香港龜友論壇

查看: 1249|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

射燈及燈架

樓主

小弟正用附圖的箱養小巴西, 現正考慮買射燈給小龟保暖和曰光浴, 有以下問題請教 :

1.  用甚麼燈胆, 是不是一定要配上專業的燈架(罩), 還是可以用普通枱燈替代呢 ?  
2.  甚麼火數及牌子 ?
3.  約小龟晚上在岸上睡覺, 那是不是要長期使用 ?

另若想加濾水器, 有甚麼提議

請指教

yukashing 發表於 2011-10-19 01:30
上面師兄提到的125W個人認為太熱,對於苗來講

如果要買,最好掛高d再照

thank you.
回復

ziramas 發表於 2011-10-5 21:05
小弟正用附圖的箱養小巴西, 現正考慮買射燈給小龟保暖和曰光浴, 有以下問題請教 :

1.  用甚麼燈胆, 是不是 ...

上面師兄提到的125W個人認為太熱,對於苗來講

如果要買,最好掛高d再照

濾水器建議你用eden 501 $200度。掛慮會比較嘈,而且呢邊入,同一個位隔離出,再抽翻入去= ="
回復

doscom 發表於 2011-10-18 22:20
"http://item.taobao.com/item.htm?id=9783672211"
淘寶平平地;還有其他鋪,自己找 ...

thank you.
回復

ziramas 發表於 2011-10-18 21:21
Kenbb 兄

明天我会去魚街, 請問4X-5X果d細濾有什麽的選擇.  唔該

"http://item.taobao.com/item.htm?id=9783672211"
淘寶平平地;還有其他鋪,自己找
回復

kenbb 發表於 2011-10-5 23:04
用呢個箱.就用掛濾.4X-5X果d細濾就得,
春至秋用40w燈就夠.基本上用台燈就得,冬天就加支暖管.
冬天係要長開. ...

Kenbb 兄

明天我会去魚街, 請問4X-5X果d細濾有什麽的選擇.  唔該
回復

kenbb 發表於 2011-10-5 23:38
4x-5x=4十幾蚊至5十幾蚊.冬天加多支暖管約你真係要pro既設備,當然有,
有爬蟲專用的燈罩,同s字頭既太陽燈, ...

thank you.
回復

ziramas 發表於 2011-10-5 23:32
謝謝各位師兄回覆.

kenbb 兄, 請問 4X-5X 代表甚麼, 另外春至秋用40w燈, 那麼冬天呢 ?  市塲上有不同的 ...

4x-5x=4十幾蚊至5十幾蚊.冬天加多支暖管約你真係要pro既設備,當然有,
有爬蟲專用的燈罩,同s字頭既太陽燈,
太陽燈,有齊uva同uvb,
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 126589764?u=lukehui
燈罩
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... b15360611?u=lukehui
這只是參考的樣,同魚街有更平的,只要格價.
回復

kenbb 發表於 2011-10-5 23:04
冬天係要長開. ...

謝謝各位師兄回覆.

kenbb 兄, 請問 4X-5X 代表甚麼, 另外春至秋用40w燈, 那麼冬天呢 ?  市塲上有不同的燈, 有沒有要指明用那種來替小龟用作保暖和作日光浴它 ?

Thanks in advance.
回復

汀汀 發表於 2011-10-5 23:04
個箱好快冇用-.-

對巴西來講,當然..不過可用半年至1年左右(睇養功.)
回復

冬天係要長開.用來保溫.
回復

kenbb 發表於 2011-10-5 23:01
個箱唔細的,(冇估錯的話係同黃狗的箱同款.)

個箱好快冇用-.-
回復

地板
豬頭糖 發表於 2011-10-5 22:55
我都等睇野@@"
不過你個箱好似好細咋喎
真係唔知點加野好

個箱唔細的,(冇估錯的話係同黃狗的箱同款.)
回復

板凳
我都等睇野@@"
不過你個箱好似好細咋喎
真係唔知點加野好
回復

沙發
我都想知..學下野XD
回復