香港龜友論壇

查看: 806|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

梁振英10虛招 招招炒冷飯樓市落藥救民望?

#

梁振英10虛招 招招炒冷飯樓市落藥救民望?

特首梁振英上場後本港樓價瘋狂飆升
連二手公屋、居屋也成炒家市場。低民望的梁振英昨急忙推出10項穩定樓價措施,企圖「撲火」,包括重推天水圍居屋貨尾,把青衣「置安心」單位轉租為售,柴灣工廈改裝成公屋等共約2,000伙,學者、地產代理及公屋團體一致炮轟梁10招是「炒冷飯」的「虛招」,大部份遠水難救近火,梁口說關注市民安居樂業,純屬廢話。記者:譚靜雯
特首梁振英自7月上任後,短短兩個月本港樓價已上升最少5%,部份私人屋苑單位更急升超過10%,連帶私樓租金也狂升,港人怨氣有增無減。特首梁振英昨急忙聯同運輸及房屋局局長張炳良、發展局局長陳茂波舉行記者會「撲火」,指高度關注最近樓市升溫,並宣佈10項短、中期穩定樓市措施。
新措施包括825個天水圍天頌苑居屋貨尾單位明年初接受申請。曾蔭權政府提出的可租可賣「置安心」計劃更正式「死亡」,約1,000個於青衣青綠街的置安心單位全數轉租為售,低於市價售予家庭月入4萬元或以下的家庭,最快明年初預售樓花,並研究推出長遠兼可持續的全新「置業安居計劃」,取代「置安心」,協助市民「上車」。

柴灣工廠大廈
改裝公屋, 為增加短期出租公屋的供應量,梁振英搜刮「蚊型」項目,提出將房委會最後一座H型的柴灣工廠大廈改裝為公屋出租,提供約180個單位,料明年中動工。至於居屋供應方面,政府將原先預留予市建局興建「樓換樓」的用地撥給房委會建居屋,料可提供480個單位,2017年年底落成。
長沙灣一幅現為高爾夫球練習場的休憩用地就收回興建公屋,政府也會將36幅原本興建社區設施的用地,改作住宅用途,但未有時間表。私人住宅方面,會加快審批預售樓花申請,未來3至4年的一手私人住宅供應量約為6.5萬個單位。但梁振英稱,目前樓市處於環球經濟疲弱、流動資金充裕及需求旺盛三股不尋常的力量,潛在經濟風險不容忽視,籲市民置業前要審慎評估風險及承受能力。
梁振英上月宣佈推出5,000個白表免補地價買二手居屋單位政策,昨被記者問到此舉令二手居屋樓價失控,他否認有過失,並狡辯,「熟悉居屋市場都知唔會造成價格不合理上升,唔存在你所講嘅問題(過失)。」至於他提及未來數年65,000個私樓單位供應,根本是上屆政府賣地成果,與他無關,而平均每年約20,000多伙供應,僅能應付需求。
公屋聯會主席王坤炮轟新招數,短期只有不足2,000個資助單位供應,「天水圍嗰啲居屋咁遠,對樓價冇咩影響,再睇返地產商反應佢哋都支持,即喺冇殺傷力啦,CY都冇新橋」。理工大學建築及房地產學系教授許智文指,「青衣嗰1,000個單位又唔喺即時可以入伙。」中原地產亞太區住宅部總裁陳永傑表示,新增土地供應屬較長遠策略,政府在特別印花稅方面並沒有提出新措施,難以令樓價即時回落,認為對二手市場影響輕微。
藉口多多
港人港地推出無期

社會上促政府推「港人港地」措施呼聲越來越高,避免港樓續被內地富豪炒貴。梁振英昨雖口稱可因應需要即時推行,但
卻採拖延手法,說現時未有數據得知還有多少內地人來港買樓,需要研究,顯然在樓價瘋癲下仍不敢向地產商和高樓價落
重藥。

成立兩級架床叠屋
架構據知曾蔭權政府曾研究「港人港地」法律及產權問題,但認為知易行難,梁振英昨卻說得很簡單,只需在地契列出有關條
款便可推行,又透露地政及律政部門正研究及草擬「港人港地」的賣地條款,但他沒有說明何時才推出。
至於打擊炒樓的特別印花稅措施,梁認為有效壓抑炒樓,現時每月僅幾十宗摸貨(即是在簽署正式買賣合約前買家已轉售)
,目前不用再提高特別印花稅率。
港府壓抑樓價招式已老,梁振英也似無新招,昨宣佈即時成立兩級架床叠屋架構,運輸及房屋局局長張炳良主持一個督導
委員會,之下成立一個跨部門工作小組。前者成員來自不同界別,跨部門小組則由政策局和相關部門組成,9月5日召開首
次會議。
督導委員會10月初展開工作,預計明年中可公佈長遠房屋策略檢討工作報告書和諮詢文件,梁振英再發揮語言「偽」術,
稱必須對各階層市民住屋需求趨勢作全面評估和深入分析,才能制訂一套長遠土地和房屋發展策略,回應市民對房屋的
持續需求。

拆局
無力打擊樓價 民望勢全線崩潰
面對高樓價、低民望困局,特首梁振英昨日突然拋出10招打擊樓價措施,不少政界人士均不感意外,因為兩間大學民意調查
均顯示,他的民望已跌破合格水平,而他上任至今對打擊樓價束手無策,若他再任由樓價上升而不出招,早晚連那些最
支持他的基層市民也會流失,令民望全線崩潰。
梁振英當日以打擊樓價、不向大地產商賣賬而得到不少基層市民支持,民望拋離唐英年,雖然他上任後接連爆出醜聞,
誠信已陷破產,但基層市民的支持未明顯流失,有政界人士形容是梁民望「救命草」,「佢(梁振英)民望跌得慢,
就係因為仲有呢班人撐住」。

