香港龜友論壇

查看: 7647|回復: 75
打印 上一主題 下一主題

要團購Mega-ray太陽燈的快手(團購結束)

樓主

本來唔打算係度公開發帖,但呢幾日經常有呢度嘅師兄師姐係學堂pm我話要。

megaray太陽燈現時已經有19人團購,今晚12點前我會落order同做payment,想要的請快手,在此跟帖或PM我。

費用:港幣670。燈錢約港幣600(usd76.95), 運費大家share ,大概在港幣30左右,我預多少少,多退少補。
付款方式:先款後貨

交收方式:港鐵上水至太子沿線

保修問題我只負責下訂單,payment,收貨和發貨。不負責保證M燈嘅質量。
M燈的UVB量勁是公認的,但其手工山寨也是公認的。所以如果收到燈後,各位發現有問題的,我可以幫忙聯繫Megaray那邊退換,但這裡將會涉及時間和郵費問題,請各位了解。

請不要在此貼問類似Mega是什麼燈,有咩好處之類的問題。需要知道mega-ray資料的,請上官網:www.reptileuv.com 或search 燈神師兄的相關帖子。

00:00
團購結束
PM給我的朋友們,我會一一回复確認。THX

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 熱心幫助

查看全部評分

Johannchan 發表於 2011-12-26 02:37
回復 waiman 的帖子

另外請教燈神師兄你如果physically 移動 METAL HALIDE既波段?

又到你玩我呀, 乜鬼燈神咁老土.

將Metal Halide Ballast 升降+- 3w, 就可以移動波段, 降會令波段向低波處移, 同時UVB輸出強度增強, 升令波段向高波處移, 同時UVB輸出強度減弱.

回復

另外請教燈神師兄你如果physically 移動 METAL HALIDE既波段?
回復

Johannchan 發表於 2011-12-26 02:33
特製298nm UVB龜燈, 幫助制造D3 only.  到時我發到豬頭.

不過Lo個燈, 唔自然, 我唔買.

duh,,,,,  發表於 2011-12-26 15:39
回復

waiman 發表於 2011-12-26 15:27
我係唔知有slit filter, 只知有optical filter.
如果你用只讓298nm通過, 個燈咪好唔正常Lo.
...

特製298nm UVB龜燈, 幫助制造D3 only.  到時我發到豬頭.
回復

Johannchan 發表於 2011-12-26 02:13

"Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過."

我係唔知有slit filter, 只知有optical filter.
如果你用只讓298nm通過, 個燈咪好唔正常Lo.
回復

waiman 發表於 2011-12-26 13:51
我對賺錢冇乜興趣, 對做生意黎玩就有興趣.

不過UVB燈方面就怕怕, 咪搞我, 我做過D調查, 發覺無論你用幾好 ...

做生意既人一般有兩種.  一種係為搵錢, 一種係為左玩.

我有好多朋友都係咁講: 為左好玩
回復

"Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過."

乜你唔知可以用slit filter 或 optical filter 只讓298nm通過?  我公司成日用340nm
回復

回復 kahnballack 的帖子

>Johannchan 我所有太陽燈都唔用罩, common sense. 發表於 昨天 14:13

但係用Zoomed Powersun就相反, Powersun係要用反射燈罩, 如唔用就大大浪費UBA/UVB.
太陽燈本就可以用燈頭形型, 或里面加長小小水銀鏡面鍍膜, 而造成任何照射角度範圍, Powersun燈本身完全可造到, 和加左Zomed Deep Dome燈罩完全一樣.
基本上Zoomed Powersun係特登做到過大, 然後叫你買個Zomed Deep Dome, 將過大D光收集返黎, 呢個係完全成功既生意手法.

回復

lok1209 發表於 2011-12-25 03:11
如果你用自己所講的燈養到sps出到色的話
小弟真心佩服

我都講左, sps唔係需要用全光譜.
回復

8ways 發表於 2011-12-24 19:45
你實在講得太詳細,  可否簡單些, DEEP DOME RATING 250Volt / 160 Watt, 無論在美國或香港, MR 燈都在DEE ...

M燈冇國內生產. 唔係同電壓和瓦數有關, 而係同熱力, 和提高色溫有關, 加外罩當然影響散熱.
回復

Johannchan 發表於 2011-12-24 14:28

298nm, OK, thanks.

我對賺錢冇乜興趣, 對做生意黎玩就有興趣.

