香港龜友論壇

標題: 又搶奶 [打印本頁]

作者: maoma    時間: 2014-1-14 18:57
標題: 又搶奶
本人樓下某超市經常缺某只牌子奶粉,原本以爲擺出來俾人買曬啦!念住等下次再買點知一等再等都係甘樣,點知有次俾我見到原來係一拆箱就俾坐係超市門口的一班長者買曬跟手交俾收奶的一位阿姐(應該係水貨客),我念應該係一條龍服務的,如果吾係點會未擺貨D阿婆都會知有貨返,請問各位龜友可以點做,投訴超市有無用?THX................

作者: 我愛爬蟲類    時間: 2014-1-14 21:30
買其他牌子咪得,做咩要專買一種?
作者: yangjason    時間: 2014-1-14 21:55
回復 我愛爬蟲類 的帖子

好似食下S糧Z糧M糧咁?
作者: ki0110    時間: 2014-1-14 22:17

去藥房唔會平D咩?
作者: herbalchung    時間: 2014-1-14 23:26
maoma 發表於 2014-1-14 18:57
本人樓下某超市經常缺某只牌子奶粉,原本以爲擺出來俾人買曬啦!念住等下次再買點知一等再等都係甘樣,點知 ...

部份奶粉商好似蘋果咁...
賣貨對象無指定. 佢同香港人無感情, 理得你係香港人定中國人... 佢地只知市面需求量100件, 佢就只供應70件. 如此一來30個人就會到處撲貨, 造成渴市假象, 變相免費宣傳.
另外人地供貨都係傾斜俾大陸, 例如跌路沿線同北區係佢地銷售主力, 鬼叫個啲牌子大部份都係國內買, 你係香港人又要捧嗰啲牌子又有乜好怨... 人地唔似志在香港用家市場
另外, 人地排隊俾錢買, 超市又無限制唔俾你排, 你可以點投訴? 投訴人地排隊買倒你想買嘅嘢???
如果你唔係新移民而且有港人小朋友, 我講你知奶粉商有做嘢幫你(或者塞住你把口), 就係登記左就幫你預留合理用量, 保證有貨同夠食嘅. 再唔係唔想煩, 你同啲公公婆婆講你收貨, 俾人再出多兩蚊, 公公婆婆都爭住賣俾你啦, 你要一萬罐都有...

作者: herbalchung    時間: 2014-1-14 23:30
ki0110 發表於 2014-1-14 22:17
去藥房唔會平D咩?

美嘟臣萬/屈會比大部份藥房平. 之前有報導沙田藥房賣5佰, 但公價2XX.

作者: herbalchung    時間: 2014-1-14 23:40
標題用[搶]字形容...
其實人地如果真金白銀買合理合法買賣, 係俾錢買銷情好最多叫搶購, 偷同搶就係犯罪, 咁樣講或多或少係中傷人醜化人, 但只係因為自己唔願意遵守規則花時間去排隊.
我見到香港人近年野蠻化(唔係針對任何人), 真係好心痛及不滿. 我地香港人以前唔係咁...
作者: wohglam    時間: 2014-1-15 01:27
回復 maoma 的帖子

打電話訂啦..免費送上門!!!
作者: boap    時間: 2014-1-15 10:37
依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦
作者: herbalchung    時間: 2014-1-15 16:25
boap 發表於 2014-1-15 10:37
依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦

俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

一個香港人, 見到人真係搶嘢, 應該安全情況下幫手捉賊, 或者打999。而唔係現實就䄂手旁觀, 網上先仗義執言; 而且道理靠屈返黎。。。

話時話, 我地香港衣同食90%以上都係同大陸買, 如果國內人話香港人係搶大陸物資, 大家又調唔調得返轉???
作者: boap    時間: 2014-1-22 19:23
herbalchung 發表於 2014-1-15 16:25
俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

消費唔起? 依家邊度有人話消費唔起?
依家講緊係啲大陸蝗蟲,搶到人哋完全無貨,奶粉都無,就快連屎都無得食呀!
香港衣食靠大陸? 哈哈,唔好笑死人啦。無咗大陸會死呀?
全部係佢哋自願出口搵港人錢,香港有試過搶到佢哋無貨? 要加價咩?

你咁擁抱大陸,快快搬返上強國住啦!!
唔好等啦
作者: boap    時間: 2014-1-22 19:26
咁都唔係搶? 咁係乜?
人人都話佢哋係搶囉
朝朝早排隊輪奶粉
咁都唔係搶呀?
唔好扭曲完道理之後
又姓屈
作者: herbalchung    時間: 2014-1-23 02:31

回復 boap 的帖子

首先, 香港一直都係屬於中國, 曾屬於英國只係暫時性殖民地.
今日我可以講個秘密你知, 香港已回歸中國.
我地身處嘅地方係叫香港特別行政區. 唔係一個國家.

要講搶, 英國當時真係搶左香港. 我地國家同意但唔願意, 香港人更變成下等人.

奶粉有錢幾多都有. 咩奶粉你身處香港買唔到?     
美素123? A+123?. 你話完全無貨係完全無根據, 你肯出錢我可當全香港人面前證明, 你先出$300每罐, 我可以合理時間內係公開合法渠道幫你買一千罐.(要試, 請過新年之後)
如果有錢就有得賣, 就印證倒奶粉唔係市面無貨. 情況等同香港近年樓價貴, 大家怨就怨樓價高買唔起, 唔會話無樓賣. 完全係兩回事.
奶粉最終流向國內係奶粉經銷商、藥房、連鎖個人用品店共同營銷策略, 遊客區分貨係特別多, 有出開街有分辨是非能力就有目共睹. 重有, 奶粉又唔係香港造, 唔係香港物資, 講搶都係香港人國內人共同搶原產國.
須重申, 據我所知. 搶係唔會俾錢嘅. 佢地絕大部份係買. 可能香港歷史上真係有一兩個人搶過奶粉, 我就唔知囉~~
經香港賣奶粉去國內, 奶粉生產商一年可以賺好多個億. 如果香港只有本地市場, 按香港低出生率粗略估計賺盡都係幾千萬. 奶粉商係做生意唔係做慈善. 基於以上, 反正都係賣俾中國人, 我相信生產商好渴望爭奪國內市場.
至於係唔係就嚟屎都無得食, 基於我唔認為屎屬於我認知當中人類正常食物, 我就唔同你分析研究.{:1_1:}

