香港龜友論壇

查看: 995|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

我家的豹龜b是否有問題??? 煩請各位師兄﹑師姐指導,謝謝~~~

樓主
各位師兄師姐好呀~~~  有少許問題想請教一下各位~
1. 我家於剛過去的星期天接了一隻豹龜b入門已預備了太陽燈及電熱毯供牠早晚使用遲點會再預備UVB燈給牠~ 想請教如有電熱毯的話仍需要預備紅藍燈給牠嗎?
2. 昨天放工回家約下午5點,我開左一小盆淺的溫水給牠浸,未夠15分鐘牠就痾左屎,痾完後牠不斷地往外爬出,是否不用浸足15分鐘也可以? 浸溫水的主要作用是要令牠去到廁所就可以???
3. 痾後就預備左啲菜同埋浸軟左既龜糧比佢,但佢冇理,跟住我將塊菜遞去佢口前時,佢只係咬2啖就走左去,跟住全晚都圍住缸邊不停行...佢尋晚應該都冇咩食過野兼且圍住缸邊不斷地行(睡覺除外),請問有沒有問題???
4. 新購入的餵飼岩石盆牠像是爬不到上去,對牠來說會否太高? (詳見下圖)
5. 昨天冇人在家既時間牠反轉了兩次(我們分了兩段不同時間外出),自己又唔能夠反番轉,對牠來說是否十分危險? 有咩辦法可以解決???
6. 溫度同埋濕度對豹龜都好緊要,暫時太陽燈同電熱毯以溫度來說是否足夠? 因香港天氣也頗潮濕,因此濕度方面又如何調節???

謝謝各位~~~~~~

回復 ah-yoo 的帖子

你個缸幾大呀?

16吋...好細呢......  發表於 2013-1-29 15:47
回復

奇蹟 發表於 2013-1-29 14:53
回復 奇蹟 的帖子

熱點係指熱燈照住既位置,通常會放在缸既其中一個角,而冷點係指無俾熱燈照到既位置,熱 ...

oh no...我盞太陽燈係放喺缸既中間,一陣返屋企係唔係要移去缸既某一角???
甘即係用電熱毯之餘要裝多個紅炟或陶炟for夜晚訓覺用?
食物方面既草同埋葉,請問可以喺邊到買到呢? 因為一陣我會出魚街買過晒啲底材,希望可以順便幫佢換埋啲食物~~~
回復

回復 奇蹟 的帖子

熱點係指熱燈照住既位置,通常會放在缸既其中一個角,而冷點係指無俾熱燈照到既位置,熱點我們會set30~32度,而冷點大約會27~28度,晚上要用紅炟或陶炟 做一個熱點大約25~28度。
食物方面:油麥菜本身含水份高,鑯維唔算高,龜仔鍾意食原因夠脆像小朋友見到薯片一樣,如果真的要餵我個人見意餵新鮮車前草、龍利葉、桑葉、蕃薯葉等,在論壇中有講植物鈣鏻表你可以自己去參考下
回復

我想知你個缸是否有熱點冷點架?

仲有我想問問豹龜b食咩菜會比較好??? 因爬虫店啲人教油麥菜,但網上爬文又見到啲人話油麥菜冇益,不宜食甘多...  發表於 2013-1-29 14:33
咩叫熱點冷點??? 意思係唔係個缸有啲位置係熱啲,有啲位置係冇甘熱???  發表於 2013-1-29 14:24
回復

奇蹟 發表於 2013-1-29 13:43
你個缸温度幾多呀?加上底材要換,粟米沙龜仔誤食會死

你不如轉用樹皮啦

係唔係去到爬虫店同佢講要樹皮底材for陸龜用既就可以???  發表於 2013-1-29 14:22
回復

地板
神秘俠 發表於 2013-1-29 13:49
唔好用粟米沙,好大機會出事
未適應環境,會導致唔太開胃食野,觀察多兩日…
豹可以唔洗咁濕養,非洲沙 ...

會咩底材會比較好??? 係咪用一條條啡色嗰隻會好啲???
意思即係唔駛日日浸水??? 甘佢地係唔係一定要浸水先去到廁所?
溫箱->日間30-32度左右,晚間25度左右...溫度會否不足夠???
濕度方面...我真係唔知點可以檢測到,係唔係要買個濕度計放入溫箱???
謝謝解答~~~
回復

板凳

唔好用粟米沙,好大機會出事
未適應環境,會導致唔太開胃食野,觀察多兩日…
豹可以唔洗咁濕養,非洲沙漠陸龜,一星期浸水兩次都夠哂…
佢需要會自己走落水度浸,要留意水保持清潔~!
溫箱中溫度&濕度幾多~?
回復

沙發
你個缸温度幾多呀?加上底材要換,粟米沙龜仔誤食會死

日間30-32度左右,晚間25度左右...溫度會否不足夠??? 我都應該會今晚出魚街買番啲大粒啡色一條條既嗰隻底材...  發表於 2013-1-29 13:46
回復