香港龜友論壇

查看: 4767|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

網上交易真係要小心,要搵個識野既人一齊

樓主
話說4日前既一個晚上我pm左呢個論壇上既師兄留左電話whatapp傾話我朋友想買佢隻豹龜
我見佢醒相同片都冇咩問題,咁就放心比我朋友買隻豹啦
咁我朋友同佢同樣住天水圍我就留我朋友電話比佢自行聯絡
不幸既事就咁發生喇,我朋友相約佢等二晚係天水圍交收
(交收時我不在場)我朋友講述佢:佢交收果日隻豹只識訓教,拎上手個榖淋手腳微動
咁個賣家(jackxx)話佢鍾意訓教同bb龜個殼淋正常嘅,我朋友就信佢拎左隻龜走喇,成交價係280$
果晚返去落返缸我朋友係道望左一陣,隻豹剩係識行得幾步就停左係道冇開過眼
我朋友放左啲菜係缸道放正係隻豹前面冇反應,我朋友就拎起啲菜等佢自己習慣下
等日朝我朋友起身如常餵龜,佢一樣冇反應,出門返工,放工返去見佢又係訓教
打返比(jackxx)同佢講隻龜唔食點唔開眼,佢就叫我朋友浸水,開頭浸水郁都唔郁
水殻邊多少少,個頭dub落水唔郁,我朋友即刻同佢講佢話佢飲陣水就冇事
都隔左有一分鐘,佢真係郁喇䦕眼喇朋友就收左線,點知唔夠兩分鐘又係水道訓過
拿拿聲幫佢印干水試下餵菜,又如事放前面唔食,又拎走啲菜,諗住天日試過
點知第二朝起身隻野就已經唔識郁喇,都既刻whatapp左(jackxx)返到公司同我講我都呆一呆
到lunch去佢道驗屍發現隻豹成個殼勁軟底甲有唔正常既班塊好似就穿咁,即時whatapp果位師兄講隻野本身好有問題
嚴重缺丐佢就醒左啲片黎話係佢道好活躍,我一睇就話段片應該好耐下喇喎,佢都識講係岩岩買時影
跟住問係咪setting有問題這樣那樣,我都即刻答佢,知後講左一大論又話要係幾點幾點先識活動同食野
,我地過左佢要食野時段先會咁佢都好唔開心,我答佢隻野唔係短時間可以攪到咁架喇,佢就答左句

你咁樣姐係話我賣病龜啦
買龜呢是要一胆二力三功夫滴
回復

大家睇下底甲係咩問題
回復

啊橙 發表於 2013-5-7 17:22
好多謝你咁睇得起我地
但網絡世界既問題除左法律之外
就真係唔知有咩辦法可嚴懲呢尐黑心賣家

版主講得岩,講出黎只係比咁多位網友小心
封號封ip解決唔到問題,留佢係道等佢比人恥笑下都好
同佢再度賣野亦都唔會再得到人既信任
我而家upload d相比大家睇下d相後係發現隻龜死時影既

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 功德無量

查看全部評分

回復

jefflamcy 發表於 2013-5-7 15:57
回復 啊橙 的帖子

i thought you guys have somekind of policy to react to this kind of situations ...

好多謝你咁睇得起我地
但網絡世界既問題除左法律之外
就真係唔知有咩辦法可嚴懲呢尐黑心賣家
我地論壇始終係第三者
而且對整件事既來龍去脈一概不清
我地無法干涉當事兩人私底下的交易
我地立場好明確指出任何交易只屬會員間私人問題
於責任上我地無義務處理
我地責任之所在只限於維持整個平台既暢通運作
我地只係私人網絡平台,並無任何現實中執法之權力
故只可以設立投訴區予會員進行針對黑心賣家既資訊交換
網絡世界並非萬能
回復

回復 啊橙 的帖子

i thought you guys have somekind of policy to react to this kind of situations
回復

我各得係網上買活體首先要睇佢註冊日期,太新果啲用A/C信唔過,睇下佢平時活唔活躍啦,佢有冇po自己啲活體等等!!到見面交收一定要睇清楚,最後始終活體係好難保證,就算係店舖買都可能有問題。

不過黑心賣家就真係冇良心
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-7 10:54
版主請做嘢
以免佢再害龜害人

咁你認為我地可以做到尐乜?
搵人打佢?
公開佢個人資料?
ban AC?
要申請一個ac何其簡單
回復

版主請做嘢
以免佢再害龜害人
回復

samyung0117 發表於 2013-5-6 23:54
回復 lamchiukei 的帖子

五係有無米既問題。

我都曾因約了出來交℅收不好意思地收了(見到隻龟不是壯態),回到家醫一輪都是白費,所以現在少在網上買了。
回復

Ipad上傳唔到相,同條友明係身有屎啦即刻改post
回復

五係有無米既問題。
係龜既健康問題。
你貪一時小便宜,之後手尾更加多,分分鐘鐘結束佐條生命。
回復

samyung0117 發表於 2013-5-6 23:19

甘又未必。

買龜五係睇個價錢.,有米。
回復

甘又未必。
我同個網友收:水兜,草粒,M糧,日膽,夜膽,連米隻豹B($330)(9成新)
完全健康無問題。買龜五係睇個價錢。
回復

係咪呢個?     http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74475

佢今晚改左賣豹龜既主題wor~ 點解要改既? 大家估下
回復

網上交易風險係好高,一係買到靚野,一係買到垃圾野。
驗龜時一睇狀態五好,即刻取消交易最安全。
千奇五好聽賣家up廢話!!
回復

$280,9成有問題!
回復

j           c                  l
       a             k               o
殊!!!

那邊好多觀眾呀!  發表於 2013-5-6 23:18

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jefflamcy + 1

查看全部評分

回復

睇到個個衰人
佢既註冊時間係22-4-2013,擺明買左隻豹B番黎病左,上黎註冊賣龜
回復

jefflamcy 發表於 2013-5-6 21:18
其實去corgihong個個人空間都睇到佢最近訪客有個人幾日前賣左隻豹龜

睇咗
回復