香港龜友論壇

查看: 1659|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

食螺龜又出問題喇... 呢種係腐皮病定係脫皮???

樓主

各位巴打, 之前開過post問過http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79486&extra=page%3D2
咁過左幾日以為無事喇. 點知呢兩日戈2隻龜仔好似又出左少少問題! 如下圖~
咁我老豆之前早幾日係個龜缸度加左d淨水殺菌既液體. 會唔會係關呢個事嫁呢?
仲有係其他post 睇過有巴打話用金黴素眼藥膏. 想問呢支野可唔可以醫到圖中圈住左既病? 同埋係邊度可以買到呢?

呢種病算唔算係腐皮症呢? 依家戈2隻龜暫時用左少量鹽水浸養住先炸,想問問大家仲有冇其他更好既方法去醫返好隻龜龜呢?

唔該咁多位!!!

謝謝, 自從先前發表冇耐, 龜龜就離開了。
回復

sarahcheung 發表於 2013-7-1 11:56
請問用來醫爛肉同腐皮的藥, 係咪普通水族鋪定要去藥房買?

同埋大約幾多錢, 謝謝~

我去大陸買左支四環素幫龜龜搽過手同頸~ 都有唔錯既效果! 你可以試試~ 幾蚊支! 幾好用
回復

globeseng 發表於 2013-6-27 04:08
回復 Devil 的帖子

佢地都有食野有得柯嫁,不過比之前無咁精神,成日訓。

請問用來醫爛肉同腐皮的藥, 係咪普通水族鋪定要去藥房買?

同埋大約幾多錢, 謝謝~

近來我家添了一隻細細地的巴西龜, 因為有人輕視了大向鍾意咬同類的嚴重性, 一個星期都不夠就比隻大石金錢咬到佢遍體鱗傷, 自己越諗越憤慨, 以經越來越迫, 仲貪得意鍾意就買~
回復

globeseng 發表於 2013-6-27 04:10
回復 tbasd 的帖子

請問四環素係d咩黎嫁?  新手養龜龜乜都唔識啊,唔該哂 ^^

金霉、土霉 等等
回復

回復 tbasd 的帖子

請問四環素係d咩黎嫁?  新手養龜龜乜都唔識啊,唔該哂 ^^
回復

回復 Devil 的帖子

佢地都有食野有得柯嫁,不過比之前無咁精神,成日訓。

鹽水依家無用喇,去左鋪頭買左支醫爛肉腐皮既浸養緊,唔知有冇效呢?

謝謝你啊 ;)
回復

地板
乾養半日,濕養半日
一個禮拜睇下點

之後再諗四環素系列
回復

板凳
globeseng 發表於 2013-6-25 23:54
請問有冇人幫幫忙啊? 龜龜每日既狀況越來越差咁啊。

而家龜食得? 柯得?
以前我隻巴西龜都試過腐皮,曬曬下太陽就無事

浸鹽水好似唔係咁好
回復

沙發
請問有冇人幫幫忙啊? 龜龜每日既狀況越來越差咁啊。
回復