香港龜友論壇

標題: 急急急! 救命! 救命! 救命! [打印本頁]

作者: colala    時間: 2013-6-5 20:25
標題: 急急急! 救命! 救命! 救命!
我隻小緣苗剛剛睇完土瓜灣醫生,佢唔肯食嘢,要"強行餵食"我自已嘗試過好多次,但都失敗收場 佢太細隻,我真係無法入手,雖然醫生有敎過我,但係自己做又係另外一回事,我只得自己一個人,現在好無助 ,咁樣插喉法,真係好心痛除了唔食嘢,佢仲唔陏到,我真係唔知仲可以点做
剛睇完醫生已經用了$9百幾元,因為自已"強行餵食"唔到,所以要帶佢去比護士餵,每次收費$170-我已経連續地去了好幾天,我實在再無錢財支持下去,下星期四又要再去覆診,全部都係$$$$$$

現在我最急需的,就是先要解決每日"強行餵食"這問題,每日$170-,我實在負擔唔起 請問這裡的ching們可以幫我嗎? 我可以帶佢到你家附近,我願意比少許餵食費用。

作者: samyung0117    時間: 2013-6-5 20:31
其實你可以上youtube睇教學。
就算人地幫到你,都五會收你錢。
幫助人係一件開心既事。
希望有好心人出手相助。
ching你都要撐落去,加油
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-5 20:39
回復 colala 的帖子

論壇有師兄師姐有喂食葯的經驗你不防請教他們呀
作者: chim    時間: 2013-6-5 20:43
呢個post有人教點插喉餵食
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D2
作者: chim    時間: 2013-6-5 20:44
又有插喉位置圖..
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=77575
作者: 忍者龜工人    時間: 2013-6-5 20:47
有個 ctse 最近都要強行餵食~ 你爬下文啦~ 係巴西龜叫妹妹~~
作者: chim    時間: 2013-6-5 20:53
那個師姊/妹好似識插喉餵食, 你可以試下pm佢, 教下秘訣或代勞
作者: Miai    時間: 2013-6-5 21:11
我之前死左個只都係要強行喂食...真係好心痛...><
作者: samyung0117    時間: 2013-6-5 21:15
回復 samyung0117 的帖子

e家就係想你睇多D教學,教正你個做法。
照足片段做,你揾件物件做實驗,做多幾次就可以教正到。
作者: colala    時間: 2013-6-5 21:24
回復 Miai 的帖子

係呀! 醫生話未必救得番 ,依家見佢唔食唔陏,冇曬力,真係好心痛!  我成日同佢講,話比佢知唔駛怕驚,我會部住佢。
作者: chim    時間: 2013-6-5 21:26
龜龜ying, post入面個樓主。
作者: kamkamkaka    時間: 2013-6-5 21:31
我家的已是成龜,所以口大大,只要克服心理關口就容易插管。
樓主的龜是小龜吧?難度高D,但其實只要膠管係舌面"滑"過就可,真係要落手試先得架

作者: kof    時間: 2013-6-5 21:58
插喉餵食可以自己來滴
作者: wel524    時間: 2013-6-5 22:14
加油,
樓主試下自己來, 是最省錢既做法, 自己又可以學會一種技能, 俾D信心自己勇敢一點嘗試,
如果真係怕,其實去左診所咁多次, 見過姑娘咁多次, 可5可以唔係淨係俾姑娘餵, 係你做一次俾姑娘睇, 俾指導費咁? 雖則診所話賺錢, 不過我覺得可以商量下, 其實都好麻煩姑娘, 拎黎拎去隻龜又係一回事, 經常移動病龜都又唔多好
作者: colala    時間: 2013-6-5 22:38
回復 kamkamkaka 的帖子

頭头縮了入去,鈎唔到出來
作者: colala    時間: 2013-6-5 22:42

多謝關心! 道理係明白的,己經不斷試
作者: colala    時間: 2013-6-5 22:43

回復 wel524 的帖子

多謝回覆! 已經問過姑娘,完全冇得商量$$$
作者: colala    時間: 2013-6-5 23:41
回復 Miai 的帖子

ching, 請問你隻龜龜是否bb龜苗,係因咩病RIP呀?
作者: Miai    時間: 2013-6-6 00:59

都唔係龜苗,佢係爛甲過身GA
作者: Puiki    時間: 2013-6-6 01:59

我聽日開始都要試下插喉喂食,我都有啲擔心,我果隻係10CM盾,應該會易啲,你果隻龜有幾大呀?
作者: colala    時間: 2013-6-6 05:45
回復 Miai 的帖子

noted with thx!  哇 完來爛甲係咁大件事架    R.I.P.
作者: colala    時間: 2013-6-6 05:48
回復 Puiki 的帖子

i, 点解又係壞消息 我只小苗只得4-5cm
祝你順利   祝佢大步踏過
作者: Puiki    時間: 2013-6-6 08:48
colala 發表於 2013-6-6 05:48

i, 点解又係壞消息  我只小苗只得4-5cm

4-5cm真係好難插喉喂食,我估,插喉一定要狠下心腸先能夠成功,祝你早日成功
作者: icaicayin    時間: 2013-6-6 08:53
wel524 發表於 2013-6-5 22:14
加油,
樓主試下自己來, 是最省錢既做法, 自己又可以學會一種技能, 俾D信心自己勇敢一點嘗試,
如果 ...

其實我估樓主係心痛佢而又怕整親佢多D
不過要救佢真係要狠下心腸(我自問做唔到....)
作者: colala    時間: 2013-6-6 08:58

"試下把龜的前腳禁住,按龜既肌理,應該會伸個頭出黎,加油  發表於 半小時前"

hi good morning    多謝提点
一拿起佢,所有嘢都縮曬入去,照按住前腳位置都冇伸个頭出來
作者: colala    時間: 2013-6-6 09:00

早晨   我會繼續嘗試
如果你成功咗,記住講我知
作者: wel524    時間: 2013-6-6 17:59
回復 icaicayin 的帖子

嗯...嗯...狠下心腸需要無比既勇氣
作者: khip    時間: 2013-6-14 22:46
Puiki 發表於 2013-6-6 08:48
4-5cm真係好難插喉喂食,我估,插喉一定要狠下心腸先能夠成功,祝你早日成功 ...

@@@ 做乜事...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2