香港龜友論壇

查看: 792|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

請教一下黃頭...

樓主
好似唔太多人養黃頭...加上黃頭係我第一隻陸龜...
都好多POST黎睇.....
我發覺我拎佢出去曬太陽..佢會即刻走入洞....
好似唔太多鐘意曬....其實佢應該需要曬幾耐太陽?
同堆黃頭有咩生活習慣可以SHARE ....
THX A LOT

回復

地板
咁重要唔要定時同佢曬太陽?
感謝大家既分享 十分有用
感激感激
回復

板凳
回復 lockyyuen 的帖子

係ar... 佢地唔太鍾意曬太陽ga~~ 佢地鍾意濕度高d同陰暗d ge環境~~
如果你係新買返來, 而佢又唔係苗的話, 咁好大機會佢係wc野生, 如果係呢個情況你就要等佢適應左環境, 盡快幫佢杜蟲, 可以搵e生安全d / 自己買藥都ok~~ 想知佢有無生蟲可以睇下佢d便便有無成型, 如果成型就弓喜你, 可以唔駛杜住, 如果唔成型又有jelly狀就要盡快杜喇!!
另外, 食物方面 ~ 其實佢地食得好雜ge, 最好多款不同類ge蔬菜 (千萬唔好油墨, 生菜, 蕃茄果d高水份野) 如果唔係會痌爛k~~ 佢地好飲得下水ga... 我通常會放工返去同佢地洗白白, 佢可以飲埋水... 大致上係咁... 都無咩特別~~
e+天氣開始轉涼, 當氣溫20度以下, 我會比佢照燈 (普通慳電燈泡)... 另外佢地個個性格都唔同, 有d好動, 有d怕慒... 好動果d, 成日搞破壞, 靜果d, 電視大聲d都嫌慒~~~ 只要你肯細心留意下就會知佢有咩鍾意, 咩唔鍾意~~ 希望你可以從箇中領略到養黃頭 / 龜ge樂趣 *v*
回復

沙發
看看這裡可能幫到你
http://www.internet.hk/doc-view-57554.html
回復