無左大陸香港唔會死. 問題係生活唔係只考慮生存死亡, 就算做露宿者好多物質野無而且生活痛苦都可以有100歲命. 但生活選擇同質數可以差天共地. 唔好講咁多, 吹就係人都識, 你如真係覺得依家年代身為中國人係香港住無大陸可以無大影響, 兼夾咁討厭自己國家, 不如發個毒誓[三年唔用大陸野同可選擇情況下唔直接間接受惠於大陸]嚟塞住我把口. 如果係曲線教人愛國就算喇, 衷心多謝{:1_1:}

記得報紙調查六成水貨客揸香港身份證, 而且由政府、公共交通機構、商戶同無數打工仔一條龍鋪路賣野俾大陸, 香港人自願都佔大多數. {:1_1:}
最多反對聲音都係少數政黨同一個網絡青少年論壇當中一大部份人. 無疑佢地以反賺錢, 有英雄感時間又多, 引致香港好易到處都聽到反對大陸所有野嘅聲音. 但係我又接觸倒市面其實有更多冷靜和平嘅人接受同歡迎國內人囉. {:1_1:}
奶粉無係香港經銷商飢餓營銷手段, 貨少唔係荷蘭新西蘭唔夠牛或者啲牛副奶細, 而係佢地扣起唔出貨. 幾次奶粉於市面貌似缺貨時經銷商都係同社會交代庫存足夠.
市面100罐需求只供應70罐, 30個客就客就到處撲貨, 變相製造免費宣傳、增加銷量同有條件加價. iphone都係行呢套. 本來香港人大部份都知, 喺國內買個班人先咁捧呢類商品場, 我唔知點解我要講唔係秘密嘅秘密俾你知. 希望其他人唔好笑我後知後覺.{:1_1:}

我正住喺中國其中一個地方-香港特別行政區. {:1_1:}
同理, CHING點解唔考慮吓, 揸住本英國國民括胡弧遺棄護照返去英國同英國人互相照應, 或者其他地方, 謀求更好發展? 至少唔會成日對住蝗蟲同我呢種五毛咁眼冤啦. {:1_1:}

CHING, 我好鐘意你俾今次機會我同你和平理性同你討論, 多謝.{:1_1:}

作者: herbalchung    時間: 2014-1-23 02:39
boap 發表於 2014-1-22 19:26
咁都唔係搶? 咁係乜?
人人都話佢哋係搶囉
朝朝早排隊輪奶粉

我去麥當奴同等巴士都排隊.
真慶幸我從來冇俾人話我買到人地下晝無早餐賣、無搭哂啲巴士攪到變左無通宵車.

...
如果你話佢地比較多打尖我都無話可說吖...
真係唔知係咪CHING你曲線緊我真心@@
作者: boap    時間: 2014-1-24 18:13
回復 herbalchung 的帖子

下? 你咁樣叫做講咗嘢呀? 回歸咗又如何?
回歸咗就要做中共條狗,出賣港人利益?
任蝗蟲搶走晒啲杯麵?奶粉?紙尿片?幼稚園學額?
英國搶唔搶香港都好
無可否認,係英國令香港走向輝煌
七八十年代魚翅撈飯
無英國人? 我諗你應該文革俾人批鬥死咗好耐啦
你出街仲俾啲差佬收緊黑錢

有錢有得買代表唔係無貨? 呢個笑話來架?
連啲大陸人都唔敢否認自己搶緊人嘢嘅事候
居然有人喺度咬文嚼字
死撐呢啲係買,唔係搶,
其實就同孔乙己一樣
話自己竊書不能算偷
基本上並無分別

如果你係一個香港人
我真係覺得好可悲
希望你呢世都唔好生子女
如果你個仔女
奶粉都無得食
無學額之下,
書又讀唔到
個老豆老母仲震震有詞
話唔係搶呀
我用一千蚊都同你買到奶粉返來俾你食
真係可悲又節墮

所以話中國人奴性思維
好鍾意做奴隸
真係講得無錯
你真係好理性又冷靜和平喎
作者: boap    時間: 2014-1-24 18:15

孔乙己
你繼續努力死撐啦
香港人眼睛係雪亮嘅

作者: herbalchung    時間: 2014-1-24 19:17
boap 發表於 2014-1-24 18:13

下? 你咁樣叫做講咗嘢呀? 回歸咗又如何?

講左, 重有道理過你好多.

回歸左不如何. 只係有權名正言順完全屬於返自己國家.
賣野俾國內, 一個願買一個願賣, 你話一個願打一個願挨都好. 係互惠亙利嘅.
你是非觀念扭曲等好緊要,
就好似有對夫婦瞓埋一齊, 有外人硬要話個男人強姦咁.
依家現實係國內人消費同帶俾我地香港嘅貢獻. 比其他地方旅客夾埋多十倍都唔止.
港人直接間接受惠於中港貿易者, 或者話靠中國大陸先有依家工作嘅香港人, 無七成都佔一半.
當然我唔係為利益先講. 愛家愛港愛國係我地中國人香港人有良知人嘅根本本份.

以上, 何以見得變成左[中共條狗]? 點解搵唔出道理就要作啲帶貶義形容詞矮化醜化講道理和平理性嘅人, 要標籤愛國嘅人等人唔能夠愛國, 一愛國就俾人屈...

魚翅撈飯我未出世無經歷過. 不過以我所知雖則發生係英治時期, 不過唔係因為英國人令香港人撈. 而係股票市場瘋狂抄起先有人撈. 股災時亦有史無前例瘋狂跳樓, 不過我都唔會野蠻咁入英國數. 20世紀社會進步係全球化. 當今中國經濟發展更係史無前例咁快.

文革要錯, 係毛澤東一班人嘅錯. 中國人都係受害者. 但受害者今時今日又被人講成有罪, 真難理解.{:1_1:}

我諗你真係唔知, 國內貪污問題嚴重. 但以前英治時期香港都係到處貪污. 你唔知以前警務人員都係買位? 收左片就一層一層交上去, 再俾鬼佬警長?{:1_1:}
以前連消防員都要俾錢先開喉救火... 嘉利大廈死咁多人如果唔係佢地收錢就對消防要求隻眼開隻眼閉, 會有咁嘅悲劇? {:1_1:}
點解以前咁多咸水樓同短椿? 搵人命教飛{:1_1:}
好笑... 以為英國人係好...

