香港龜友論壇

查看: 828|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

俾HAILEA HT-10玩死(PART2)

樓主

為左換新缸,搞左幾個星期, 基本上既設備都齊LA~!!
整個準備過程中, 最煩既竟然係濾桶
為左佢, 我一星期特登出左魚X水族4次
第一次:個死濾桶RUN幾分鐘自己SHUTDOWN (型號:HAILEA HT-10 )
第二次:拎去換話冇貨, 佢話冇現貨, 我問咁可唔可以換另一種, 佢話唔得...
第三次:去拎新濾桶, 問佢有冇左試下先返屋企, 佢話咁要放多幾日先得
佢話係新既, 咁我又唔想再尼多次就拎返屋企自己試,點知一試又係"同一個問題!!", 有冇搞錯?!!
第四次: 即時由屋企拎返, 仲要加錢換另一種先得, 而家我用緊EDEN521
我一個女仔人家, 拎著個濾桶來來回回左九龍香港幾次, 仲要咁岩感冒, 咳到冇咩氣, 咁玩野法真係命都冇
聽日要去再睇多次醫生
HAILEA HT-10 呢個型號咁差, 如果有CHING想買真係要諗真D~!!!!
雖然我知呢個唔係間鋪既問題, 不過我覺得個老闆....真係冇咩同理心, 唔係話佢唔禮貌, 不過我同我朋友都覺得佢既態度係: 有得換俾你就換, 仲要問咁多野做咩?
唔通真係做老闆唔休冇得做?
(個人意見,不喜勿插)

回復 taylortin 的帖子

所以呢...尼個社會上有好多更火既事 而家你條氣會唔會順好多
回復

回復 wel524 的帖子

嘩@.@一部電話咩搞咁耐AR? C姐真好耐性, 俾我都會好火, SHORT第三次果陣可能會俾我拎落地, 之後直接換第二部
回復

C姐真係口齒伶俐, 如果我有你一半就好LA
---->其實我口才不嬲唔好, 不過遇得多麻煩野之后, 慢慢跟人學, 再自己思考下, 自然就會好D, 我之前試過去整電話, 一年整左4-6次, 之后佢仲要次次拖1-3個月, 放去維修既時間分分鐘少過我用電話既時間, 有次仲離譜, 放响度話要我等1個月,咁由佢啦, 點知維修完之后, 仲大問題過未整之前eg通話不能收音, 連基本既通話功能都無, 試問一部電話唔可以用黎傾電話, 咁算唔算係一部電話呢!!! 你話火唔火,俾番部電話我有Q用, 我就好大量, 第日發現咁大問題, 先打去x佢, 又俾佢拖到我整得黎都過保用, 打去投訴N次, D職員最多咪SAY SOR + 預約時間唔使排隊 + 專人服侍, 但係我既時間就咁俾佢浪費, 為左二千零蚊部電話花我咁多 車費 & 時間 & 體力 & 精神, 不如我買部新好過, 所以我決定左以后都唔用NOkXA既電話, 所以我呼籲唔好買尼個牌子NOKXA既電話, 等佢執笠!!!!

問名既計好, 我上兩次都冇問到
-----> 憑我經驗, E樣一定要問, 唔係到時佢有得賴帳, 話你無打過黎都得, 最好就錄埋音

老闆方面
---> 响尼個網可能唔係幾方便咁公開講, 始終尼度相等於响人地門口 你應該明吧
回復

HAHA 個桶真係幾重 可能下次要招呢度D CHING幫我 因為我屋企都幾偏遠

GOOD IDEA  發表於 2012-6-18 19:55
回復

C姐真係口齒伶俐, 如果我有你一半就好LA
問名呢招好, 我上兩次都冇問到
拖左成個星期, 係因為我唔係日日得閒, 要等一兩日先拎到去換, 之後又等佢先覆我, 拖拖拉拉就一星期
我都知佢請緊人, 所以唔怪得個STAFF, 不過老闆方面真係...
回復

其實買濾桶真係托得好辛苦, 下次搵個男仔同你去
回復

去到之後, 因為我唔知邊個型號好(之前果個都係店員介紹), 所以會問好多幾句, 結果個STAFF好似變左傳聲筒咁, 我問一句, 佢問老闆, 老闆答一句
----> E D仲易, 個店員咁既樣, 個老闆心裏有數啦, 下次你未必見到佢又招呼你啦 再唔係, 你驚佢唔死, 你咪直接行去老闆果度, 笑笑口咁同佢講:'哇...唔使你店員咁辛苦, 哈哈哈~~'

(不過你應該都見到魚X水族招POST幾等人用, 話唔定果個店員會留响度用住先, 如果你為人大量, 見到店員幾后生, 咪大量D原諒佢LOR~等個店員有時間改善下, 自己檢討下, 無謂下下打爛人地飯碗, 不過你自己就要受苦啦)

回復

第二次打去係老闆自己聽著,佢話要打去問供應商先知原因...我同佢講急用佢先俾我用錢轉其他---> 直接同老闆傾, 好易搞掂O者, 其實問得黎, 不如索性加錢換第二款啦, 真係幾百蚊野, 唔置在俾多一二百啦, 唔係到時過左7日, 又係煩, 最好買D有保養既牌子, 直接同老闆講, 有邊款差唔多,又有保養, 話驚又有問題, 如果老闆話有款貴N元, 你咪直接講話貴咁多, 可唔可以平少少
回復

