香港龜友論壇

查看: 7365|回復: 179
打印 上一主題 下一主題

得罪差人 打到爆頭瞓街

樓主
得罪差人 打到爆頭瞓街
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090521/00176_055.html

【記者郭賢報道】一名男子昨凌晨在尖沙咀一間銀行㩒機提款時,被在後面排隊的一名觀塘警區反黑組休班探員,指斥他阻頭阻勢,雙方發生衝突,事主疑被探員及同行兩名男子圍毆,頭破血流倒地,涉案探員擬乘的士逃走,但被事主友人截停,由趕至警員拘捕,案件由油尖警區重案組接手處理,涉案探員所屬單位全體隊員需協助調查。

被捕男子姓魏(三十歲),警方發言人證實他是休班警員,涉嫌傷人被扣查。消息稱,魏為觀塘警區反黑組探員,事發時,與多名同袍及男女友人,同到尖沙咀區的夜店消遣,期間他與兩名男子落街提款。

斥手腳慢阻住㩒機
現場是金馬倫道一間銀行門外,昨凌晨一時許,一名姓詹(廿二歲)男子,偕兩男女友人在櫃員機提款,三名男子在後面排隊等候,有人嫌他手腳慢,多番催促,豈料雙方發生爭吵,有人自稱反黑組探員,更動粗向詹推撞,互相扭作一團。

混亂中,詹被推跌倒地,頭部撼向地面受傷流血,在旁友人未及援手,三名男子拔足逃走。詹的姓劉(廿一歲)男友人尾隨追逐,其中一人跑至五十公尺外的加拿分道截乘的士離去,司機見他被人追逐及衣衫染血漬,不肯開車,劉趕至報警。

警員到場將的士上的男子拘捕,得悉他為休班探員,同行兩男子已乘亂逃去,未確定身份,而詹與劉俱受傷,由救護員送院治療。

由於案件涉及警務人員,警方認為情況十分嚴重,交由油尖警區重案組接手調查,並接見魏所屬的觀塘警區反黑組全體隊員,了解事件經過及是否有隊員涉案
感覺依家d警察係為左份人工出黎hea做
回復

Yes! 無錯, 最緊要開心, 覺得邊一邊啱完全無問題,
最緊要各位自已了解晒成件事先決定就得啦
回復

KPS 發表於 2013-8-12 19:05
Good , 睇到你地對答, 好似去左兒童樂園

算啦!

大家各自開心就算啦。
就做自己覺得啱嘅野啦!不過後果自負。
回復

Good , 睇到你地對答, 好似去左兒童樂園

就番啲高層次嘅野,無辦法啦  發表於 2013-8-12 19:35
回復

AsiaSky 發表於 2013-8-12 18:43
小P,你錯哂啦
㩒$男㩒$=警察冇分開啲人
警察打人=林教師爆粗

咁高層次?我只係普通地球人,真係領悟唔到
回復

Puiki 發表於 2013-8-12 18:13
係呀,我都好憎打人果位警察,希望佢接受到應有嘅處罰

小P,你錯哂啦
㩒$男㩒$=警察冇分開啲人(事源)
警察打人=林教師爆粗(結果)
KPS邏輯上應該係㩒$男㩒$錯
你睇野唔好浄睇結果啦

430我太細個,都市閒情熟啲  發表於 2013-8-12 18:47
回復

KPS 發表於 2013-8-12 18:20
Sorry, 我想說的重點係因為警察有錯, 導至成件事發生,
老師放假講粗口鬧警察的原因都係因為警察無分兩班 ...

咁你就剩係講老師講粗口,警察無分開人,咁就得囉,我都唔會插嘴話你2件事混埋一齊,你所謂嘅高層次留番自己慢慢研究,我地只會一件事一件事咁去討論,如果你再講啲所謂高層次嘅野,我為有同你研究下都市閒情,話晒都內容豐富好多

又話傾430嘅  發表於 2013-8-12 18:44
回復

KPS 發表於 2013-8-12 18:20
Sorry, 我想說的重點係因為警察有錯, 導至成件事發生,
老師放假講粗口鬧警察的原因都係因為警察無分兩班 ...

