香港龜友論壇

標題: 農曆7月14夜探荔枝窩 (本周六晚) [打印本頁]

作者: 龜痴    時間: 2011-8-9 00:28
標題: 農曆7月14夜探荔枝窩 (本周六晚)
活動簡介:
荔枝窩係一條無人的廢村... 百幾間屋空無一人... 所以傳說有鬼... 今年農曆七月十四... 鬼門關大開之際... 我決定夜探荔枝窩... 睇下係咪真係有鬼... 全程十幾公里路... 經大量樹林... 海邊... 河流... 仲有一條廢村... 如果見唔到鬼我扮鬼嚇死你... 膽小勿跟我去玩...

集合時間: 8月13日 (星期六), 下午 3 點 00 分,
集合地點: 大埔墟 mtr A 出口
行程: 小巴入新娘潭 OR 烏蛟騰出發... 經上下苗田 AND 好多紅色石頭的地質公園... 再入荔枝窩後在鹿頸走人...
難度: 簡單<一般<有挑戰性<難行<地獄
預算完成時間: 下午 11:00 PM

注意事項:
1. 建議帶電筒... 不帶也可... 可以帶晚餐 (一舊面包)... 不帶也可...
2. 請穿寬鬆運動服和短褲, 不要穿牛仔褲, 不要穿拖鞋, 不要帶龜上山...
3. 有可能會嚇親... 尤其是俾我嚇親... 我係傻架... 無錯... 我真係錯架...
4. 我會極 HEA 行... 務求入黑後剛到荔枝窩... (荔枝窩之前好多靚景, 所以唔想天黑後才入... 早少少去到 HEA 行睇景)
5. 歡迎帶同家人/朋友參加...

報名手續:
在此出 post, 並 pm 龜痴, 留姓名, 參與人數和電話...
截止報名日期為 8 月 11 日晚上 23:50...
7 月 16 日零晨 00:10 前, 我會 pm 各位已報名人士本人的聯絡電話...

已報名人士:
龜痴
YvY
喜愛

暫時共 3 人..

先小人, 後君子...
此 post 嚴禁吹水...  
此 post 一出, 唔會再改時間地點...
嚴禁推 post
...

如果未來想在 FACEBOOK 收到活動通知... 可以 ADD 入龜友行山隊群組
http://www.facebook.com/groups/111558205594105/

作者: YvY    時間: 2011-8-9 00:31
點可以唔去
作者: 龜痴    時間: 2011-8-9 00:32
YvY 發表於 2011-8-9 00:31
點可以唔去

即係去唔去... =.=''
作者: YvY    時間: 2011-8-9 00:34
龜痴 發表於 2011-8-9 00:32
即係去唔去... =.=''

去啊去啊~~~~~
作者: 龜痴    時間: 2011-8-9 00:37
YvY 發表於 2011-8-9 00:34
去啊去啊~~~~~

去還去... 唔好 KISS 我...

作者: YvY    時間: 2011-8-9 00:37
龜痴 發表於 2011-8-9 00:37

扑暈你
我依家咩都唔驚law~
作者: YvY    時間: 2011-8-9 00:38
龜痴 發表於 2011-8-9 00:37

你做咩邀Connie去==
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-8-9 01:35
要行山x_x
作者: 黑寶`;p    時間: 2011-8-9 02:00

好遠`!
作者: Dicken    時間: 2011-8-9 02:03
我本身諗住去,不過好似好驚咁...
作者: sing昇1378    時間: 2011-8-9 11:54
鬼呀-囗-''
作者: carolcarolam    時間: 2011-8-9 19:47
無興趣, 你去完返來話我地知, 你既探險之旅~
作者: 喜愛    時間: 2011-8-9 22:05
我報名...

作者: sharkleung    時間: 2011-8-9 23:32
好遠
作者: 龜痴    時間: 2011-8-10 00:21
有幾遠呀... =.=''
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-10 00:40
小妹怕怕-.-
同埋太遠了`
作者: 花次郎    時間: 2011-8-11 05:25

個人意見,樓主真係要搵有行山經驗既人先好去(行夜山,外行去玩唔過),鬼反而係次要,你應該擔心野狗同迷路.
作者: 龜痴    時間: 2011-8-11 09:05
花次郎 發表於 2011-8-11 05:25
個人意見,樓主真係要搵有行山經驗既人先好去(行夜山,外行去玩唔過),鬼反而係次要,你應該擔心野狗同 ...

放心... 我行左十幾年山.. 呢條路我都行過幾次...
地方好靚... 不過無乜挑戰性... 所以我只會同新手去行...

迷路一定唔會... 過了地質公園基本上得一條路...
我亦未見過呢條路有野狗...
仲有... 如果三點集合... 行到荔枝窩應該剛剛天黑... 再走 1-2 小時大路出山...
完全無問題...