香港唔係貪污問題嚴重, 就唔會有廉政公署. 好多人掉轉因果以為有廉署, 所以香港廉潔... 就算廉署自己都貪啦{:1_1:}

邊個真正嘅[大陸人唔敢否認自己搶緊人嘢]? 講法新穎有趣, 但有無來源可以俾我見識?{:1_1:}

竊書不能算偷, 不過我不竊亦無偷.
無搶都唔可以屈做搶.
我係香港人要維護社會公義, 堅決拒絕野蠻化不理性批判行為, 此乃同時影響中國人香港人國際形像.{:1_1:}

奴隸同愛國講道理佔不上邊. 你諗到點解唔可以愛國同維護公義我再回覆此點.{:1_1:}

作者: boap    時間: 2014-1-24 19:32
herbalchung 發表於 2014-1-24 19:17

下? 你真係幾搞笑
我幾時有唔愛國
不過有人硬要將愛國同愛黨混為一談姐
我愛國,但我支持結束一黨專政

明明講緊搶奶粉
唔好借啲意又玩偷換概念
又老屈又上綱上線啦
搶就係搶
係鐵一般嘅事實
我真係鄧你嘅子女可憐
居然有人歡迎大陸人任搶

作者: boap    時間: 2014-1-24 19:35
herbalchung 發表於 2014-1-24 19:17

係囉,毛澤東餓死幾千萬人,又玩文革,鄧小平搵坦克車死數以萬計學生
咁先至係好架嘛
我都要跟你學下嘢
一切都係共燦黨最好
萬歲萬歲萬萬歲
大家繼續搶奶粉

作者: boap    時間: 2014-1-24 19:39

你有無仔女架
好明顯係無啦
如果有
照計唔會咁狼心狗吠
講得出呢啲
唔係人先至講得出嘅說話
作者: boap    時間: 2014-1-24 19:40

我嘅來源就係公司嘅大陸同事
有根有據!!
唔似得你咁好嘢
一個人代表晒所有香港既和平又冷靜嘅人
咁把炮

作者: herbalchung    時間: 2014-1-24 19:41
boap 發表於 2014-1-24 19:32
下? 你真係幾搞笑
我幾時有唔愛國

我真係唔知邊個post我有[將愛國同愛黨混為一談姐], 可唔可以俾條link我去睇吓? 唔該.

搶奶粉係主題, 內容有幾多資訊係你同我同大家一起創造. 聊天區應該唔當離題吧.

唔係搶就唔係搶, 係鑽一般嘅事實, 仲唔會生鏽...
↑我都識講, 重覆而無有效理據支持, 有意思嗎?
作者: boap    時間: 2014-1-24 19:42

今日咁努力上網反駁
作為五毛
今日酬勞都應該唔少啦?
作者: boap    時間: 2014-1-24 19:47
herbalchung 發表於 2014-1-24 19:41
我真係唔知邊個post我有[將愛國同愛黨混為一談姐], 可唔可以俾條link我去睇吓? 唔該.

搶奶粉係主 ...

咁你硬屈我唔愛國嘛
我又好想睇下你有咩理據咁囉
作者: boap    時間: 2014-1-24 19:49
我想知我點樣唔愛國,然後又點樣屈人姐
全港大部分傳媒都用搶呢個字形容班蝗蟲喎
你需要證據
我大把LINK 俾你
作者: boap    時間: 2014-1-24 19:52

真奇怪,連出名嘅大陸官辦傳媒文匯報大公報
甚至果啲東方星島梁粉報
都大字標題寫搶奶粉喎
你觀點真係好獨到
傳媒一定係誹謗緊大陸人!
建議你立即入稟控告各間傳媒用字不當

作者: boap    時間: 2014-1-24 19:55
林鄭月娥表示,推出打擊水貨客搶奶粉措施,希望令媽媽毋須再頻撲買奶粉.
作者: boap    時間: 2014-1-24 20:01
全國政協委員、國務院食品安全委員會辦公室副主任劉佩智接受《新京報》訪問時稱,內地遊客港澳搶奶粉只是暫時現象
作者: boap    時間: 2014-1-24 20:05
衷心希望某些認同大陸人繼續搶奶粉嘅人
生仔有pat pat啦
作者: honeybee    時間: 2014-1-24 21:19
回復 maoma 的帖子

到Mannings登記,他們会留貨給您.
作者: honeybee    時間: 2014-1-24 21:23
回復 ki0110 的帖子

藥房不一定留貨給您,沒了就沒了.....
作者: honeybee    時間: 2014-1-24 21:25
回復 我愛爬蟲類 的帖子

孩子吃慣了一種,要轉很複雜.....
作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 01:49
boap 發表於 2014-1-24 19:32
下? 你真係幾搞笑
我幾時有唔愛國

搶購不同搶. 師兄你可以查下搶字點用, 查吓搶字嘅意思
你愛唔愛黨, 係你自己嘅事. 點解可以自已唔鍾意黨, 就將大陸嚟香港俾錢買嘢嘅同胞叫做蝗蟲呢, 屈佢地搶嘢呢? 咁野蠻行為好影響其他香港市民國際形象與及經濟收入
唔係事實就講一百萬次都唔會改變本質變成事實, 你啲鐵生左鏽變哂質

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:11
boap 發表於 2014-1-24 19:35
係囉,毛澤東餓死幾千萬人,又玩文革,鄧小平搵坦克車死數以萬計學生
咁先至係好架嘛
我都要跟你學下嘢

