香港龜友論壇

查看: 2892|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

龟仔爛肉連爪也爛掉

樓主
35cm缸 , 2 x 石金 , 1 x 鑽紋龜 , 1 x 南錦 ,全部 3 - 4 cm 大 , 昨曰喂糧發現2 x 石金爛肉 , 爪也爛掉 ,鑽紋龜 也開始掉白色皮 , 南錦暫未見有 ,水深 7cm , 有少訐陸地 , 但會濕到龜脚 , 有暖管上落26至29度(開燈時)潛水泵抽上生仔膠盒再流回缸 , 內有綿及生物環 , 是否水質或感染問題?各 C hing請問怎辨?
回復 火水. 的帖子

另外我聽日先得閒上載有關碘酒既相…sorry!|!
回復

回復 火水. 的帖子

sorry,fire water ching,我講錯左,吳係便利牌,其實正是師兄您所講既便利妥牌,但並不是優碘,係碘酒...吳知係岩吳岩呢?事關我樓下D萬寧、屈臣士、藥房都無賣...聽朝打算去魚街買,但是否大部份鋪都有賣嫁?例如有邊幾間?really thank you very much,ching!!!!!!!!!!!!!
回復

回復 火水. 的帖子

sorry,fire water ching,我講錯左,吳係便利牌,其實正是師兄您所講既便利妥牌,但並不是優碘,係碘酒...吳知係岩吳岩呢?事關我樓下D萬寧、屈臣士、藥房都無賣...聽朝打算去魚街買,但是否大部份鋪都有賣嫁?例如有邊幾間?really thank you very much,ching!!!!!!!!!!!!!
回復

回復 火水. 的帖子

ok,i upload the photo later....
回復

回復 hobillgo 的帖子

是便利妥牌的,,,,或你影張相來睇睇吧
回復

回復 火水. 的帖子

火水兄,我買了便利牌碘酒,但個名吳係優碘,是用這隻嗎?啡色樽身,30mL個款,我系萬寧買既…
回復

回復 火水. 的帖子

火水兄,我買了便利牌碘酒,但個名吳係優碘,是用這隻嗎?啡色樽身,30mL個款,我系萬寧買既…
回復

樓主乾養吧, 喂食先比水啦, 用埋用碘酒, 好快會好返!!
回復

每日一次是否已足夠??用此方法直至痊癒嗎?thank you fire water ching!!!!!!THX!!!!!!!
回復

用優碘可以的了....干養後用清水沖干淨就可放回水中的了
回復

回復 火水. 的帖子

火水兄甘你推薦用邊隻藥高or藥水呢?????THX ching!!!!!!!!!!!
回復

回復 火水. 的帖子

滴了藥後一兩小時干養之後系咪可以落水????THX ching!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

回復 火水. 的帖子

thank you very much!!!!!!火水 ching!!!!!!THX!!!!!!!!
回復

不是長期干養,只是在滴了藥後一兩小時干養就夠了,,,,,,,停餵直至傷口好轉吧,唔使擔心餓親的
回復

火水. 發表於 2011-12-22 11:14
回復 kanhung 的帖子

岸方面最好可完全離水吧.....至於水質應該是出了問題,要改善......龜方面,這程度龜精 ...

水龜(around 5~6cm)可長期干養嗎?????and一直停餵until全癒????會否餓襯????THX!!!!!
回復

早午晚各滴一次,滴完干養....
回復

最下面張相,隻龟爪既根好似還在,
根在的話遲D會生番指甲
回復

你一定要乾養, 我有只草都是咁, 幾年前買番來4只手腳好似拳頭咁, 用優碘早晚茶, 跟著乾養每日浸水喂食半小時, 用個水盆放好少水中間放塊石, 乾養左成半年, 停止爛肉, 成年之後先開始出甲, 石金都可以你用隔夜水或煲過的水.現在冬眠, 草和石金都是找陸地過冬, 間中出現浸一陣水, 又失踪.
回復

kanhung 發表於 2011-12-26 23:00
到好番 7788 先再上相給 C hing 睇有無得再生番。

今曰影左幾張相片診治 5 曰後的情況 , 及多謝龜 BB 的龜康寧 ,, 希望可快些康服好,請各 C hing 睇惰況爪是否生不回了?康服好就夠了。
回復