香港龜友論壇

標題: 大家養龜用咩濾水? [打印本頁]

作者: lamnokhang    時間: 2013-5-30 00:59
標題: 大家養龜用咩濾水?
我本身用開濾桶,發現D水質唔太好...
本人用36寸缸

用過EHEIM2217,EDEN522都係水唔太清,而且都幾易臭..

之後轉左用滴漏,真係好FIT,水極清,2星期換1/3都無臭味

加埋個造流,有D水流效果更好

不過聽兄師講養菌唔太得,所以加返個濾桶..

唔知咁多位兄師用D咩呢?

作者: 君臨天下    時間: 2013-5-30 01:01

有用潛瀘咩叫做潛灑呀?
作者: Puiki    時間: 2013-5-30 01:03
我都想知,我遲下都好大機會要用
作者: lamnokhang    時間: 2013-5-30 01:06
打錯字改唔返
作者: 小豹    時間: 2013-5-30 01:15
我用濾筒,好好用,好清
作者: 龜大仙    時間: 2013-5-30 01:30
請問濾筒好用甚麼品牌
作者: twbb    時間: 2013-5-30 01:36
我都係36吋缸,用兩個潛濾駁兩個cy-20濾桶(暫時都算清),跟住仲收左個jobo 1500L/H嘅會加埋落去,應該可以掛,不過你無計埋濾材喎,都好梗要架
作者: izzy    時間: 2013-5-30 01:51
唔使問了,e度九成人大缸用濾桶。。。
想問你個aa滴濾盒邊度買同幾錢?
作者: ernestyu    時間: 2013-5-30 07:37
想問乜叫滴濾?
作者: lamnokhang    時間: 2013-5-30 09:43
我個AA係上下奇買 240蚊
作者: francowing    時間: 2013-5-30 10:10
以前有用濾桶,E加冇用,日日換水。
作者: 忍者龜工人    時間: 2013-5-30 12:48
我用boyu濾桶加aqua one LL掛濾~ d 水都好清無臭味~

作者: 忍者龜工人    時間: 2013-5-30 12:49
不過我個缸得22吋 x 18吋左右~
作者: 家家    時間: 2013-5-30 15:06
我咩濾都無用,一個禮拜換一次水,好臭,好多屎
作者: Miai    時間: 2013-5-30 15:35
因為地方細的關係,用緊掛濾,每日換隔夜水+撈屎,水質大致OK
作者: Italyroma    時間: 2013-5-30 20:21
濾桶+滴漏濾水真係一流我養魚都係咁 濾桶用黎養菌用幾個月洗一次都OK 插棉係入水花籃到吸少D屎 滴漏做物理過濾 真係好正
作者: lishuikuen    時間: 2013-6-24 12:25
回復 家家 的帖子

唔明你點頂得順一個禮拜唔換水...
作者: clkeung    時間: 2013-7-30 14:38

想請問一下...EDEN501入面應該放D咩同點放好....爬過文話放桶同環...
但係有冇分咩錦或者咩環GA...
有冇師兄/師姐可以推介下...同咩價錢左右...

作者: Tonzikata    時間: 2013-7-30 18:56
回復 clkeung 的帖子

生化綿 生物環?
作者: clkeung    時間: 2013-7-30 21:35
回復 Tonzikata 的帖子

有冇話點擺位...或者..邊種生化環同綿好D咁架=口=
作者: abcma12345    時間: 2013-7-30 23:36
除左濾桶其他未試過。。。
作者: abcma12345    時間: 2013-7-30 23:37
clkeung 發表於 2013-7-30 14:38
想請問一下...EDEN501入面應該放D咩同點放好....爬過文話放桶同環...
有冇師 ...

我放ma環同佢本身個黑色棉
作者: sparkindark    時間: 2013-8-3 09:09
推介MA環
表面面積高 又唔太貴
作者: Miai    時間: 2013-8-30 21:56
我用掛濾,EXCEL大SIZE,放活性炭和行家首選環(0.5L個只夠晒!)~
作者: rongruo    時間: 2013-9-22 10:41
咩係滴濾?
作者: Healthy    時間: 2013-11-9 10:18
Miai 發表於 2013-8-30 21:56
我用掛濾,EXCEL大SIZE,放活性炭和行家首選環(0.5L個只夠晒!)~

ching 有冇想睇不個瀘???
作者: Mike記    時間: 2014-5-31 11:12
暫時冇用過濾器,因用緊個膠缸養兩隻細紅耳,好快會轉個大少少嘅玻璃缸,會用濾桶。
作者: adaswc    時間: 2014-5-31 11:41
冇用任何過濾,日日換水

作者: 許閃春    時間: 2014-6-2 08:44
日日換水
作者: tetsuchow0815    時間: 2014-9-29 00:18
clkeung 發表於 2013-7-30 14:38
有冇師 ...

