香港龜友論壇

查看: 6014|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

我們吃的肉與往昔親人有密切關係

樓主

折錄部分出黎分享比大家睇

希望大家會比少少時間同耐性睇一下
=================================

《毗奈耶經》中記載,有個人特別疼愛兒子,為兒子造了很多很多業。他臨死的時候,由於放不下兒子,轉生成了自家一頭牛。兒子把它殺了,吃了牛肉。他死後,又轉生為自家的牛,兒子又把它殺了。他第三次仍轉生為自家的牛,兒子準備殺它時,舍利弗出現在他家門口,通過神通觀察,發現牛一直在自言自語:“我已經來兩次了,但都被你殺了。我最愛的兒子啊,現在你又要殺我,我非常難受,實在是忍不了,但也沒辦法抵抗。”尊者將此告訴了他兒子,後來就把牛放生了。所以,我們平時所吃的肉,很可能是前世的親人。

《中阿含經》中也有許多精彩的故事,方便時你們應該看一下。看書要看有意義的,以懂得因果取捨之理,不要像現在人一樣,不喜歡看經典和論典,只愛看打仗、色情的小說,對自相續不但無利,反而有極大的損害。記得《中阿含經》中有一個人叫都提,他父親死後,轉生為家裡的狗,偷吃盤中食物;還有個人叫旃檀,他父親轉生為乞丐,來他家乞討時,被打斷了手臂。

這方面的故事數不勝數。所以,平時與自己有緣的眾生,仇敵也好、乞丐也好,都要儘量做佈施,對他好好地照顧,同時心裡要念一些觀音心咒。我們藏地有個傳統:一個人如果被蜜蜂、蚊子轉繞,就表示是他中陰身的親人未得解脫,中陰法王開許其以此身來尋求善法。因此,你們聽到耳邊有“嗡嗡”的聲音,一定要念些觀音心咒等進行回向,或者佈施一些食物,不要“啪”一聲就把它打死了。

一般來講,按照《楞伽經》的觀點,我們現在所享用的肉,全部與往昔親人有密切關係,如經雲:“我觀眾生,更相噉肉,無非親者。”你吃牛肉的話,這頭牛是你前世的親人;你吃豬肉的話,這頭豬也是你前世的親人。所以,能不吃肉是最好的,如此功德也不可思議,大家一定要明白這個道理。

若能深深了知六道輪回中眾生輾轉投生,彼此互為父母親友,對各種悲歡離合就會產生厭離心,不會特別去執著。以前講《親友書》中的“父轉成子母成妻”時,我提到過漢地志公禪師的一個故事:志公禪師是梁武帝的國師,被公認為觀音菩薩的化身。有一次,禪師應邀參加一個婚禮。他去那裡一看,脫口唱了首道歌:“古古怪!怪怪古!孫兒娶祖母;女食母之骨;子打父皮鼓;豬羊炕上坐,六親鍋裡煮。眾人來賀喜,我說:苦!苦!苦!”

意思是什麼呢?

原來,新郎娶的妻子,是祖母的轉世。因為祖母特別疼愛這個孫子,臨終時還掛念他,一直拉著他的手,戀戀不捨地死了。(我們藏地有種習慣:人死的時候,不能被他拉著手,不然,他死後靈魂會一直纏著你。所以有人臨終時,如果對你伸手,你千萬不要靠近,否則,過段時間他就會在你夢裡或以其他方式出現。原來有個人的妹妹要死了,一直喊她哥哥過來,她哥哥特別害怕,馬上給我打電話:“我妹妹快不行了,但我不敢接近,她會不會抓著我?如果抓著我,以後她的靈魂纏著我怎麼辦?”)死後就投胎做個女孩子,長大後給孫子做媳婦。所以志公禪師說:“孫兒娶祖母。”

禪師到屋子裡,見一個小女孩正在啃豬蹄。這女孩的母親造了很重的罪業,死後投生為豬,現在辦喜事被人宰殺了,故小女孩在吃她母親的肉。所以禪師說:“女食母之肉。”

又看見院子裡一個小夥子,正高興地打驢皮鼓。他父親也是因為造罪,轉生為驢,死後被人剝了皮做鼓,正是這個小夥子在打的鼓。所以說:“子打父皮鼓。”

禪師往炕上一望,全都是往昔被吃的豬羊,如今投生為人,互為親戚,歡天喜地聚在一起。而在鍋裡燉的肉,卻是前世的六親眷屬。所以禪師說:“豬羊炕上坐,六親鍋裡煮。眾人來賀喜,我說:苦!苦!苦!”

