香港龜友論壇

查看: 1259|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

大件事, Help~~~

樓主
之前喺魚街買左幾袋魚仔返屋企餵龜, 點知多得滯食唔完, 我諗住由佢地喺個缸啦, 反正都係用黎餵我D寶貝...
唔知D魚仔係咪有菌, 宜家有2個龜隻眼腫左, 每隻龜都有一隻眼上水後開唔到, 落水一陣又開得返, 我想買支眼藥水同佢地滴, 有冇好介紹?
眼有事一定要乾養架...另外我返屋企看看支眼藥水叫咩名..但最好看獸醫啦..
回復

回復 khip 的帖子

Ching Please PM me the price of 強效清水磚, thanks
回復

jwong1002 發表於 2012-10-9 09:26
回復 khip 的帖子

我琴晚用左中鋒的醫腐皮的藥比佢地浸...咁我而家係咪應該乾養佢地?

我覺得俾適量既太陽照晒都足夠,不過你有中峰D藥更好。
回復

回復 khip 的帖子

我琴晚用左中鋒的醫腐皮的藥比佢地浸...咁我而家係咪應該乾養佢地?
回復

地板
jwong1002 發表於 2012-10-9 09:11
回復 khip 的帖子

謝謝Ching, 但我肯定唔關欠缺維他命A事, 因為佢除左眼腫之外, D手手腳腳都有少少腐皮同 ...

其實維他命A是幫助龜龜增強抵抗力,白點和X皮,可以用龜精靈和晒太陽解決,問題不大。
回復

板凳
回復 khip 的帖子

謝謝Ching, 但我肯定唔關欠缺維他命A事, 因為佢除左眼腫之外, D手手腳腳都有少少腐皮同白點, 所以我敢肯定係D水有問題!!! 除左你介紹果隻眼藥水之外, 仲有冇其他?
回復

沙發
jwong1002 發表於 2012-10-8 14:32
之前喺魚街買左幾袋魚仔返屋企餵龜, 點知多得滯食唔完, 我諗住由佢地喺個缸啦, 反正都係用黎餵我D寶貝...
...

最好影相上黎睇下!!

另外眼腫另一個原因有可能係欠缺維他命A,可以買Repto俾佢浸下,或者Zoomed隻假期糧鈣磚俾佢.補充下。

如果眼藥水,呢隻應該ok    http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-MD-30.html
回復