香港龜友論壇

查看: 5511|回復: 65
打印 上一主題 下一主題

唉...傷心爆..不能養了

樓主
唉~ 花左2個月時間..買爬箱,買燈,自己接線整光暗, 搬紅土, 一手一腳整完個箱! 點知家人極力反對我養.....唉...
又話怕生蟲又呢d又果d...我真係好羨慕大家可以養自己喜歡ge龜.... 唉..我暫時冇得養架啦...

...又話我咁大個人唔識諗, 我養係房又比地阿媽話..拎出廳又比阿媽話...點放都係唔得...唉...傷心死....
唉真係底估左我阿媽...

計過條數用左成 千幾蚊搞完d儀器,最後係唔比養, 花錢事小...宜家好似胎死腹中咁.......日後我只可以上來看看大家的龜....唉...堅傷心...

多謝呢排一直有教我點養,買咩燈 ge c兄c姊....我會多d上來睇龜架啦...唉..月睇月傷心......我真係好想養呀....唉............

我有以下的東西可轉售, 希望有興趣c兄, 可以一套咁買左佢... 祝你們養龜愉快!!

1. 60x40x40cm 木箱, 以裝上12v抽氣風扇 (內有2個燈泡位, 其中一個被我已裝成可較光暗. 重有一個18"光管位)
山洞,水盤,
2. zoomed 10.0 uvb, zoomed 日光燈 60w, 100w陶瓷燈x2, 普通牌子日光燈60w, 重有一支 uvb 5.0 光管 18" <--雖然5.0冇用..但係加減用吧....( 所有燈..只用過來測試溫度,光暗...接近沒用過)
3. 2個 電子溫度計
4. zoomed 陸龜糧, 完全沒開封 95oz
5. 紅土一大包(婷婷c姐購入的), 陶立(已入洗衣袋)  紅土我已經自制左一個膠兜可以用放紅土 又唔會濕到個木箱..
個箱d電線我用線碼lock好晒, 相睇相 可以pm我../__\

如果c兄c姊 對我呢套器材有意, 可以pm我祝我一路好走吧..他日我一定會再養

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
climbv35907 + 1 唔好咁傷心啦 , 同媽媽冷靜傾下 , 可能可以.

查看全部評分

回復 tonycha 的帖子

哈哈...正野
回復

ONSON 發表於 2012-12-21 18:57

強。。。。。我都有老點我阿媽。。風水佬叫我買龜架。。。可惜都唔肯 ...

你同你阿媽講,龜自古就代表長壽、風水、富貴,檸檬自細養左好似11隻陸龜,所以佢咁發咁紅!

所以佢演唱會都要搬隻大達出黎一齊開.

回復

強。。。。。我都有老點我阿媽。。風水佬叫我買龜架。。。可惜都唔肯
回復

<---------我買達達時, 我媽子話 '頂你個x, 咁Q大隻, 咩話? 世界第二大?  大個左成個人咁大隻? @#$%^&*'

達達入伙後一年幾以來, 我媽子狂在股票上賺錢.  佢話 '唔怪得之謝檸檬咁Q紅咁Q發啦! 你千祈唔好賣左達達啊!'
回復

回復 patolam 的帖子

yes!! 多謝你鼓勵...過多一排...我會再黎過...就係有比佢睇死ge感覺....

我一定要養!!!!
回復

Ching, 我欣賞係對阿媽既尊重。
我以前都係同屋企人住時廢事搞,
到搬左出黎先自己養兩隻星。個時阿媽上黎我屋企都話睇死我新屎坑,
結左婚就唔會養。結左婚我買埋隻阿達返黎,
我阿媽又話到我個b出世就無可能會再養。我一定賣。
而家我個女都半歲了,我依然日日幫我三隻龜執屎,餵食。無諗過會放棄過佢地。

我想講,今日養唔到唔緊要,
遲下有能力自己住先再養。但記住到養得時唔好靠人地更加唔好俾人睇死啊!
回復

唔好放棄!最後屋企人也支持你!
回復

回復 matthew1314 的帖子

咪就係...又話可以商量...我x....
回復

回復 matthew1314 的帖子

真好... 我怕佢掉左我隻龜...重傷... ...
回復

如果認為自己可以應付,我覺得值得抗爭!
回復

家家有本難唸的經...
不過樓主係成年人,應該要深入了解下反對既理由再去解釋解決問題。
過多幾日等大家心情靚啲再傾下,效果可能會唔同呢~
回復

前路無絕對既,希望在明天丫嘛!
回復

甘當然之前已經問左好多次都比人反對
回復

我系甘講的
我近排就會買龜,
我吾系徵求你的同意,我只系通知你
回復

c兄,我同你有一樣的情況
但我已學會了堅持,同無視
宜家兩老重鐘意龜多過我
回復

ONSON 發表於 2012-12-18 23:48
回復 地獄火 的帖子

一路SET 佢都一路有叫我唔好搞咁多野架啦..但係我都係笑笑咁講得架啦...我應付到架啦. ...

咁你放隻將會買既塑膠龜係個箱度,上鍊果種,大約一個月放隻真既咪 ok lor
回復

回復 hongie 的帖子

買條假蛇放入去 嚇下佢...會唔會更好...更快見效...
回復

回復 波子 的帖子

你就好啦~.~
回復

回復 boom76 的帖子

其實我可以 格硬養GE...大家日後面左左姐...
回復