢費事煩,就揼左佢地都好難講!!有無咁快死呀,我唔係好信囉!!!不過佢話真係死我吹佢唔漲
作者: icaicayin    時間: 2013-5-5 16:00

可能走左都未嘗唔係一件好事....生物係佢手中應該都係凶多吉少

更新: 睇佢點評仲唔覺得自己養野有問題....我覺得佢唔會吸收到教訓....唉....

作者: Grace0403    時間: 2013-5-5 16:03
小豹 發表於 2013-5-5 15:58
佢份人好難講又或者兩隻根本就未死,佢費事煩,就揼左佢地都好難講!!有無咁快死呀,我唔係好信 ...

咪就係囉,點可能死得咁快仲要打孖死喎,我最驚龜仔未死,但佢認為死左就咁就掉左

作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 16:04
咁又係,在佢手上死左一定係解脫
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 16:12
學呀媽講架...如果果隻同我冇緣就點養都會死架....係真的嗎
作者: y0y0豹    時間: 2013-5-5 16:17
回復 linfafa 的帖子

其實樓主你究竟幾大???
我覺得你d語氣有d似小朋友(或者我講錯喇)
如果要養好只龜真系要俾心機 
佢系一條命 就算連10蚊一隻既紅耳龜都有佢既價值 佢都系一條命
養動物前 停一停 諗一諗
是否真系可以有能力照顧到佢先喇!!!!!!!!!
作者: kellyBB    時間: 2013-5-5 16:29
回復 linfafa 的帖子

你應該同任何生物都無緣!對多你一陣都
作者: alexwong2012    時間: 2013-5-5 16:33
她心理唔平衡架,你地越回覆佢,佢就越開心。
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 16:40
linfafa 發表於 2013-5-5 15:32
我諗我真係同d龜冇緣份啦......有緣果時先算~~以後唔買龜了...

希望你以後唔好再養任何生物,多謝合作
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-5-5 16:43
從今開始我發覺地球很危險,因為有了你存在
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 16:47
回復 Puiki 的帖子

你永遠都唔會有緣,放下屠刀,立地成佛
作者: icaicayin    時間: 2013-5-5 16:49

求下你放過D動物
你用緣份呢樣野去掩飾我覺得你簡直強姦左個"緣"字

作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 16:50
回復 小豹 的帖子

佢可能已經買左個4隻大放左入佢到盒到
所以個兩隻細就因為咁走左
作者: linfafa    時間: 2013-5-5 16:52
jefflamcy 發表於 2013-5-5 16:50
回復 小豹 的帖子

佢可能已經買左個4隻大放左入佢到盒到

冇d咁既事呀
作者: joeyball    時間: 2013-5-5 16:53
佢根本由頭到尾都自編自導自演,同佢講多都嘥氣
作者: Puiki    時間: 2013-5-5 16:53
一蚊一隻龜 發表於 2013-5-5 16:43
從今開始我發覺地球很危險,因為有了你存在

佢直情係恐怖份子
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-5-5 16:59
由佢第一個post開始我就覺得怪怪地,原來係咁
作者: cloverfairy    時間: 2013-5-5 17:05
妳係吾係第四細界的生物丫?妳講〈緣〉?妳一係〈神人〉?妳一係〈神童X〉?神童=神經有問題的弱智兒童。
作者: Grace0403    時間: 2013-5-5 17:07
你悶想搵人陪你傾下計無問題,可以好多話題唔一定要講龜,
唔好為左自己悶明知唔適合養又買黎養,醒覺呀樓主
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-5 17:10

以下圖片 我希望你係講笑

作者: jefflamcy    時間: 2013-5-5 17:18
我覺得你再post d膠嘢出黎遲啲啲爬店唔做你生意
可能藍3都唔做

作者: 殺破狼    時間: 2013-5-5 17:43
其實會唔會係你自己唔識簡邊D龜健康?貨源差既你買多多隻都未必OK..我HEA住咁照顧都無事..
作者: DY123    時間: 2013-5-5 19:27
樓主: linfafa ;妳買唔買龜.....[龜有緣冇緣]妳都比龜友丙'妳都爽YY''''''''''''''
作者: boap    時間: 2013-5-5 20:00
toytoy3993 發表於 2013-5-5 17:10
以下圖片 我希望你係講笑

唔係呀嘛!!!!
作者: Devil    時間: 2013-5-6 00:18
我認為樓主果堆龜們
唔開眼 唔郁 樓主無檢查一下就隨手掉左垃圾桶到
睇完咁多回覆,覺得樓主好似玩緊野咁...小學生都唔係咁無知掛..除非小一至小四

「真心想管理員封佢IP」
作者: 602151    時間: 2013-5-6 10:25
Grace0403 發表於 2013-5-5 16:03
咪就係囉,點可能死得咁快仲要打孖死喎,我最驚龜仔未死,但佢認為死左就咁就掉左
...

