香港龜友論壇

標題: 星龜bb [打印本頁]

作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 11:12
標題: 星龜bb
上星期五買左兩隻星龜bb番黎...見佢地好得意但又未發現到呢個forum...先發現話星龜bb好難養...
買番黎到衣家都好似冇食野...我放左d生菜落去...唔知係放得耐縮左定bb有食到...
有一隻仲要買番黎第二日先見到隻眼係唔知有眼屎定係咩開唔到眼要拎番去鋪頭俾老闆攪....
兩隻都係成日訓....係沉水就精神...都見佢有飲下水...

爬過d文...我係咪應該要加d保礦力咁個d俾佢沉水個時飲><?

作者: 研究陸龜    時間: 2013-8-26 11:15
回復 cowboycc 的帖子

SETTING照有無?   
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 11:34
研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:15

SETTING照有無?

衣家番緊工...要今晚番到屋企先可以upload到><

ching有冇話金魚街邊間買龜係伏@@?
作者: 研究陸龜    時間: 2013-8-26 11:38

著藍衫既    係伏
你2隻星咁細  高危黎   要比心機照顧呀

底材係咩   如果係栗米沙就快D叫屋企人清左佢   
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 11:41
研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:38

著藍衫既    係伏

藍衫 係咪藍色招牌個間
我就係個間買........xx水族? 但個老闆好似幾好人.....

真係落左粟米沙.....bb唔落得@@?
作者: roy20090308    時間: 2013-8-26 11:50

仲之職員著住藍衫就係藍衣黨,栗米沙點解要換係怕龜bb誤食又痾吾到出來,會死的
作者: 火星    時間: 2013-8-26 11:56
上星期睇過藍衫軍嘅星B,大部份都唔多精神,仲要賣得唔平。

作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 11:56
roy20090308 發表於 2013-8-26 11:50

仲之職員著住藍衫就係藍衣黨,栗米沙點解要換係怕龜bb誤食又痾吾到出來,會死的 ...

你攪到我衣家好淆底........雖然話星龜bb對於有出黎做野ge我黎講話貴唔貴....
但始終係龜命黎........T^T
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 11:58
火星 發表於 2013-8-26 11:56
上星期睇過藍衫軍嘅星B,大部份都唔多精神,仲要賣得唔平。

我見個隻size間間都係650 x1....1200x2.....
唔好嚇我啦ching.....T^T
作者: roy20090308    時間: 2013-8-26 12:10

你換左底材先,起碼驚少樣,其實佢哋賣d龜死亡率高點,小心點養應該都冇問題的
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 12:13
roy20090308 發表於 2013-8-26 12:10

你換左底材先,起碼驚少樣,其實佢哋賣d龜死亡率高點,小心點養應該都冇問題的 ...

岩岩係手機搵到張setting ge全相 不過可能細張左少少 睇住先:)

好 今晚番到去就起晒d底材佢>< 咁之後咩底材都唔落?
作者: 火星    時間: 2013-8-26 12:19
cowboycc 發表於 2013-8-26 12:13
岩岩係手機搵到張setting ge全相 不過可能細張左少少 睇住先:)
https://www.dropbox.com/s/kwe4fr3cenjeg ...

缸太細要換,做唔到冷熱點.
栗米沙要換,誤食會引至死亡.
你依家缸入面幾多溫度?濕度?
依家天氣可以唔開暖燈.
作者: roy20090308    時間: 2013-8-26 12:39
底材你換底材吾怕煩的話,用樹皮,碎木都可以,保濕都幾好,紙粒,草粒有些師兄話大塵,吾係禁好,清潔易就用反轉磁磚,zoomed地毯,假草皮都得,但保濕冇禁好

作者: Johnson    時間: 2013-8-26 12:53
藍3黨又為禍人間
作者: Easygo2013    時間: 2013-8-26 12:58
魚街D星B, 細到冇朋友, 唉!!!
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 13:50
火星 發表於 2013-8-26 12:19
缸太細要換,做唔到冷熱點.
栗米沙要換,誤食會引至死亡.
你依家缸入面幾多溫度?濕度?

