香港龜友論壇

查看: 2093|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

豹女肠炎啊!点算???(重口味,便便图!)

樓主

Norrishill 發表於 2011-7-27 07:00
首先要分清係胃部出現問題, 還是腸道, 兩者係有分別, 胃功能係消化吸引食物, 到小腸, 吸收食物, 而大腸主要 ...

多谢大家!寻日已经食返野了,哩几日都有用消炎药,之前系土霉素,寻日改左杜原虫嘅甲硝锉,静养左数日,其实豹女年初返,一直肠胃都唔系几号,便便比较软,之后我家婆卑左好多水份高嘅例如果皮,瓜皮之类嘅野D龟食,讲唔听嘅,老人家话食得唔好嘥,结果情况就越黎越严重!
回復

回復

首先要分清係胃部出現問題, 還是腸道, 兩者係有分別, 胃功能係消化吸引食物, 到小腸, 吸收食物, 而大腸主要功能係用來把已消化吸引食物加工成為屎, 所以唔好一見啲大便有問題, 就諗都唔諗就腸炎.

樓主不如講清楚平時餵嘜, 有冇日間太陽, 晚間低溫.

有冇同佢杜過蟲, 有冇比過濕/不潔食物, 收口未.... 等.

如果真係有蟲就第一時間杜蟲, 唔可以等的.

如已經收口就浸電解質/蔔萄糖+BAC, /ReptoBoost/ 人手直接餵食(食物中加入BAC/ReptoBoost)

要注要埋佢排出既屎跟你餵佢食既食物是否看上未能完全消化(牧草及高纖食物除外), 如是者, 即胃部已出現問題, 就要多浸電解質/蔔萄糖+BAC, /ReptoBoost, 比啲較易消化食物, 如人食菜(但一定要小水份的).

如屎唔成形就會好大機會腸問題, 即腸炎, 但都係要好睇你比嘜佢食, 可用杜原蟲藥, 即如你在國內, 用土莓素, 又係睇佢收口未, 未就直接加食物餵食, 收咗就加水浸, 但都耍加浸電解質/蔔萄糖+BAC, /ReptoBoost.

回復

病得嚴重!我兩隻R也是病這些!己歸天!
回復

宝宝林 發表於 2011-7-26 00:59

你張照片唔夠清楚, 如果果D係半透明者哩狀, 就係有原蟲, 如果係一片片或管狀, 就係已發炎到腸道膜脫落.

但係無論係原蟲或發炎, 或已發炎到腸道膜脫落, 都適合暫停菜草, 用T-rex水果糧, 沾上ReptoBoost調理.

--

ReptoBoost 的成份裡,包括了多種維他命、益菌、酵素及電解質. 這些益菌,在短時間存於體內,幫助平衡爬蟲體內的酸鹼度。而成份中的酵母,能提供多種氨基酸及維他命。當爬蟲出現腹瀉的問題時,ReptoBoost 中的電解質,可以維持爬蟲的能量。

ReptoBoost 的應用十分廣泛,亦為獸醫所採用,以治療爬蟲受細菌感染的問題,如一些由不良細菌引起的腸炎問題。

要達致為爬蟲減少壓力的效果,每 100ml 的水量,可加入 4g 的份量。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
力蘇仔 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

我之前隻野都係咁
之後吾食野
就咁就死左

快D睇醫生
回復

豹龜ALL 呢D 真係要小心.... !!!
回復

內臟黎架?
回復

樓主係國內嗎?
回復

個醫生懂吾懂醫龜嫁?__?
無理由咩龜都吾知...
回復

地板
医生都唔知咩事!仲问我咩龟黎咖,边度有得买!?宠物医院冷气开到24度,我唔敢入去佢地仲奇怪,我话唔想龟龟肠胃未好又整感冒。佢地仲笑!!!
回復

板凳
回復 宝宝林 的帖子

呢d真係要睇醫生

先買bio掃蟲王 杜蟲先
回復

沙發
生虫AR.. 要杜虫...
回復