香港龜友論壇

查看: 1438|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

巴西BB唔食嘢,龜板又紅又軟,求治療方法!!

樓主

各位師兄你好,小弟養咗三隻巴西BB兩個禮拜,有兩隻精靈活潑,餵乜食乜,唯獨是他不肯吃,成日冇精神,試過有一次餵蝦乾就食咗少少。之後發覺唔對路,又見佢龜板又紅又白又軟,所以買咗支龜康寶隔離佢浸咗三日,又每天同佢地曬太陽,不過都好似冇乜用。今天見佢頸生咗粒嘢。請問各位師兄佢係咩病?我可以點樣醫佢?如果要睇醫生有冇好介紹呀?感激感激!

photo 1.JPG (634.07 KB, 下載次數: 4)

全家幅

全家幅

photo 2.JPG (243.53 KB, 下載次數: 2)

病BB

病BB

photo 3.JPG (475.11 KB, 下載次數: 2)

龜板又紅又軟

龜板又紅又軟

photo 4.JPG (393.83 KB, 下載次數: 5)

頸有粒嘢

頸有粒嘢
回復

佢好似唔開眼?
回復

用隔夜水養好d.
回復

謝謝你!咁我洗唔洗同佢浸藥水?同埋養佢用咩水會好D?
回復

無怕水都好d,有怕水就多數都88,比佢多d曬太陽,餵佢食生蝦肉睇下佢開唔開口
回復

地板
佢冇怕水呀!反而佢鐘意痴住水,每次放佢係石上一陣就跳返落水。
但其餘兩隻細粒過佢龜板都冇咁同唔軟。
回復

板凳
有無怕水?
回復

沙發
隔離左佢先,頸果粒野可能係之前水質差做成既,
龜仔咁細殼軟係正常,黎左一兩個星期唔食野可能係佢仲未適應,
但要注意水質最好每日換水(如果你有過濾就可過多幾日換)
另外都可試下乾養.
咁細隻苗睇醫生要醫好有難度.
回復