岩岩先買ja...咁快又換T^T? 我買左個有瓦遮頭ge裝飾俾佢可以遮陰
溫度係夜晚因為有時開左冷氣25-6度..正常就30-33度...濕度就好似51度

其實佢地太細隻 個口mak到最大好似都食唔到一粒LOL
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 13:51
roy20090308 發表於 2013-8-26 12:39
底材你換底材吾怕煩的話,用樹皮,碎木都可以,保濕都幾好,紙粒,草粒有些師兄話大塵,吾係禁好,清潔易就 ...

磁磚個d係邊買好@@? 如果想保濕應應點做? 放杯水係入面會唔會好d?
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 13:52
Johnson 發表於 2013-8-26 12:53
藍3黨又為禍人間

唉....早知上黎呢度問下先啦........
作者: 火星    時間: 2013-8-26 14:40
cowboycc 發表於 2013-8-26 13:50
岩岩先買ja...咁快又換T^T? 我買左個有瓦遮頭ge裝飾俾佢可以遮陰
溫度係夜晚因為有時開左冷氣25-6度..正 ...

養陸龜最好20寸爬缸以上,如果唔係好難做到冷熱點.
濕度得51太低,可以用噴水壺,噴濕低材,保持70-80度
作者: honkwan    時間: 2013-8-26 15:01
如果有心養!吾好話發吾發現呢個論壇!你係有做資料搜查就算係Google都有好多資料!你都話係生命離!甘點解你又吾淋清楚查清楚先買?你話做野1200兩只星吾貴?甘點解你聽到師兄話要換缸你又話新買喳!既然買左兩條生命你就要俾到最基本噶野距!陸龜Setting俾龜貴好多!做個有責任心主人!吾好貪得意!儘快買晒應有的!
作者: JoeK    時間: 2013-8-26 15:14

咁快又換?係因為你錯了!

食唔到一粒?但會少少咁咬!
開左冷氣要keep 返溫度!

作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 15:48
JoeK 發表於 2013-8-26 15:14

咁快又換?係因為你錯了!

sry ching...唔係我唔想換.....而係你同屋企人住...見你一時間買咁多野番黎 就實會俾人鬧....你地屋企人會唔會話我唔知...但我就一定會......到時俾人連缸都掉埋就真係..........T^T

我番到屋企一家會起左d粟米沙出黎先 再噴水加番濕....除此之外仲有咩要做

作者: Uncledash    時間: 2013-8-26 16:00
cowboycc 發表於 2013-8-26 15:48
sry ching...唔係我唔想換.....而係你同屋企人住...見你一時間買咁多野番黎 就實會俾人鬧....你地屋企人 ...

唔方便咁快又買缸,你就用個闊大矮身膠箱頂住先。真係搵個同BB仔沖涼用既膠盆養都好過用呢個。住呢個缸仔焗都焗死。睇下屋企有D咩資源,IMPROVISE下
作者: roy20090308    時間: 2013-8-26 16:19
你最好吾用玻璃,禁會通風些
作者: simlhliu    時間: 2013-8-26 16:26
佢都係中了商人的計而已,大家留一手罷啦
果啲bb星真係太細,好難搞,我見過有幾間隻隻奄奄一息,雖然好可愛,但這些商人咁都拎出來賣,差劣!仲出埋咁唔負責任的套餐,咁養星龜必死無疑!

至於
作者: simlhliu    時間: 2013-8-26 16:27
至於隻星b,底材真要快換,快快爬文學養,珍惜生命
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 17:17
多謝樓上ching明白.....
我番到屋企一定會大執過個缸...拆左塊玻璃佢...起晒d底材

好想快d放工番屋企執晒d野佢....
作者: simlhliu    時間: 2013-8-26 17:21
我都中過計買左隻豹b,養唔大
作者: simlhliu    時間: 2013-8-26 17:24
通常要熱燈、uvb燈、溫濕度計、水盤,最低消費
作者: kittyapple38    時間: 2013-8-26 17:43
我唔識養dd陸龜BB..幫你唔到.... 不過你要加油唷~~
D樹好多C兄可以教你點湊大D BB架..放心..有心養既.一定會健健康康既..

