香港龜友論壇

查看: 1048|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

水龜如果吾係成日哂到太陽應該買咩燈 uvb?

樓主
水龜如果吾係成日哂到太陽應該買咩燈 uvb?thx
yukashing 發表於 2011-10-18 20:53
唔好隔玻璃曬喔,UVB穿透唔到

收到~~ 我會注意
回復

paullee 發表於 2011-10-18 20:51
對呀~ 我每日帶佢去廚房曬一陣太陽~  得廚房有太陽lol

唔好隔玻璃曬喔,UVB穿透唔到
回復

yukashing 發表於 2011-10-18 20:46
但無UVB咯,要從食物中吸收D3

對呀~ 我每日帶佢去廚房曬一陣太陽~  得廚房有太陽lol
回復

paullee 發表於 2011-10-18 20:43
我果日係樓下街市買左個reptile one燈罩 120 蚊 ja..少見師兄提起reptile one燈罩...係魚街又無乜見過呢 ...

但無UVB咯,要從食物中吸收D3
回復

yukashing 發表於 2011-10-18 19:42
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b15771658?u=lukehui

UVB+太陽浴燈

我果日係樓下街市買左個reptile one燈罩 120 蚊 ja..少見師兄提起reptile one燈罩...係魚街又無乜見過呢個牌子既燈罩,,, 不過我無咩budget.. 所以都係照買左~~...仲送一個射燈tim ga (不過係無uv果隻, 只for 保暖),, 不過我最後都係跟師兄用左philips 個射燈(因為之前已經買左),, 都ok 大個可以cover成個燈,,咁我就可以直接放起果缸上個鐵網度~ 因為我有自己加個光暗制~~~ 較暗d到 溫度28- 30度咁,, 咁就又唔會d光影響到屋企人, 又可以照到龜啦 =]
回復

丫銘 發表於 2011-10-18 20:04
回復 yukashing 的帖子

笑左

有錯請矯正
回復

笑左
回復

ahlong3 發表於 2011-10-18 19:47

thx!再想問下燈既1個鐘=哂太陽幾耐

書度話太陽15分鐘 已經等於曬 3小時UVB燈,不過我諗仲視乎UVB強度
回復

thx!再想問下燈既1個鐘=哂太陽幾耐
回復

地板
ahlong3 發表於 2011-10-18 19:44

水龜用彈到水花可以?

所以叫你掛高d,但其實輕微水花應該無問題,斷估唔會好似噴水池咁掛
回復

板凳

水龜用彈到水花可以?
回復

沙發
ahlong3 發表於 2011-10-18 19:38
水龜如果吾係成日哂到太陽應該買咩燈 uvb?thx

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... b15771658?u=lukehui

UVB+太陽浴燈

但100W 建議掛高d再照

再買個架
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 123939048?u=lukehui
回復