香港龜友論壇

標題: 請問24吋缸用一支5.0UVB光管夠嗎? [打印本頁]

作者: mblack    時間: 2013-8-5 17:11
標題: 請問24吋缸用一支5.0UVB光管夠嗎?

我個缸size 係24吋(長)x12吋(闊)x14.5吋(高), 而家用緊一支Zoomed HO 5.0 UVB光管, + 一支普通光管,
光管距離缸底約17.5吋, 燈箱用Dazs 24W T5 雙光管燈箱, 養一隻成體刀旦, 每日開10小時。

請問呢個setting 每日提供UVB是否足夠? 有需要將支普通光管轉埋UVB管嗎?
將支普通光管轉埋UVB管, 轉支12%UVB, 跟住兩支加埋有17%是否太多?
同埋開燈時間需要縮短嗎?

作者: waiman    時間: 2013-8-17 00:47
mblack 發表於 2013-8-5 04:11
我個缸size 係24吋(長)x12吋(闊)x14.5吋(高), 而家用緊一支Zoomed HO 5.0 UVB光管, + 一支普通光管,
光管距 ...

Dazs雙光管燈箱既反射罩好差, HO 5.0超過12吋UVB不足夠.
17.5吋高用兩支12% UVB都不算多.
作者: mblack    時間: 2013-8-19 09:21
waiman 發表於 2013-8-17 00:47
Dazs雙光管燈箱既反射罩好差, HO 5.0超過12吋UVB不足夠.
17.5吋高用兩支12% UVB都不算多. ...

謝謝, 我都覺得有點暗, 好似支普通光管仲光d, 等我去換多支uvb先!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2