P.S. 只好喪爬文啦~~~
作者: JoeK    時間: 2013-8-26 17:45

明白你的困難,但生命冇價,希望早日處理好!

有什麼問題即管問!
作者: hangon    時間: 2013-8-26 17:56
整碎的糧, 噴小小水, 讓龜B易食的.

作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 18:59
多謝咁多位ching ><
我衣家就番屋企執缸啦 希望bb可以快d精神番
作者: hochingshing    時間: 2013-8-26 20:30
太熱了~~依家平時都29-30度~唔洗開射燈~買支UVB換左個膽佢啦~~!!!!
如果唔想換缸住就拎走晒D玻璃~加多把風扇仔向外抽氣啦~
我都係新手養星~共勉之~!!
作者: emilypophk    時間: 2013-8-26 21:37
cowboycc 發表於 2013-8-26 12:13
https://www.dropbox.com/s/kwe4fr3cenjeg ...

個箱好細, 如果平時樓主返工,  有無開冷氣先?  如果日間你開左燈又無開冷氣, 門又關左, 好似唔見有山洞, 2隻BB咁樣晒法都幾辛苦.

其實現在咁熱, 如果日間唔開冷氣, 你可以唔開燈, 把前面2隻門玻璃拆左佢, 佢地會舒服D.  返屋企畀佢泡暖水, 唔好太熱, 水太熱佢地會不停爬 / 現在天氣就咁畀水佢泡, 再開燈照佢
作者: bb7628    時間: 2013-8-26 22:03
真係要快d倒晒d栗米沙,個箱太細,會太熱同好焗。
我知道同屋企人一齊住買咁多野一定比人鬧,但你比屋企人鬧唔會死,不過隻龜有可能因你setting唔岩而無左條命仔,相信各位ching,c姐的建議,快d換啦!!
作者: 神山大帝    時間: 2013-8-26 22:20
一見到就覺得焗喇!快d整走玻璃
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 22:55
得一隻沉完水會精神d >< 另一隻都仲眠緊....T^T 但兩隻都有飲水
https://www.dropbox.com/s/99one3 ... 8-26%2022.06.27.jpg

我已經系一時間起晒d粟米沙啦>< 但一時間買唔到磚...但好似話A4紙/報紙都ok, 所以用呢d黎頂住先..聽日就會出去買...
執完個缸ge相....
https://www.dropbox.com/s/btiutv ... 8-26%2022.46.56.jpg
https://www.dropbox.com/s/7ils3u ... 8-26%2022.47.10.jpg

作者: candycandy    時間: 2013-8-26 23:10
我都係養星架哈
首先唔好講咁多換左個箱先講野啦哈
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 23:23
candycandy 發表於 2013-8-26 23:10
我都係養星架哈
首先唔好講咁多換左個箱先講野啦哈

>< 過多一陣先啦T^T 等養耐d先可以靜雞雞換
見到ching你放UVB@@ 你放左未?
作者: honkwan    時間: 2013-8-26 23:25

仲要養耐D啊?做唔到冷熱點...空間活動又少...
個箱都夠細啦...個洞仲要牛龜甘大...
你真系個【好】主人啦...
作者: Uncledash    時間: 2013-8-26 23:35
cowboycc 發表於 2013-8-26 23:23

你見唔見倒我提議你用住盆養先呀
唔換都至少拆玻璃同拎走支燈
龜唔郁有機會係因為焗
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 23:37
Uncledash 發表於 2013-8-26 23:35
你見唔見倒我提議你用住盆養先呀
唔換都至少拆玻璃同拎走支燈
龜唔郁有機會係因為焗 ...