我雖然開 post 開到好似好玩野...
但帶人上山我一定好小心... 過去一年我帶了龜友上山不少於 20 次... so far 都無意外...
你來唔來 join???

作者: mean2mean    時間: 2011-8-11 09:23
回復 龜痴 的帖子

你幾耐之前去過?
我30/4 去時....好多圍哂邊話維修....
有機會D指示牌會指錯路....小心
作者: 龜痴    時間: 2011-8-11 10:43
回復 mean2mean 的帖子

我上年去已經封了路... 唔俾睇大魚滕... 估唔到封到今年...

不過無野難到我既...
作者: mean2mean    時間: 2011-8-11 10:47
回復 龜痴 的帖子

但係要改路喎....
佢有D路段封左...話係私家路...
要兜大圈...

作者: 龜痴    時間: 2011-8-11 10:48

改路又有咩問題???

根據 YvY 強烈要求... 今次活動改為露營... 夠 4 人 JOIN 的話我帶麻雀上山打... ^^

作者: mean2mean    時間: 2011-8-11 10:53
回復 龜痴 的帖子

得得得....

你記住睇實D小朋友呀...
順便影下人...影下景....影下....鬼

我喺屋企做節都打麻雀....當為你地加下油啦
記住唔好一齊打"西"呀.....
作者: yuk郁    時間: 2011-8-11 14:39
龜痴 發表於 2011-8-11 10:48

改路又有咩問題???

唉…真係唔邪唔玩…
仲要打麻雀…果d最鐘意賭錢-_-
作者: 花次郎    時間: 2011-8-11 16:04

回復 龜痴 的帖子

失敬,失敬,樓主係老手又行過幾次就問題不大,開得團點都有責任睇住D隊友,尋日見到呢

個"貼"以為年青人貪好玩走去行,所以先提點下,我唔去囉,星期六對老鬼黎講最好係打麻將.
作者: Tiffany0813    時間: 2011-8-11 17:56
好恐怖
不過我果日生日去海洋公園
作者: 黑沙    時間: 2011-8-11 18:44

去埋鎖羅盤村la,好近

在70年代十分盛行郊遊遠足.
有不少人在新界東北行到鎖羅盤時,發現指南針失效,

又有不少曾經聽聞傳說的人.嘗試找出該條村落.
但跟據地圖指示也是找不到.....

話說有一班行山人事,曾經路過鎖羅盤行經一條村落時.
其中一人走到隊尾小解.要求隊友先行一步,
當隊友發現久等後仍不見小解的隊員追上.
便折返尋找,可惜連路經的村落也找不到~
在報警尋求協助下,警方在鎖羅盤村,
發現該名失蹤行山人士,但死狀恐佈.
據閒是跪在地上.面上留下受到極度驚嚇的面容.
似是見到一些恐佈現像!
最後警方表示可能是受偷渡客襲擊所致.
事情亦告一段落~

雖然警察會經常巡查新界東北一帶山野以防有偷渡客偷渡入境,
但據閒 鎖羅盤村 就只有一些"老差骨"才識路入去,
如非"老差骨"帶路就多數會找不到.甚至迷路.
除非有"人"想請你入去.

作者: Dicken    時間: 2011-8-11 18:59
我去唔去得?
作者: 星仔    時間: 2011-8-11 19:08
等等見到野就好笑- -
不過真係見到唔好即刻講比人知- -(試過)
一定PK- -
祝你地好彩><

作者: 龜痴    時間: 2011-8-11 19:54
Dicken 發表於 2011-8-11 18:59
我去唔去得?

作者: 花次郎    時間: 2011-8-11 20:35
路線上係可以行埋 鎖羅盤, 其實用郊遊遠足既心態去啦, 只要你地係尊重果到,無咁多朋

友得閒搞你地既.
作者: Dicken    時間: 2011-8-11 21:15
龜痴 發表於 2011-8-11 19:54

不過我驚你嚇我...
作者: YvY    時間: 2011-8-11 21:46
Dicken 發表於 2011-8-11 21:15
不過我驚你嚇我...

咁你就唔好去LAW~
佢會嚇死人架
作者: bumblebee    時間: 2011-8-11 22:50
好想去,但我又去唔到
作者: 龜痴    時間: 2011-8-12 12:15
今晚我同 yvy 買野食明天去 camp...
現在最後招集...

come come come
作者: 龜痴    時間: 2011-8-12 12:30
回復 Dicken 的帖子

其實你真係好無聊...
我平均一年都攪幾次露營, 廿幾次行山... 又唔係無經驗...
跟過我既人都知道我唔會俾人做 d 危險野... 安全為上...
你又未跟過我去行山... 去露營又不是甚麼危險的活動... 點解你成日覺得有危險 ??