當天整個婚禮狀況,禪師通過神通觀察,發現輪回的鬧劇非常可笑。如果我們也能了知真相,還願不願做這些事呢?可能誰都不願意。但由於我們沒有宿命通,而且對因果取捨一無所知,所以做了很多難以描述的蠢事。因此,大家應想到世間許多事情無有實義,對無常觀一定要瞭解。

《大藏經》中有一部《法句譬喻經》,裡面也講了一個與之類似的公案:當年,舍衛國有一婆羅門很富裕,但他性格慳貪,每次吃飯時,都要關緊大門。(我們有些人是不是也這樣?到了中午的時候,鋼爐裡明明冒出煙,但門一直推不開,我附近有這麼幾個道友。他們吃完飯以後,門就打開了。)有一天,他家煮雞吃,夫妻倆關起門一起享受美味,小孩坐在二人中間,他們時不時地夾雞肉給小孩吃。

佛陀知道此人以宿世的福德,到了該度脫的時候,於是化現為一個沙門,直接出現在他面前。婆羅門見後非常生氣,說:“你這個人真是無恥,怎麼沒開門就闖進來了?”

沙門說:“是你自己愚癡,殺父、娶母、供養怨家,怎麼反說我無恥呢?”

婆羅門不明白這話的意思,便詢問原因。

沙門說:“這餐桌上的雞,是你前世的父親,因為他性格慳貪,所以常墮為雞身受苦。這小孩是羅刹鬼轉世,你前世常被他損害,你們之間宿業未了,所以他又來投胎當你孩子。你妻子是你前世的母親,她對你感情深厚,所以今世又轉為你的妻子。這種輪轉的戲劇,愚人不知,只有我看得清楚。”

佛陀顯現神變,讓婆羅門看到自己的宿命,他對輪回也生起了厭離心。佛又為他說法,他當下證得初果。

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
我愛中蜂 + 10 同意至極
啊橙 + 10 多謝分享
jackielee + 1 謝謝分享

查看全部評分

笑死人啦, 唔止佛學野唔識, 連其他宗教既其本常識都無就學人拋書包懶係度人向善咁, 其實自己就犯哂法執既毛病
回復

Sunflower 發表於 2011-11-16 00:31
得啦! Ching, 你講嘅成年人自然會分, 但願唔會影響呢度D小朋友啦! 唉!!!!

笑死人啦, 講埋d野真係得啖笑, 問你邊到睇到佛陀話叫雞係犯淫戒又up唔出, 好心你就唔好誤人子弟啦, 多餘

唔夠人講就老屈人係咩天道, 你既道德要求仲高過佛陀我懷疑你係明光社d人呀

跟你講法既話, 而家世界三大宗教都唔承認你佛教喎, 你仲點正信呀? 你信緊邪教呀? 好在你唔係佛弟子, 唔係比你妖言惑眾真係害得人多
回復

Bye!!!   
回復

得啦! Ching, 你講嘅成年人自然會分, 但願唔會影響呢度D小朋友啦! 唉!!!!
回復

回復 黑沙 的帖子

吓!!!我隻星尋日朝仲食咗d屎tim...
唔得啦!我都要同佢進行地獄式特訓
訓練到佢只係食空氣同飲雨水先
回復

Sunflower 發表於 2011-11-16 00:14
我諗我要澄清一樣, 我唔係正式佛教徒,
只係會去道場聽吓佛學, 南傳北傳我都去,
但我唔明白點解D Ching覺得 ...

佢真係無講錯你, 你完全著哂相
正信? 唔正信? 佛教發源地印度既印度教一樣唔認為佛教係正宗, 印度教計人口係世上大三大宗教
至於頭兩名既耶教同回教得閒同你佛教fd, 佢地核心教義係世上有全知全能創世神, 佛教就否認世界係由神所創, 同時神都唔係無所不能, 一樣會有生死之苦, 觀念相差咁遠, 大纜都扯唔埋, 點承認呀? 承認得佛教即係話自己教講既野有錯, 倒自己米呀?

講人多? 你諗下世上信佛既人多定唔信佛既人多? 是否邊面多邊面岩呢? 佛陀都無要求過既野有d派別都加埋入去, 咁叫正信嗎? 你到底係信呢d派別, 定信佛陀教誨本身? 係咪有人"如是我聞"之後同你講幾句廢話, 你岩聽咁又當係正信?