有呀>< 有聽你講 我拆走左個窗喇 開燈係想光d影相先開丫, 衣家都熄左
作者: Uncledash    時間: 2013-8-26 23:39
cowboycc 發表於 2013-8-26 23:37
有呀>< 有聽你講 我拆走左個窗喇 開燈係想光d影相先開丫, 衣家都熄左

好啦。咩買磚果d其實唔係最urgent,最urgent真係個箱。
你換倒大d既箱前,唔好開熱燈。
作者: cowboycc    時間: 2013-8-26 23:41
Uncledash 發表於 2013-8-26 23:39
好啦。咩買磚果d其實唔係最urgent,最urgent真係個箱。
你換倒大d既箱前,唔好開熱燈。 ...

知道:) 其實自己DIY一個箱會唔會好麻煩.@@?
作者: Uncledash    時間: 2013-8-26 23:43
cowboycc 發表於 2013-8-26 23:41
知道:) 其實自己DIY一個箱會唔會好麻煩.@@?

唔會。你呢個箱其實俾倒咩你,又無燈座,只係放盞燈係頂。
你另外整的話,最煩要諗點support燈姐。
作者: matchfung    時間: 2013-8-26 23:59
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
轉貼比你參考下,你個爬箱都唔係完全無用,加油吧
作者: jc2038    時間: 2013-8-27 00:13

師兄,我都養緊6隻星…我都分享小小自己設備,兩年前買咗兩隻星b ( 大約5cm ), 養到現在超過12cm, 當時買咗一個30吋箱,將玻璃趟門改做亞加力膠門,鑽大窿18個,兩個溫控,兩個陶瓷胆,一個射胆,一個uvb, 一張暖墊,一把孖抽氣扇。講咗咁多,我唔係話自己叻,就係唔叻先要借助設備幫助,養大一隻龜真係唔簡單架…
小弟覺得暫時星b仲細,箱唔一定最迫切,最緊要唔好開射燈住,
1) 快快搵個陶瓷胆 50w ( 日後都有用,唔會浪費的 )
2) 盡快買個溫控 ( 平平地$2xx都有 ,亦係日後都有用)
3) 如果屋企無讓貓狗,簡單d拆咗對玻璃門,如果有其它動物,去界兩塊膠片叫佢鑽野窿換咗去
4) 換位,依家係枱底,一黎太侷,二黎難於觀察龜b情況,三黎無咗觀賞價值
5) 換底材

作者: jc2038    時間: 2013-8-27 00:19
仲有,唔該盡快比個水兜,唔好餵生菜,如果唔食乾糧就餵住油麥菜先
作者: cowboycc    時間: 2013-8-27 00:51
jc2038 發表於 2013-8-27 00:19
仲有,唔該盡快比個水兜,唔好餵生菜,如果唔食乾糧就餵住油麥菜先

有丫, 定係左邊個個唔其係水兜@@?

作者: honkwan    時間: 2013-8-27 00:56

師兄啊師兄...其實你知唔知你差D咩設備???
個水盤如果兩隻一齊去夠唔夠位???
請回答...
作者: jc2038    時間: 2013-8-27 01:00

師兄,張相睇唔真,如果有就ok啦,請確保龜b有足夠能力爬上去,亦確保水唔會太深浸親龜b
作者: 火星    時間: 2013-8-27 01:03
你個水盤太高(同星B差唔多高),我估未必爬到入去.
買個矮小小水盤會好D
作者: xeno_龜迷    時間: 2013-8-27 01:09
honkwan 發表於 2013-8-26 23:25

仲要養耐D啊?做唔到冷熱點...空間活動又少...

ching...你真係好煩。。。人地係新手。有心上嚟問算好啦。你就句句插人地。
作者: candycandy    時間: 2013-8-27 01:49
cowboycc 發表於 2013-8-26 23:23