第二次打去係老闆自己聽著,佢話要打去問供應商先知原因...我同佢講急用佢先俾我用錢轉其他
去到之後, 因為我唔知邊個型號好(之前果個都係店員介紹), 所以會問好多幾句, 結果個STAFF好似變左傳聲筒咁, 我問一句, 佢問老闆, 老闆答一句
回復

所以我先病到即日拎返上去換--->
病果D真係好同情你, 不過你講俾店員聽, 佢唔會睬你
回復

第二次唔得打去問 點解仲係同一個問題,  先, 所以我先病到即日拎返上去換---->
第二次打去問, 咁就直接同佢講 ' 上次我黎換過, 拎到返去又有相同問題, 會唔會係質量問題呢 OR 我既安裝方法問題, 一係我加錢換過第二款牌子, 好嗎? ' (第二次應該諗換牌子啦, 因為2部都唔得, 好明顯係個牌子有問題, 再換個新無問題既話, 都預左唔襟用)

佢都係答唔到我, 仲話要過兩日先答到我,-但我之前已經等左成個星期, 同埋我覺得佢係拖著我---->
一聽尼句, 即刻話唔好, 同佢講:' 我上次已經換過, 上次等左成個星期又無得用, 而家又要等兩日复我, 又唔係一定解決到我既問題, 我而家急住用, 同埋你地係咪有換既期限, 咁我到時過左又點計, 不如索性我拎上黎, 你地自己試下, 唔得換第款, 唔好拖住我, 過2日我又未必得閒, 同埋點解要等兩日既???!!!同埋請問你叫咩名??'
( 佢咁答你, 好明顯佢唔熟, 想拖你, 千祈唔好俾佢拖, 好多時一拖無回頭, 問佢個名, 係等佢預左俾人PORT, 要佢認真解決你既問題)

等左成個星期, 佢無复你??---> 等左兩日果時就應該要即刻打電話俾佢, 同佢講:'上次個店員XXX(名)話今日會复, 但係等左好耐都無回复, 請問你地老闆OR話得事既人响唔响度?我只係想解決單野, 唔該你, 咁拖法, 我真係唔知點搞, 你搵個話得事既人黎同我直接講, 好嗎?'
(照理你咁講法, 佢會搵個堅D既人答你, 如果仲搞唔掂, 建議你聯絡消委會, 講真, 幾百蚊貨色無必要同佢浪費咁多時間, 直接同佢老闆傾)
回復

其實我兩次都有打去問, 但個店員都唔知點解會咁, 佢話買左幾個都未試過有問題
-----> 好明顯店員係敷衍梗你, 好多情況下, 好多店員都一定咁答, 因為係FORMAL ANS, 如果你係店員, 相信都一定會咁講, 一般會叫人拎番果樣貨黎試 / 換新
回復

果日咁岩個店員好多野都唔識(可能新尼), 所以咩都要問老闆
----->遇到咁既情況, 首先, 你可以直接同佢講:'唔好意思, 你係咪唔係幾清楚, 一係你搵個熟悉D既店員黎解答我, 好嗎? 如果無, 因為我住得比較遠, 可唔可以搵人复我 OR 同你老闆溝通下'  (清楚說出限定佢今日复你, 話驚過換既期限, 同埋急用)
回復

地板

嗯, 同意~店員既態度真係好好多, 不過果日咁岩個店員好多野都唔識(可能新尼), 所以咩都要問老闆
其實我兩次都有打去問, 但個店員都唔知點解會咁, 佢話買左幾個都未試過有問題
第二次唔得打去問 點解仲係同一個問題, 佢都係答唔到我, 仲話要過兩日先答到我, 但我之前已經等左成個星期, 同埋我覺得佢係拖著我先, 所以我先病到即日拎返上去換
回復

板凳

其實我都經常上去, 老闆態度真係唔休做, 咩事都係叫店員招呼客, 無咁親民LOR(可能我要求高啦, 不喜勿插)
可能賺得少掛 OR 多人幫襯, 少一個客唔少, 反而職員既態度非常好, 每次都有好好既提議去幫客人解決問題 OR 提出要點,

整體黎講, 老闆唔招呼客都係應該既, 講真, 老闆都要做, 咁請店員黎做咩
本身尼個牌子HAILEA係CHEAP野, 因為質量無咁好, 先賣到咁平, 好多野都係一分錢一分貨, 睇你點睇啦,

其實第一次開始唔掂, 有問題果時先打個電話去店問一問, 諗下店員所提出既邊個方案最好, 處理方法不外乎幾種,
1. 換相同牌子型號
2. 加錢換第款 (我就覺得第一次唔得就應該尼個選擇,因為平,有機會係尼個牌子本身質量唔好,到時過左7日壞Q左,你吹佢唔脹,寧願加錢換好少少好過)
咁就唔使拎咁多次返去, 今次當係一個經驗, 不要太多抱怨啦~  
我覺得將來你會响社會OR工作上有機會遇到不同情況, 需要因應事情作出相對合適既處理手法, 就當係一個寶貴既經驗
(純粹個人意見, 不喜勿插, THX!)

回復

沙發
今時今日咁的服務態度.............

同意同意~上梁不正,下梁X  發表於 2012-6-18 18:50
回復