香港龜友論壇

查看: 1065|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

我兩隻小巴龜都病左丫...

樓主

第一張的龜係我第一隻買返來, 2個星期都冇食過野, 日日都係訓..而家只有浸緊REPTOBOOST, 而家發覺佢尾部有舊野, 仲有眼腫腫撐唔開咁, 仲有時開少少口有卜一聲......
第二張隻龜龜都開左食, 不過十分擇食! 唔食龜糧 , 蝦乾都唔食, 只食魚皮..多春魚D春
近依一個星期發覺佢個殼有少少白色, 初初以為佢係浸D REPTOBOOST乾左係咁啦, 浸落水又冇野, 乾身就有白色一點點, 頭部有甩皮...係咪有細菌呀? 琴日仲有點開口有卜一聲...同第一隻一樣, 請各位教一下我點醫返佢地
仲有龜白色便便有問題嗎?
另外, 我想買盞燈, 請問買邊隻好? 係咪燈罩+UVB燈泡? UVB燈泡可以+係書台燈罩嗎?

sunshiny2012 發表於 2012-8-1 21:40
第一張的龜係我第一隻買返來, 2個星期都冇食過野, 日日都係訓..而家只有浸緊REPTOBOOST, 而家發覺佢尾部有 ...

情況如何嗎
回復

下。。我 浸過背少少,分量半匙度唔知夠唔夠。。
回復

sunshiny2012 發表於 2012-8-1 23:15
下。。我 浸過背少少,分量半匙度唔知夠唔夠。。

我覺得你隻龜同我之前隻龜(已走)有點似,醫生幫佢杜左虫,打左支維他命A既針之後就好D

半匙你用番250ML既水,浸45-60MINS....
回復

地板
sunshiny2012 發表於 2012-8-1 21:47
屋企冇咩地方俾太陽曬到, 我只放係窗邊光猛D地方.. 而家打算買燈

最好方法係搵醫生打支針...因為2星期都唔佞,我怕佢未必再捱到

你浸Pepto浸幾耐,落幾多水?
回復

板凳
屋企冇咩地方俾太陽曬到, 我只放係窗邊光猛D地方.. 而家打算買燈
回復

沙發
sunshiny2012 發表於 2012-8-1 21:40
第一張的龜係我第一隻買返來, 2個星期都冇食過野, 日日都係訓..而家只有浸緊REPTOBOOST, 而家發覺佢尾部有 ...

建議你影相好!  幾大隻?    有冇帶佢晒太陽
回復