等我信息你慢慢傾啦!
作者: fung_alfred    時間: 2013-8-27 09:28
其實冇養寵物既自導權, 真係唔好養任何野….睇見D星星係間冇窗既劏房內, 真係慘…….
作者: cowboycc    時間: 2013-8-27 10:50
多謝樓上咁多位ching俾ge意見...我真係好努力咁想攪番好個箱俾d龜bb住...
我已經第一時間起晒d底材 拆晒窗

今日番工前已經整碎左d龜糧濕左d水....希望佢地會食啦...
作者: abcma12345    時間: 2013-8-27 16:10
自已搵錢家人都有說話?
我買個大箱番黎家人只講吾好令佢死喳。。。
無決定權吾好養。。。。
作者: Uncledash    時間: 2013-8-27 16:58

你夜晚有無開冷氣呀?
作者: cowboycc    時間: 2013-8-27 17:38
Uncledash 發表於 2013-8-27 16:58

你夜晚有無開冷氣呀?

冇呀...淨係臨訓前開左一陣 之後都熄左淨係開風扇ja
作者: matchfung    時間: 2013-8-28 00:27
樓主,請問搞成點?
有時間請update下
作者: cowboycc    時間: 2013-8-28 11:51
matchfung 發表於 2013-8-28 00:27
樓主,請問搞成點?
有時間請update下

https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg

最新執走左舊木 原來冷熱點唔係指有瓦遮陰同室外ge地方....咁要舊木都冇咩用住....衣家用住A4紙墊底先 但仲未知用咩做底材好
同埋有ching話擺台底唔好 我已經執走晒我台面d野擺左係台上面等空氣涼通d
用左個矮d ge膠盤放左水同糧 唔知咁做岩唔岩?

琴日同龜龜沖涼 有隻終於肯痾臭臭..不過唔係好靚個d成條...不過可能冇咩食野冇屎痾掛?
另一隻都仲係成日訓...係沖涼先醒少少.....
同埋...我見到話沖涼都會痾尿...但兩隻呢兩日都冇痾過...咁樣係咪唔正常?
作者: matchfung    時間: 2013-8-28 13:52
你可以試下用紅土做底材丫,有無睇過我上次轉載個網頁?直得參考下!
你餵咩比佢地食丫?食野果陣活唔活躍?
作者: cowboycc    時間: 2013-8-28 15:27
matchfung 發表於 2013-8-28 13:52
你可以試下用紅土做底材丫,有無睇過我上次轉載個網頁?直得參考下!
你餵咩比佢地食丫?食野果陣活唔活躍 ...

紅土好似好難買 同埋唔係好夠濕 我屋企唔知點解比較乾想要d保濕d ge底材

都係龜糧 封面係隻盾臂龜個隻糧丫...佢地仲未食野....琴日有隻我用鉗夾d野埋佢口邊先有開口好似咬下咁 今日出門前又浸濕左粒糧整開左再加左d水...希望佢地會起身食啦><
作者: simlhliu    時間: 2013-8-28 15:36
魚街大部分店都餵油麥,若龜未慣食糧又咁體弱,都係比返佢食開的較好,到佢穩定些有胃口再諗點轉較理想。油麥菜長遠唔餵得,你不如等佢食油麥菜開了口後轉比車前或桑葉,龜糧就通常唔肯咁易開口食。
作者: simlhliu    時間: 2013-8-28 15:47
紅土在魚佬水族有貨
作者: cowboycc    時間: 2013-8-28 16:05
simlhliu 發表於 2013-8-28 15:47
紅土在魚佬水族有貨

等我放工去睇下街市仲有冇油菜賣先><

唔知荃灣個間有冇得買呢?(交易區個度個間) 我係個邊番工 有就可以順便買埋
作者: paulwai75    時間: 2013-8-28 16:40
cowboycc 發表於 2013-8-28 16:05
等我放工去睇下街市仲有冇油菜賣先><

唔知荃灣個間有冇得買呢?(交易區個度個間) 我係個邊番工 有就可以 ...