毛澤東唔好, 你批評毛澤東. 如果你講嘅野係事實, 中國人民都係佢受害者, 亦唔會因為咁由人變蝗蟲, 買野變搶野.
六四事件, 係一場暴動. 你可以叫佢地做學生, 但我認為佢地有好大部份係暴徒.
當年我幾歲, 無明辨是非能力. 但小學就已經同全校學生選擇左去批判國家.
成年之後, 我多翻用網絡查證. 我個人發現而又相信以下:
1支聯會班人僱用(資助)學生上街反政府, 對抗政府衝擊政府, 是雙方傷亡始作俑者
2很多香港人心目中英雄前言不對後話, 不值我相信
3和平示威不和平, 學生有殘殺軍警行為. 由於當時班人行為係以自由民主為名暴力衝擊國家權力為實, 該批學生應以暴徒形容
4有人以民主運動為名形象事件. 但我所知運動是足球籃球游泳等, 廣義啲性交或者捉棋都算, 但集體以殺敵同推翻政權作背後目的行為, 我將之定性為暴動
5那些當時逃離的領袖今日肚滿腸肥, 估計得到外國特別關照作報酬(純以因果估計, 無證據亦難尋證據)
6反共產黨勢力有好多錢
7共產黨當時唔強硬應對, 中國可能保唔住
8無死、死幾十幾百、 死幾千幾萬都有人講, 講幾多都唔使成本. 我只知道報大數就多人同情, 多華人仇恨共產黨對國民黨同美國有利
9北京當時到處係外國電視台記者, 每個記者都想捕捉形貴片段. 我搵唔到開槍殺人同坦克輾人嘅片段
10香港幾乎一面倒傳播共產黨負面資料. 好事都歪曲成壞事. 而學生暴徒都被塑造成被迫害一方
11我就看到片段, 有人以身軀擋坦克, 坦克是左躲右避. 其實可以名正言順開過去; 如果解放軍真係有心殺班暴徒
12有好多人發現六四暴動不如想像, 反應變成冷淡對待, 因反正反左咁多年落唔倒台. 有啲人明知係假嘅, 但繼續攻擊共產黨, 因為共產黨有其他好多不恰當行為
諸如以上等等等等

维基解密:美国早知六四没有天安门广场屠杀
四君子挺侯德建,齊踢爆支聯會謊言

侯德健與柴玲對質 (天安門廣場大屠殺事件)
引致㈥㈣悲劇但常被人"忽略"了的兩個罪魁禍首
‹六四睇真D›填充歷史的空白 - 大話精逐個捉
吾爾開希偷食被捉到正
袁木被大整蠱,支聯會是世紀大話精
梁曉燕狠批學運領袖 (六四)
換個角度看六四 八九天安門事件解放軍縂政治部資料片(一)
上面有一二三部, 推薦必看
八九六四天安门大屠杀事件真相 序列

當然, 批評中國政府嘅資更多, 隨便就搵到. 大家當時都睇夠啦, 我唔多講.

如果係真係支聯會俾錢班學生, 煽動佢地變成衝擊政府暴徒, 持續咁耐俾你叫極唔走, 攪到咁大無可避免死埋人, 支聯會又入哂共產黨數, 真係好無稽.

明知而仍被外國利用嚟誣陷自己國家嘅人可恨, 無知而仍被外國利用嚟誣陷自己國家嘅人可笑

當然了, 還有侯德建劉曉波那類是真心想國家好的, 我不當他們是暴徒

平反六四, 應該捉支聯會班人出嚟. 如果當年有出錢出力支持班學生(暴徒前期)衝擊政府嘅, 好應該理性冷靜分析吓自己有無被利用有無責任, 導致當日死傷.

我幾時有話一切都係共產黨最好??? 或者有接近言論, 請你具體啲講, 多謝
我只講客觀事實
誣蔑或誤解我可以, 大家認識唔深. 有最少有返多少證據, 靠作靠屈太低水平, 我唔太想覆

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:13
boap 發表於 2014-1-24 19:39
你有無仔女架
好明顯係無啦
如果有

咁又真係無仔女.

不過有仔女都係只講事實... 唔通我有仔女對事實描述又有唔同???

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:15
boap 發表於 2014-1-24 19:40
我嘅來源就係公司嘅大陸同事
有根有據!!
唔似得你咁好嘢

一個無字代表倒你所謂嘅野, 你教我情何以堪
作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:27
boap 發表於 2014-1-24 19:42
今日咁努力上網反駁
作為五毛
今日酬勞都應該唔少啦?

好,
我發誓我此PO言論為自主自發言論,
並無收受任何金錢或物質利益, 否則不得好死

希望暗示我收錢而講說話違背良心嘅人提出證明. 或者都能夠做啲實質嘅事令大家相信我有無收左五毛而講大話, 例如發吓誓咁

如果唔能夠做到, 希望跟住落嚟再回覆時, 可以講野根據事實, 唔好再屈我
雖則我唔介意被屈, 但回覆時感受就好似同潑婦對罵, 自覺幼稚兼無意思

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:34
boap 發表於 2014-1-24 19:47
咁你硬屈我唔愛國嘛
我又好想睇下你有咩理據咁囉

國內同胞到香港購物被屈成蝗蟲搶野
國家係由地土同人民組成嘅
你盲目污蔑國人, 即不愛國

到師兄講喇
作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 03:36
boap 發表於 2014-1-24 19:49
我想知我點樣唔愛國,然後又點樣屈人姐
全港大部分傳媒都用搶呢個字形容班蝗蟲喎
你需要證據

咁你唔使自己分析就跟講? 多人講就啱?? 香港報紙全部中立有公信力???
作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 04:04
boap 發表於 2014-1-24 19:52
真奇怪,連出名嘅大陸官辦傳媒文匯報大公報
甚至果啲東方星島梁粉報
都大字標題寫搶奶粉喎

誹謗罪要清楚形容當事人架, 個名加個x、 張相對眼打格仔, 都係告唔入. 依家報紙都係無指名道姓講邊個搶. 如果真係誹謗就有得告, 例如我無情白事當眾指住你話你強姦左執紙皮阿婆, 咁你唔告我我都唔好意思啦. 隨便舉例罷了, 反過嚟講亦可, 希望唔好介意

不過香港社會都係行英國人個套, 真係俗語嗰句法律面前窮人含欖. 就算自遊行比較有錢, 都無幾個有財力同報社財團鬥. 呢方面無興趣, 拉太遠我就唔講喇...

