香港龜友論壇

查看: 5487|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

不如大家討論一下緣價走勢

樓主
其實我覺得其實點都唔會點樣大跌,黃緣價比人炒到而加咁高,同埋睇住而加好似賣斷市咁樣,我諗炒家點都唔會放棄呢一個機會搵$掛,同埋我睇到開始愈來愈多人討論呢種龜,相信市場都有少少供不應求現象,不過話雖如此,佢本身唔似金錢龜咁有食用價值,買佢GE人都係當寵物居多,同埋唔難繁殖,我諗遲早會有飽和GE一日。總括而言,個人認為個價下年唔會大跌,不過過幾年會回落番少少。(PS,個人唔係咩專家,只係想分享下自己GE預測)歡迎大家討論
其實黄緣有玩家,唔知多唔多食家呢?
無理由咁貴
回復

我相信以前賣緊幾百蚊果時一定冇而加咁又人討論呢隻龜@@
回復

資產價格總會有爆破既一日!西佬而家而家狂沽空人仔!
回復

我相信升到5千又唔會無人玩.........有能力o既人大有人在......只係小o左人玩.....好似金錢龜咁貴都大把人要.....家陣係比2萬5都好難搵到隻苗.....問題只係有無財力.........
回復

升都無用.......大部份龜友都開始玩唔起,
如果苗升到5000睇下仲有冇人玩~~
回復

我小時候第一頭狼狗是從德國空運到香港,
狗價加雜費合共二十萬。(所為名種,爸母都是冠軍人馬)
現在很小人養狼狗,連警犬都唔用。
超靚狼狗三萬有找,你盡會唔會養。
都係個句,寵物就係咁,多人玩就貴。
回復

我自己買緣的主要考慮在於有冇地方養。因為我只想多賣一隻,貴一點都OK。但是緣價太高就促使人們捉野外的黃緣,這就不太健康。
回復

回復 龜友007 的帖子

我都好想,我自已都有10只種所以外面點升都無所為,可能是自私的想,价狂升只會害苦左D玩家
回復

我就覺得有升冇跌啦
回復

回復 一夜白髮 的帖子

好同意你ge意見,魚街好少見安苗...打過去比中鋒哥-.-
點知賣晒-o-,
回復

唉..."玩家".太瘋狂了....
回復

OKCC 發表於 2011-6-19 09:59
回復 一夜白髮 的帖子

升唔升就真係見人見知,大部份玩家都希望它跌,而炒家手上存了貨都望它升再升,但升得 ...

野生種龜狂升客路是沒有問題的....因為買家大多數都是繁殖場,或投資用
苗市場的主要客路為玩家
苗冇人買=種龜冇人收
苗價高=種龜價再搶高幾倍...

一切也在於"玩家"...
回復

回復 OKCC 的帖子

師兄有理。
竉物不是必須品。
有能力就養,無能力就只好養其牠品種,一樣開心。

回復

回復 一夜白髮 的帖子

升唔升就真係見人見知,大部份玩家都希望它跌,而炒家手上存了貨都望它升再升,但升得太急.試問有幾多人能接受?有价無市有屁用,真的在本壇所見的都跟內地市塲價走,但成功出售的有几多?升到天价都要有人接貨才有用
回復

以一般投資的角度去計算,現在拿150萬在香港買樓收租約為6000-7000蚊
利率約是4厘
以150萬去買安種黃緣種龜,假設性頭三年每年產100苗(三年後更多)...以每隻苗價3000港幣批出(已經是現時的所謂合理價錢)
賣光的有30萬....每年利率為20厘...初步估計...實際上不需要幾年已經能夠回本..
更賺了大量的種龜...別忘了還有一雞兩味!!

秘訣只有一個...把龜養好!!

這個遊戲風險很高利潤也大.....也有100隻種龜同時大量死亡的風險...

黃緣將來的價格,就是看重今年的苗,只要今年安苗的價格在3000元港幣以上維持
而市場的接受率高的話...那麼11月後種龜將會升到痴線!!
因為只要市場只要能接受3000,下年下一波便會是5000....

回復

應該去到年尾都仲會升
回復

回復 dickyck 的帖子

師兄,

多謝你認同。
下次一定要參觀你的真藏。

回復

siukiubabi 發表於 2011-6-17 13:00
唔好意思呀..其實"緣"係咩黎架...?!=3=""

有緣份甘解
回復

clever0boy86 發表於 2011-6-17 12:53
回復 緣~份 的帖子

師兄,

師兄,分析得好好
回復