我都覺得佢會咁做
作者: Puiki    時間: 2013-5-6 11:10
其實樓主係唔係"玩野王"?我覺得我地都被樓主整蠱左
作者: ah-yoo    時間: 2013-5-6 11:26
Puiki 發表於 2013-5-6 11:10
其實樓主係唔係"玩野王"?我覺得我地都被樓主整蠱左

其實我一直睇都覺得係,所以唔好回了~
我覺得alex師兄講得岩,你越回,佢越開心...變態的......
作者: 汀汀    時間: 2013-5-6 20:07
ah-yoo 發表於 2013-5-6 11:26
其實我一直睇都覺得係,所以唔好回了~
我覺得alex師兄講得岩,你越回,佢越開心...變態的......  ...

你隻貓好令女
作者: ah-yoo    時間: 2013-5-6 20:12
汀汀 發表於 2013-5-6 20:07
你隻貓好令女

咦…厲害喎~ 你又知佢係女仔黎既???
作者: Alvin-MP5    時間: 2013-5-6 21:47
回復 ah-yoo 的帖子

可能佢見佢有三隻色~三色貓好似絕大部分都係女~
作者: 汀汀    時間: 2013-5-7 23:12
ah-yoo 發表於 2013-5-6 20:12
咦…厲害喎~ 你又知佢係女仔黎既???

養多隻陪下佢啦
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-5-8 04:05
linfafa 發表於 2013-5-5 15:32

咁就去hkherp 領養

功德無量

作者: ah-yoo    時間: 2013-5-8 10:26
汀汀 發表於 2013-5-7 23:12
養多隻陪下佢啦

說來話長...
呢隻小貓本來係我喺結婚前l在我娘家樓下的香燭店老闆娘的(街坊喺街上執比佢照顧),老闆娘知我好中意成日落去佢舖到玩佢啲貓貓,所以就諗住送比我喺新居到養,未帶回新居時我曾帶佢去睇醫生,打預防針等,不過一向有鼻敏感的我發現原來對貓毛貓口水超級敏感,同貓貓玩多一陣就會不停甘打乞痴,打足全日...唉......經過考慮後,費事病情加劇變哮喘,到時對貓貓對我都唔太好,因此就婉拒左老闆娘既好意,交番比老闆娘照顧......其實我真係好中意好中意佢,佢真係超級活同精靈,聽老闆娘講貓貓而家喺屋企好中意同其他貓一齊踩住地腳線作助跑鬥快,又好中意玩廁所紙巾~~~
作者: ah-yoo    時間: 2013-5-8 10:29
Alvin-MP5 發表於 2013-5-6 21:47

可能佢見佢有三隻色~三色貓好似絕大部分都係女~

咦,真係架?! 原來三色貓大部分都係女仔黎架???
又識多一樣野,謝謝你呀~
作者: 602151    時間: 2013-5-8 10:34

好可惜...
作者: ah-yoo    時間: 2013-5-8 10:43
602151 發表於 2013-5-8 10:34

好可惜...

係呀...當時我都掙扎左好耐,不過為左貓貓既幸福(唔想養養下我鼻敏感越來越嚴重時要將佢比左人),我唯有一開始時就唔接佢返屋企...
作者: 汀汀    時間: 2013-5-8 19:27
ah-yoo 發表於 2013-5-8 10:43
係呀...當時我都掙扎左好耐,不過為左貓貓既幸福(唔想養養下我鼻敏感越來越嚴重時要將佢比左人),我唯有一 ...

我有時都要食敏感藥

作者: ah-yoo    時間: 2013-5-9 09:17
汀汀 發表於 2013-5-8 19:27
我有時都要食敏感藥

唉...其實我都要食架,不過又唔想只靠食藥...
所以我而家食緊蜂膠丸,睇下有冇改善~~~

作者: 殺破狼    時間: 2013-5-10 01:03
你知個街c賣易死既龜咁你仲買...錢多都唔係咁哂呀
作者: lishuikuen    時間: 2013-5-10 01:10
回復 殺破狼 的帖子

重點不在於錢...是生命..
作者: 殺破狼    時間: 2013-5-10 09:38
回復 lishuikuen 的帖子

其實我覺得未必完全關哂佢事..因為佢係去指定1間店買龜,果度d龜應該唔得先會咁既..不過我唔知點解佢會係咁買d黑店龜..
作者: linfafa    時間: 2013-5-10 09:51
殺破狼 發表於 2013-5-10 09:38
回復 lishuikuen 的帖子

其實我覺得未必完全關哂佢事..因為佢係去指定1間店買龜,果度d龜應該唔得先會咁既. ...

sor呀各位...我家人根本都唔比我去中風果到買龜....咁我又想要...咪係黑店到薄買到生猛龜lo....我真係唔會在買啦

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2