香港報紙幾多成真幾多成假, 我都唔講啦. 如果你都係香港人唔會唔知. 點解同一單新聞, 每份報紙所佔編幅會唔同, 所描述嘅過程背景都唔同, 所以你應該一定要經過分析消化, 用中立客觀角度睇新聞

你有錢都可以辨報嘅. 好似大紀元咁. 可以每日發行七百萬份, 大字標題herbalchung是五毛、蝗蟲搶奶粉無內文都可以架, 請人每家每戶派埋都得. 表現好唔慌無水喉射住...

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 04:19
boap 發表於 2014-1-24 19:55
林鄭月娥表示,推出打擊水貨客搶奶粉措施,希望令媽媽毋須再頻撲買奶粉. ...

我唔係政府官員、唔係林鄭月娥老公、亦唔係同佢地同一致治理念. 佢講嘅野唔代表倒我我亦唔會全部認同. 佢話唔選特首都有變.
首先我唔係唔知社會上有其他人形容買奶粉做搶奶粉, 只係唔認同買奶粉形容做搶奶粉, 其次你所貼似係記者編輯標題面唔係轉述林鄭月娥所言, 如真係記者標題當然簡化濃縮左內文, 難以完整表達內文全義, 而且報導可能有編輯部其他因素影響.

作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 04:47
boap 發表於 2014-1-24 20:01
全國政協委員、國務院食品安全委員會辦公室副主任劉佩智接受《新京報》訪問時稱,內地遊客港澳搶奶粉只是暫 ...

呵呵
我查過啦, 係標題黨呃細路

新京報原文原標題   [内地客抢购洋奶“只是暂时现象”]
繁體字版標題被有心人篡改    [食品安全辦:內地客港澳搶奶粉是暫時現象]

搶同搶購, 跟本兩回事
正係印證左我之前言論嘅好例子

借機批評一下, 造假誣蔑欺騙港人的傳媒可恥!

你再搵幾個例子啦, 唔該
作者: herbalchung    時間: 2014-1-28 04:51
boap 發表於 2014-1-24 20:05
衷心希望某些認同大陸人繼續搶奶粉嘅人
生仔有pat pat啦

咁講道理師兄? 啲搶奶粉賊同黨會生仔有pat pat? 因為禍不及妻兒?

咁我都祝所有人好人有好報, 身體健康萬事勝意啦. 恭喜恭喜

作者: boap    時間: 2014-1-29 20:30
herbalchung 發表於 2014-1-28 01:49
搶購不同搶. 師兄你可以查下搶字點用, 查吓搶字嘅意思
你愛唔愛黨, 係你自己嘅事. 點解可以自已唔 ...

搶奶粉、搶學額、搶食糧、搶買樓
乜都搶一餐
導致貨品及樓價因正常供應失去平衡
價格水漲船高
影響香港人正常生活

咁都唔係搶?

當人人都都客觀認為係搶
得你呢位維園阿伯
眾人皆醉你獨醒
何等威風呢

都係果句啦,孔乙己都死撐竊書不能算偷
咪同你一樣無分別?
作者: boap    時間: 2014-1-29 20:34
herbalchung 發表於 2014-1-24 19:41

搶奶粉係主 ...

你係選擇性失憶定老人痴呆症?
剛剛先至屈我唔愛國
我澄清完之後
你反屈我轉頭話無講過?
你都得架啦你
作者: boap    時間: 2014-1-29 20:44
boap 發表於 2014-1-24 20:01
全國政協委員、國務院食品安全委員會辦公室副主任劉佩智接受《新京報》訪問時稱,內地遊客港澳搶奶粉只是暫 ...

誹謗係乜嘢
你都係讀下書先同我講嘢啦
關描述咩事呀

喂,依家全國政協「誹謗」緊你啲大陸人喎
話你哋搶奶粉喎
仲唔上街自焚?
作者: boap    時間: 2014-1-29 23:26
herbalchung 發表於 2014-1-28 03:11
毛澤東唔好, 你批評毛澤東. 如果你講嘅野係事實, 中國人民都係佢受害者, 亦唔會因為咁由人變蝗蟲, 買野變 ...

1. 中國人係毛澤東時代嘅受害者,與蝗蟲搶奶粉
第一,請問兩者之間有咩邏輯關係?
第二,毛澤東令數以十萬人死亡,中國近代極多人禍,正正因為一黨專政引致!

2.六四事件中大部分為暴徒? 嘩!你當香港人定全世界人係弱智?
全世界嘅人情情楚楚睇住大陸,搵坦克同用槍掃射、輾殺手無寸鐵、恨鐵不成鋼的愛國學生在先
學生才逼不得已反抗
你個人渣竟然可以振振有詞屈佢地係暴徒?你定性呀? 你係邊位呀? 哈哈哈,笑死人咩
你呢個大陸喱五毛扮香港人,竟然可以顛倒是非黑白至此?
連我身邊嘅大陸人,都對六四咬牙切齒,你呢個五毛竟然指鹿為馬?
都係果句啦,為咗收果少少維穩費,希望你生仔有pat pat,死有葬身之地啦,因為我相信係有報應架
當時逃離的領袖今日肚滿腸肥, 估計得到外國特別關照作報酬?? 係又如何? 人哋俾共燦通輯喎?大陸都唔俾返喎? 唔通去你屋企投靠你呀?
你咪支持共燦鎮壓囉,但全世界嘅人,包括中國人,都清楚事件係由一啲獨裁領導人引發,
自己人殺自己人!一個咁樣嘅政權竟然想千秋萬世?

作者: boap    時間: 2014-1-29 23:34
共燦黨六四搵坦克碌學生成肉嘅相片,網上俯拾皆是,無片段係因為太恐怖,唔可以播出街!
咁就可以證明無輾壓學生成肉醬? 無向學生開槍掃射? 咁果啲槍聲係你發出架? 定你放屁導致架
你講咁多陰謀論插支聯會,卻沒有一丁點證據
你都幾雙重標準喎
作者: boap    時間: 2014-1-29 23:38
herbalchung 發表於 2014-1-28 03:36
咁你唔使自己分析就跟講? 多人講就啱?? 香港報紙全部中立有公信力???

