香港龜友論壇

查看: 6973|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

★~杜蟲~~盾臂龜

樓主

Metronidazole~杜蟲~~盾臂龜~~~~之前有個龜友教的,,,,,今天我買了.....我去了2間藥房買....藥的圖案不同~~我試其中一隻圖案先^@^~~~在網上我找到資料~~

Metronidazole用藥紙導單張
中文名: 英文發音: me troe ni′ da zole
★ 商品名: Flagyl(服立治兒錠)250mg/錠劑
★ Metronidazole為一種抗生素,能破壞細菌的遺傳物質,導致細菌死亡。此藥可以用於某些細菌所引起的骨骼及關節感染、腦膜炎、心內膜炎、腹腔內感染、子宮內膜炎、肺炎等等。此藥也可能用於治療其他病症~~

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
Tony_Chu + 1 多謝分享
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

thomaspsp 發表於 2012-2-22 15:10
C 姐真係勁!!!
杜蟲都敢.

爬蟲類動物的飼養 = 用葯三分險!
回復

thomaspsp 發表於 2012-2-22 16:11
回復 c87654 的帖子

呢個POST 我有睇. TONY CHING 係高手.

對,杜唔完的!
回復

benlc 發表於 2012-2-22 20:40
見係靚女師姐俾小小意見你丫~
- 我習慣餵前先計晒要用的份量 , 基本有個概念10cm以下的龜都係用細過鼻屎的 ...

師太 , 我個仔出左世喇 , 唔搵下奶粉錢點掂丫
回復

見係靚女師姐俾小小意見你丫~
- 我習慣餵前先計晒要用的份量 , 基本有個概念10cm以下的龜都係用細過鼻屎的份量 , 一般10cm体體介於200g - 400g之內 , 以普遍 40mg / kg計量 , 只需要用 8mg - 16mg.
- 我習慣先把藥丸磨粉再份等份達致所需要的份量.
- 你用浸水方法係完全消極的 , 糧吸到幾多你唔知 , 龜食到幾多你唔知 , 溜失了幾多你唔知 , 你覺得咁樣餵真的有用嗎 ? 龜隻開口為何唔葉包藥給牠確保全數吸收.
- 我習慣用甲硝都係用連用三日份量更高 , 但一定唔會有事無事食定打底 , 因為依隻係抗生素關係!
希望幫到你隻盾

哇~師兄你幾時轉行賣草啊??  發表於 2012-2-22 23:50

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Star + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 Tony_Chu 的帖子

very thank^^~~~~

you're welcome :)  發表於 2012-2-22 18:49
回復

我已把圖一掉左,,,,,
回復

唔緊要, 你第一次食姐, 而且Metronidazole 要3000mg/kg 才會死

爬醫書話: 如果有病, 30-50mg/kg, 兩星期重複一次, 重複2-3次
回復

呢個POST 我有睇. TONY CHING 係高手.
但蟲係有好多唔同種類.
其實所有龜都有蟲.
你係杜唔完.
有錯請糾正.

我已把圖一掉左,,,,,  發表於 2012-2-22 16:13
回復

回復 ericboy 的帖子

yes~~~~~~誤會一場~~~~~~~~~~各位我吳解左~~~不要1星期3次..........死左唔好賴我~~~~!!!!!!
回復

Tony_Chu 發表於 2012-2-22 15:55
我冇話過一星期3次, 死左唔好賴我 wor

原來誤會一場, 我都覺得1星期3次好誇張!

yes. :)  發表於 2012-2-22 16:16
回復

我第一次給2隻B食~~~~~~
回復

我吳解左....................omg
回復

我冇話過一星期3次, 死左唔好賴我 wor
回復

CB龜體內寄生蟲應該唔多,不過清清佢都冇乜問題

thx~~~^^  發表於 2012-2-22 15:32
回復

出法點係好,但做法不同!
最緊要龜龜健健康康!

thx~~^^  發表於 2012-2-22 15:32
回復

回復

C 姐真係勁!!!
杜蟲都敢.
回復

玩杜蟲
回復

回復 windleaves 的帖子

對~~~~反正唔食都食左..........................................
回復