唔使講咁多野, 你答我你係邊到睇到佛陀講叫雞係犯左淫戒? 你有無了解過當年跟隨佛陀既僧團同佛陀本身點睇呢件事? 而家有人話叫雞係犯左淫戒, 極其量係犯左佢認為既淫戒, 唔係佛陀所講既淫戒, 咁犯左又有乜所謂? 睇多次先講野啦, 有埋reference都唔識睇

http://cbs.ntu.edu.tw/gem_browse.php/fpath=gem/brd/BudaHelp/O/F00100BO&num=7

回復

我諗我要澄清一樣, 我唔係正式佛教徒,
只係會去道場聽吓佛學, 南傳北傳我都去,
但我唔明白點解D Ching覺得我重北輕南?
在佛學嚟講分門派, 亦有支但無分高下,
所謂八萬四千法門嘛, 按人緣份而學邊門而已,
我講緊既係正信與非正信的問題, 而非南北之分問題.

等如D XX的兒女, 打住另外兩大宗教名號, 但人哋教會認唔認你先?

對於宗教我向來覺得如各國菜系, 有人喜法國菜,
有人日本, 有人喜中国菜,
從冇任何一国菜系凌駕於某一菜系, 只有邊系菜啱自己胃口,
有人喜歡基督菜, 有人喜歡印度菜而佛家菜只係較啱我口咪而已,
對我嚟講喜歡邊種菜系都OK, 但大前提必而係正信-----即五大宗教都承認的!

對於亞板主先生話我着相, 就.......

回復

咁睇黎屎都唔食得....
回復

黑沙 發表於 2011-11-15 22:30
咁多位施主,點解我唔明你地up乜

呢位施主,佢地傾緊佛計 想唔想參一腿.
回復

咁多位施主,點解我唔明你地up乜
回復

回復 happycyk 的帖子

每人領悟都唔同,對我來講,心要正不濫殺,修好自身就可以,真係心有雜念就可打座或冥想.

回復

花次郎 發表於 2011-11-15 22:15
幾千年來為了宗教問題一向都會出現紛爭,真係見怪不怪.

其實佛學唔係一個宗教, 有人會叫佛教。

但我自己只當佢係一門學問, 一門知識。

同埋有時一D道理既原意係想人參透當中既道理,

當然凡知識都可以討論同反駁, 只係一部分極端主義者過於沉迷,

將佢成為一門教派, 就好似耶教咁

所以先比人一種咁霸道既感覺, 邏輯上錯不在於知識, 知識係死既, 無分對錯。

係在於部分人以極端價值觀同埋態度去演繹佢出黎。
回復

happycyk 發表於 2011-11-15 21:31
討論係好事, 不過我見到大家開始出現紛爭

幾千年來為了宗教問題一向都會出現紛爭,真係見怪不怪.

回復

討論係好事, 不過我見到大家開始出現紛爭

回復

紛爭開始出現......
都係一句萬萬千千說不盡,不如推背去歸休
回復

啊橙 發表於 2011-11-15 21:13
其實佛教經本就冇話正宗與否。自佛去後,佢既弟子就對佛道有唔同既解釋同角度,但佢地既終點都係一樣,所 ...

無錯, 可是佛陀係覺者, 佢講既野, 係咪比其他未覺既有理一點?
從邏輯上黎講我認為係, 當然可能有人認為死左去就係解脫, 有咩見解係個人自由, 行唔行得通係係另一回事@@ 其實所謂正宗, 都只係比其他派別較接近佛陀當年主張而已
回復

blackcatfish 發表於 2011-11-15 20:46
你執著於同你講野既人係咪佛教徒, 供咩佛而唔係傾計既內容有無道理, 本身就係犯左訴諸權威既邪見
唔通我 ...

其實佛教經本就冇話正宗與否。自佛去後,佢既弟子就對佛道有唔同既解釋同角度,但佢地既終點都係一樣,所以如果執著於正宗呢個字眼既師兄,著相了@@
回復

Sunflower 發表於 2011-11-15 20:15
回復 啊橙 的帖子

咁你又有冇睇到而家D綠色專家講, 一隻畜食植物做嘅飼料,供人食用可以食多成十倍8倍,

咁同上面所講既係兩回事。一個係被扭曲左既哲學,一個係地球保育。兩個既出發點本來就唔同,而我係從前者既方向去討論,而唔係從地球保育既方向。
回復

算啦! Ching, 你嬴la你簡直已經即身成佛!
你當我之前廢話連篇, 你D全部係真理名言!

我而家趕住去請教高人, 請唔好再我啦, 吓!  忍!!!!!
回復