不過UVB燈方面就怕怕, 咪搞我, 我做過D調查, 發覺無論你用幾好品質, 造工幾好既燈絲, 一樣都會有相當程度既燒燈絲率, 尤其係經過運輸震動, 或唔係本地, 而係貨櫃運輸, 經過赤道之時大起大落, 極端一冷一熱之下, 會形成有一定幾乎係必然既潛伏性壞燈絲率, 所以UVB燈唔容昜造, 唔係工廠能保持到頂級質量出貨就得既.

>Johannchan  I mean metal halide lamp or halogen lamp + 298nm filter,
>UVB-only tortoise lamp, haha  發表於 11 分鐘前
>Johannchan  整隻298nm filter 得唔得? 我知貴  發表於 15 分鐘前

唔得, 一般Metal halide and halogen係冇UVB既, Filter冇用, 而且Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過.

我係用Metal halide, Lucky Reptile Bright Sun UV Desert 70w:
30cm, UVB 130uw/cm2, UVA 9,200uw/cm, 67,000 Lux.
50cm, UVB 50uw/cm2, UVA 3,200uw/cm, 32,000 Lux.

Metal halide有個好處, 就係唔洗擔心品質會差左, 亦唔洗擔心有波段造假.

回復

kahnballack 發表於 2011-12-26 02:06
回復 8ways 的帖子

好簡單

Common Sense 同REPTILEUV 提供的 General Use Statement 有好大出入.

"Use an appropriate reflective dome fixture, rated for at least 250 watts, with a ceramic socket and designed for this type of lamp."
使用合適反光罩, 最少250瓦數, 陶瓷插座及設計用於這類型燈.
同時終於係24號收到REPTILEUV 電郵回覆指測試過退回的燈, 是生產商品質問題, 會安排寄出另一盞新燈, 完全沒有提及用DEEP DOME 影響而產生問題.

假如沒有跟生產商指引, 只夠一般常識唔用罩, 真係怕指沒有跟足使用守則會唔賠.

回復

回復 8ways 的帖子

好簡單
Mega-ray太陽燈不用燈罩是常識吧
佢本身設計冇預你用罩笠住
你重要加個deep dome
多少點都會影響散熱

我所有太陽燈都唔用罩, common sense.  發表於 2011-12-26 03:13
回復

waiman 發表於 2011-12-24 14:04
用1-2根Zilla T5灯管, 加两根Giesemann PowerChrome Midday T5 6,000k, 再加4个300%-425%的反射罩.
不過sp ...

如果你用自己所講的燈養到sps出到色的話
小弟真心佩服
回復

waiman 發表於 2011-12-24 12:20
因為M燈既設計系高度聚光燈, 本就等於已經加左一個, 比Deep doom更窄角度照射既UVB反光罩, 所以佢根本冇預 ...

你實在講得太詳細,  可否簡單些, DEEP DOME RATING 250Volt / 160 Watt, 無論在美國或香港, MR 燈都在DEEP DOME 上限之下(包括電壓和瓦數), 120Volt/100Watt(美版) 或 220Volt/100Watt (亞洲版). 我只能理解會否加外罩影響散熱或真的是MR已經遷往國內生產, 令品質出現問題.   
回復

講噤多, 買過間屋有直接太陽照入, 再用唔阻隔UVB既膠片就是了.
回復

298nm, OK, thanks.

Shxt, 又係強國累我燒Arcadia 100W!!  我仲有隻Arcadia 160W驚爆,唔敢用, Norrishill 狂爆160W... 唉.

不如你自己R&D or生產UVB膽?  我朋友在日本有廠, 將來可以幫你生產.  強國信唔過, 話copy 就copy, 賤賣, 質量又垃圾! 冇希望架啦...

回復

>Johannchan  BTW, what's the best UVB bandwave for tortoises? 295nm? many thanks.......  發表於 15 分鐘前

298nm.

>Johannchan  其實Arcadia made in EU, 我估係東歐窮國家造.  發表於 17 分鐘前

已証實數月前全改成大陸做.
個個都移去大陸造, 成本平, 品質就............難說了!

如果Zilla將來品質兩年內持續下降, 我就干脆改龜箱setting, 用Metal Halide UVB, 可自己任意移動UVA/UVB波段.

I mean metal halide lamp or halogen lamp + 298nm filter, UVB-only tortoise lamp, haha  發表於 2011-12-25 03:38
整隻298nm filter 得唔得? 我知貴  發表於 2011-12-25 03:33
回復

回復 kahnballack 的帖子

傳說中ge大環境加温
可惜我冇

着緊 背心+媽煙通, 哈哈.......^^  發表於 2011-12-25 03:05
我自己都要加溫架.....成個flat 23-25度  發表於 2011-12-25 03:03
大環境20~25 度, 細環境熱點30度, 冷點25度  發表於 2011-12-25 03:01
回復