你係咪指“中蜂”?
佢果度都有紅土賣,不過你最好打個電話落去問下,因為有時都會沽清!
另外見到樓主張相(https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg),餵龜嘅糧望落好似比較濕,其實d糧唔應該“浸”,應該係“噴”濕佢就得,因為陸龜嘅食物大部份都只會有少少水份,而唔係全濕…

作者: simlhliu    時間: 2013-8-28 16:52
油麥菜唔係油菜喎
作者: cowboycc    時間: 2013-8-28 17:01
paulwai75 發表於 2013-8-28 16:40
你係咪指“中蜂”?
佢果度都有紅土賣,不過你最好打個電話落去問下,因為有時都會沽清!
另外見到樓主張 ...

好 知道 打個電話去問下先:)
原來我又做錯野...T^T
作者: cowboycc    時間: 2013-8-28 17:02
simlhliu 發表於 2013-8-28 16:52
油麥菜唔係油菜喎

我打漏左自己都唔知tim 我記得係油麥菜ge
作者: paulwai75    時間: 2013-8-28 17:05
cowboycc 發表於 2013-8-28 17:01
好 知道 打個電話去問下先:)
原來我又做錯野...T^T

慢慢黎啦,我都係養左陸龜半年…
不過講真,人多意見多,聽得多有時都唔知聽邊個講好,所以都要樓主你自己消化下,始終每個飼主嘅居住環境各有不同,所以響setting上面都會有出入…
最緊要有唔明就發問,呢個forum大把師兄師姐可以賜教架!
作者: 平凡君    時間: 2013-8-28 17:19
cowboycc 發表於 2013-8-28 17:02
我打漏左自己都唔知tim  我記得係油麥菜ge

如果隻龜吃糧  最好少D餵菜
作者: cowboycc    時間: 2013-8-29 15:22
ching, update番少少近況>< 琴晚放工仆左落中峰買左紅土同陶粒做底材睇下對龜龜有冇幫助
因為龜龜好似唔係好食野..順便買左盒reptoboost T^T
https://www.dropbox.com/s/5ddy17 ... 8-29%2001.19.52.jpg

今朝臨出門幫佢地影番張近照 :)
https://www.dropbox.com/s/7ys4wx ... 8-29%2008.24.26.jpg

不過有隻龜龜隻眼好似有d問題...好多眼屎又唔識自己捽....但龜龜隻眼太細我又影唔到相>< 但我幫佢捽左d眼屎佢又會mak番對眼望住我
作者: 火星    時間: 2013-8-29 15:31
早晚浸reptoboost,試下比油麥菜,引佢開口
作者: paulwai75    時間: 2013-8-29 15:44
cowboycc 發表於 2013-8-29 15:22
ching, update番少少近況>< 琴晚放工仆左落中峰買左紅土同陶粒做底材睇下對龜龜有冇幫助
因為龜龜好似唔係 ...

尋日有無順便買埋枝Zoomed眼藥水看下門口?同埋我想問,你宜家有d咩糧用黎餵龜?其實如果佢地真係完全唔食糧,可以試下用菜葉溝糧,因為佢地響鋪頭可能從來未食過糧,佢地唔肯食都屬於比較正常,改變食物始終都需要少少時間,現階段最緊要佢地健康…

作者: 黑食    時間: 2013-8-29 16:39

肯學肯改!系好主人!
只系開錯頭姐!
去2家家私買個矮箱喇!
幾10蚊

作者: alva0914    時間: 2013-8-29 17:00
實惠都有2款矮膠箱,約60-80$
作者: chan359777    時間: 2013-8-29 17:54
只有支持你!
作者: cowboycc    時間: 2013-8-29 22:52
多謝樓上咁多ching
今日放工番到去放左油麥真係即刻開口

不過壞消息係....琴日話有眼屎個隻已經.....
作者: carming1997    時間: 2013-8-29 22:55

RIP
另外一隻一定要努力養好佢呀!
作者: cowboycc    時間: 2013-8-29 23:08
carming1997 發表於 2013-8-29 22:55

RIP

知道ching>< 佢衣家好精神咁食緊菜 好得意>3<
不過佢咬菜成日咬空氣 要咬幾下先咬中目標@@
作者: carming1997    時間: 2013-8-29 23:50

有時塊菜痴住D野佢未必第一下就咬得起.就算大都系會咁@@
作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 10:07
carming1997 發表於 2013-8-29 23:50

有時塊菜痴住D野佢未必第一下就咬得起.就算大都系會咁@@ ...

