香港龜友論壇

查看: 5040|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

神奇之旅………角質化療法!(龜媽有時間請進)

樓主

之前看過banseven師兄的……大命金角質化治療分享……—直收起做精華備用!前幾天徵詢獸醫意見總於入手了 SILVIRSULF CREAM!
三個字……平、靚、正!

刨過好多師兄師姐的帖子!到現在都不太清楚角質化的真正成因!

家中甜甜和小巴角質化有日趨嚴重之勢,所以三天前的起心肝和他們治療一下!

因開始療程前無刻意影下相片,唯有用前幾天曬太陽的照片!留意小巴和甜甜的背甲

今天剛剛和他們塗藥膏,是第三天了……………………!

神奇神奇…………效果非常理想!好開心,呢個喜悅好想和大家一同分享!
P.S. 在此嗚謝 banseven 師兄之前的分享!

龜媽:唔使等命脈了,因已資詢過獸醫是可用於龜龜身上的,我已試了!並無不良副作用!
         一放回水中即大食和已往一樣,可放心了!

如喜歡的請加多多分!

評分

參與人數 7威望 +10 收起 理由
SecRet + 1
dzha039 + 1
twbb + 1 多謝分享
wel524 + 3 多謝分享
polar9212 + 1
vincentchow630 + 1 多謝分享
龜媽 + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

魚街拾荒者 發表於 2014-7-2 09:53
用完此藥後效果唔理想,只有滋潤作用,過了一段時間情況依舊

因為好多人都誤會左角質化, 真菌感染, 同甲面上白色可能只係水中鈣質結合.

看樓主龜情況, 或好多龜友D龜, 一般都係真菌感染, 單塗藥後, 仲要切底清除龜缸內之真菌. 一日龜缸內之真菌仍然存在, 用藥後一段時間情況依舊係好正常.

除龜缸內之真菌最直接方法, 拿起龜用藥, 用大量食用盬落入水中, 不用亦不需要拿起石/生物環等, 只拿走白棉花, 濾水器照常開住, RUN 一晚水, 第日大清洗龜缸.

還有要做好過濾桶, 要養好硝化細菌, 水中一定要提供足夠氧氣, 所以濾桶出水位要離水面3-6吋, 另出水沖入水中打開水中"張"力, 從而另水份含氧.
回復

用完此藥後效果唔理想,只有滋潤作用,過了一段時間情況依舊
回復

請問我的龜龜是否有角質化呢?
另我已買SILVIRSULF CREAM,請問是否只塗在有患部便可呢?
回復

回復 twbb 的帖子

荃灣賣25-30蚊
回復

回復 Rayr 的帖子

荃灣賣25-30蚊
回復

How much ah, ?
回復

twbb 發表於 2014-5-19 22:03
借問聲支野幾錢到,費事自己變左水魚都唔知就斃喇

我買左$35,不過有網友買得平d

thx,大約知咩價就得,幾蚊上落唔太重要  發表於 2014-5-19 22:06

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
twbb + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

借問聲支野幾錢到,費事自己變左水魚都唔知就斃喇
回復

Lamson 發表於 2014-5-6 01:27
我唔係話支膏無效.
首先你要知道支膏既作用係殺菌, 一般查幾次之後已足夠, 因已經可以控制到殼上既菌既生長 ...

就是喜歡上論壇一起研究討論!
集思廣益!睇睇下可能真的不是角質化,不過外觀真是很難看!
背甲接近 40% 發白,有機會如師兄所說,滋潤番乾燥左個殼!
anyway 最緊要現在靚番哂!謝謝師兄給予的見解!
回復

我唔係話支膏無效.
首先你要知道支膏既作用係殺菌, 一般查幾次之後已足夠, 因已經可以控制到殼上既菌既生長, 之後就要靠龜本身換殼, 係需要一段長時間.
而你既個案只係查完幾次龜殼就回覆舊貌, 我就會覺得兩個可能性.
1. 唔係角質化.
2. 就只不過係D膏滋潤個個殼, 令你以為醫好左.

不過呢D只係我個人意見, 研究討論下!
回復

XMEN 發表於 2014-5-5 15:36
若然你追返大命金之後既post,你會發現大命金依然有角質化
即使唔係搽呢隻藥,你攞d潤膚膏搽下個龜背,我諗 ...

SORRY 師兄,我個人唔同意你的說法,如果是暫時性無左,一落上便會打回原型,
每天晚上我都用水刷乾淨個背甲,然後放回缸一個小時!另外我是徵詢過獸醫的,
專業人事都認同!再加上我親身試過,效果極為理想!
不過各人有自己不同的見解!世事無絕對,有可能師兄才對,我是錯誤都未定!
都是個句……………最緊要幫到龜龜,自己又開心!誰對誰錯又可妨呢!
回復

Lamson 發表於 2014-5-5 13:25
其實師兄會唔會誤會左呢?
如果係角質化,  係唔會查幾日就會好番無事!

其實有無效,見人見智!
我今天回家刷乾淨後,已判若兩龜!
我諗住搽埋今晚便可,有無真正成效,要自己用試過才知道!
就我本人而言,是絕對相信!起碼現在已回復舊觀!
回復

支持
回復

若然你追返大命金之後既post,你會發現大命金依然有角質化
即使唔係搽呢隻藥,你攞d潤膚膏搽下個龜背,我諗都即時見效暫時睇唔到白色野的
回復

其實師兄會唔會誤會左呢?
如果係角質化,  係唔會查幾日就會好番無事!
回復

回復 cys487980 的帖子

這支是長註在家好多年了..
回復

回復 cys487980 的帖子

神奇!  Thanks for sharing!
回復

造福龜群!!
唔使動刀??
回復

魚街拾荒者 發表於 2014-5-5 00:36
我就三次攪掂

甜甜差不多攪掂了,小巴太勁喇,我諗要塗多兩三天!
回復