香港龜友論壇

查看: 1001|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

龜龜個殼出左事

樓主
龜是從朋友那邊收養的, 剛剛養好像沒有問題, 但現在殼好像有問題出現了第一張圖是剛收養拍下的
第二張圖是今日拍的
請問是甚麼問題和如果解決呢?

回復 cheong0309 的帖子

祝大龜龜早日康復!!*
回復

回復 gacktzone 的帖子

聽日會出去買燈曬下佢
皮膚依家未有問題, 仲要留意多排先睇下有冇惡化
THANKS師兄
回復

地板
洗唔洗曬下?
睇埋皮膚如何...
如果只係殼感染,就冇咁手尾長...
在下並唔係什麼老手,不過近兩個月好努力鑽研緊龜龜醫學...
回復

板凳
回復 paulwai75 的帖子

1) 手掌咁大 (15CM - 20CM)
2) 之前一般水會蓋左半個至一個殼
3) 用開雜牌龜糧, 最近有比蝦乾

多謝師兄你既建議, 我試下睇下有冇好轉

其他師兄師姐可以再比意見, THANKS
回復

沙發

想問幾個問題:
1) 隻龜大約咩size?(例如底甲長度)
2) 之前係水高過背黎養抑或淺水養?
3) 平時餵開d咩食物?
不過以我個人意見,我會先以淺水養(水深不過龜殼),並且每日以碘酒搽背(切勿讓碘酒接觸到龜龜嘅頭、眼同咀)因某些細菌響無水嘅情況下係可以大大消滅…
乾養幾日後,睇下情況有無好轉再作決定!
以上如有錯漏,歡迎其它師兄師姐補充…

回復