仲有你次次活動都話想報名... 之後最後又多多借口話唔去...
你知唔知你咁做會十分浪費我既精神 and 時間... 令人十分討厭架...
我攪呢 d 活動目的都係想大家年青人多多接觸大自然... 唔好掛住打機上網...
次次活動都係蝕錢去攪... 我花錢花時間去攪活動我好樂意...
但係花時間去應付你呢 d 無聊人真係令我想死...
你成日呃水吹... 成日做 d 無聊野... 問完人去唔去得之後又唔去... 浪費我時間精神...
大佬我無欠你架... 你唔好再煩我啦... 我真係頂你唔順喇...
作者: Dicken    時間: 2011-8-12 13:16
龜痴 發表於 2011-8-12 12:30
回復 Dicken 的帖子

其實你真係好無聊...

我唔會再煩你...

作者: Samurai    時間: 2011-8-12 14:24
Can I join? I will back HK on Sat noon...but I don't  have any CAMPING Equipment,...

作者: 龜痴    時間: 2011-8-12 15:13
回復 Samurai 的帖子

sure... pm me your tel no.
no need to worry... we will share the tent and the cook-set...
believe me, in this summer time, you don't want a sleeping bag...
all i need is to prepare some extra food...

just bring along a big back pack, a torch with spare batteries and water...
this is a very short trip... about 20km hike with little assending/descending...
everything will be fine...
作者: Samurai    時間: 2011-8-12 16:58
回復 龜痴 的帖子

Thanks for your hospitality!

For me sleeping on the Grassland is fine as I always do...then I will bring the Night Hiking stuff only with photo gears.
Btw, any chance for the sunrise/set photo shooting?
作者: SOLA71478    時間: 2011-8-12 23:30
如果係星期日可能會多人去
作者: naruto1234    時間: 2011-8-13 00:11
龜痴 發表於 2011-8-11 10:48

改路又有咩問題???

仲有唔好打一筒,跟住其他打西呀,你知架啦
作者: carolcarolam    時間: 2011-8-14 00:11
報名手續:
在此出 post, 並 pm 龜痴, 留姓名, 參與人數和電話...
截止報名日期為 8 月 11 日晚上 23:50...
7 月 16 日零晨 00:10 前, 我會 pm 各位已報名人士本人的聯絡電話... <---而家先睇到, 龜痴截止報名係8月11日, 但點解會係7月16日先pm電話, 咁厲害既, 可以回到一個月前通知????

唔知佢地去成點, 有無野睇呢~~~
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-8-14 02:59
唔知係咪奶左野呢
作者: YvY    時間: 2011-8-14 19:07
肥貓樂樂 發表於 2011-8-14 02:59
唔知係咪奶左野呢

有鬼.............................................................
......
.....
.....
.....
......
........
.......
......
........
......
.....
.......
.....
......

作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-8-14 23:41
回復 YvY 的帖子

預左冇啦= =

作者: YvY    時間: 2011-8-15 07:47
肥貓樂樂 發表於 2011-8-14 23:41
回復 YvY 的帖子

預左冇啦= =

唔係我點會去
作者: 老細    時間: 2013-6-27 15:11
作者: Mlokmlok    時間: 2013-6-27 15:19
鬼就冇ii大把 小心
作者: 602151    時間: 2013-6-27 16:11
聽落好吸引,我以前亦都同朋友行過夜山,由白普理營舍行去西貢大枕蓋408, 夜晚8點開始行,
不過我太無膽了,農曆七月十四去既話我驚自己會嚇病,所以唯有放棄了
作者: 黑寶`;p    時間: 2013-6-27 16:45
老細 發表於 2013-6-27 15:11
小心ii呀,荒山野嶺。

咩系ii?

作者: 森山    時間: 2013-6-27 16:49
咁遠ge,有冇D冇咁遠而有探靈架?
作者: Mlokmlok    時間: 2013-6-27 17:23
沙羅洞揸車都上到去 聽講個度有清朝服既野飛天
作者: 老細    時間: 2013-6-27 17:59
作者: 老細    時間: 2013-6-27 18:00
作者: 黑寶`;p    時間: 2013-6-27 18:21
老細 發表於 2013-6-27 17:59
回復 黑寶`;p 的帖子

非法入境者

會捉人既咩;?
作者: Puiki    時間: 2013-6-27 18:38
今年有無人攪?
作者: 老細    時間: 2013-6-28 21:37
作者: 黑寶`;p    時間: 2013-6-29 12:32
老細 發表於 2013-6-28 21:37
回復 黑寶`;p 的帖子

係會殺人

點解

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2