香港龜友論壇

標題: 比龜咬 [打印本頁]

作者: BARGE    時間: 2013-5-9 10:13
標題: 比龜咬
我隻緣每次給它喂食都是放在其中一隻手中, 另外用另一隻手拿食物給它, 久而久之, 它可能一見到我隻手就以為有食物或者當我隻手係食物, 有什麼辦法可以舊放在手中喂食又不會咬我
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-9 10:33
我D龜 一咬開人 就之後都會咬
作者: elaineleung    時間: 2013-5-9 11:19
吾好放落手餵,揸住餵,我就係甘,從未咬過手指!
作者: twslee    時間: 2013-5-9 12:25
Be careful!  There are many germs.
Feeding with a forceps is highly suggested.
作者: 龜友    時間: 2013-5-9 12:29
常備水族鋼鉗是常識吧....如養鱷龜更是必需
直嘴或曲嘴皆可,個人喜歡曲嘴
作者: BARGE    時間: 2013-5-9 15:36
龜友 發表於 2013-5-9 12:29

哈我知道, 只是這樣喂過引D
作者: BARGE    時間: 2013-5-9 15:39
twslee 發表於 2013-5-9 12:25
Be careful!  There are many germs.
Feeding with a forceps is highly suggested.

龜沒有牙的, 不會咬一口就會傳染世細菌, 但接觸後洗手是必要, 因龜常人沙門士菌
作者: BARGE    時間: 2013-5-9 15:41
龜友 發表於 2013-5-9 12:29

哈鱷龜有牙的, 一定不可, 我隻是緣苗來的
作者: pandagift    時間: 2013-5-9 15:42
你要同拒講, 只可以以食東西, 唔好弄傷我, 要加強訓練, 一定得
作者: BARGE    時間: 2013-5-9 15:43
elaineleung 發表於 2013-5-9 11:19
吾好放落手餵,揸住餵,我就係甘,從未咬過手指!

佢咬我冇食物個隻
作者: BARGE    時間: 2013-5-9 15:43
pandagift 發表於 2013-5-9 15:42
你要同拒講, 只可以以食東西, 唔好弄傷我, 要加強訓練, 一定得

作者: twslee    時間: 2013-5-9 16:50

回復 BARGE 的帖子

Please note that tortoises have rigid beaks function like our teeth or otherwise it cannot bite and chew.

作者: BARGE    時間: 2013-5-9 20:43
twslee 發表於 2013-5-9 16:50

Please note that tortoises have rigid beaks function like our teeth or otherwise  ...

總知唔會咬傷我和有傷口
作者: chim    時間: 2013-5-9 22:17
我通常用手拿著1/4隻蕉來餵,佢咬唔到我的。
作者: grassman    時間: 2013-5-9 22:30
古老人講:龜咬人要行雷先放口!
作者: lishuikuen    時間: 2013-5-9 22:42
回復 grassman 的帖子

如果係真既...條街應該會見到好多人隻手多左隻龜
作者: BARGE    時間: 2013-5-10 09:43
chim 發表於 2013-5-9 22:17
我通常用手拿著1/4隻蕉來餵,佢咬唔到我的。

佢係咬我手板d肉
作者: WalkerHung    時間: 2013-5-11 19:30
我多數會用一隻碟仔專門比佢食,有時都會用手,不過系令住咁喂,系適當時候就要學識放手(雖然以前都比屋企只野咬中左幾次.....)
作者: chim    時間: 2013-5-11 23:13

我拿著的,不是放在掌心,佢咬我唔到。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2