501甘細其實都無咩揀...生物環換活性炭會實際D
作者: 釗    時間: 2015-2-7 18:12
我覺得頂濾較方便!!
作者: pandababy1218    時間: 2015-2-8 00:28
我都日日換。。但唔知係咪換皮關係。。成缸水好多皮。。。清極都有。。。好煩。。
其其實有無c hing可分享下過濾既settle相???
作者: amykawasuberi    時間: 2015-2-10 00:59
12吋缸8吋水用掛濾 (在宿舍空間唔多, 放糧時都係睇龜龜食幾多落幾多) 忍者*2
石金仔用白膠盤養, 食完野柯完屎屎就換水
屋企用大膠箱養巴西同草. 用頂濾, 4-5吋水到, 岩岩用, 未知效果
作者: cheng_pan    時間: 2015-5-4 00:58
我自己係DIY既頂濾,效果都唔錯
作者: 傑仔哥    時間: 2015-5-4 01:47
我用JBL E1501濾桶+MA環 珊瑚骨 活性炭 白棉 生物棉
作者: TittyLover    時間: 2015-6-16 21:36
我用廁濾大法,一個掣換走污水,注入新水
作者: CK116    時間: 2015-6-20 00:14
有冇人會偶爾落鹽水落缸當殺菌?
作者: Tchan2013    時間: 2015-7-15 02:23
我有用JAD EF-35 的濾筒
作者: Klkw91    時間: 2015-9-29 19:46
我用過慮器
作者: fc9459    時間: 2015-9-30 02:18
A[url=19802031012772743/T1ghfuFiBaXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg_600x600.jpg]B[url=http://www.taobao.com/view_image.php?spm=a220o.1000855.1997427645.1.N93bfq&pic=HEYbBwxCEghRV1dcWwocCUQOFx0XTEJfW1lXDBZFAlhcMHoFSwsTDDsiMzQuKlpDamVsYGsxKjIzNCs8ZxUSAlgABwEGMwYbWxdYQ1M=&title=w%2Fa9rSDT47jXuf3Cy8b3IMj9us%2FSu8Ta1sO5%2FcLLxvcg0%2BO418uu1%2BXP5LOsvrLS9Ln9wsvU9tH1scM%3D&version=2&c=YzIyYjM5OWU0ODJkZmRmMTIxNTZkZWRhMzZlMWQ1YjA%3D&itemId=45776167871&shopId=118043471&sellerRate=7870&dbId=&fv=9]C[/url][/url]/////

Which onw is better??
A ?
B?
C?
作者: hkhkklo258    時間: 2016-9-9 20:19
每3日人手換一次水
作者: OOO133    時間: 2016-9-27 18:11
背濾
作者: wing33590    時間: 2017-10-21 06:20
一個24”X18”X14”同另一個36”X18”X14”都頂滴流,但都係3日換一次水
作者: lukehui    時間: 2017-11-29 07:16
富華fluval...用過返唔倒轉頭
作者: mad0707    時間: 2017-12-14 11:19
借位一問, 小弟用緊Eden 濾桶同缸平排放, 不過用左3個月左右摩打聲已經好嘈...所以想試同Eheim濾桶2211 or 2213...  想問下Eheim濾桶可唔可以同缸平排放? Thx a lot
作者: SpencerSpencer    時間: 2018-2-11 19:48

養咗隻飛河龜,家吓10吋長。用個4呎 x 1呎半 x 1呎半嘅缸養。隻龜大咗,哬好d屎,好臭。差不多隔日換水都唔掂。我家吓只放6吋深水落缸,因為如果放得多,每次換水都要個幾鐘。想請問有嘜濾桶介紹,最緊要係清洗方面,唔會漏水。剛有人介紹 Aquael filter Midikani 800, 但唔知好唔好? 望各位師兄指教,謝謝!
作者: lthung    時間: 2018-6-25 13:30
TittyLover 發表於 2015-6-16 21:36
我用廁濾大法,一個掣換走污水,注入新水

值得諗諗  
作者: london_boot    時間: 2018-9-27 00:49
家家 發表於 2013-5-30 15:06
我咩濾都無用,一個禮拜換一次水,好臭,好多屎

如果無用過濾,一日要換2-3次!!!你果隻係咩龜
作者: lcme    時間: 2018-11-24 12:00
沒有任何過濾
作者: Yoyo816    時間: 2019-10-2 20:11
我唔用過濾器呀!其實只要平時勤換水,都唔會太臭哦
作者: justinlee99    時間: 2020-3-29 07:31
我17吋缸,尋日買左eden 511濾水,用原裝綿+ MA環。開左大約8小時,不過D水有少少濛,唔敢放隻巴西龜落缸
作者: bat21    時間: 2020-9-19 11:25
每日换水

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2