咁官員直斥大陸人搶奶粉呢? 全部都來自你哋共燦黨架喎
你竟然否定領導的說話?? 反了反了
作者: boap    時間: 2014-1-29 23:43
證據??
https://www.google.com.hk/search ... iw=1280&bih=658

係咁易都一堆啦
作者: boap    時間: 2014-1-29 23:47

一起回顧中共屠殺手無寸鐵學生的史實
http://www.228.net.tw/index.php? ... w&id=7777&Itemid=71
http://blog.boxun.com/hero/64/52_1.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=5zGnwjarCcg
https://www.youtube.com/watch?v=7SLLQviRGrQ

我只看到中共解放軍的暴行
學生手無寸鐵不斷逃跑
暴徒呢?? 果個暴徒莫非就係你??
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 00:55
boap 發表於 2014-1-29 20:30
搶奶粉、搶學額、搶食糧、搶買樓
乜都搶一餐
導致貨品及樓價因正常供應失去平衡

師兄, 咁樣你買任何野都會買一件少一件啦,
大家樂啲焗豬都可以話俾人買貴哂失平衡囉~~

美國QE香港人同國內同胞都阻唔倒, 通漲同資值升值係全球面對問題,
如果奶粉被國內人買到跌價先算異像

原來師兄以為多人買野就叫搶???
咁我好失望囉, 以為你有咩新論點證明倒你啱

拿, 我就做左30年人, 有正常社交生活, 差唔多日日都要出街接觸街上幾百幾千人
自問親耳聽到人講搶奶粉都唔夠20次
我唔係好知你人人係點人人...
我當打個5折俾你再讓你半臂當你意思係四份一以上人有講

細路仔玩泥沙就好無意思, 你重覆一千次假野我都只會當睇唔倒
影響社會運作就係好卑劣嘅行為...
不如我地一齊發個誓, 哩件事上邊個講大話, 過唔到2014年, 如何?
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 00:56
boap 發表於 2014-1-29 20:34
你係選擇性失憶定老人痴呆症?
剛剛先至屈我唔愛國
我澄清完之後

師兄, 澄清唔倒喎
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 00:58
boap 發表於 2014-1-29 20:44
誹謗係乜嘢
你都係讀下書先同我講嘢啦
關描述咩事呀

你唔形容可以型成誹謗呀? 誹謗唔係放屁喎~~

邊個全國政協講? 如果有我自焚又何妨
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:13
boap 發表於 2014-1-29 23:26
1. 中國人係毛澤東時代嘅受害者,與蝗蟲搶奶粉
第一,請問兩者之間有咩邏輯關係?
第二,毛澤東令數以十 ...

1, 無, 亦唔使. 係兩件事, 毛澤東不能完全代表中國、中國人
2, 點止數十萬??? 但有何理據關一黨專政事? 2013年都一黨專政緊, 唔見有餓死???

啲相部份都係假嘅, 死屍相片到處可搜羅. 相就幾多都有, 但係一條片都無, 百幾年前就有攝錄機, 幾百個記者在場無人影倒. 你信埋我個份.
再講, 衝擊國家叫極唔走, 又學人螳臂擋車, 坦克唔係開去學校操場轆人, 俾車車死有乜好怨? 城市地型坦克點夠人跑, 好笑...

你身邊大陸人點諗, 我唔參考, 我有自己分辨是非能力, 過左多人贊同就係啱嘅年紀好耐. 我唔排除佢地想融入你先講你想聽嘅說話~~

作者: boap    時間: 2014-1-30 01:18

看來有人已經技窮了
http://xian.qq.com/a/20110310/000219.htm
你不是說有繁體網站曲解政協的意思嗎?
這份文章呢?

「内地游客去了后,一下子就把那边的奶粉抢光了。」
連內地傳媒都以中國式搶奶粉形容事件
https://www.google.com.hk/search?lr=lang_zh-CN|lang_zh-TW&newwindow=1&biw=1280&bih=658&tbs=lr%3Alang_1zh-CN|lang_1zh-TW&q=%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%BC%8F%E6%90%B6%E5%A5%B6%E7%B2%89&oq=%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%BC%8F%E6%90%B6%E5%A5%B6%E7%B2%89&gs_l=serp.3...178801.180349.0.180640.4.4.0.0.0.0.673.946.2j1j5-1.4.0....0...1c.1.32.serp..2.2.708.FAjAnsTIl-g

不過都是共燦黨最擅長的文字遊戲?
本質有變嗎
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:20
boap 發表於 2014-1-29 23:34
共燦黨六四搵坦克碌學生成肉嘅相片,網上俯拾皆是,無片段係因為太恐怖,唔可以播出街!
咁就可以證明無輾 ...

其他LINK你貼得出, 唔爭在幫幫手搵兩三條可以令人確信係89年北京軍隊坦克轆暴徒嘅相睇吓? 先謝
我就幾年裡面搵左好多次都搵唔倒

我想有而且相信或多或少會有嘅. 原因係我唔想原來咁多華人多年來都係不辨是非被外國同漢奸們利用作以華制華

作者: boap    時間: 2014-1-30 01:22
herbalchung 發表於 2014-1-30 00:55
師兄, 咁樣你買任何野都會買一件少一件啦,
大家樂啲焗豬都可以話俾人買貴哂失平衡囉~~

原來香港父母買唔到奶粉係抵死嘅、應該嘅
與人無尤
因為買一件就自然少一件架啦?
大陸人應該繼續盲搶奶粉!!
順便搶下M巾、廁紙、即食麵等等。
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:24
herbalchung 發表於 2014-1-30 00:58
你唔形容可以型成誹謗呀? 誹謗唔係放屁喎~~

邊個全國政協講? 如果有我自焚又何妨 ...

我幾時有講放屁呢兩個字?
請列舉之!
抑或連你自己都覺得自己放緊屁?
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:25
herbalchung 發表於 2014-1-30 00:56
師兄, 澄清唔倒喎

唔好轉移視線啦
繼續搶你嘅奶粉啦
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:28
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:20
其他LINK你貼得出, 唔爭在幫幫手搵兩三條可以令人確信係89年北京軍隊坦克轆暴徒嘅相睇吓? 先謝
我 ...

你對眼係咪有事? 定選擇性失明?
咁多link都證明唔到?
http://www.228.net.tw/index.php? ... w&id=7777&Itemid=71
http://blog.boxun.com/hero/64/52_1.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=5zGnwjarCcg
https://www.youtube.com/watch?v=7SLLQviRGrQ
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:29
boap 發表於 2014-1-29 23:34
咁就可以證明無輾 ...

