香港龜友論壇

標題: 曬龜常見趣事 [打印本頁]

作者: 奇門    時間: 2013-7-30 10:17
標題: 曬龜常見趣事

大家都必定有機會落樓下或去草地曬龜好多時到會出現好多唔同種類既趣事, 例如:

1. 途人A: "你隻龜好大隻呀, 係唔係金錢龜黎架" - 及後解釋10分鐘...

2. 途人B: "呢d乜野龜黎架, 易唔易養?" - 及後解釋20分鐘...

3. 帶住小朋友的途人C: "阿B, 過去睇下係乜野? 嘩~係龜喎! BB 去睇下, BB 去摸下,
                                                      好得意好大隻呀, 呢d乜野龜黎架, 易唔易養?" - 及後解釋5分鐘...

4. 帶住隻小狗既途人D: "Dolly Dolly, 過去睇下係乜野? 嘩~係龜喎!
                                                        Dolly 睇下, (隻狗唔想理佢), Dolly, 睇下la..." - 阿Dolly你地唔好過黎呀...

5. 帶住隻大狗既途人E: "Rocky Rocky, 嘩~有龜喎!  (越行月近) Rocky 睇下la (我地開始要企起身)
                                      Rocky你知唔知係乜野呀 (阿Rocky哥太近要聞佢地), 唔好呀Rocky,
                                                 (我地開始要攔住隻狗) 叫你睇咋! 走喇走喇"  - 阿Rocky你嚇親我d龜喇...

6. 途人Family A: "佢地好多龜呀, 原來要曬架, 我想問呢隻幾錢呀......($幾千), 果隻呢......(都係$幾千), 呢隻呢....(千幾)
                                     嘩, 乜龜都咁貴架...(轉身就走)..." - 我地唔係賣龜架...T-T

歡迎Share更多有趣事~

作者: siumaiguy    時間: 2013-7-30 10:21
哈哈都好
等大家都了解下龜龜嘛
作者: beejjb    時間: 2013-7-30 10:30
下次放個 牌講解
作者: ki0110    時間: 2013-7-30 10:33
我試過曬水龜時(用水浸住黎曬),有隻狗走黎飲水,個狗主人重笑
作者: samyung0117    時間: 2013-7-30 10:39
我樣樣都預過。
ching你o的星好店。

作者: 君臨天下    時間: 2013-7-30 10:40

我呢個途人經過就會咁講,咪郁老笠,咁多靚野呀喇,都係唔使兩分鐘搞掂你,唔使你解釋5分鐘咁多。
作者: colala    時間: 2013-7-30 10:43
全部都咁靚,又真係好吸引
作者: TWO    時間: 2013-7-30 10:44
多謝你的分享!真係好有趣!
真係好多人一見到龜就會問係唔係金錢龜,然後就問幾錢,非常standard.
作者: helle33    時間: 2013-7-30 10:52
可唔可以借來玩一陣
作者: boom76    時間: 2013-7-30 11:05
D龜食乜嫁???  係唔係食蚊??  @@
作者: shinyiu    時間: 2013-7-30 11:14
試過帶住1星1盾, 之後路人就問 "哇? 係咪水龜黎架"?
作者: freemankapo    時間: 2013-7-30 11:20
奇門 發表於 2013-7-30 10:17
大家都必定有機會落樓下或去草地曬龜好多時到會出現好多唔同種類既趣事, 例如:

1. 途人A: "你隻龜好大隻呀 ...

我都有同感...
每次帶佢地去散步...
有幾個問題係一定有人會問o既...
1. 嘩...真龜o黎嫁?.....................係呀
2. 隻龜幾歲呀?..........................2歲幾
3. 隻百年老龜養左幾耐呀?.........1年幾
4. 佢食咩野嫁?...........................菜、草、龜糧
5. 佢有無十斤呀?........................唔識計斤,5-6kg左右啦
6. e隻咩野龜o黎嫁?....................盾臂龜,盾牌個盾,手臂個臂...
所以...我出親去就會係咁講:係呀...2歲幾...1年幾...菜...草...龜糧...5-6kg左右...盾臂龜,盾牌個盾,手臂個臂...真係想搵個錄音機錄低佢...俾佢『咩』住出街...

作者: LWC    時間: 2013-7-30 11:58
我帶我二隻紅腳落街佢地實屙屎,激死我,攪到架電梯臭哂,好瘀,請問你D圍欄在那裡買,穩陣嗎?我二隻龜成日推跌走佬呀
作者: yanyanchung    時間: 2013-7-30 12:12
我都吾明d路人好中意估系金錢龜既, 明明兩樣野泥~
你隻大豹好令令
作者: royal    時間: 2013-7-30 12:24
c hing, 一次過哂咁多,,, 好大風險...
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-7-30 12:43
我都遇過,見親都話/問:「巴西龜黎架!」或者「係咪巴西龜?」
作者: 呀豆    時間: 2013-7-30 13:08
ki0110 發表於 2013-7-30 10:33
我試過曬水龜時(用水浸住黎曬),有隻狗走黎飲水,個狗主人重笑

哈哈哈...
我唔洗出街..我係屋企浸龜時,,,
我隻狗都會飲d水....激死
作者: 奇門    時間: 2013-7-30 13:49
royal 發表於 2013-7-30 12:24
c hing, 一次過哂咁多,,, 好大風險...

其實呢張相有d玄機...
本來係咁樣晒緊(轉帖)

為左影張相, 一分鐘內奇怪既事情就發生了 (起樂~~~)

影呀影, 係咁影~

快d羅走佢地呀~~

作者: Piano12345    時間: 2013-7-30 17:30

D小朋友一走過黎就攞起D龜玩,完全唔駛問!仲有,有BB龜嘅時候永遠都會問係唔係呢隻大龜生架?擺到明唔同花!

作者: roy20090308    時間: 2013-7-30 18:14
最尾果句好搞笑
作者: JACKTONG    時間: 2013-7-30 18:15
下次呃啲途人話係金錢龜 高價賣比佢地
作者: mblack    時間: 2013-7-30 23:11
ki0110 發表於 2013-7-30 10:33

d龜實比佢嚇死!
作者: alva0914    時間: 2013-7-30 23:52
我今日曬龜果時都遇到你差唔多情況,內容如下:
放狗男:咦?曬龜仔呀?好得意喎
我:係...呀
放狗男:我之前都有養架,有咁大隻架(做手勢約15cm)
我:係咩,又係陸龜呀?
放狗男:係呀,不過後尾覺得好臭所以冇養囉
我:哦...清潔得好應該唔臭格?
放狗男:我果隻又食蝦又食魚又食肉搗到D水好鬼臭
我:......食.....蝦.....食魚、肉?你隻咩陸龜黎呀?
放狗男:哦,巴西龜黎之嘛....好啦,Dolly...我地走啦,拜拜龜龜啦
我:..........
作者: Lokhang2006    時間: 2013-7-31 23:36

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2