香港龜友論壇

查看: 1034|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

係唔係爛甲? 如果係, 要點醫好

樓主
我之前隻石金個腹甲黑左, 依家浸左水之后, 發現有陣臭味係個個位到,
同埋會疴D水, 啡色, 同又係臭GE, 要點醫好?
回復 ja7344 的帖子

thank you so much

出面睇唔到佢有無爛, 但係黑左. 寻晚真係好大陣味. 將相http://www.reptile.chanvincent.c ... hread&tid=64468

silvrisulf cream 有咩用? 同佢都好似好大面積, 係唔係都係搽碘酒.

要唔要內服抗生素? 通常要醫幾耐.
回復

地板
回復 ricoleung 的帖子

http://www.reptile.chanvincent.c ... hread&tid=64468

之前都有貼la, 不過貼唔貼都好似無咩人俾意見.
回復

板凳
sodafun2012 發表於 2013-1-9 10:47
我之前隻石金個腹甲黑左, 依家浸左水之后, 發現有陣臭味係個個位到,
同埋會疴D水, 啡色, 同又係臭GE, 要點 ...

如果確診係爛甲,就要乾養至少2星期,長開射燈加溫以免冷病(晚上可轉紅外線膽)。一日兩至三次清潔龜甲後抹乾,先在患處搽碘酒消毒,一會後抹拭再塗上Silvirsulf Cream。每日餵食半小時放回水中進食、喝水。
回復

沙發
影張相睇下
回復