槍聲可配, 亦可以係向天開槍示警驅散集會. 又唔係錄音機, 點解有聲無畫???

支聯會有發言人承認派錢俾班暴徒買帳幕. 但當時有分析買野對抗國家嘅錢, 係對佢地黎講好大數目. 當年北京市民收入仲係同香港有差距
你咁關心件事, 應該唔會無睇過段片...
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:31
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:20
我 ...

最出奇係五毛自己技窮、是非不分、指鹿為馬
鐵證如山都可以話無。
咁忠心做五毛,先至真正係華人之光
簡直係雷鋒模範啦
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:31
boap 發表於 2014-1-29 23:43
證據??
https://www.google.com.hk/search?q=%E6%90%B6%E5%A5%B6%E7%B2%89+%E6%96%B0%E8%81%9E&newwindow=1 ...

師兄, 呢啲只能證明仲有其他人形容買奶粉做搶奶粉, 完全唔能夠證明買奶粉即係搶奶粉.

再搵啦
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:34
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:29
槍聲可配, 亦可以係向天開槍示警驅散集會. 又唔係錄音機, 點解有聲無畫???

支聯會有發言人承認派 ...

1.買帳幕=買起學生?
嘩,好嘢喎

2.當時係清晨,中共就係特登揀呢個時候清場
目的就係等人睇唔清楚
乜你試過清晨出街,無街燈下,黑媽媽都睇到好清楚?
咁你應該係科學怪人

作者: boap    時間: 2014-1-30 01:35
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:31
師兄, 呢啲只能證明仲有其他人形容買奶粉做搶奶粉, 完全唔能夠證明買奶粉即係搶奶粉.

再搵啦 ...

竊書不能算偷
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:35
boap 發表於 2014-1-29 23:47
http://b ...

你話係我殺嘅都得啦...
咁同法輪功拎啲手術後杷片就話共產黨活摘器官, 或者PS張石頭爆出「天滅中國共產黨」大字有咩分別???
你拎去山區俾人睇仲多人信呀
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:37
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:35
你話係我殺嘅都得啦...
咁同法輪功拎啲手術後杷片就話共產黨活摘器官, 或者PS張石頭爆出「天滅中 ...

咁你意思即係話
一切都係啲學生自己互相殘殺之後
再自己整啲肉碎扮被車死
係咪?
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:41
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8

人證現身說法,中共用坦克屠殺手無寸鐵的學生
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:44
boap 發表於 2014-1-30 01:18

看來有人已經技窮了

亦是. 標題下已經有來源係新京報, 但新京報原本標題唔係咁講
假野複製十次都係假
原文標題係搶購

http://www.bjnews.com.cn/news/2011/03/10/109794.html

斷章取義好無意思囉, 全句如下
「但是,毕竟受到三鹿事件影响,老百姓心里不踏实,香港、澳门没有那么多奶粉消费人群,订单也少,内地游客去了后,一下子就把那边的奶粉抢光了。」
逗號前所指奶粉為消費同訂單, 你唔能夠理解同原文標題嘅搶購???

作者: boap    時間: 2014-1-30 01:47
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:44
亦是. 標題下已經有來源係新京報, 但新京報原本標題唔係咁講
假野複製十次都係假
原文標題係搶購

原來原文引錄都可以係假嘅
佩服佩服
即係你講嘅所有嘢
先至係真嘅?
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:48
得架啦
中央知道你盡忠職守
維穩有功
加人工一定有你份
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:54
boap 發表於 2014-1-30 01:22
原來香港父母買唔到奶粉係抵死嘅、應該嘅
與人無尤
因為買一件就自然少一件架啦?

師兄, 你冷靜啲先
第一無人買唔倒. 不過我認為香港人唔好妄想不勞而獲, 你認為好人地都可以認為好, 唔排隊又想快過人買到好野, 一係你出多啲錢囉
第二買唔倒都唔會死無人抵死, 你唔去排隊, 連打尖都無就想有大家想要嘅野, 唔適係合香港生存

我係支持國內同胞多啲到港消費, 促進香港繁榮
利益啲講香港依家就係靠旅遊業, 旅遊業當中絕大部份係靠同胞.
無左旅遊業香港人真係乞米

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:55
boap 發表於 2014-1-30 01:24
我幾時有講放屁呢兩個字?
請列舉之!
抑或連你自己都覺得自己放緊屁?

我咪就係話係誹謗唔係放屁囉, 你理解力唔夠就問吓律師意見啦
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 01:56
boap 發表於 2014-1-30 01:25
唔好轉移視線啦
繼續搶你嘅奶粉啦

所以要將視線集中, 請你開始澄清
作者: boap    時間: 2014-1-30 01:58
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:55
我咪就係話係誹謗唔係放屁囉, 你理解力唔夠就問吓律師意見啦

原來閣下表達能力有問題的話
我係要搵律師嘅!
幾有娛樂性
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:04
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:54
師兄, 你冷靜啲先
第一無人買唔倒. 不過我認為香港人唔好妄想不勞而獲, 你認為好人地都可以認為好 ...

傳媒報導過不少香港父母買不到一些牌子的奶粉,
部分更被炒高至六百元一罐
原來香港人買唔到奶粉
就應該學習蝗蟲打尖
你果然係地道蝗蟲
難怪特別了解蝗蟲打尖文化
不攻自破

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:05
boap 發表於 2014-1-30 01:28
你對眼係咪有事? 定選擇性失明?
咁多link都證明唔到?

片呀... 唔係照片, 係影片呀...

你誤會又好, 我講得唔夠仔細又好.

有無唔係造假、清楚影倒好多人講北京軍警開槍射殺同用坦克輾斃班學生嘅影片呀? 有就麻煩你俾條LINK我, 先謝

搵唔倒多就一條都好. 一條都無就唔好怪我唔信囉

啲死人相觸動唔倒我心靈, 因無證明係當時當地發生... 有啲似係交通意外工業意外嘅相, 夾入去啲真相度
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:06
boap 發表於 2014-1-30 01:31
最出奇係五毛自己技窮、是非不分、指鹿為馬
鐵證如山都可以話無。
咁忠心做五毛,先至真正係華人之光{:98 ...