「民望跌破50分好危險」
不過這班忠實「梁粉」關心議題之一,正是高樓價以及高租金問題,但梁振英上任後,卻在打擊樓價問題上「交白卷」,
甚至一再讓步:先「回收」港人港地政策,之後又在報章訪問中說,新政府不會透過壓低樓價遷就市民購買力,暗示
不會打擊私樓價格;而他提出增加5,000個居屋白表配額,可以不用補地價買居屋,原意是幫人置業,但卻未見其利先
見其弊,令居屋二手價屢創新高,樓價亦由他7月上任後上升逾7%。
該政界人士指出,梁評分跌破50分合格水平,已敲響了民望警鐘,「之前佢可以當冇事,但兩個月就民望跌破50分,真
係好危險」,同時亦不排除那些年長以及基層支持者,可能有流失隱憂,所以梁不得不推出10招打擊樓價措施,圖為
民望止跌,「就算大部份係遠水不能夠近火,千幾個置安心加居屋單位又係杯水車薪,但有好過冇」。但他認為若梁10招
出台後,樓價及租金仍是有升無跌,「到時市民對佢打擊樓價會冇晒信心,佢民望就會崩潰得更加快!」

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
山貓 + 1 多謝分享
我愛中蜂 + 10 多謝分享

查看全部評分

easymodel 發表於 2012-9-1 00:41
香港係國際城市. 除左大陸人, 其實有好多地方的華僑, 投資公司, 參與地產投機...
你若果睇番土地註冊,大 ...

但2011年外資買本港住宅,內地淮7成@_@
回復

龜媽 發表於 2012-9-1 19:58
我心諗"梁生過橋抽板?"
希望係我諗錯!

伛吾係過僑抽板,伛一直都係想做人大
回復

我心諗"梁生過橋抽板?"
希望係我諗錯!
回復

紅萬 發表於 2012-8-31 18:02
其實佢都係剛坐一陣姊,邊咁容易解決上手班賤人留底D問題
公道D俾佢坐定先,
香港家陣只係班地產佬話事、

又係等伛做下先?伛做左兩個月已經做左甘多壞事,
1.講大話,到依家都未出黎解释
2.推國民洗腦教育
3.賣港人土地比大陸,
伛仲要做幾多壞事至多??_?
回復

easymodel 發表於 2012-8-31 23:36
睇番97年政府出招, 訪問學者地產界人士...佢地都話d 招冇用
大家的而且確係善忘.
供應有加無減...之 ...

無錯,樓市今次實瓜,但完全同政府D政策無關,
& 今次同97年的情况完全吾同,上次係香港人自已炒高,
今次係大陸人炒高,所以你增加幾多都無用,
都吾夠供应甘大慨大陸市場@_@
回復

靠政府等乞米
回復

山貓 發表於 2012-8-31 18:30
層樓有幾靚都係假,我好有錢的話一定會住近d市區.
肯用咁高價錢買屯門樓既人,本身一定唔係住屯門. ...

係大陸人至會買,
伛地至在塭地方放隹D錢先,層樓係點無所謂@_@
回復

KPS 發表於 2012-8-31 17:32
屯門"瓏門" 最貴單位"一萬三千蚊一呎"

層樓有幾靚都係假,我好有錢的話一定會住近d市區.
肯用咁高價錢買屯門樓既人,本身一定唔係住屯門.
回復

其實佢都係剛坐一陣姊,邊咁容易解決上手班賤人留底D問題
公道D俾佢坐定先,
香港家陣只係班地產佬話事、
看個四眼超間野賣樓!又面價又底價,又俾多二皮又可分期俾反十幾萬你
點解?米又係要做尺價囉!
哎~~~~人工就萬五xxxx租樓就一萬
反工都吳知為咩,做到仆街都冇公屋友咁多錢洗

佢點解吳推個第二層樓不做按呢!
一Q收班炒家皮啦

回復

山貓 發表於 2012-8-31 13:31
希望樓價可以合理d,大家都供得起啦.

屯門"瓏門" 最貴單位"一萬三千蚊一呎"

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

d人 改裝工廈做住宿,又唔得,佢改裝就得

雙重標準
回復

希望樓價可以合理d,大家都供得起啦.

冇可能供得起。珀麗灣六百幾尺都三百幾萬,2002年首批,二百幾萬 十年後升至100萬有多,人工就差唔多,你話點供?  發表於 2012-8-31 17:25
回復

地板
一只盾你班友硬系要当海龟养!你地中意就算啦!当只盾海龟养都算啦!你地仲要距吃八爪鱼!吃虾!吃鱼仔!只盾招架捂住噶嘛?各位C兄!我话得岩唔岩啊?
回復

板凳
花王 發表於 2012-8-31 11:01
回復 KPS 的帖子

點解做官的.....都中意出口術, 曾陰拳都夠衰,正XX, 搞成今日咁, 只顧搵著數.

"點解做官的.....都中意出口術"?
因為佢地唔係真心為市民服務, 只顧自己利益,
D官佢地心諗, "我高高在上, 同你講咩你都要信, 你唔信係你有問題"

回復

沙發
粗X扣分,,,,,,,
回復

樓主
回復 KPS 的帖子

點解做官的.....都中意出口術, 曾陰拳都夠衰,正XX, 搞成今日咁, 只顧搵著數.

請不要講粗口或粗口諧音... 龜痴字

評分

參與人數 4威望 +4 收起 理由
弱水三千 + 1 一針見血
KPS + 2 同意!
Mrturtle + 2 正poor guy
龜痴 -1 粗言穢語/人身攻擊

查看全部評分

回復