香港龜友論壇

查看: 23611|回復: 69
打印 上一主題 下一主題

黃頭陸龜飼養小手冊

#

我第一次養既陸龜就係黃頭,一來貪易養,二來價錢平D~但係一養就鐘意左,現時有3隻黃頭....黃頭令人著迷的地方一定係對眼仔,好黑好圓,特別可愛~

黃頭陸龜,又叫黃頭象龜或緬甸陸龜
學名:Indotestudo elongate
原產地: 東南亞熱帶地區,在印度東北部,孟加拉,緬甸,柬埔寨,老撾,越南,泰國和馬來西亞的一些地區。中國分佈在雲南、廣西。
合適溫度:26C-30C
底材:報紙,泥炭土,椰泥,椰殼,瓷磚
環境佈置:底材,水盤(保濕),山洞

佈置心得:
       大家都知黃頭係尿王,又多又臭.個人就覺得底材用報紙係最方便,一痾即換.但係用報紙的話,環境相對較乾,所以放大水盤,更好係2,3日浸水一次.
      報紙有油墨,有人覺得會影響龜的健康,唔放心的人可以底鋪報紙,上面再鋪反轉瓷磚,只係要每次換都要洗瓷磚.
食材:
        大部分蔬果,野草都可以,菜心,椰菜,油麥菜,通菜,蕃薯葉,南瓜,紅蘿蔔,車前草,蕃茄,,龜糧,動物性蛋白(蚯蚓,,蝸牛等)…..
        一日一餐,以菜同野草為主,生果少食,龜糧一星期一次, 動物性蛋白一個月一次

購買黃頭注意事項:

香港要買黃頭多數會經論壇同網友買,但單從相片較難判斷龜的健康狀況,所以交收時有幾個地方一定要檢查
1)眼仔要精靈
精神係判斷龜有冇病的重要因素,睇龜有冇精神就要睇眼神,眼睛有神,冇凹陷就可以
2)手腳要有力
手腳代表龜的健康情況唔會太差,除了用拉手腳試力外,亦可以叫賣家網上提供龜龜行路姿態的相,以四肢可以支撐起身體,殼離地為佳
3)確保冇腐甲
唔建議新手買腐甲龜,因為腐甲可大可小,嚴重會好快死.留意龜有冇臭味,係一種腐爛的味,有的話就唔好要啦~
4)排泄孔乾淨
排泄孔乾淨表示龜的腸胃狀態唔差,起碼冇腹瀉

圖1     圖2
圖1:眼睛凹陷  圖2:眼睛飽滿

四肢有力

過冬心得:
      對於唔少龜友黎講過冬係一個考驗,冬眠就更難.我未嘗試過俾黃頭冬眠,所以我D黃頭過冬係用以下的方法:
1)  節食
        健康的黃頭係可以在不加溫的情況下成功過冬,關鍵在於飲食的控制.低過20C就應該節食,一星期先喂一次係絕對可以,兩星期一次都OK.每次進食時建議加BAC,同進食後泡暖水,都可以促進消化.節食的原因在於避免因為冬天低溫會令黃頭的消化能力變差,需時更耐先可以消化一餐食物.而經常喂食會令黃頭腸胃負荷太多而有腸胃病.,兩星期喂一次可有足夠的時間消化,減低負荷.
2)  浸暖水
       冬天期間,黃頭多數都會訓覺,可以2日浸一次暖水,俾機會龜龜飲水同排泄,同時檢查一下龜的精神同健康狀態.
      謹記:浸水應在溫度穩定,冇風吹到的地方進行,一定要在浸水後徹底抺乾龜
,以免感染肺炎.

評分

參與人數 5威望 +32 收起 理由
米高佐龜 + 1 正嘢!
我愛中蜂 + 10 支持原創內容
lukehui + 10 原創內容
ew9480 + 1
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

我又有難題啦~ 隻龜疴左啡啡地的尿, 內裡仲夾雜左一d 白色液體!  係咩問題呢?
http://www.hkturtle.org/home.php ... bum&picid=25886

佢淨係肯食香蕉, 唔食菜呀. 所以都係食蕉同龜糧. ok嗎?
回復

安德魯天 發表於 2012-4-18 17:42
c兄,黃頭要不要曬燈的? 例如uvb需不需要?

我冇俾uvb燈,黃頭對uvb需求唔大,一般曬太陽同喂有鈣既糧都夠。
回復

c兄,黃頭要不要曬燈的? 例如uvb需不需要?
回復

感謝分享...............
回復

回復 kkcy0921 的帖子

痾爛屎?咁要暫時停喂先,KEEP住日日浸水同俾BAC加水佢飲,過幾日等佢痾清左先引仿食野.唔食野唔會有問題,調理好腸胃最緊要
回復

佢唔肯食菜呀, 淨係肯食蕉, 士多啤梨都只係食過一次咋, 今早重ALL 爛屎呀!!!

http://www.hkturtle.org/home.php ... cid=18550#pic_block
回復

佢今朝鐘意食野啦, 要餵到埋口先肯食, 食左半片香蕉, 同士多啤梨!!!

太好啦~要好好養佢呀,遲下你會發覺黃頭好鬼得意ha  發表於 2012-3-21 22:42
回復

回復

唔該晒, 我會試下俾d暖水佢浸, 再同大家update!
回復

影2張相上黎睇睇, 唔好攪佢住, 怕佢係街市已經長期缺水, 可以試下比少少暖水浸下佢...
回復

食先肉
回復

雜食的黃多數都食先知後才食糧和菜
回復

你試下胃肉給他食
回復

上星期日買架, 番左屋企2日咋! 仲未食野呀, 過多幾日仲唔食係咪要迫佢食??
回復

街市呀, 個販係賣俾人食架!

我老豆佢而家俾個膠箱+水兜佢咋, 仲未set 呀!!
回復

依家天氣對黃頭係ok,我兩隻都醒晒,食左野~你爸爸隻龜係邊度買?街市龜就難搞啲。多數都係未適應環境,你用咩setting養?留意下佢啲便便同睇下有冇腐甲,黃頭比較易有。
回復

我老豆係新手, 咩都唔識又學人養, 之前已經死左一隻啦! 而家又整一隻番黎
我想問隻龜新番到屋企, 唔食野係咪未適應環境? 定係而家對它黎講凍? around 20度左右?

煩請各高手解答, 我唔想佢又害死一條生命, 謝謝!
回復

師兄黃頭可唔可以用格仔板,怕唔怕整斷爪?
回復

回復 Siuyuntung 的帖子

睇D便便似係腸胃有事,你唔好餵野住幾日,等佢痾清左先
浸下葡萄糖水,補充體力,浸完後要沖乾淨
水盤水加BAC,等佢自己飲
杜蟲等佢身體健康先好杜
開口可以試下用MAZURI,REP-CAL哩D香口的龜糧試下
回復