咁得意ge XDD 係咪因為龜龜d距離感係咪冇咁好@@?
作者: 火星    時間: 2013-8-30 10:20
比佢食多一至兩日,先慢慢減少菜份量,加多少少糧
作者: JoeK    時間: 2013-8-30 10:23
藍衫真係害死龜!
作者: JoeK    時間: 2013-8-30 10:24
回復 火星 的帖子

師兄又多左粒星?
作者: 火星    時間: 2013-8-30 10:25
JoeK 發表於 2013-8-30 10:24
回復 火星 的帖子

師兄又多左粒星?

係呀
作者: JoeK    時間: 2013-8-30 10:32
回復 火星 的帖子

幾時九大行星?
作者: 火星    時間: 2013-8-30 10:33
JoeK 發表於 2013-8-30 10:32
回復 火星 的帖子

幾時九大行星?

應該唔入啦...再入要開多個缸
作者: dondon    時間: 2013-8-30 10:39

扲來我度,幫你養住先,但岩岩都入左星龜,可能屈就下la要講真可以平養,唔一定要用貴器材,宜家淺膠箱,魚街園藝店草皮,日本食淺茶盤Z重日, 買支UVB圍錫紙,加射燈溫度計。
我500內都可以搞掂晒

作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 10:44
dondon 發表於 2013-8-30 10:39

扲來我度,幫你養住先,但岩岩都入左星龜,可能屈就下la要 ...

ching有心 我好鐘意我衣家隻星星 佢衣家精神好番d啦
衣家得番一隻孤伶伶...個缸應該暫時夠用?
等我養耐d 屋企人接受到之後就可以換番間豪宅俾佢
作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 10:45
火星 發表於 2013-8-30 10:33

ching你新入個隻係簽署最右邊個隻@@?
睇size好似同我入個隻差唔多咁ge >_<
作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 10:46
JoeK 發表於 2013-8-30 10:23
藍衫真係害死龜!

唉...如果俾ching你地養可能個隻唔駛bye bye....
不過我會努力照顧淨低呢隻丫>3< 如果可以救到龜bb出火坑都算係幫到佢T^T
作者: 火星    時間: 2013-8-30 10:48
cowboycc 發表於 2013-8-30 10:45
ching你新入個隻係簽署最右邊個隻@@?
睇size好似同我入個隻差唔多咁ge >_

新入個隻係最大個隻
右手邊個隻7月頭入,佢大過兩蚊少少
作者: dondon    時間: 2013-8-30 10:51
火星 發表於 2013-8-30 10:33

師兄,我都覺我中左星毒,
但師兄你真係中得深我好多
小心毒發身亡
作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 12:28
火星 發表於 2013-8-30 10:48
新入個隻係最大個隻
右手邊個隻7月頭入,佢大過兩蚊少少

大過兩蚊少少@@ 好似仲細過我個隻 ching你都係買?

你養左咁多隻 個缸咪好大?
作者: 火星    時間: 2013-8-30 12:40
係買...論壇到收的
我依家個缸 80 X 50 CM
作者: cowboycc    時間: 2013-8-30 15:05
火星 發表於 2013-8-30 12:40
係買...論壇到收的
我依家個缸 80 X 50 CM

我仲以為你自己d龜生bb lol

作者: Uncledash    時間: 2013-8-30 22:42
dondon 發表於 2013-8-30 10:51
師兄,我都覺我中左星毒,
但師兄你真係中得深我好多
小心毒發身亡 ...

我都係俾佢毒倒

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2