你「覺得」察人冇分開2班人係錯?哩幾日好似冇報紙用哩個point去鋤佢地最憎嘅政府喎。有冇諗o下點解。
回復

KPS 發表於 2013-8-12 17:57
講咁耐都只係講件事的結果, 事原就完全吾理, 真係無得頂,
所以我POST依個根本同林老師事件一樣, 因為大家都 ...

應該係我sorry先啱,樓主可能係想話我地諗錯方向,打人個察人應該冇錯,事源係個男人襟$慢/扭扭擰或其他,所以應該係襟$男錯。
回復

AsiaSky 發表於 2013-8-12 16:29
回復 KPS 的帖子

其實你出哩個post只能帶出打人嘅警察係衰人,但佢同旺角單野嘅警察係唔相連,根本不同。

老師放假講粗口鬧警察的原因都係因為警察無分兩班人,
但估吾到大家最後都只係討論講粗口岩吾岩咁低層次,
咁好簡單"老師講粗口鬧警察係錯的, 吾人子弟" 等於 "警察打市民打到咁, 直頭吾係人, 知法犯法,仲有天理"
如果係討論依D野, 根本吾洗討論, 直出答案, 完成!
回復

KPS 發表於 2013-8-12 17:57
所以我POST依個根本同林老師事件一樣, 因為大家都 ...

係呀,我都好憎打人果位警察,希望佢接受到應有嘅處罰
回復

所以我POST依個根本同林老師事件一樣, 因為大家都只係睇結果, 不理事原,
就係度討論, 咁就得啦, 林老師講粗口鬧警察係錯, 但警察打人直頭吾係人
回復

回復 Puiki 的帖子

樓主似乎係鍾意由零開始講起,唔理之後/中間發生過嘅事。所以430好似好啲。理得你ICU 定咩U
回復

簡單一句,覺得老師唔應該言行身教,再將老師平時既言行教育下一代,再試想像自己下一代成日潑婦上身.郁D就問候人地父母.你覺得冇問題既.咁OK架.證明左你只係個腦裝滿屎,冇位置可以用黎諗野.咁我只會替你既下一代感到悲哀
回復

回復 KPS 的帖子

其實你出哩個post只能帶出打人嘅警察係衰人,但佢同旺角單野嘅警察係唔相連,根本不同。

不過我新問題比你諗o下,1)如果林教師係林校長或林局長或林元首,你會點諗呢。
2)又或者跟據你嘅focus, 如果林教師當時兜巴星個警察,係咪又只睇全件事係因為警察開始時做錯而又覺得「林」係為民請命呢?
回復

Puiki 發表於 2013-8-12 16:22
回復 AsiaSky 的帖子

樓主鍾意將2件無喱啦間嘅事混埋一齊講架,你不如由“放學ICU”同佢講起丫,佢可能會 ...

咁應該係430穿梭機喎

430夠晒耐,可能佢會like啲^^你真係細心  發表於 2013-8-12 16:29
回復

樓主鍾意將2件無喱啦間嘅事混埋一齊講架,你不如由“放學ICU”同佢講起丫,佢可能會較易接受
回復

To KPS

不過我新問題比你諗o下,1)如果林教師係林校長或林局長或林元首,你會點諗呢。
2)又或者跟據你嘅focus, 如果林教師當時兜巴星個警察,係咪又只睇全件事係因為警察開始時做錯而又覺得「林」係為民請命呢?
回復

如果佢再講話覺得將2件唔關連嘅事混埋一齊講係啱嘅話,我會同佢講下芳太與你,講下都市閒情

講勁歌金曲好啲喎  發表於 2013-8-12 16:18
回復