我又唔介意你話我五毛. 我好願意承擔講公道說話哩個社會責任
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:09
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:05
片呀... 唔係照片, 係影片呀...

你誤會又好, 我講得唔夠仔細又好.

你又選擇性失明
第一,我講過當時係清晨黑媽媽
當年無夜視技術
拍唔清楚有幾出奇

第二,你由始至終解釋唔到
學生死傷者傷口何來?  恐怖肉醬何來?
自己製造出來? 美帝資助下的荷理活特技嗎?哈哈

第三,即使電視台拍咗片
都無可能播出
因為太血腥
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:09
boap 發表於 2014-1-30 01:34
1.買帳幕=買起學生?
嘩,好嘢喎

不等於. 但帳幕用途不大, 而且有錢買一個就夠

夜拍功能攝影機, 世界大戰時就有. 外國攝記日夜採訪, 無講唔通

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:10
boap 發表於 2014-1-30 01:35
竊書不能算偷

咁算乜?
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:10
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:06
我又唔介意你話我五毛. 我好願意承擔講公道說話哩個社會責任

你都幾公道呀

因為你話
1.香港父母買唔到奶粉唔駛死,打尖同排隊咪得囉
2.六四無死過人
3.大陸人無搶奶粉
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:12
herbalchung 發表於 2014-1-30 01:54
師兄, 你冷靜啲先
第一無人買唔倒. 不過我認為香港人唔好妄想不勞而獲, 你認為好人地都可以認為好 ...

大陸蝗蟲可以促進香港繁榮
全部係你自己一廂情願嘅想法姐

咁97年前
香港豈不是乞緊米?
真可憐

香港人對大陸人嘅憎厭早已不是新聞

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:13
boap 發表於 2014-1-30 01:37
咁你意思即係話
一切都係啲學生自己互相殘殺之後
再自己整啲肉碎扮被車死

唔係.
我觀點係
1部份暴徒死不足惜(收錢攪衰自己國家者、殺害軍警者、擾亂社會運作者)
2死傷報大數, 誇張化
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:14
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:09
不等於. 但帳幕用途不大, 而且有錢買一個就夠

夜拍功能攝影機, 世界大戰時就有. 外國攝記日夜採訪, 無講 ...

全部係建基於閣下的假設
真係好公道呢
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:17
BBC footage, witness accounts and journals written about the event suggest a massacre did occur.

http://www.studymode.com/essays/ ... ananmen-153969.html
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:19
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:13
唔係.
我觀點係
1部份暴徒死不足惜(收錢攪衰自己國家者、殺害軍警者、擾亂社會運作者)

你都無證無據
依舊硬屈學生收錢
搞亂國家
你是否在自打咀巴?
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:21
Evidence of a massacre having occurred in Beijing was incontrovertible.

Chinese army tanks guard the strategic Chang'an avenue leading to Tiananmen square (6 June 1989) Manuel Ceneta/AFP
Troops fired at unarmed citizens on the strategic Chang'an Boulevard

Numerous foreign journalists saw it from widely scattered vantage points.

On the morning of 4 June, reporters in the Beijing Hotel close to the square saw troops open fire indiscriminately at unarmed citizens on Chang'an Boulevard who were too far away from the soldiers to pose any real threat.

Thirty or 40 bodies lay, apparently lifeless, on the road afterwards.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8057762.stm
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:22
boap 發表於 2014-1-30 01:41
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8

人證現身說法,中共用坦克屠殺手無寸鐵的學生 ...

講就唔使錢嘅, 但係可以煽動無知婦孺企係自己陣營製造放益.

當時身在天安門香港人黎洪, 之前都話死過萬人(試想當時幾多人聽到之後認為中國政府無人性), 過後都可能受到良心責備講返真話. 點解其他無親眼見到嘅人唔可以? 落唔倒台???
六四事件之『支聯會』黎洪欺騙香港人篇
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:22

But it is not uncommon to find Chinese who believe the Communist Party's fiction that there was a riot in Beijing on 3 June that warranted intervention.  << 這就是你

Rioting did occur, but involving angry residents outraged by the army's brutal entry into the city.
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:24
boap 發表於 2014-1-30 01:41

人證現身說法,中共用坦克屠殺手無寸鐵的學生 ...

你睇完多啦A夢會唔會當真? 我以前成日都聽人講, 廿幾年前
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:24
五毛,你識唔識英文呀?
唔識我可以翻譯俾你聽
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:24
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:24
你睇完多啦A夢會唔會當真? 我以前成日都聽人講, 廿幾年前

我只係知你不停活在自己的世界中
咁可能你睇得多啦a夢多啦

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:25
boap 發表於 2014-1-30 01:47
原來原文引錄都可以係假嘅
佩服佩服
即係你講嘅所有嘢

原文係搶購

你貼嗰啲的當係假, 而且真係有成效, 最少我見呃倒一個人
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:27
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:25
原文係搶購

你貼嗰啲的當係假, 而且真係有成效, 最少我見呃倒一個人 ...

原文都係寫
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:29
boap 發表於 2014-1-30 01:48
得架啦
中央知道你盡忠職守
維穩有功

國家已特別關照香港澳門, 相對於我地其他省市

不過我唔覺得係因為國家有責任善待香港
只係因為唔想外界眼見香港回歸後變差, 特別係台灣省人民.

作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:30
boap 發表於 2014-1-30 01:58
原來閣下表達能力有問題的話
我係要搵律師嘅!
幾有娛樂性

咁搵中文老師都得嘅
作者: herbalchung    時間: 2014-1-30 02:34
boap 發表於 2014-1-30 02:04
傳媒報導過不少香港父母買不到一些牌子的奶粉,
部分更被炒高至六百元一罐
原來香港人買唔到奶粉

如果有
買唔到, 又只可以食國內熱銷品牌先生存倒嘅香港小朋友, 咁一定又有不少小朋友餓死左. 死哂去邊?

六百一罐又係國內人先會去買同買得起, 利益又係入香港人度
作者: boap    時間: 2014-1-30 02:34
herbalchung 發表於 2014-1-30 02:29
國家已特別關照香港澳門, 相對於我地其他省市

不過我唔覺得係因為國家有責任善待香港

乜你終於都承認係五毛嗎?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2