香港龜友論壇

標題: 陸龜唔食野怎麼辦呢? [打印本頁]

作者: rixon    時間: 2013-8-8 16:54
標題: 陸龜唔食野怎麼辦呢?
陸龜唔食野,唔開囗怎麼辦呢?
作者: wongbb10    時間: 2013-8-8 17:06
咩陸龜。講多d資料。唔係人地好難幫到你
平時喂咩。setting點 等等
作者: choichakyam    時間: 2013-8-8 17:12
回復 wongbb10 的帖子

X2~~~幾耐冇食野?
作者: rixon    時間: 2013-8-8 17:33
是一隻R龜bb, 第一日食了少少桑葉, 第二日唔食野
和豹龜bb混養在一起, 有抽氣通風
日冷點30度, 熱點33度
夜冷點28度, 熱點30度
作者: 火星    時間: 2013-8-8 17:58
試下比油麥菜,引佢開口食,再唔食要灌食
作者: 奇門    時間: 2013-8-8 19:44
你個箱幾大
如果係24吋箱, 33度熱點真係幾焗下,
龜唔食野好大程度因為環境太差, 無胃口

如果係半放養式, 100cm 以上既半放養
溫度算ok唔焗, 都拒食的話就有機會係腸胃問題, 肚屙
咁就要睇下後腳有無力, 有無精神
再留意便便有無水便, 或者爆蟲既症狀

引佢食野無意思, 因為你係比零食(油菜)佢食, 食得一次, 下次都係唔食, 唔通又比零食嗎
即係你唔食飯, 就日日餵薯片比你開口係無用,

諗下佢點解拒食, 或者影張setting相比我地睇下
最好睇下佢d便乜野情況

有便最好影定相, 一定有參考價值
作者: rixon    時間: 2013-8-9 09:55
多謝各位師兄指點,現在R龜bb和豹龜bb混養在一起(8cm & 7cm 底甲),食物有桑葉, 蕃薯葉, M糧,豹龜bb大食, R龜bb拒食,每天浸水一次,牠們都是深綠條形便便,沒有肚屙跡象。

SETTING如下:
UVB光管, 暖燈, 水兜, 18吋爬蟲缸有電腦抽氣通風
日冷點30度, 熱點33度
夜冷點28度, 熱點30度
作者: alva0914    時間: 2013-8-9 18:42
R仔返左黎幾多日?除左唔食野仲有冇其他問題?因為龜龜有時對陌生環境唔熟悉都可能慢熱少少
作者: alexwong2012    時間: 2013-8-9 19:29
rixon 發表於 2013-8-9 09:55
多謝各位師兄指點,現在R龜bb和豹龜bb混養在一起(8cm & 7cm 底甲),食物有桑葉, 蕃薯葉, M糧,豹龜bb大食,  ...

1,all深綠條形便便唔代表他們健康,你最好帶他去驗下.
2,你餵這些葉和糧,都唔合R BB口味,你可用K糧和水果糧或菜,我已前隻R唔食留醫,余醫生都係用水果糧和油麥菜另他開口.
3,如你重念住水果糧和菜等等唔健康死牛一便頸,你不如送左隻龜比其他資深龜友養好過.
4,如試過哂都唔得,請帶隻龜去驗屎.
作者: rixon    時間: 2013-8-10 16:22
用油麥菜, 他開口

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2