香港龜友論壇

標題: 今日奇遇小青蛇! [打印本頁]

作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 14:11
標題: 今日奇遇小青蛇!

話說今朝無堂,我行去山邊接D山水養龜,走到去咁啱割草姐姐啱啱割哂D野草,我諗住俘D泥度搵幾隻蚯蚓卑我D寶貝龜,啱啱行埋山邊,就覺得有野郁,定晴一睇係條受傷小青蛇,肚皮朝上,有條傷口,尾也都小小斷。幾只大螞蟻正準備開餐食蛇羹!我倒吸冷氣,心卜卜跳。我咁大個女未試果係野外見到蛇,都係緣份,我即刻返屋企拎左樽雲南白藥用水溶左,將D藥計兜頭淋晒佢全身,佢不停咁郁。此時忽然雨變大左,我只得用遮幫佢擋一擋雨,唔好沖晒我D藥啊!等雨小左我又去接山水,返去時佢已自己爬返草度,狀態好左小小。午飯後,我又去探佢,又爬高左,心情放鬆左D,應該可生存返。
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 14:18
點可上傳相新手
作者: 長毛    時間: 2013-9-3 14:18
蛇受左傷刀有攻擊性,刀係小心d
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 14:22
我有相,點可上傳
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 14:37
圖片係相冊度
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 14:37
係青竹蛇?
作者: ball    時間: 2013-9-3 15:00
咁大條仲話蛇仔
作者: JoeK    時間: 2013-9-3 15:05
好大膽呀你!
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 15:08
細條既,唔大架!
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 15:10
一開始佢真係好傷,估唔到元氣恢復得咁快!果頭係三角,應都幾毒!
作者: snapperplayer    時間: 2013-9-3 15:11
白唇竹葉青,本港常見毒蛇之一,師姐真有愛心 !!
作者: snapperplayer    時間: 2013-9-3 15:14
條尾斷咗,會唔會係俾吖姐割草時整傷……
作者: Zoezoewai    時間: 2013-9-3 15:17
我估都係!肚上都有條傷口,一開始我估佢死緊了!
作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-3 16:05
回復 Zoezoewai 的帖子

小心蛇有毒,會傷到自己喔~!*
不過有愛心既行為,絕對值得讚既~!
小青蛇一定很感激你~救回她的性命~!
作者: 純真小弟弟    時間: 2013-9-3 16:15
今晚青蛇梨報恩......化身美男以身相許
作者: Ly838    時間: 2013-9-3 17:00

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2