香港龜友論壇

查看: 3402|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

(22/7update P.2)街市救左隻巴西生咗隻蛋

樓主

前幾日去街市,經過見到隻巴西好可憐於是買左佢返屋企
買佢果陣聞到佢身上有一大陣類似白醋既味道,之後見到佢四肢有啲黃色野
肯開口,胃口ok,岩岩都柯左一大舊黑屎超臭
已經乾養緊,同係背殼上搽燙火膏

背殼唔知係咪角質化加爛甲(大片白色地方凹左入去)
至於四肢係咪搽龜精靈乾養?

image (1).jpeg (162.22 KB, 下載次數: 31)

image (1).jpeg

image (5).jpeg (132.4 KB, 下載次數: 40)

image (5).jpeg

image (6).jpeg (119.04 KB, 下載次數: 50)

image (6).jpeg

image (7).jpeg (100.39 KB, 下載次數: 48)

image (7).jpeg

image (8).jpeg (106.1 KB, 下載次數: 53)

image (8).jpeg

評分

參與人數 18威望 +34 收起 理由
wel524 + 3 功德無量
boap + 1 好有愛心,有乜要幫手就出聲!.
dickyck + 1 功德無量
龜龜ying + 1 功德無量
ttll01 + 1 功德無量
yingying + 1 功德無量
Andygogo + 1 好人好事
roy20090308 + 1 功德無量
lishuikuen + 2 功德無量
Johnson + 1 功德無量
Miai + 1 功德無量
colala + 1 好心地
icaicayin + 2
君臨天下 + 3 功德無量
alexwong2012 + 2 功德無量
lukehui + 10 功德無量
龜媽 + 1 功德無量
twbb + 1 功德無量

查看全部評分

回復 karwill 的帖子

不用客氣~~ 左面果隻有, 右面果隻睇唔清楚, 掃走蛋面少少泥, 再光少少, 原來右面果隻係今朝生, 可能要等耐少少
回復

wel524 發表於 2013-7-27 15:25
加油呀

師兄麻煩幫下我睇下隻蛋有無受精
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

加油呀
回復

本來以為生晒,但今日又生多兩隻
截至今日一共生左8隻,爆左6隻,有兩隻完好唔知受左精未

其中一隻完好既唔知上面果啲係咪白斑
回復

karwill 發表於 2013-7-22 21:34
post 左啦,睇唔到?

睇到了, 多謝分享
回復

師兄,隻龜生晒蛋未?
回復

sarahcheung 發表於 2013-7-22 20:37
可不可以POST佢所生那隻蛋的相上來睇睇, 我養咁耐巴西龜都未試過見過巴西龜生蛋, 反而草龜同石金錢就見過~ ...

post 左啦,睇唔到?
回復

可不可以POST佢所生那隻蛋的相上來睇睇, 我養咁耐巴西龜都未試過見過巴西龜生蛋, 反而草龜同石金錢就見過~
回復

講返隻龜應該點算先啦 push
回復

karwill 發表於 2013-7-22 14:53
金魚街果啲雖然都係等死,但比街市好多了
街市真係日日睇住其他龜/魚比人劏完血淋淋係度,唔知幾時輪到自 ...

細個真係有諗過打去漁護署/愛協捉班友虐畜
回復

kitchai1228 發表於 2013-7-22 14:47
我都見過街市有龜賣
其實金魚街個d龜仔都係好慘,龜疊龜疊龜
一個細缸幾十隻,有d就一滴水都冇,有d就比 ...

金魚街果啲雖然都係等死,但比街市好多了
街市真係日日睇住其他龜/魚比人劏完血淋淋係度,唔知幾時輪到自己
唔好話龜糧,連水一滴都無
回復

加油!好心人
回復

我都見過街市有龜賣
其實金魚街個d龜仔都係好慘,龜疊龜疊龜
一個細缸幾十隻,有d就一滴水都冇,有d就比好多糧搞到d水超濁
回復

回復 paulwai75 的帖子

我都覺得我果隻大得好快,佢真係段段有,你比幾多佢就可以同你食幾多,佢仲超級鍾意食蝦乾…
不過講番樓主買果隻,如果有成16-17cm的話賣$60,都真係唔太過,因為我估都應該要養翻咁上下時間,不過呢段時間佢主要食d咩就真係不得而知…
唉…養咁耐跟住仲要拎出黎賣比人食,我自問就真係做唔到喇…
回復

佢龜蛋係向下方向裂左,我知我唔應該反佢
蛋殼好硬,唔知係唔係塞蛋,佢果肚脹脹地應該仲有幾粒蛋未生

應唔應該放佢去大發泡膠箱再比泥佢乾養?
回復

不過16-17cm都應該要養番咁上下時間…
我屋企果隻巴西年頭由苗養起到宜家個底甲先得6cm左右

你隻龜大得好快(食得多長得快,見過有post d巴西好似4、5年就20公分  發表於 2013-7-22 14:39
回復

paulwai75 發表於 2013-7-22 14:25
哇…6cm樓下都還比較常見,但係好似你呢隻size我就真係比較少見到響街有得賣(仲要響街市)…
小弟家住荃灣 ...

賣比人食.....買佢果陣仲有個網網住佢
佢都係底甲16-17cm咋,我之前死左既巴西仲大個佢,都唔係好大隻
回復

哇…6cm樓下都還比較常見,但係好似你呢隻size我就真係比較少見到響街有得賣(仲要響街市)…
小弟家住荃灣,比較少去大埔,所以真係唔知原來街市會賣咁大隻龜,不過佢賣嘅用途到底係比人養抑或係比人食嘅呢?小弟覺得$60都算貴
回復

paulwai75 發表於 2013-7-22 14:17
想問樓主響邊個街市買?咁大隻要幾多錢?同埋奇怪在點解街市會有咁大隻巴西擺出黎賣嘅呢? ...

大埔街市啊,真係慘不忍睹,6cm樓下既巴西龜/草龜仔都有得賣
我係一入門口轉左第一間買,$60
成個街市有幾檔都成堆成堆咁賣
回復