香港龜友論壇

查看: 2273|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

烏龜一問

樓主

本人養有一隻巴西龜女6歲,先前因為大腿兩側皮膚難肉,我試左幾種D龜友提義的藥幫隻龜搽,不過我隻龜都係無好到,今日我發現佢後腳兩側D肉出現左變成粉紅色情況,同埋兩之前無難肉的地方又開始出現更多難肉,本人想問下如果帶隻龜去土瓜環獸醫度睇余醫生,我想問大概咩價錢?我只知道檢查費就295藥就另計,咁我想問下各位龜兄龜姐,土瓜環間獸醫診所收費係咪比較公道架?同埋想問下土瓜環果間野係咪都信得過?唔會好似大圍果間野一去睇就要做咩成身檢查照X光,我上年帶隻龜去睇就係比佢地咁同我講隻龜要咩檢血照X光呢樣果樣,去睇完一次已經比佢地收左我3千2百幾!仲要係睇完之後隻龜無好到不突止仲答唔到我隻龜究竟係咪有肺炎,之後我就唔再去幫襯果間野!我只係想係我人生仍然仲有時間比我生活在世時,可以係我離開前可以係見到我所養的每一隻烏龜都健康,將來即使我的人生時間到了都可以安心咁離開!唔會因為擔心D隻唔知係我走後係咪健康咁生活,所以我唔想有任何遺憾帶住走!即使作為主人的我身體已經係失去左健康,但係我依然希望我D龜可以係健康咁活落去!我相信我將來離開以後我家人會代我好好幫我照顧D龜!
回復 sharonnew 的帖子

我諗應該唔洗o卦~ =]
希望龜龜快快好返~
回復

回復 MoiB 的帖子

唉.....我都係其中一個被呃的一個,以後死都唔帶D龜去大圍,我打電話約左余醫生,星期4,我都係想問只係難肉駛唔駛過千一次睇
回復

我隻大龜有1.7kg呀
帶佢出街都好重
細o既有1.4kg
大圍我睇過一次,有唔好o既經歷,如非必要都唔想去睇佢lu~
個個去睇都話唔知咩事要求驗呢樣o個樣
用一筆錢之後又話唔知
感覺好呃錢~
同埋上次去佢唔知阿龜咩事都無啦啦同佢打針
仲要好粗魯
嚇親我同龜龜呀 =[
回復

回復 MoiB 的帖子

我隻巴西龜都太肥,重達將近3磅,2.8磅,肥new一隻,佢個叫阿new/美new,上年我就係隻龜肺炎唔知道帶左佢大圍間野睇,點知果度D無量黑商竟然同我講話只係檢查唔知係咩病,要成隻龜做身體檢柑,檢血照X光,係咁就比佢地收左3千2百幾,仲要係睇完後無好到,最離譜係答唔到我隻阿new咩病,仲叫我半個月後再去復診,我彩佢都傻死都唔再去,之後我自已買左D暖管同光比阿ew保暖一個月後佢自已好返晒無事,我刺電話約左啦下星期4,3pm
回復

o的龜好耐都冇大過la~
可能已經大定o左
我隻大龜超為食
俾咩都試...
不過佢太肥,要迫佢做運動呀
如果你想睇余醫生就早o的book定先
佢好易full ga~
診金295...藥另計但唔會太貴~
如果唔洗check其他o野...
爛肉你要keep住龜龜乾身呀
希望龜仔快o的好返 =]
回復

回復 MoiB 的帖子

兩隻都唔係相差太多,我養左6年果隻上年度就19cm今年21cm,不過細細隻買佢返來時佢乜都食唔會揀飲擇食,而家都好肥了,不過最近幾個月係咁肉難,一直都唔好,我打算下星期帶佢土瓜灣睇醫生,我想問去果間野睇一次醫生如果只係D龜難肉咁會唔會要好貴架?費用,如果檢查295加埋藥一次駛唔駛過一千蚊?
回復

haha~我細細個養佢地
一齊大呀
大o既23cm,細o既19cm~
隻細因為成日揀飲擇食
細好多~
回復

回復 MoiB 的帖子

咁你同你D龜咪一樣都好大年紀囉佢地幾長丫身長?
回復

診金$295

不過我 去2次 , 2次都無端端幫我隻龜睇下有冇蟲,咁就收左$195 ==

帶定多d錢睇土瓜灣
回復

俾心機呀
其實唔太難
希望佢地可以陪我再耐o的呀~
回復

回復 MoiB 的帖子

咁已經好大年紀,已經同我咁常下年紀,大家都係廿字頭,我隻巴西都係養得6年
回復

21歲la~佢地真係好得意ga...好有靂性~
回復

回復 MoiB 的帖子

你幾隻巴西龜D相好得意,佢地好靚仔丫,幾大?
回復

回復 MoiB 的帖子

就係發現佢條腸出左黎 帶佢睇醫生先知
回復

我都睇過dr.yu~佢而家收費貴o左
不過都ok ga~
至少唔會好似大圍咁乜都要驗先
我隻大大係佢度做過2次手術了...
如果要睇早o的book啦
佢都好full下
同埋佢有時會放大假ga~
藥就唔太貴的~
回復

回復 cynthia613 的帖子

想問你幾時發現佢塞蛋呀?
回復

補充我另帶過龜睇疑是生瘡問題  最後要俾$295+125(藥費)
回復

我明你既感受
龜仔有事真係好難受

我帶過隻龜 睇過你講既DR. YU

我覺得佢好專業 唔會亂SELL  但費用都不少 但基本上佢已平過大圍

你可CHECK 下我之前既POST 我隻龜窒蛋係佢CHECK 到同做手術既

DR. YU 要BK 既 預一星期

回復

地板
回復 sik1590 的帖子

第3者唔會明白本人發生左咩事,本人都唔想人生時間咁短暫,而係本人生命根本就唔許可比本人更多日子活落去,因為本人身體健康上出現左嚴重問題,所以即使想多活一日都唔可能,你而家明白我所講D野究竟係灰定人我人生比我咁灰,閣下自已衡量
回復